A+ R A-
17 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 22:09

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ | ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

|

Αποτελεί παράδειγμα για τους Έλληνες, αλλ’ ιδιαιτέρως αποτελεί παράδειγμα για την Ελληνική νεολαία....

 

 

 

 

 

Του

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗ

 

 

 

Απεβίωσε στις 10.01.2017 πλήρης ημερών ο καταγόμενος από την Άρτα, αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Ζέρβας.  Η κηδεία του και η ταφή του έγιναν στο νεκροταφείο Παπάγου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Περιστερίου κ.κ. Χρυσοστόμου, καταγόμενου από τις Πηγές Άρτας, γιού του φονευθέντος σε ενέδρα από τους κομμουνιστές αντάρτες του ΕΛΑΣ ηρωικού αγωνιστού του ΕΔΕΣ, παπά-Σπύρου Ζαφείρη, ο οποίος και μίλησε με λόγια συγκινητικά για τον θανόντα. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νικόλαος Κουτσούκαλης, με τα παρακάτω λόγια:

 

Ήρθαμε σήμερα εδώ, για να αποχαιρετήσουμε με τιμή τον Στρατηγό Νίκο Ζέρβα, τον πολέμαρχο στρατηγό, τον τελευταίο πολέμαρχο της Σουλιώτικης φάρας των Ζερβαίων. Στον φίλο μου και συνεργάτη απευθύνω με αγάπη τον ύστατο χαιρετισμό.
Ο Νίκος Ζέρβας, υπήρξε ένας άνθρωπος που αποτελεί παράδειγμα για τους Έλληνες, αλλ’ ιδιαιτέρως αποτελεί παράδειγμα για την Ελληνική νεολαία. Τον Ιούλιο του 1942, όταν ο πολέμαρχος Συνταγματάρχης τότε και μετά από λίγο Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, ο θείος του σημερινού μας νεκρού, σάλπιζε το πατριωτικό και ιερό προσκλητήριο προς τους υποδουλωμένους Έλληνες, να αγωνισθούν και να αποτινάξουν τον ζυγό που τους υπέβαλλαν οι ξένοι κατακτητές, αυτοί άφησαν αμέσως τις ειρηνικές δουλειές τους και έτρεξαν, με το όπλο στο χέρι, να ανταποκριθούν στο πατριωτικό σάλπισμα.
Στο προσκλητήριο εκείνο ανταποκρίθηκε και το τότε δεκαπεντάχρονο παιδί, ο ανηψιός του οργανωτού και Αρχηγού του ΕΔΕΣ, ο Νίκος Ζέρβας. Μόλις είχε τελειώσει την Τρίτη τάξη του Γυμνασίου Άρτας, δεν κάθησε να παίξει στις αλάνες, όπως έκαναν τα άλλα παιδιά και οι συμμαθητές του. Με θάρρος και με αποφασιστικότητα, αφού πληροφορήθηκε από τους οικείους του πού βρίσκονταν ο θείος του στρατηγός, έτρεξε στα βουνά του Βάλτου να καταταχθεί αντάρτης. Ο θείος του τον προέτρεψε να γυρίσει πίσω διότι ήταν ακόμα πολύ νέος και το αντάρτικο δεν είναι εύκολο πράγμα για παιδιά. Ο Νίκος απάντησε ότι πήγε για να μείνει και ήθελε όπλο.
Ο Στρατηγός τον παρέπεμψε στον υπασπιστή του, Μιχάλη Μυριδάκη, ο οποίος του έδωσε όπλο. Το όπλο εκείνο ήταν βαρύτερο από το βάρος του σώματος του Νίκου Ζέρβα και το μήκος του μακρύτερο από το ύψος του. Ύστερα από λίγο καιρό, μαζί με όλους τους ψυχωμένους αντάρτες, λαμβάνει μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και πολεμάει δίπλα-δίπλα με τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερόν του αντάρτη, τον τιμημένο Στρατηγό Στέργιο Βούλγαρη, τον οποίο αποχαιρετίσαμε, επίσης, πριν από λίγες ημέρες.
Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Ζέρβας, λαβαίνει μέρος σε όλες τις μάχες που διεξήγαγε ο ΕΔΕΣ κατά των κατακτητών, ντόπιων και ξένων. Τον Οκτώβριο του 1943, όταν στον ΕΔΕΣ επιτίθενται από την νότια και την δυτική πλευρά της Ηπείρου οι Γερμανοί και από την βόρεια και ανατολική οι αντάρτες του κομμουνιστικού ΕΛΑΣ, ο Νίκος Ζέρβας είναι δίπλα στον φονευθέντα Ταγματάρχη Αριστοτέλη Χατζηϊωάννου, στον Σταυρό Θεοδωριάνων. Ακολουθεί την γνωστή πορεία της κορυφής των Τζουμέρκων και βρίσκεται πάλι έτοιμος για μάχη.
Ακολουθεί η μάχη του Ξηροβουνίου όπου Γερμανοί και ΕΛΑΣίτες πληρώνουν ακριβά την επίθεσή τους. Τώρα δίπλα στο δεκαεξάχρονο παιδί βρίσκονται και μερικά άλλα. Είναι ο δεκαεξάχρονος Κώστας Λάγιος, ο δεκαπεντάχρονος τιμημένος Στρατηγός του Συμμοριτοπολέμου και του κυπριακού αγώνος Γιώργος Καρούσος, ο επίσης Στρατηγός Λύτρας, ο δεκαοκτάχρονος αργότερα Στρατηγός και βασανισθείς Σπύρος Μουστακλής και άλλοι.
Στη μάχη του Τετρακώμου, όπου ο ΕΛΑΣ κατατροπώθηκε και έφυγε προτροπάδην στην απέναντι πλευρά της Θεσσαλίας, τα παιδιά του θεού του πολέμου, πολέμησαν με ανδρεία και υποχώρησαν όταν έμειναν εντελώς χωρίς πυρομαχικά, παρά μόνο με μια σφαίρα ο καθένας για να αυτοκτονήσει, αν χρειαστεί.
Αυτά τα ίδια παιδιά μετέχουν στον Συμμοριτοπόλεμο και με τα ανδραγαθήματά τους προάγονται σε Ανθυπολοχαγούς. Η πορεία τους θα συνεχισθεί. Όταν οι κομμουνιστές αντάρτες συντρίβονται στον Γράμμο και ο αχός των μαχών καταλαγιάζει, τρέχουν σε άλλα μέτωπα για να προβάλουν τα στήθη τους ως φραγμό στις επιδιώξεις του διεθνούς κομμουνισμού.
Τα ίδια αυτά παιδιά τα βρίσκουμε στην Κορέα, σε ηλικία ακόμα κάτω των εικοσιπέντε ετών, να διοικούν στρατιωτικές Μονάδες, Διμοιρίες και να μάχονται στην μακρινή Κορέα. Τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας της Κορέας, για την προσφορά του στον πόλεμό της κατέχει ο Νίκος Ζέρβας, καθώς και πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά του στην Ελλάδα.
Υπήρξε γενναίος, υπήρξε σεμνός, υπήρξε αθόρυβος. Ως υπασπιστής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά, προσπάθησε να σταματήσει την υποτίμηση του έργου και των θυσιών των ανταρτών του ΕΔΕΣ, τακτική την οποία ακολούθησαν οι απόλεμοι των κυβερνήσεων του κράτους που συγκροτήθηκε μετά την απελευθέρωση.
Μας άφησε παρακαταθήκες. Η πορεία της ζωής του, η πορεία των αγώνων του για το συμφέρον της Πατρίδας, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους Έλληνες. Αλλά, ιδιαιτέρως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από την Ελληνική Νεολαία.
Όταν κάποτε η Ελλάδα θα γίνει κράτος, το όνομα του Νίκου Ζέρβα θα γραφεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Γιατί υπήρξε γνήσιος Έλληνας και υπήρξε άξιος της Πατρίδας.
Αγαπητέ μου φίλε Νίκο. Σε αποχαιρετώ ως φίλο, αλλά σε αποχαιρετώ και εκ μέρους της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Εθνικών Αντιστασιακών Οργανώσεων της οποίας είμαι ο Γενικός Γραμματέας. Εύχομαι, το χώμα της αττικής γης που σε λίγο θα σε σκεπάσει, να είναι ελαφρύ. Η μνήμη σου θα μας οδηγεί στην δική μας πορεία, και η αγάπη μας θα φωτίζει τον δρόμο σου.

 

penthos-keria-88-w

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 22:13

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13838231
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3342
13147
75994

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 επισκέπτες και κανένα μέλος