A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 21:42

ΚΑΤΕΒΑΛΕ 628.588,83 ΕΥΡΩ ΜΗ ΝΟΜΙΜΑ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

|

Με ποιο σκεπτικό ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεώρησε το αριθ. 170/16 χρηματικό ένταλμα του Συνδέσμου;

 

 

 

 

 

Ακυρώθηκε στις 12-2-18  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας (κ. Βασ. Μιχελάκης)  ,η αριθμ.23/30-9-16 απόφαση  του Συνδέσμου   Διαχείρισης Απορριμμάτων  Πεδινής και Ημιορεινής περιοχής νομού  Άρτας με θέμα : Αναγνώριση χρέους της λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α.  3ης  Δ.Ε. Περιφέρειας  Ηπείρου.

Το χρέος αυτό δημιουργήθηκε , γιατί με προφορική εντολή  ( ποίου? ) ο εργολάβος συνέχισε την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων ,τον τεμαχισμό και την μεταφορά τους , για το χρονικό διάστημα 3-4-15 μέχρι 31-8-16 , ενώ είχε λήξει η σύμβασή του.
Η απόφαση αυτή καθυστέρησε  να εκδοθεί γιατί η Διοίκηση του Συνδέσμου δεν χορηγούσε στην Αποκεντρωμένη    Διοίκηση τα στοιχεία που ήταν αναγκαία  για τον έλεγχο νομιμότητας  της απόφασης. Χρειάστηκε μάλιστα η αποστολή  οκτώ  εγγράφων  από 1-1116 μέχρι 8-1-18 για να χορηγήσει ο Σύνδεσμος τα ζητηθέντα συμπληρωματικά  στοιχεία , και υπάρχουν ευθύνες  γι΄αυτό.

 

xyta-lefta-00-a


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη  εισήγηση απέρριψε ως μη νόμιμη την απόφαση του Συνδέσμου να αναγνωρίσει  και να πληρώσει χρέος στον εργολάβο ποσού 730.000 περίπου  ευρώ, με το σκεπτικό ότι, από κανένα νόμο δεν προβλέπεται η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ  ανάθεση έργων για τα τόσο μεγάλο ποσό.
Ούτε απόφαση διοικητικού  συμβουλίου δεν φρόντισαν να πάρουν.  Γνώριζαν οι διοικούντες τον Σύνδεσμο ότι η αριθ. Πρωτ. 112/1-6-2009 αρχική σύμβαση με τον εργολάβο ήταν διάρκειας 60 μηνών. Όφειλαν επομένως να είχαν δημοπρατήσει το υπόλοιπο έργο έγκαιρα και όχι να προβαίνουν σε παράνομες αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το ποσό που προαναφέραμε έχει καταβληθεί στον εργολάβο . Γνωρίζουμε όμως ότι για το χρονικό διάστημα 2-7-2014 μέχρι 2-4-2015 ο Σύνδεσμος με το αριθ. 170/16 χρηματικό ένταλμα κατέβαλε μη νόμιμα στον εργολάβο το ποσό των 628.588,83 ευρώ. Οι διοικούντες τον Σύνδεσμο όμως στην προκειμένη περίπτωση εφάρμοσαν τη ….. γνωστή διαδικασία που έχει τινάξει τους προϋπολογισμούς της Αυτοδιοίκησης στον αέρα.  Δηλαδή απόφαση (διαταγή) του Μονομελούς Πρωτοδικείου-γνωμοδότηση δικηγόρου-απόφαση Διοικητικού συμβουλίου-πληρωμή. Σημειωτέον ότι η αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι, και αυτή η απευθείας ανάθεση δεν είναι νόμιμη . Δηλαδή πλήρωσαν χωρίς να πάρουν πριν απόφαση για αναγνώριση χρέους, η οποία έπρεπε να αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας. Με ποιο σκεπτικό ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θεώρησε το αριθ. 170/16 χρηματικό ένταλμα του Συνδέσμου; Και τώρα τι πρόκειται να γίνει; Κατά τη γνώμη μας εάν αναγκασθεί ο Σύνδεσμος να πληρώσει εργολάβους , παρότι είναι παράνομες οι αποφάσεις , τότε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν την νομοθεσία περί ευθύνης αιρετών και να γίνει καταλογισμός σε βάρος τους. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να αποζημιώσουν από την προσωπική τους περιουσία… Ενημερωτικά  θυμίζουμε ότι στην 11μελή διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων εκτός από το δίδυμο Γιαννούλη - Καλαντζή συμμετέχουν εκτός των άλλων και οι δήμαρχοι Τσιρογιάννης, Μίγδος και Γαρνέλης και ότι όλες  οι αποφάσεις είναι ομόφωνες.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710695
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2114
11180
107934

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες και κανένα μέλος