A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 22:04

ΣΠΥΡΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΞΑΝΑ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο κορυφαίος επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος συζητείται πολύ τους τελευταίους μήνες στην Ήπειρο όχι μόνο για τις καθαρές του θέσεις - απαντήσεις στα προβλήματα της περιφέρειας, όσο και για τη φημολογούμενη απόφασή του να διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη στις εκλογές του 2019. Γέννημα θρέμμα της Ηπείρου, μετά από μια μακρά πετυχημένη διαδρομή εμφανίζεται έτοιμος να επιστρέψει για τα καλά στα πάτρια εδάφη. Τι λέει όμως ο ίδιος;

 

Στο βιογραφικό σας που φιλοξενείται στην πολύ πετυχημένη δημοσιογραφική σας ιστοσελίδα rizopoulospost.com αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι οι επαγγελματικές σας υπηρεσίες επικεντρώνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό προβολής εικόνας και επικοινωνίας εκλογικών αναμετρήσεων. Τελικά τα πάντα είναι επικοινωνία;


Όχι φυσικά, δεν είναι όλα επικοινωνία. Πρέπει να έχεις κάποιο συγκεκριμένο προϊόν για να το επικοινωνήσεις. Όσο… μάγος και αν είσαι δεν μπορείς πάντα να πουλάς πράγματα που δεν υπάρχουν. Αργά ή γρήγορα θα σε καταλάβουν και τότε η πτώση θα είναι ραγδαία. Αυτό που τελικά μένει είναι οι απόψεις, οι θέσεις και τελικά το πρόγραμμα και το έργο. Αν υπάρχουν αυτά, τότε η επικοινωνία βοηθάει στην ανάδειξή τους.

 

Έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ήπειρο. Λείπατε όμως αρκετά χρόνια. Αρχικά για σπουδές και εργασία στην Αμερική και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου έχετε αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους επικοινωνιολόγους με πολλές διακρίσεις. Γιατί επιστρέφετε πίσω, τώρα;


Δεν επιστρέφω πίσω τώρα. Αρχικά, έλειπα μόνο ως φυσική παρουσία λόγω της απόστασης. Από τη στιγμή που γύρισα στην Ελλάδα, το 2001, η Ήπειρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Πάντα ενημερωνόμουν και παρακολουθούσα τι συνέβαινε στην Ήπειρο και πάντα στο μέτρο του δυνατού προσπαθούσα να βοηθήσω όταν και όπου μπορούσα.

 

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, έχετε πυκνώσει και τις επισκέψεις σας και τη φυσική σας παρουσία. Θα είστε υποψήφιος για τη θέση του περιφερειάρχη, όπως πολλοί λένε;


Δεν μπορώ να κρύψω το μεγάλο ενδιαφέρον μου για τα κοινά της Ηπείρου. Δεν μπορώ επίσης να μην πω και σε αυτή την ευκαιρία ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, που είναι και χθεσινή και προχθεσινή, φέρει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ήπειρο σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

 

Ευθύνες ως προς τι;


Για παράδειγμα, ως προς το γεγονός ότι δεν έχει όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη της Ηπείρου που είναι πρωταθλήτρια, δυστυχώς, σε ότι έχει αρνητικό πρόσημο: Στην ανεργία, στο ΑΕΠ, στην απορροφητικότητα κ.λπ. Ακόμη ως προς το ότι έχει εγκαθιδρύσει ένα είδος καθεστώτος που διαχέεται σε όλη του τη δημόσια λειτουργία, με όλη την αρνητική φόρτιση που έχει η έννοια.
Ότι δεν έχει λύσει, κοντά δέκα χρόνια τώρα, ως περιφερειάρχης και παλαιότερα ως νομάρχης δομικά ζητήματα για την Ήπειρο.
Ότι απουσιάζει συστηματικά από τα δύσκολα για να μη μπαίνει η φωτογραφία του στο κάδρο. Στέλνει άλλους και ο ίδιος μένει στην ασφάλεια του γραφείου του, ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.
Στη δική μου στρατηγική σκέψη έχω ένα αξίωμα. Ότι δεν αλλάζει πεθαίνει. Και δυστυχώς η Ήπειρος δεν έχει αλλάξει καθόλου.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον Αλέκο Καχριμάνη;


Δεν έχω τίποτε προσωπικό μαζί του. Αλλά, λόγω της πολύχρονης παρουσίας του στα κοινά και της ευθύνης των θέσεων που κατείχε, τον θεωρώ βασικό υπεύθυνο για τη σημερινή κακή κατάσταση της Ηπείρου. Ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι κυρίαρχη προσωπικότητα, ο στρατηγός, ο επιτελάρχης και όχι δημόσιος υπάλληλος που προσπαθεί να τακτοποιεί τις δουλίτσες του και να μένει αόρατος. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να επιβιώνει πολιτικά εκβιάζοντας δημάρχους, κάνοντας τον καλό στους πολίτες και να υπηρετεί τον τόπο με αναχρονιστικές μεθόδους και με παρέες. Καλώς ή κακώς, ότι είχε να δώσει το έδωσε.

 

rizopoulos-00-c

 

Άρα πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να είστε υποψήφιος;


Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά. Συζητώ με τους πολίτες και αναζητώ άξιους συμπαραστάτες σε όλους του νομούς. Καταλαβαίνετε ότι ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι ρόλος ενός τοπικού πρωθυπουργού και οι στενοί του συνεργάτες -εκλεγμένοι σύμβουλοι- πρέπει να είναι πρόσωπα υψηλού κύρους και αυξημένων ικανοτήτων. Προκειμένου όλοι μαζί να φέρουν σε πέρας, εφόσον φυσικά εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη του λαού της Ηπείρου, ένα αντικειμενικά δύσκολο έργο, που όμως καθίσταται ακόμη δυσκολότερο από αυτό το οποίο θα παραλάβουν στη συγκεκριμένη στιγμή.

 

Άρα, η Ήπειρος μπορεί να… σωθεί;


Η Ήπειρος σήμερα έχει ανάγκη τον δικό της ηγέτη που θα είναι αποφασισμένος να της ξαναδώσει αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια. Αυτόν που θα εμπνεύσει την κοινωνία. Που θα βρει λύσεις στα προβλήματα.
Σε μια παλαιότερη συνέντευξή μου είχα πει: Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας να σκεφτόμαστε έξυπνα, υπογράφοντας αυτά που λέμε. Σκεφτόμαστε ελεύθερα. Αυτά ξέρετε, δεν είναι πολύ δημοφιλή χαρακτηριστικά στην Ελλάδα της «μετριοκρατίας».
Στη χώρα μας, δομές και πρακτικές έχουν ως αποκλειστικό στόχο να παραμένουν όλα μέτρια, ελεγχόμενα και στάσιμα. Εμάς μας αρέσει να σκεφτόμαστε διαφορετικά και αρέσουμε. Αρέσουμε στο κοινό μας και αρέσουμε σε ανθρώπους που επενδύουν στην προσπάθειά μας. Αυτό μας δίνει άλλωστε και τη δύναμη να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά και ανεξάρτητα.
Αυτό ισχύει στο ακέραιο, κι ας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13711001
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2420
11486
108240

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 επισκέπτες και κανένα μέλος