A+ R A-
19 Αυγούστου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 10:04

Ζητούνται οι προϋποθέσεις για να ξεπηδήσει η υγιής φλόγα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μιλάει στην «ΓΝΩΜΗ» ο συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ - Το βιβλίο «ΓΙΝΑΤΙ» θα παρουσιαστεί στην Άρτα, σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη στην

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

«Καμιά φορά η παρηγοριά βοηθά να διατηρείται η ψυχική ηρεμία. Ασχολείται και το «γινάτι» με το εν λόγω θέμα. Κι είναι σημαντικό αυτό, γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ξεπηδήσει η υγιής φλόγα. Σε κάθε περίπτωση τα βιβλία δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου βιβλίου με τον τίτλο «γινάτι».

Όπως είναι γνωστό το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Άρτα, αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ και η συζήτηση που είχαμε μαζί του, θαρρούμε πως θα είναι ένα επί πλέον κίνητρο, για τους αναγνώστες, να βρεθούν στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ...

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

Καλώς ήλθατε και πάλι στην Άρτα την πατρίδα σας, με ένα νέο βιβλίο. Θα μας πείτε δυό λόγια για το νέο σας αυτό πόνημα;

Καλώς ανταμωθήκαμε! H μυθοπλασία του βιβλίου εξελίσσεται από το 1917 μέχρι το 1929 με κέντρο τα Γιάννενα, ενώ ταξιδεύει σε χωριά του νομού και στην Άρτα όπου λαμβάνει χώρα μια δολοφονία στο Καφέ Αμάν του Γκούβελου. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζώτος, αναγκάζεται να μεταναστεύσει από το χωριό του στα Γιάννενα και προσπαθεί να ξεχάσει έναν φόνο, μια αυτοκτονία και όσα φημολογούνται για τη μάνα του. Δυσκολεύεται να βρει δουλειά και να βιοποριστεί, καταριέται τη μοίρα του και διαμένει σε τρώγλες. Ωστόσο, δε λείπουν τα ευτράπελα περιστατικά στις εξορμήσεις του με τον βλάχικης καταγωγής φίλο του Βιργίλη. Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ξεπροβάλει ο έρωτας, ο οποίος θα τον οδηγήσει σε απρόσμενες καταστάσεις. Έρχεται και ο πόλεμος της Μικράς Ασίας να αναδείξει ακόμη ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο καιροφυλακτεί όπως η οχιά την ώρα που η ζωή του φαίνεται να κινείται σε γαλήνιους δρόμους. Συμπαραστάτη στην πορεία του έχει τον σοφό μα και αινιγματικό βαρκάρη σιορ Δονάτο, ενώ κακοί δαίμονες αποδεικνύονται ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ένα επηρμένο πλουσιόπαιδο και ο διαβολικός εμπειρικός γιατρός Μαργαζής. Σατανικότερη όλων μια γυναίκα αράχνη, με μάτια ωσάν σε κατάνυξη προσευχής αλλά και φλεγόμενους δαίμονες εντός τους.

Από την άλλη μεριά της ζυγαριάς της ζωής του Ζώτου στέκεται η Τουρκογιαννιώτισσα Χαβαή, η οποία θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την οικογένειά της και όλη τη μουσουλμανική κοινότητα ώστε να βιώσει το ζευγάρι τον έρωτά του. Θα επαναστατήσει απέναντι σε όσους εναντιώνονται στα σχέδιά της; Μπορεί να ξεφύγει από τη φυλή, τη θρησκεία και το γινάτι της ζήλιας που τη διακατέχει;

Το μυθιστόρημα καταπιάνεται, μέσα από τη δράση των ηρώων και τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα αυτής της εποχής, με ποικίλα κοινωνικά, διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τη συνύπαρξη, τις τόσες εκφάνσεις της ψυχής, το αγρίμι που κρύβουμε εντός μας και μπορεί να μας μετατρέψει στον πόλεμο σε ανδρείους ή σε σιχαμερούς και το ποιος δικαιούται να ονομάζεται Έλληνας. Ειδική μνεία γίνεται για το γινάτι. Η ξεροκεφαλιά, ο θυμός και η αντεκδίκηση και από την άλλη το γόνιμο πείσμα με το οποίο καταφέρνει κανείς να πετύχει ό,τι βάζει στόχο.

 

ginati-00-a

 

Και πάλι η πλοκή εξελίσσεται στην Ήπειρο. Οι Ηπειρώτες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση και αγάπη με τον τόπο τους. Η δική σας;

Στην Ήπειρο χρωματίστηκε η ψυχή μου, κεντρώθηκε, και πάνω στα πρώτα μπόλια κατάφερα να κτίσω ό,τι κι αν πέτυχα στη συνέχεια. Αισθάνομαι οφειλέτης προς τον γενέθλιο τόπο και τον λατρεύω. Γι’ αυτό και δε λείπει σχεδόν από κανένα βιβλίο μου.

Η συγγραφική παραγωγή σας είναι πολύ πλούσια. Πώς γεννιέται μια ιστορία, ένα βιβλίο;

Μέσα από τη φαντασία, την παρατήρηση, την ανάλυση του έσω και του έξω κόσμου, τη συνεχή άσκηση και μαθητεία και τη σκληρή δουλειά. Πρέπει να διαθέτει κανείς το τάλαντο να ζυμώνει τον λόγο, να πλάθει εικόνες, να κτίζει χαρακτήρες, να ζωντανεύει τα διάφορα στιγμιότυπα και τις καταστάσεις και, βεβαίως, να στοχάζεται. Όμως και πάλι δεν αρκούν. Ούτε είναι δυνατόν να εξηγηθεί ο ακριβής τρόπος. Γιατί πολλές φορές έρχεται ένα Θείο χέρι, αυτό της έμπνευσης, σε ακουμπά και γεννιούνται πράγματα παντελώς απροσδόκητα.

Και πώς γίνεται επιτυχία μάλιστα σε μια εποχή κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και πνευματικής;

Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Βοηθά η εμπειρία και η κοπιαστική εργασία, όπως και το αξιόλογο των προηγούμενων έργων ενός συγγραφέα. Ωστόσο, δε διασφαλίζουν το αποτέλεσμα. Κάθε βιβλίο διαγωνίζεται στον λογισμό και στην ψυχή των αναγνωστών. Κάποια βιβλία έχουν και κάτι μαγικό, μη ερμηνεύσιμο ή, σε κάθε περίπτωση, μη προβλεπόμενο με σιγουριά κατά τη συγγραφή ή και πριν από την κυκλοφορία τους. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, μάλλον ευνοεί την αναγνωσιμότητα, ανεξάρτητα από τις πωλήσεις. Η, δε, πνευματική κρίση δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο των ημερών μας. Αντιθέτως, φτάσαμε στη σημερινή κατάντια επειδή προϋπήρχε. Όσα βιώνουμε είναι απότοκο των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας. Κι όσο αυτό δεν το κατανοούμε, τόσο θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε.

Πιστεύετε πως το βιβλίο είναι η παραμυθία σε τέτοιους καιρούς ή η δάδα που καίει τις ψυχές;

Καμιά φορά η παρηγοριά βοηθά να διατηρείται η ψυχική ηρεμία. Ασχολείται και το «γινάτι» με το εν λόγω θέμα. Κι είναι σημαντικό αυτό, γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ξεπηδήσει η υγιής φλόγα. Σε κάθε περίπτωση τα βιβλία δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως μπορούν να διευρύνουν τον νου και να ψυχαγωγήσουν, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Θεωρώ ότι έτσι τα εκλαμβάνουν και οι αναγνώστες, που, δυστυχώς, αποτελούν ισχνή μειοψηφία στη χώρα μας.

Υπάρχουν αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πώς επηρέασαν –εάν επηρέασαν- το έργο σας;

Αγαπώ έργα πάρα πολλών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Δεν μπορώ να πω ότι επηρέασαν κάποιοι το έργο μου με συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο η ανάγνωση λειτουργεί ως βιωματική εμπειρία και ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι υποσυνείδητα έχω επηρεαστεί από πάμπολλους. Όπως επηρεάστηκα και από ανθρώπους που δεν υπήρξαν συγγραφείς αλλά λαϊκοί φιλόσοφοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε! Θα υπάρξει και συνέχεια;

Εδώ και δεκαοχτώ χρόνια αποφάσισα να αφιερωθώ στη γραφή. Πλέον ταυτίζεται με την ύπαρξή μου. Κατά συνέπεια ευελπιστώ ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Ήδη, αφότου παρέδωσα το «γινάτι» στον εκδοτικό οίκο, ερευνώ προκειμένου να ξετυλίξω μια νέα μυθοπλασία. Το μόνο που μπορώ να ανακοινώσω προς το παρόν είναι ότι προσανατολίζομαι σε ακόμη παλιότερους χρόνους.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία στις σελίδες της εφημερίδας σας!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13539303
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2829
37393
90855

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 126 επισκέπτες και κανένα μέλος