A+ R A-
23 Σεπτεμβρίου 2018
Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 21:39

ΕΙΠΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΝΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ!

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

|

Άνθρακες ο θησαυρός και κακής ποιότητας τα καθρεφτάκια που μοιράσθηκαν στους... ιθαγενείς Αρτινούς

 

 

 

 

Το περασμένο Σάββατο 12 Μαΐου, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, επισκέφθηκε το ΤΕΙ Ηπείρου στους Κωστακιούς για να συνομιλήσει με όλη την Κοινότητα του ΤΕΙ, να διασκεδάσει τις αντιρρήσεις τους και να τους πείσει να δεχτούν το σχέδιο νόμου για το «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» με το οποίο διαλύεται το ΤΕΙ Ηπείρου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απορροφά τα τμήματα, το προσωπικό και την περιουσία του ΤΕΙ Ηπείρου. Όπως σε όλες τις συγχωνεύσεις, ο μεγάλος οργανισμός καταβροχθίζει το μικρό, δίνοντας όμως (στους υπεύθυνους που παίρνουν τις αποφάσεις) και διάφορα δωράκια για να χρυσώσει το χάπι της διάλυσης και απορρόφησης.

Το ΤΕΙ Ηπείρου αποφάσισε να μην προσκαλέσει στην ανοιχτή εκδήλωση πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά να ειδοποιήσει δια της πλαγίας οδού τους κυβερνητικούς βουλευτές Γεροβασίλη, Τσίρκα και Μπάρκα οι οποίοι και παρέστησαν. Βέβαια ο Δήμαρχος Αρταίων Τσιρογιάννης παρόλο που δεν έλαβε πρόσκληση, πήγε ακάλεστος και συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση.

Ο κ. Υπουργός, παρόλη την καθυστερημένη άφιξή του, ήρθε, έμεινε και άκουσε όλους μέχρι τέλους και βέβαια σε όλους υποσχέθηκε τα πάντα. Αλλά δεν δεσμεύθηκε για τίποτα. Μόνο τον Δήμαρχο Αρταίων στενοχώρησε με τον οποίο είχε, για άλλη μια φορά, μια έντονη λογομαχία για το όνομα του νέου Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσιρογιάννης επέμενε για το όνομα του νέου ιδρύματος ως Πανεπιστημίου Ηπείρου, ο κ. υπουργός ήταν το μόνο που δεν μπορούσε να υποσχεθεί καθώς θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις από τα Γιάννενα, οπότε το μόνο σίγουρο είναι το όνομα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αλλά θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο Δήμαρχος έμεινε στο περιτύλιγμα και στους τύπους (στο όνομα) ενώ θα έπρεπε να ζητήσει και να διεκδικήσει να ιδρυθούν στην Άρτα περισσότερα τμήματα κάτι που έχει πραγματική σημασία για την Άρτα. Γιατί η Άρτα χάνει το όνομα, χάνει το ΤΕΙ Ηπείρου αλλά χάνει και την έδρα ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος και συρρικνώνεται συνολικά αλλά ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό, μεταβιβάζει το κέντρο των αποφάσεων στα Γιάννενα. Και βέβαια όλη η Ήπειρος γνωρίζει τι σημαίνει να παίρνονται οι αποφάσεις στα Γιάννενα. Άλλωστε πολλοί καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήδη δεν κρύβουν ότι βασική επιδίωξη είναι να μαζευτούν όλα τα τμήματα στην Πανεπιστημιούπολη στα Γιάννενα.

Ο Γαβρόγλου έχοντας ως βασική επιδίωξη να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις, είπε σε όλους και σε όλα ΝΑΙ αλλά χωρίς δεσμεύσεις! Για το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ηγουμενίτσας που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου κλείνει, υπήρξε αρκετή φιλοσοφική συζήτηση για το εάν η ίδρυση ενός τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας, στην Ηγουμενίτσα, είναι ακαδημαϊκά σωστή ή όχι. Αλλά η βασική πρόταση του κ. Υπουργού για την Ηγουμενίτσα είναι να μετατραπεί στο κέντρο των θερινών σχολείων του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, αν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου θα διαφωνήσει καθώς δεν υπάρχει καλύτερος τόπος από το Μέτσοβο για θερινά σχολεία! Άραγε ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει τα θερινά σχολεία, που ξαφνικά θα αρχίσουν να υλοποιούνται;  

Ο κ. Γαβρόγλου υποσχέθηκε στους φοιτητές ότι με ένα μαγικό τρόπο θα μπορέσουν, αφού αποφοιτήσουν από τα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου (που θα έχει καταργηθεί από 1/10/2018), στη συνέχεια θα πάρουν και το πτυχίο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ούτε οι φοιτητές ούτε οι καθηγητές κατάλαβαν πως θα πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, πραγματικά δημιουργική ασάφεια. Και βέβαια καμία απάντηση, γιατί όχι και για τους φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου να ισχύσει ότι ίσχυσε για τους φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά, οι οποίοι θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πανεπιστημιακά τμήματα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

Για το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. που διαμαρτύρεται ότι με την προτεινόμενη μετονομασία του σε τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ουσιαστικά ο κ. υπουργός το υποβαθμίζει από τμήμα Μηχανικών σε τμήμα που δεν απαντάται πουθενά στην Ελλάδα και δεν αντιστοιχεί σε αποδεκτό γνωστικό πεδίο, υποσχέθηκε μελλοντική αναβάθμιση και πολλά άλλα. Αλλά όταν συζητήθηκε η ίδρυση στην Άρτα, Σχολής Μηχανικών και μετεξέλιξη του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου σε τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπως νομοθέτησε ο ίδιος πριν 2 μήνες, ο υπουργός ξαναπέρασε στη δημιουργική ασάφεια.

Στους διοικητικούς υπαλλήλους του ΤΕΙ Ηπείρου υποσχέθηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν την δουλειά τους και ότι θα παραμείνουν στην πόλη που δουλεύουν. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να περιμένουν το νέο οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να μάθουν σε ποια πόλη θα δουλεύουν μετά τον Οκτώβριο 2018. Οπότε η πραγματικότητα είναι ότι το οργανόγραμμα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα καθορίσουν τον τόπο εργασίας και όχι ο Υπουργός.

Ο Γαβρόγλου έδειξε να φοβάται κυρίως τις αντιδράσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Για αυτό το λόγο δίνει στα Γιάννενα ότι του ζητάνε: τρία (3) νέα τμήματα και ένα ερευνητικό κέντρο με 4 Ινστιτούτα. Και βέβαια, στο προσχέδιο νόμου, έχει αφήσει να αιωρείται η έδρα του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), θα αποφασίσει αργότερα η Εταιρεία Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το ΠΑΤΕΠΗ είχε ιδρυθεί το 2013 και θα λειτουργούσε στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν ήδη νέες προτάσεις για εγκατάσταση και νέα έδρα στην Κόνιτσα και αλλού στα Γιάννενα. Στις διαμαρτυρίες του δημάρχου για την έδρα του ΠΑΤΕΠΗ υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την έδρα αλλά ταυτόχρονα είπε ότι υπάρχει ζήτημα με το νομικό καθεστώς.

Άνθρακες ο θησαυρός και κακής ποιότητας τα καθρεφτάκια που μοιράσθηκαν στους ιθαγενείς Αρτινούς.

 

gavrog-arta-44-a

 

gavrog-arta-44-c

 

gavrog-arta-44-b

 

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13731455
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2732
31940
128694

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 71 επισκέπτες και κανένα μέλος