A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2018 21:36

Β. ΤΣΙΡΚΑΣ: ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μας δίνουν την εικόνα ότι έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο»...

 

 

 

«Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η τελευταία αξιολόγηση και να διαπραγματευτεί και να πετύχει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος με τους καλύτερους όρους. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη με πλεόνασμα 4,2%, ενισχύει την προσπάθειά μας για να διαπραγματευτούμε ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα», τονίζει με έμφαση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ», ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας, ο οποίος ξεκαθαρίζει και την θέση της κυβέρνησης, για τις εκλογές.

«Το συνολικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», λέει χαρακτηριστικά.

 

 

Η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Τόσο κυβερνητικοί όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται σε οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Πιστεύετε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή;

 

Κάθε μέρα που περνά βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία. Και η έξοδος αυτή θα είναι καθαρή, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, χωρίς θολά σημεία που θα αφήνουν εκκρεμότητες για το μέλλον. Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η τελευταία αξιολόγηση και να διαπραγματευτεί και να πετύχει την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος με τους καλύτερους όρους. Το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη με πλεόνασμα 4,2%, ενισχύει την προσπάθειά μας για να διαπραγματευτούμε ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για την έξοδο από το πρόγραμμα.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης του 2017, περίπου 1,5% του ΑΕΠ, συνιστά την υψηλότερη επίδοση από το 2007, ενώ στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές, στη μεταποίηση, στον τουρισμό, καταγράφονται ανοδικές τάσεις και θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε κάποιους κλάδους από τους παραπάνω έχουμε ιστορικές αποδόσεις.

Όσο λοιπόν η ανάκαμψη γίνεται όλο και πιο ισχυρή ο στόχος μας είναι να ανασυγκροτηθεί η οικονομία, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να ενδυναμωθούν οι θεσμοί της διαφάνειας, της ισονομίας και της Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε προ των πυλών για να περάσουμε σε μια μεταμνημονιακή εποχή που θα αποτελέσει τομή για την ιστορία της Ελλάδας.

Όλοι αναγνωρίζουν ότι όχι μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί, αλλά και ότι η χώρα διαρκώς υπεραποδίδει σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. Πλέον θα υπάρχει εποπτεία μόνο επί των δημοσιονομικών στόχων και όχι επιβολή μέτρων πολιτικής. Αυτή η συνθήκη θα μας δώσει τη δυνατότητα να ασκήσουμε πολιτικές προς όφελος των πολλών. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα μας δώσει την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αντιπαραβολή του δικού μας προγράμματος με το πρόγραμμα της ΝΔ, που αυτό ουσιαστικά αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, θα μας δώσει τη νίκη στις εκλογές του 2019.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της Κυβέρνησης βρισκόμαστε σε ένα θετικό momentum όσον αφορά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

 

Τα θετικά σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μας δίνουν την εικόνα ότι έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση για τις δυσκολίες που περνάει καθημερινά μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Το τέλος της επιτροπείας όπως την γνωρίζαμε θα μας δώσει δημοσιονομικά περιθώρια να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.

Δεν είναι μυστικό ότι προσπαθούμε με βάση την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων να πετύχουμε την αφαίρεση επιβαρυντικών μέτρων, τη φορολογική ελάφρυνση των πολιτών και τη στήριξη των κοινωνικά αδύναμων.

Ήδη έχουμε νομοθετήσει κρίσιμες παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας, επεκτείναμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αποτυπώνοντας έτσι το δικό μας στίγμα για τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε μετά το τέλος των μνημονίων.

Πρωταρχικό μας μέλημα παραμένει η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στον άξονα αυτό, έχουμε ήδη νομοθετήσει και θα ισχύσουν από τον Αύγουστο του 2018 τόσο η αρχή της επεκτασιμότητας όσο και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, αποτελεί στόχο η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να αρχίσουν σταδιακά οι εργαζόμενοι να ανακτούν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης.

Η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο θα γίνει αισθητή από τους πολίτες σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Από την ενίσχυση της ανάπτυξης, που θα επιφέρει η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μέχρι την επαναφορά της κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, τις πολιτικές αναδιανομής και το κοινωνικό κράτος.

 

Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αλλαγή ρότας της χώρας. Ποιο είναι το αναπτυξιακό πλάνο της Κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή εποχή;

 

Είναι αυτονόητο ότι με τη λήξη των μνημονίων δεν θα λυθούν αυτόματα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές από την κρίση και να αφήσουμε πίσω μας όλες τις παθογένειες που ταλαιπώρησαν και έφτασαν με μαθηματική ακρίβεια στο έσχατο σημείο τη χώρα.

Για την ομαλή μετάβαση, λοιπόν, στην μεταμνημονιακή εποχή έχουμε θέσει τρείς βασικούς πυλώνες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Πρώτος πυλώνας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε την αυτόνομη πορεία της χώρας, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας και παράλληλα αυξάνοντας τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους μέσα από την αξιοποίηση της γνώσης, της πληροφορίας και της καινοτομίας, διασυνδέοντας την παραγωγή με την εκπαίδευση. Στόχος μας είναι τα οφέλη της ανάπτυξης να αναδιανέμονται σε ολόκληρη την κοινωνία και όχι σε λίγους και εκλεκτούς.

Τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Μέσω των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων προωθούμε ένα μοντέλο ανάπτυξης που έχει σκοπό την αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη διεύρυνση της εθνικά παραγόμενης προστιθέμενης αξίας. Την παραγωγική αξιοποίηση των εθνικών και των κοινοτικών πόρων και την ορθολογική κατανομή αυτών.

Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε είναι δίκαιη. Απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και μόνο με όρους δίκαιης ανάπτυξης θα μπορέσουμε να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα με αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη.

 

Συμμετείχατε στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis. Ποιο είναι το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η Επιτροπή να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη, δηλώνοντας αναρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει σε διώξεις προς τα πολιτικά πρόσωπα; Γιατί δεν μπήκατε στην ουσία της υπόθεσης;

Η απόφαση της πλειοψηφίας να επιστρέψει ο φάκελος της υπόθεσης Novartisστη Δικαιοσύνη δεν εκπορεύεται από προθέσεις συσκότισης των ενδεχόμενων ευθυνών των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων. Όπως φάνηκε, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν αυτή που με τη στάση της επιδίωκε να παρεμποδίσει την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis από την Δικαιοσύνη. Η προσπάθειά της όμως έπεσε στο κενό.

Στο πόρισμα που καταθέσαμε υπάρχει εμπεριστατωμένη επιστημονική τεκμηρίωση της αναρμοδιότητας της Βουλής, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα. Και οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν κρίσεις πολιτικής σκοπιμότητας, αλλά στηρίζονται στην πιστή ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η κρίση αυτή αποτρέπει θεσμικά την επέλευση των συνεπειών εφαρμογής του άρθρου 86 του Συντάγματος, την ατιμωρησία πιο απλά των ελεγχόμενων προσώπων λόγω παρέλευσης της κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Σ προστατευτικής αποσβεστικής προθεσμίας.

Η Δικαιοσύνη καλείται να προβεί ανεπηρέαστα και με νηφαλιότητα στην ανάλογη έρευνα, με σκοπό να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από την πλευρά μας έχει εκφραστεί η γνώμη υπέρ της ριζικής αλλαγής του άρθρου 86 του Συντάγματος, ακριβώς λόγω της προνομιακής αντιμετώπισης των ποινικών ευθυνών των πολιτικών με τη σύντομη εξάλειψη του αξιοποίνου.

Η Δικαιοσύνη καλείται να προβεί ανεπηρέαστα και με νηφαλιότητα στην ανάλογη έρευνα...

 

Ακούμε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να επαναλαμβάνεται συνεχώς το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Πιστεύετε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

 

Το συνολικό σχέδιο που έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση για να βγει η χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια, δεν προβλέπει σε καμία περίπτωση τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Μετά από μεγάλες προσπάθειες, μετά από δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις, καταφέρνουμε να πετύχουμε εκεί που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν.

Παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να τις ξεπεράσουμε, αφήνοντας ταυτόχρονα το δικό μας στίγμα. Πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προκειμένου να υλοποιήσουμε την υπόσχεση που έχουμε δώσει στον ελληνικό λαό, που δεν είναι άλλη από το να αρθεί η σκληρή επιτροπεία και να μπει ένα τέλος στα μνημόνια.

Την ώρα λοιπόν που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για να εξέλθει οριστικά από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων, η ΝΔ ζητά επανειλημμένα εκλογές, φανερώνοντας για ακόμα μια φορά την ανεύθυνη στάση της και τον διακαή πόθο της να επιστρέψει στις καρέκλες της εξουσίας με οποιοδήποτε κόστος. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να αφήσει ο λαός να συμβεί, καθώς δεν έχει ξεχάσει ποιοι οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και βλέπει ποιοι την οδηγούν στη μεταμνημονιακή εποχή και σε ένα καλύτερο αύριο.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης κυβερνητικής θητείας. Την περίοδο εκείνη οι πολίτες θα κρίνουν ποιοι θέλουν να τους κυβερνήσουν στη βάση προγραμμάτων, αξιών και σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281167
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4722
21648
88676

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 123 επισκέπτες και κανένα μέλος