A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 20:43

Κάθε προεκλογική περίοδο το θυμούνται!

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

|

Η ΓΝΩΜΗ στις Συκιές, συζήτησε με τους κατοίκους και διαπίστωσε την πλήρη αδιαφορία όλων των αρμοδίων, για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου

 

 

 

 

Με βάση τα όσα πολύ ενδιαφέροντα καταγράφονται στο άρθρο - παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργου Μάνου, σε σχέση με το γεωθερμικό πεδίο των Συκιών, η "Γ" βρέθηκε στο χωριό Κυριακή πρωί και για το θέμα, η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε όταν συναντήσαμε νέο του χωριού, για να μας οδηγήσει στο χώρο και απόρησε. "Δεν το γνωρίζω... Πρώτη φορά ακούω γι' αυτό το θέμα", μας είπε.

Η τύχη βοήθησε κι εκείνη την στιγμή περνούσε με την μηχανή του, κάτοικος του Λουτρότοπου, ο οποίος έτυχε να είχε εργαστεί στις γεωτρήσεις που είχαν γίνει πριν είκοσι και πλέον χρόνια. "Θα πρέπει να με ακολουθήσετε, γιατί αν πάτε μόνοι σας, δεν πρόκειται να το βρείτε", μας είπε με περισσή ευγένεια και διάθεση να μας βοηθήσει. Για να φτάσουμε στο σημείο που δείχνει η φωτογραφία πάνω. Η απογοήτευση δεδομένη... Το σημείο που μπορεί να παρέχει την ελπίδα για μια οικονομική ανάσα της περιοχής, να είναι σ' αυτή την κατάσταση και κάποιοι ν' αναμένουν απ' αυτό, έστω και την ελάχιστη υποδομή, με βάση και τα επιστημονικά στοιχεία, που παρατίθενται σήμερα στην "Γ".

"Έγινε και μια ανάλογη γεώτρηση, την ίδια εποχή, στα όρια του Λουτροτόπου, αλλά αυτή είχε εγκαταλειφθεί και δεν ξανάγινε τίποτα γι' αυτή", μας λέει ο κάτοικος του Λουτροτόπου, που με χαρά μας οδήγησε και στο σημείο αυτό και είδαμε ένα σωρό βάτα και τίποτ' άλλο. "Δεν έχει ασχοληθεί κανένας σοβαρά με το θέμα αυτό", είναι το τελευταίο σχόλιο του ξεναγού μας...

Η συνέχεια στο καφενείο του χωριού, λίγο μετά την Θεία Λειτουργία, στην παρακείμενη εκκλησία, αλλά με λίγους θαμώνες, πρόθυμους όμως να μας μιλήσουν για το θέμα αυτό, που δείχνει να είναι και το ζήτημα που τους αγανακτεί.

 

sikies-katoikos-66-a

 

sikies-katoikos-66-b

 

"Κάθε προεκλογική περίοδο, όσοι έρχονται εδώ θυμούνται το γεωθερμικό πεδίο και μας υπόσχονται πως όλοι έχουν σχέδιο για την αξιοποίησή του", μας λέει ο κ. Δ. Γούσιας (φωτογραφία). "Κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί, τα τελευταία χρόνια και όλοι κοροϊδεύουν", λέει με εμφανή την οργή του και την αγανάκτησή του. "Τόσο το έχουν προσέξει που αν πάτε μόνοι σας, δεν θα το βρείτε", μας είπε και προθυμοποιήθηκε και ο ίδιος να μας οδηγήσει, αλλά τον ενημερώσαμε, πως είχαμε βρει άνθρωπο που το ήξερε και μας οδήγησε εκεί.

Μικρός ή μεγάλος, είναι πλούτος για το χωριό αυτό, το γεωθερμικό πεδίο και ο μόνος που είχε ασχοληθεί και προσπαθούσε να αναδείξει το όλο θέμα, ήταν ο πρώην πρόεδρος του χωριού Φάνης Χαλκιάς, που όμως τώρα είναι ηλικιωμένος και δεν μπορεί ν' ασχοληθεί. Αυτή την εκτίμηση, μας μετέφεραν όλοι οι παριστάμενοι στο καφενείο του χωριού, που σημαίνει ότι το μήνυμα αυτό, πρέπει να το λάβουν, όσοι σήμερα ασχολούνται με τον Δήμο Ν. ΣΚΟΥΦΑ, στον οποίο ανήκει η πρώην κοινότητα Συκιών.

Λίγο δύσκολο βεβαίως, αλλά έχουμε χρέος να το μεταφέρουμε...

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Θα είναι διαρκώς στην επικαιρότητα...

Είναι ζήτημα προοπτικής για την τοπική οικονομία και με δεδομένο αυτό, δεν μπορεί ν' αφήσει την "Γ" αδιάφορη. Όπως έχει συμβεί και με άλλα κορυφαία θέματα της περιοχής μας, θα προσπαθήσουμε να φιλοξενήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιστημονικές απόψεις, αλλά και απόψεις παραγόντων του τόπου, για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προκύψει η διεκδίκηση των θετικών αποφάσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πλήρη και ουσιαστική αξιοποίηση, στις κατευθύνσεις που περιγράφει και η επιστημονική παρέμβαση του καθηγητή Γιώργου Μάνου.

Ίσως η τακτική προβολή του αιτήματος, για την πλήρη και ουσιαστική αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου, κινητοποιήσει και τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους, αν συνειδητοποιήσουν το τι μπορεί να προκύψει, για τον τόπο τους και φυσικά την ευρύτερη περιοχή.

Κι όλα αυτά, απέναντι και σ' αυτούς, που προσπαθούν να υποτιμήσουν την σημασία του δώρου της φύσης, για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Συμβαίνει ν' ακούς πολλούς να λένε πως δεν έχει ιδιαίτερη σήμερα και δεν μπορεί να προσφέρει πολλά στον τόπο μας, λες και έχουμε κάτι πιό αξιόλογο ν' ασχοληθούμε...

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710740
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2159
11225
107979

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 65 επισκέπτες και κανένα μέλος