A+ R A-
15 Αυγούστου 2018
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 21:00

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ΞΕΝΟΦΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μιλάει στην ΓΝΩΜΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

|

«Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ»

 

 

 

 

«Η Άρτα, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας, οι αθλήτριες και οι αθλητές του τόπου μας, μπορούν να αισθάνονται καλύτερα που έχουν έναν ακόμη δικό τους άνθρωπο μέσα στα πράγματα», επισημαίνει χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Ξενοφών Αθανασίου, απαντώντας στην ερώτηση της "Γ", για το αν πλέον εκπροσωπείται η Άρτα, στο κορυφαίο επίπεδο του ελληνικού αθλητισμού.

Με καταγωγή απ' τις Σελλλάδες Άρτας ο Ξενοφών Αθανασιου, εξελέγη Β' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ παράλληλα είναι και ταμίας στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης. Ο Ξενοφών Αθανασίου, γεννήθηκε στην Άρτα το 1968 και είναι ενεργός στον αθλητισμό από μικρή ηλικία, σε πολλά ερασιτεχνικά σωματεία. Είναι επιχειρηματίας στον χώρο της παροχής υπηρεσιών, ιδιοκτήτης της εταιρείας IPIROTIKI FACILITY SERVICES .

Με αφορμή την τιμητική για τον ίδιο και την Άρτα, εξέλιξη, η "Γ" συνομίλησε μαζί του και παρουσιάζει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη...

 

•Κύριε Αθανασίου, μπορούμε να πούμε ότι πλέον εκπροσωπείται και την Άρτα σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο στην ηγεσία του ελληνικού Αθλητισμού και δη στην ΕΟΕ;

«Αλίμονο, να μην είχα πάντα μέσα στο μυαλό και την καρδιά μου τον τόπο μου. Τους συλλόγους, τους ανθρώπους όλους αυτούς που είναι συντοπίτες μου. Το ελληνόπουλα της Άρτας. Θα πέσει το σπίτι μου να με πλακώσει… Η Άρτα, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας, οι αθλήτριες και οι αθλητές του τόπου μας, μπορούν να αισθάνονται καλύτερα που έχουν έναν ακόμη δικό τους άνθρωπο μέσα στα πράγματα».

 

•Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο 2017 υπήρξαν πολλά ευτράπελα, μεγάλη εσωστρέφεια, διχόνοια, μουρμούρα, δικαστικές διαμάχες με φόντο τις εκλογές στην ΕΟΕ. Τελικά, τέλος καλά, όλα καλά;

«Όλοι μας θα πρέπει να προβληματιστούμε και, μετά από την αυτοκριτική που ήδη κάναμε, να βγούμε ενωμένοι, δείχνοντας από δω και στο εξής την μεγάλη, ισχυρή και συμπαγή εικόνα της ΕΟΕ, τόσο μέσα στην Ελλάδα όσο και πολύ περισσότερο προς τη διεθνή κοινότητα και τη ΔΟΕ. Είναι η ώρα για να δουλέψουμε ξανά σκληρά, ώστε οι αθλητές μας που εκπροσωπούν τη χώρα μας στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη να νιώθουν καθημερινά τη συμπαράσταση μας. Είναι η ώρα που οι αθλητικές ομοσπονδίες με τη στήριξη και την εργασία μας θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν.

Πραγματικά, θέλω να πιστεύω ότι όσα συνέβησαν μέσα στο 2017 θα αποτελέσουν ένα καλό μάθημα για όλους μας, προκειμένου να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη, που στην τελική πληρώνουν οι Έλληνες αθλητές και οι αθλητικές Ομοσπονδίες μας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για μία νέα κοπιαστική αρχή για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Είναι η ώρα για ένα νέο ξεκίνημα που θα οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά τον ελληνικό αθλητισμό. Το κλίμα συναίνεσης που μόλις αποτυπώθηκε στις εκλογές της ΕΟΕ, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της θητείας αυτού του νέου ΔΣ. Όπως είμαι και πεπεισμένος ότι άπαντες θα δουλέψουμε σκληρά, ενωμένοι και αποφασισμένοι, για να καλύψουμε άμεσα και αποτελεσματικά το όποιο χαμένο έδαφος».

 

•Εσείς από ποια πλευρά ήσασταν; Εννοώ υποστηρίξατε τον κύριο Σπύρο Καπράλο ή τον κύριο Ισίδωρο Κούβελο;

«Δεν έχει καμία πλέον σημασία ποιον επέλεξα να υποστηρίξω εγώ ή κάποιος άλλος στις πρώτες εκλογές. Μεταξύ δύο ικανών και σημαντικών προσωπικοτήτων έπρεπε να επιλέξουμε τότε τον έναν, αλλά σήμερα ψηφίσαμε και τους δύο: Για πρόεδρο της ΕΟΕ τον έναν και για πρόεδρο της ΔΟΑ τον άλλον, αντίστοιχα. Όλοι μαζί πλέον είμαστε και με τους δύο! Για το καλό της ΕΟΕ και της χώρας μας».

 

•Τι ήταν αυτό που συνέβαλε στο να εκτονωθεί η κατάσταση και οι δύο μέχρι πρότινος αντιμαχόμενες πλευρές να συνεννοηθούν και μάλιστα κατά τέτοιον τρόπου που υπήρξε ενωτικό κλίμα και συναινετικό αποτέλεσμα την ημέρα της ψηφοφορίας στην ΕΟΕ;

«Η ψυχραιμία, το κλίμα συναίνεσης, το εθνικό συμφέρον που επιλέξαμε τελικά να έχουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και ο υφυπουργός αθλητισμού και η διοίκηση της Πάλης. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει την πολυτέλεια να μην είναι ενωμένη. Νομίζω ότι πλέον έχουμε όλοι αντιληφθεί πως δεν εκπροσωπούμε τον εαυτό μας, αλλά το άθλημα που μας έχει επιλέξει και ότι η αποστολή μας είναι εθνική και επουδενί ατομική και μοναχική. Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε για την Ελλάδα και τους σπουδαίους αθλητές της χώρας μας».

 

•Η Πάλη τώρα με την εκλογή σας αυτή στην ΕΟΕ, στη θέση του β’ αντιπροέδρου της ΕΟΕ, θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανη και ακόμη πιο… ασφαλής;

«Είναι μεγάλη η τιμή κι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη τόσο για μένα όσο και για την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, την οποία και εκπροσωπώ στην ΕΟΕ. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω από καρδιάς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, καθώς και όλους τους συναδέλφους μου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για μια ακόμη φορά για την εμπιστοσύνη που έδειξαν και δείχνουν στο πρόσωπό μου. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι σκληρά για ένα νέο ξεκίνημα που θα οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά τον ελληνικό αθλητισμό και την Ολυμπιακή Πάλη. Είμαι πεπεισμένος ότι άπαντες θα δουλέψουμε σκληρά, ενωμένοι και αποφασισμένοι, για να πολλαπλασιάσουμε τις διακρίσεις του ελληνικού αθλητισμού και της Πάλης ιδιαίτερα!».

 

•Με τις μέχρι τώρα διοικητικές θητείες σας και τα όσα έχετε βιώσει μέσα στον ελληνικό αθλητισμό, τι θέλετε να κάνετε ακόμη; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;

«Η προσπάθεια όλων όσοι έχουμε διοικητικές ευθύνες στον ελληνικό αθλητισμό είναι να βοηθήσουμε κυρίως τις Ελληνίδες αθλήτριες και τους Έλληνες αθλητές. Στόχος, ειδικά σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, είναι να δώσουμε στην καθεμιά αθλήτρια και στον καθένα αθλητή τη βοήθεια αυτή που δεν μπορεί για αντικειμενικούς λόγους να τους δώσει η ομοσπονδία του. Για παράδειγμα, η ΔΟΕ έχει δώσει πάμπολλες υποτροφίες. Γι’ αυτό τα ελληνόπουλα συνεχίζουν να χαρίζουν επιτυχίες. Δεν βρίσκετε περίεργο ότι αθλήτριες και αθλητές, παρά την οικονομική κρίση στη χώρας, συνεχίζουν να μας φέρνουν σπουδαίες επιτυχίες; Εμείς, ως ΕΟΕ, βρισκόμαστε στο πλευρό τους καθημερινά, έχοντας τη στήριξη της ΔΟΕ. Και η Ομοσπονδία Πάλης, πάντως, όσο καιρό συμμετέχω στη διοίκηση της, προσπαθεί συνεχώς να βρίσκεται δίπλα στους αθλητές της, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, γενικώς, στη χώρα μας. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να βαδίσει ενωμένη, δυνατή και αποφασισμένη η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να σηκώσουμε ακόμη πιο ψηλά την Ελλάδα και τον αθλητισμό της. Το ίδιο επιθυμώ και για την ΕΛΟΠ. Ο δε ρόλος μου στην Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης, κατά τη διάρκεια αυτής της τρίτης θητείας, είναι να συνεχίσουμε το επιτυχημένο έργο που ξεκινήσαμε όλοι μαζί το 2010, ώστε η ΕΛΟΠ να εξυγιανθεί πλήρως οικονομικά. Για μένα ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση όταν, ως Ταμίας –αρχικά, τότε- της Ομοσπονδίας, παραλάβαμε 3 εκατ. ευρώ άνοιγμα και σήμερα υπολειπόμαστε μόνο 200 χιλιάδες ευρώ! Κι αν δεν ήταν τα μνημόνια και οι απίστευτες περικοπές στις επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών, τώρα όχι μόνο θα είχαμε ήδη ξεχρεώσει, αλλά θα μιλούσαμε για αποθεματικά!

Η προσωπική φιλοδοξία και προσδοκία μου, λοιπόν, είναι μέσα από την ίδια σκληρή και φιλότιμη δουλειά να ανήκω σ’ αυτούς, τόσο της ΕΟΕ όσο και της ΕΛΟΠ, που θα αισθανόμαστε υπερήφανοι ότι κάναμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα, τον ελληνικό αθλητισμό, την ελληνική Πάλη, αλλά και γενικά για όλες τις αθλήτριες και όλους τους αθλητές της χώρας».

 

•Κλείνοντας, θα επιμείνω: Μέσα στους επόμενους προσωπικούς σας στόχος θα μπορούσε να είναι η ενασχόληση σας με την ενεργό πολιτική;

«Το ενδιαφέρον και ο ζήλος μου για σκληρή εργασία, όσον αφορά στα κοινά, επικεντρώνονται στον αθλητισμό. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρξει πρόταση, να αποδεχτώ την όποια ενασχόληση μου με την ενεργό πολιτική. Είμαι στη διάθεση του αθλητισμού και του τόπου μου για να συνεισφέρω».

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13518708
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4897
16798
70260

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 159 επισκέπτες και κανένα μέλος