A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 21:43

Ο γραμματέας του κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστουδουλάκης αποκλειστικά στη «ΓΝΩΜΗ»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

|

Αταλάντευτη η αυτοδύναμη στρατηγική μας

-Μετά την ΔΕΘ ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία - Στρατηγική επιλογή η ανανέωση και θα εκφραστεί και στις επιλογές των ανθρώπων

 

 

 

-Πρέπει να παράξουμε πλούτο για να τον μοιράσουμε, διαφορετικά αναδιανέμουμε φτώχεια

 

 

 

 

Συνέντευξη στον

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

«Ντέρμπι για τρεις» χαρακτηρίζει την προσεχή εκλογική αναμέτρηση ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μεγάλο στοίχημα για την Δημοκρατική Παράταξη και την χώρα» η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Άρτα την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 προκειμένου να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής ο κ.Χριστοδουλάκης μίλησε αποκλειστικά στη «Γνώμη» στρεφόμενος τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ «που στο εσωτερικό κυβερνά με την ακροδεξιά» όσο και κατά της ΝΔ που προβλέπει τη μη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αναδεικνύοντας έτσι το Κίνημα Αλλαγής ως τη «μοναδική αξιόπιστη δύναμη για την προοπτική την επόμενη μέρα». Παράλληλα πολύ καθαρή είναι η τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους της προοδευτικής παράταξης ως προς την ανάγκη ανανέωσης των πολιτικού προσωπικού επισημαίνοντας ότι αυτή «θα εκφραστεί και στις επιλογές των ανθρώπων που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των επόμενων εκλογών».

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον νέο Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής ακολούθως:

 

xristodoulakis-gra-kinal-66-a

 

Γνώμη: Κύριε Γραμματέα καλώς να ορίσετε στην Άρτα. Η περιφέρεια έχει ανάγκη από ενημέρωση, όσμωση με ανθρώπους της κεντρικής εξουσίας οι οποίοι θα σκύψουν στα προβλήματα των παραγωγών, των ανθρώπων του μόχθου, των νέων που, συνήθως, πρώτα μεταναστεύουν προς την Αθήνα και μετά φεύγουν από την πρωτεύουσα για το εξωτερικό. Υπό αυτή την έννοια εμείς εδώ στην Ήπειρο αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες το φάσμα της διπλής ξενιτιάς.  Με τη ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Άρτα, όπου με χαρά σε καλωσορίζουμε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ΔΕΘ αποτελεί ορόσημο για σας; Με αφορμή την ομιλία τη κυρίας Φώφης Γεννηματά το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, πιστεύετε ότι δόθηκε η αναγκαία ώθηση προκειμένου να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρας, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα επ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Με τη ΔΕΘ ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Είναι δεδομένο ότι το πολύ σε ένα χρόνο θα πραγματοποιηθούν και οι 3 εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτή η χρονιά λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημοκρατική παράταξη. Και κυρίως είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Με την ομιλία της Προέδρου μας Φ. Γεννηματά στη ΔΕΘ, το Κίνημα Αλλαγής έστειλε μήνυμα νίκης. Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, το ενθουσιώδες κλίμα και η μαζική συμμετοχή νέων ανθρώπων σηματοδότησε ότι η στόχευση μας δεν είναι απλός ο ρόλος του ρυθμιστή την επόμενη μέρα. Μέσα στο κλίμα πόλωσης και διχασμού που επενδύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, η επιλογή μας είναι να είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες. Με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε το δικό μας εξειδικευμένο προγραμματικό πλαίσιο. Καταθέσαμε στον ελληνικό λαό τη δική μας πρόταση, το Σχέδιο Ελλάδα. Αλλάζουμε την ατζέντα από τη στείρα συνθηματολογία στην ουσία. Και ναι, το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι ο ελληνικός λαός μας ακολουθεί.

xt-11-c

 

Γν.: Πείτε τρεις λόγους για τους οποίους ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο νέος άνθρωπος θα πρέπει να ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής; Τι θα βρει σε σας και δεν το προτείνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Χρ.: Η διαφορά μας από το ΣΥΡΙΖΑ είναι η στόχευση μας να παράξουμε πλούτο και το τεκμηριωμένο σχέδιο μας για αυτό. Γιατί η δίκαιη διανομή του προϋποθέτει την ύπαρξη του. Αλλιώς αναδιανέμεις φτώχεια και μάλιστα με όρους ελεημοσύνης και επαιτείας όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, διαμονοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις ξένες επενδύσεις, εξοντώνοντας φορολογικά και με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, αυτούς που πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Η διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ακριβώς η δίκαιη διανομή του με στόχο ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος με αποτελεσματικές δομές πρόνοιας για την ανακούφιση των μη προνομοιούχων, των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους μέσα στην κρίση, που είναι αυτό ακριβώς που δεν περιλαμβάνει στην ατζέντα της η ΝΔ. Ο συνδυασμός των δύο είναι που καθιστά το Κίνημα Αλλαγής τη μοναδική αξιόπιστη δύναμη για την προοπτική την επόμενη μέρα.

Αυτά, σε συνδυασμό με τη βαθιά πεποίθηση μας ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ενώνει την κοινωνία και όχι να διχάζει, όπως διαχρονικά στην κρίση έπραξαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα Ζάππεια και τις πλατείες, απαξιώνοντας την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Και αυτό θα κάνουμε, θα διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και σε επίπεδο ρητορικής αλλά κυρίως με στόχο την πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι η γενεσιουργός δύναμη της πόλωσης και της επικράτησης των άκρων.

Ο τρίτος λόγος είναι το διπλό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει από τη μία πλευρά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής πρακτικής του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και της δημαγωγίας και από την άλλη ένα ισχυρό προοδευτικό ανάχωμα στον επερχόμενο δεξιό ρεβανσισμό που επιδιώκει τη νομιμοποίηση της συντηρητικής ιδεολογικής αναφοράς, ως απάντηση στην απαξίωση της αριστεράς από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

xt-11-a

 

Γν.: θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα, δεδομένου του εκλογικού συστήματος και του μπόνους των 50 εδρών ή σε περίπτωση μη συγκρότησης οικουμενικής - τρικομματικής κυβέρνησης  (Κίνημα Αλλαγής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) όπως προτείνετε θα αφήσετε να εξελιχθούν τα πράγματα προς επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Μ.Χρ.: Καταρχάς δεν προκαταλαμβάνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις. Το πιστεύουμε και θα το κάνουμε πράξη. Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ούτε είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ούτε και βολικό κυβερνητικό συμπλήρωμα. Για αυτό και ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή. Ζητάμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα. Πάντα με συγκεκριμένη προγραμματική ατζέντα. Και για αυτό αντιστρέφουμε το ερώτημα. Θα συνηγορήσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις στις βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού μας πλαισίου; Ή θα επενδύσουν ξανά στην πολιτική αστάθεια, όπως κάνανε και στο παρελθόν; Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που δεν μας αγχώνει καθόλου. Ακριβώς γιατί η λαϊκή ετυμηγορία την ημέρα των εκλογών θα καθορίσει η ίδια το ποιος θέλει ο λαός μας να κυβερνήσει την επόμενη μέρα και φυσικά με ποιους όρους και με ποιο ρόλο.

 

xt-11-b

 

Γν.: Εν όψει ευρωεκλογών, είστε διατεθειμένοι να μετάσχετε σε ένα φιλε-ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού; Χωράει σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Χρ.: Η πολιτική μας επιλογή για αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική είναι αταλάντευτη. Και αυτή θα εκφραστεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις εθνικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Το μέτωπο μας κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι δεδομένου και εκφράζεται και με κάθε ευκαιρία στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να επιλέξει το ίδιο μέτωπο και μέσα και έξω. Δεν γίνεται έξω να καταγγέλλει την ακροδεξιά και εδώ να συγκυβερνάει μαζί της.

 

Γν.: Η ανάδειξή σας στη θέση του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής σηματοδότησε την ανανέωση του προοδευτικού-ανανεωτικού-σοσιαλδηκρατικού χώρου. Αυτό θα έχει και ανάλογη συνέχεια στα ψηφοδέλτια για τη Βουλή, στις Περιφέρειες στους Δήμους ή εξαντλείται σε αυτό το επίπεδο;

Μ.Χρ.: Η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να σηματοδοτήσει την πολιτική ανανέωση στο χώρο μας δεν είναι συγκυριακή. Είναι στρατηγική επιλογή. Και θα εκφραστεί και στις επιλογές των ανθρώπων που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των επόμενων εκλογών. Με τη διευκρίνιση βέβαια ότι η ανανέωση αυτή δεν είναι μόνο ηλικιακή. Αφορά μία συνολική νέα νοοτροπία, σύγχρονο λόγο, φρέσκες ιδέες, ανθρώπους από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους χώρους εργασίας, επιστήμονες, ανθρώπους που έρχονται για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Και αυτό ακριβώς θα υπηρετήσουμε.

Γν.: Ευχαριστούμε πολύ κ. Γραμματέα και σας αναμένουμε στην Άρτα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 21:53
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ...

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710644
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2063
11129
107883

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 επισκέπτες και κανένα μέλος