A+ R A-
10 Δεκεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 21:25

«ΥΠΕΡΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

|

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ - Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου απορροφάται από την 1η-10-2018  από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 

 

 

Ο υπότιτλος του άρθρου είναι αντιγραφή του 1ου άρθρου του νόμου με θέμα: «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» που έθεσε σε διαβούλευση στις 3/5/2018 ο Υπουργός Παιδείας Καθηγητής Κ. Γαβρόγλου, και στοχεύει να ψηφισθεί το άμεσο προσεχές διάστημα και να γίνει νόμος του κράτους.  Τίτλοι τέλους λοιπόν, για το ΤΕΙ Ηπείρου μετά από 24 χρόνια λειτουργίας! Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και  οι χαμένοι της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου;
Εάν θέλαμε να αποτιμήσουμε την απορρόφηση, έχουμε 3 κατηγορίες: Απόλυτα χαμένους της Απορρόφησης: Η Άρτα, η τοπική κοινωνία, το Διοικητικό προσωπικό και το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής. Τους Κερδισμένους της Απορρόφησης:  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα Ιωάννινα και οι Καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου και τους Ουδέτερους της Απορρόφησης: Οι φοιτητές του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο κύριος χαμένος της Απορρόφησης είναι η Άρτα. Από έδρα ενός τριτοβάθμιου ιδρύματος και από κέντρο αποφάσεων μετατρέπεται απλά σε μια πόλη που φιλοξενεί τα τρία τμήματα που ήδη προϋπήρχαν και ένα νέο τμήμα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, όταν το αποφασίσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Να θυμίσω εδώ ότι το 2009 είχε εγκριθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η ίδρυση δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία όμως ποτέ δεν ξεκίνησαν την λειτουργία τους: το Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων στην Άρτα, το Τμήμα Ηλεκτρονικής στην Άρτα.
Κάποιοι θα πουν, μα ιδρύεται Γεωπονική Σχολή στην Άρτα (ικανοποίηση ενός μακροχρόνιου αιτήματος) αλλά ήδη από τον Φεβρουάριο 2018, ο υπουργός Παιδείας έχει ανακοινώσει την ίδρυση μιας ακόμα Γεωπονικής Σχολής, του Πανεπιστήμιου Πατρών, στο Αγρίνιο, σε απόσταση 70 Χιλιομέτρων από την Άρτα και βέβαια πιο κοντά στην Πάτρα και στην Αθήνα. Άραγε ποια Γεωπονική στην Αθήνα, στο Βόλο, στο Αγρίνιο ή στην Άρτα θα προτιμήσει ο πρωτοετής φοιτητής το 2019;
Με την ευκαιρία της αναφοράς στα τμήματα του Αγρινίου, θα ήθελα να παρουσιάσω, τι έγινε στο Αγρίνιο μετά την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας το 2013 και την ενσωμάτωση των τμημάτων του Αγρινίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών.  Η πλειονότητα των καθηγητών μετακινήθηκε από τα τμήματα του Αγρινίου σε άλλα στην Πάτρα (οι μετακινήσεις μελών ΔΕΠ εντός ιδρύματος είναι ιδιαίτερα εύκολες) και η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Πατρών και οι φοιτητές ξεκίνησαν τις διαδικασίες να μετακινηθούν όλα τα τμήματα στην Πανεπιστημιούπολη στην Πάτρα. Μετά από έντονες πολιτικές πιέσεις σταμάτησε η συγκεκριμένη διάλυση των τμημάτων του Αγρινίου. Μήπως θα συμβεί το ίδιο ακριβώς στην Άρτα; Μετά από 5 χρόνια δεν θα έχει μείνει τίποτα στην Άρτα!
Δεύτερη αρνητική συνέπεια: η εξάλειψη της Διοικητικής Δομής.  Η υπάρχουσα διοικητική δομή του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα διαλύεται, στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη έστω για παραρτήματα της διοικητικής δομής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα (όπως συμβαίνει σε άλλα Πανεπιστήμια με τμήματα σε περισσότερες πόλεις, π.χ. το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).  Το υπάρχον διοικητικό προσωπικό του ΤΕΙ στην Άρτα, ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Ιωάννινα ή ελπίζει να του δοθεί η δυνατότητα να μεταταγεί σε  άλλες υπηρεσίες της Άρτας.
Κλείνοντας με τις αρνητικές συνέπειες: Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου τιμωρείται και μετονομάζεται σε ένα τμήμα «Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» που ο προσδιορισμός «Εφαρμογών» παραπέμπει σε ΙΕΚ και δεν αντιστοιχεί σε κανένα αποδεκτό επιστημονικό πεδίο από την διεθνή επιστημονική κοινότητα. Εντάσσεται σε μια ομότιτλη μονοτμηματική Σχολή, ώστε να μην υπάρχει  καμία προοπτική να προστεθεί μελλοντικά κάποιο δεύτερο τμήμα. Σε πέντε χρόνια, οι καθηγητές του θα έχουν μετακινηθεί σε τμήματα στα Γιάννενα (να μην έχουν και την μετακίνηση στην Άρτα) και θα μετατραπεί σε Διετές.
Θα αναφερθώ και στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), το οποίο με προτάσεις και ενέργειες του ΤΕΙ Ηπείρου είχε ιδρυθεί σύμφωνα με το νόμο Ν. 4310/2014 και θα λειτουργούσε στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας (ΕΚΕΔΕ) στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα. Με τον νέο νόμο για την Έρευνα (12/2016) αναστάλθηκε η λειτουργία του ΕΚΕΔΕ και κατά συνέπεια του ΠΑ.ΤΕ.ΠΗ.. Σήμερα με τον νόμο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΠΑ.ΤΕ.ΠΗ. ιδρύεται όχι ως ανεξάρτητο ινστιτούτο αλλά εντός της εταιρείας διαχείρισης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα όπου αποφασίσει αργότερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ήταν ελάχιστο, στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που ιδρύεται σήμερα με 4 Ινστιτούτα στα Ιωάννινα, να θεσμοθετηθεί και να ιδρυθεί το ΠΑ.ΤΕ.ΠΗ. στην Άρτα.   
Θεωρώ σημαντικό να αναφερθούν και οι  Απόλυτα κερδισμένοι από την Απορρόφηση:  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σήμερα διαθέτει Δεκαπέντε (15) τμήματα στα Ιωάννινα, από την 1/10/2018 θα διαθέτει Δεκαεννέα (19) τμήματα  στα Ιωάννινα, τρία (3) στην Άρτα και ένα (1) στην Πρέβεζα. Και στη συνέχεια, η Σύγκλητος του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (εάν κρίνει ότι έχει τους πόρους και την υποδομή) μπορεί να λειτουργήσει  από τον Οκτώβριο 2020, Δύο (2) τμήματα στα Ιωάννινα, ένα (1) στην Άρτα και ένα (1) στην Ηγουμενίτσα. Εδώ θέλω να ξαναθυμίσω ότι το 2009 είχε εγκριθεί και δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, η ίδρυση δύο τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία όμως ποτέ δεν ξεκίνησαν την λειτουργία τους: το Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων στην Άρτα, το Τμήμα Ηλεκτρονικής στην Άρτα. Να προβλέψουμε εάν θα λειτουργήσει νέο τμήμα το 2020 στην Άρτα?
Στους κερδισμένους από την απορρόφηση είναι και οι Καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίοι αποκτούν τον τίτλο του Πανεπιστημιακού, με την ανάλογη κοινωνική καταξίωση και την οικονομική αύξηση στους μισθούς τους.
Και τέλος, έχουμε τους Ουδέτερους της Απορρόφησης: οι οποίοι ούτε χάνουν ούτε κερδίζουν. Εισήχθησαν ως φοιτητές σε συγκεκριμένα τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου από τα ίδια ακριβώς θα λάβουν το πτυχίο τους. Βέβαια στη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, τον Μάρτιο 2018, προβλέπεται ότι οι φοιτητές των δύο συγχωνευόμενων ΤΕΙ μπορούν να κάνουν αίτηση, να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και να πάρουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14097848
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3003
3003
46902

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 49 επισκέπτες και κανένα μέλος