A+ R A-
19 Αυγούστου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:49

Ράβε - ξήλωνε με το... αζημίωτο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ THΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

Έντονη ανησυχία διακατέχει  τους  Φιλιππιαδιώτες  από τις συνεχιζόμενες τροποποιήσεις  της αρχικής μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, όπου το ράβε-ξήλωνε  δεν έχει τελειωμό. Ιδιαίτερα οι πέριξ καταστηματάρχες που λόγω και των βροχοπτώσεων «χτυπάνε μύγες»!
Έχουν φτάσει πραγματικά σε απόγνωση. Κάποιοι μάλιστα φοβούνται μήπως ο εργολάβος απηυδισμένος από το αλαλούμ που επικρατεί μπορεί  και να τα παρατήσει.
Πλησιάζει το Πάσχα και είναι βέβαιο ότι τα έργα στην Πλατεία δεν θα έχουν ολοκληρωθεί παρά τις  διαβεβαιώσεις του κ. Καλαντζή. Τουλάχιστον να φύγει η λασπούρα, όπως μας λένε.
Οι εξελίξεις αυτές όμως, δείχνουν ξεκάθαρα την προχειρότητα  με την οποία συντάχτηκε  η μελέτη  αλλά και τις παρεμβάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια υλοποίησή της. Aς μη ανησυχούν όμως οι κάτοικοι από το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο εργολάβος και αφήσει το έργο ημιτελές, γιατί όσα γίνονται δεν είναι εντελώς αθώα, αλλά έχουν κάποια αιτία και σκοπό.

 

ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!


Για να γίνει η  τροποποίηση μιας μελέτης, ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησής της απαιτείται γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημοσίων Έργων  η οποία σχεδόν πάντοτε είναι θετική. Επίσης με την προτεινόμενη τροποποίηση δεν πρέπει να αυξάνει το φυσικό αντικείμενο και ο  προϋπολογισμός του έργου. Οι νέες όμως εργασίες που προστίθενται  κοστολογούνται σύμφωνα  με τις τιμές που προβλέπει το τιμολόγιο του Δημοσίου ατόφιες δηλαδή  χωρίς να αφαιρείται από αυτές  το ποσοστό έκπτωση που έδωσε ο εργολάβος όπως γίνεται με τις εργασίες που αφαιρέθηκαν.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο εργολάβος έχει όφελος από τις τροποποιήσεις διότι τις κοστολογεί  ακριβότερα, ενώ ο Δήμος έχει ζημία γιατί αφενός μεν πληρώνει ακριβότερα και αφετέρου εκτελείται μικρότερο έργο δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός όπως προαναφέρθηκε παραμένει σταθερός.
Όσον αφορά τις απαραίτητες εργασίες που για διάφορους λόγους (όπως άγνοια η και σκοπιμότητα) δεν προβλέφθηκαν στην αρχική μελέτη, υπάρχει κι άλλο κόλπο... Συνήθως ανατίθενται απευθείας και χωρίς έκπτωση στον ίδιο εργολάβο.
Συμπερασματικά με τέτοιου είδους αλχημείες η έκπτωση που αρχικά  έδωσε ένας ημέτερος εργολάβος, στο τέλος μπορεί και να εξαλειφθεί.
Οι μεθοδεύσεις  αυτές με τις προσθαφαιρέσεις εργασιών στην αρχική μελέτη δημιουργούν και  ζήτημα νομιμότητας στη δημοπράτηση του έργου, γιατί εάν τις γνώριζαν και οι άλλοι εργολάβοι που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα είχαν προσφέρει μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης και ενδεχομένως να είχαν πάρει αυτοί το έργο.
Δυστυχώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι είναι ανενημέρωτοι σε ότι αφορά τη νομοθεσία και  τα παιγνίδια που παίζονται γι’ αυτό και  ψηφίζουν άκριτα, ομόφωνα. ενδοπαραταξιακά  και  με καθαρή τη συνείδησή τους ότι ψήφισαν σωστά. Και ο... χορός καλά κρατεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13539310
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2836
37400
90862

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 133 επισκέπτες και κανένα μέλος