A+ R A-
17 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 22:16

ΗΛΙΑΣ ΒΡΑΤΣΙΣΤΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

|

Λειτούργησε στον ιερό ναό της παιδείας με ευπρέπεια...

 

Σε ηλικία 82 ετών και μετά από ολιγόμηνη μάχη με τη νόσο, έφυγε απ' την ζωή, ο δραστήριος εκπαιδευτικός Ηλίας Βρατσίστας, ο οποίος είχε αφήσει έντονο στο στίγμα του, στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Ο εκλιπών είχε διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Άρτας και προς το τέλος της καριέρας του, διετέλεσε και Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας.
Στην κηδεία του, που έγινε πάνδημη, στην Άρτα, τον επικήδειο λόγο, εκφώνησε ο επιστήθιος φίλος του και συνάδελφός του Αριστείδης Σχισμένος. " Ελαφροπέταξες γαληνεμένος και ήρεμος στην αιώνια μακαριότητα, εκεί που απoυσιάζουν οι ανησυχίες, τα προβλήματα, οι αρρώστιες, οι πόνοι, οι λύπες και οι αναστεναγμοί", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Σχισμένος, στον επικήδειο, που δημοσιεύουμε παρακάτω.


Αείμνηστε πολυτάλαντε συνάδελφε Ηλία, εκ μέρους των βαρύτατα πενθούντων δασκάλων - νηπιαγωγών και των εγκάρδιων φίλων σου, σου απευθύνω τον τελευταίο δακρύβρεχτο αποχαιρετισμό.
Η μάχη της διατήρησης σου στην επίγεια ζωή που έδινες εδώ και αρκετό καιρό , ως άλλος Διγενής κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα.
Νικημένος από τον ανίκητο θάνατο, που αποτελεί την αιώνια μοίρα των θνητών, παρέδωσες την πάναγνη ψυχή σου στα τάγματα των αγγέλων και την όδευσαν ευλαβικά στην  πηγή της ζωής, στην πηγή του φωτός και της αλήθειας, κοντά στον πανάγαθο Θεό.
Ελαφροπέταξες γαληνεμένος και ήρεμος στην αιώνια μακαριότητα, εκεί που απoυσιάζουν οι ανησυχίες, τα προβλήματα, οι αρρώστιες, οι πόνοι, οι λύπες και οι αναστεναγμοί.
Από χθές το μεσημέρι η άχραντη ψυχή σου έγινε μέτοχος της όμορφης και ατελεύτητης ουράνιας ζωής και απολαμβάνεις κιόλας τα αιώνια και υπερπολύτιμα αγαθά του παραδείσου αφού η επίγεια ζωή σου είχε ταυτιστεί με το έντιμο, το δίκαιο, το ωραίο, το υψηλό, και το φωτεινό.
Παρόλο που γεννήθηκες και μεγάλωσες σε δύσκολη εποχή συντροφιά με τις στερήσεις και την ορφάνια από πατέρα , η απλοϊκή και ευσεβέστατη μάνα σου σε γαλούχησε με τα υπέροχα νάματα του χριστιανισμού, και τις αρετές της αειθαλούς ελληνικής φυλής.
Σφυρηλάτησες ακούραστα στο οικογενειακό αμόνι το ήθος σου, τη σεμνότητα, την ασίγαστη φιλομάθεια, την απαράμιλλη εργατικότητα,αλλά και το θάρρος για ζωή.
Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που φοίτησες και η θητεία σου στο στράτευμα επαύξησαν τις αρετές σου και μεγιστοποίησαν τα ταλέντα σου και σε κατέστησαν άριστο παιδαγωγό.
Λειτούργησες στον ιερό ναό της παιδείας με ευπρέπεια, καλοσύνη και περισσή αγάπη και ανέβηκες όλα τα σκαλία της εκπαιδευτικής πυραμίδας, του απλού δασκάλου, του διευθυντή και του προισταμένου.
Αγωνίστηκες έντιμα και μεθοδικά στη ζωή σου με μεγάλη αγάπη και ξεχωριστό μεράκι, με ασυνήθιστη ευσυνειδησία και απαράμιλλη καλοσύνη προς όλους και πρόσφερες ολόκληρος τον εαυτό σου στο υψηλό και ωραίο έργο της Παιδείας
Πρόσφερες ό,τι σπουδαίο και ωραίο κοσμούσε την την ανήσυχη ψυχή σου στις αγνές παιδικές ψυχές, που σου εμπιστεύτηκε η πολιτεία.
Έμοιαζες με καιόμενη λαμπάδα που το φως της φώτιζε το πνεύμα των μαθητών σου και τους οδηγούσε στο δρόμο της αρετής και της προόδου.
Είχες για οδηγό σου την προτροπή του μεγάλου παιδαγωγού Πεσταλότσι που τόνιζε- όλα για τους άλλους, τίποτε για τον εαυτό σου.
Μάλιστα ακολούθησες μέχρι το τέλος της ζωής σου το σπουδαίο μήνυμα του μεγάλου εθνικού ποιητή, Κωστή Παλαμά, που πρόσταζε -σμίλεψε πάλι δάσκαλε ψυχές κι ό,τι σ΄απέμεινε ακόμα στη ζωή σου μην τ΄αρνηθείς, θυσίασέ το ως  τη στερνή πνοή σου.
Η αρθρογραφία σου άφησε εποχή, η ποίηση σου σπουδαία και η συγγραφική σου δραστηριότητα πολύ σημαντική και χρήσιμη. Η πένα σου δυνατή,και ο λόγος σου ρητορικός και συναρπαστικός. Διέθετες πολλές ικανότητες και  επιτυχίες παντού.
Υπηρέτησες με κόσμιο τρόπο και μοναδική συνέπεια τον όμορφο και αιώνιο κόσμο των ιδανικών της ζωής. Οι μαθητές σου, όπου κι αν δίδαξες, θα σ΄ έχουν ως φωτεινό παράδειγμα στη ζωή τους.
Παράλληλα υπήρξες στοργικός πατέρας, καλός σύζυγος, πονόψυχος αδελφός, ευγενικός και ακούραστος δάσκαλος, εκλεκτός συνάδελφος και πολύτιμος βοηθός του κοινωνικού περίγυρου. Παντού πρόσφερες, σε όλους κάτι έδωσες, όλους τους ευεργέτησες, όλοι κατι σου χρωστάμε.
Όμως ο θάνατός σου αποτελεί σκληρό πλήγμα σε όλα τα μέλη της οικογένειάς σου,τους συγγενείς σου, τους φίλους σου και την οικογένεια των δασκάλων και νηπιαγωγών.
Φεύγεις φίλτατέ μου Ηλία  και είσαι αγαπητός απ΄ όλους, έντιμος, καταξιωμένος και τιμημένος. Θα μείνεις για πάντα ζωντανός στη στις καρδιές μας, στη σκέψη μας και στη θύμησή μας, πάντα ωραίος και προσφιλής.
Ας είναι ανάλφρο το χώμα και μυρωμένο που θα σ΄ αγκαλιάσει σε λίγο. Καλό σου ταξίδι στη χώρα της αιωνιότητας, παρέα με τους αγγέλους και τους αγίους.

 

vratsistas-ilias-66-a

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13838227
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3338
13143
75990

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 65 επισκέπτες και κανένα μέλος