A+ R A-
18 Αυγούστου 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

•Τσίπρας: Καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

• Μητσοτάκης: Ένα χαρμόσυνο νέο στο ζοφερό καλοκαίρι

 

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη εν αναμονή της δίκης τους αποφάσισε πριν από λίγο το δικαστήριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Πλέον αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία για την επιστροφή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η τελευταία αρνητική απάντηση στο αίτημα αποφυλάκισής τους είχε δοθεί στις 18 Ιουλίου, με το επιχείρημα πως ήταν σε εξέλιξη η εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών και πως οι δύο δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

 

Το σκεπτικό της απόφασης για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

 

Τσίπρας: Καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

 

Πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρεώδη και του Δημήτρη Κούκλατη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

Μητσοτάκης: Ένα χαρμόσυνο νέο στο ζοφερό καλοκαίρι

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, συγχαίρει προσωπικά τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Ψυχή και Πίστη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας, συγκίνηση για τις οικογένειές τους. Μια χαρμόσυνη είδηση σε ένα μαύρο καλοκαίρι» σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία στην Ελλάδα.

|

Και οι αρτινοί θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική συναυλία του ταλαντούχου τραγουδοποιού...

 

 

 

 

Έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί.

Και θα έχουμε τη μία και μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε το μεγαλύτερο πάρτι του καλοκαιριού. Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Κάστρο - Ξενία Άρτας για πρώτη φορά, για μία μεγάλη συναυλία! Πάρτε το κέφι σας, τους ανθρώπους σας, πάρτε λεωφορεία και τρένα, πάρτε το αυτοκίνητό σας και όσους κάνουν οτοστόπ και ελάτε να ζήσουμε ένα βράδυ από αυτά που γίνονται μία φορά και επανάληψη δεν έχουν.

Ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτι από αυτά που ξέρει να φτιάχνει ο Κωστής με κάθε ευκαιρία. Απλόχερη αληθινή μουσική γιορτή που μας παρασύρει, εμπλουτίζοντας τις αισθήσεις μας, την ψυχή και την καρδιά μας.

Ένα πρόγραμμά γεμάτο τραγούδια από τα πρώτα του χρόνια στη δισκογραφία όπως το χαρακτηριστικό «Δε ζητάω πολλά», το ελκυστικό «Που να βρω μια να σου μοιάζει», την παιχνιδιάρικη «Λόλα», επιλογές από το τελευταίο του album «Κατάστρωμα» όπως το «Φάρος», το μεθυστικό «Ζεστό Κρασί», το «Συγχωροδοπέταλα» αλλά και ένα μουσικό παιχνίδι με τραγούδια που ο Κωστής αγαπά πολύ ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο του και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του: Νίκο Αγγλούπα (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελο Αγγελίδη (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι) και Κρίτωνα Μπελλώνια (κρουστά, τύμπανα) Χρηστος Καλκανης (κλαρινετο σαξοφωνο). Tην συναυλια θα ανοίξει ο Γιωργος Ζιώρης.

Σημεία Προπώλησης

ΑΡΤΑ

βιβλιοπωλείο «η πολυθρόνα του Νίτσε» τηλ 2681077631

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Βιβλιοπωλείο Καλλίγραμμον τηλ 2683029105

 

maravegias-00-aa-33-b

|

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ξενία και Κάστρο ανοικτά για όλους μετά από 25 χρόνια!» - Μελέτη ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας»

 

 

 

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές για την ανάδειξη του αναδόχου της μελέτης ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1 εκ. ευρώ και μέσω αυτής προβλέπεται η πλήρης αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου, ώστε να καταστεί κατάλληλο για τις προβλεπόμενες από το Δήμο χρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κτιρίου.

Το τεύχος δημοπράτησης μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ενότητα «ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ» στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, www.arta.gr.

Η αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, μέσα στο Κάστρο, έχει ενταχθεί μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και πίστωση 2,5 εκ. ευρώ. Οι βασικοί άξονες της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος περιλαμβάνει αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως εξής:

-Δημιουργία καφέ- εστιατορίου στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών.

-Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης

-Μετεγκατάσταση - λειτουργία Δημοτικού Ωδείου

-Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

-Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Αρταίων αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχείου στο χώρο, ωστόσο αυτή η πρόθεση δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) (με ομόφωνα αρνητική απόφαση) του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το ΞΕΝΙΑ κλειστό πλέον των 25 ετών που είναι ήδη, επελέγη η καλύτερη δυνατή λύση και η προοπτική αξιοποίησής του από το παραπάνω πρόγραμμα. Έτσι ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία οδεύει προς επίλυση και με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ θα είναι το Κάστρο ανοικτό για όλους.

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει...

 

«Στον αέρα» οι μελέτες για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης που παραπάνω δημοσιεύει η «Γ». Όμως έχει καθιερωθεί στον δημόσιο λόγο και διάλογο, η έννοια «στον αέρα» να παραπέμπει σε άσχημη κατάσταση, δηλαδή όλες οι διαδικασίες, να μην εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία... Όταν μάλιστα κάνουμε λόγο για μελέτες και συνοδεύονται με τον όρο «στον αέρα», ο καθένας μπορεί να εννοήσει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να προχωρήσουν αυτές οι μελέτες...

Κι αν κρίνουμε απ’ τον τρόπο που παρουσιάζει το (σ.σ. από σπόντα) έργο του, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, πως επικρατεί μεγάλη σύγχυση, εκεί στο Δημαρχείο...

|

«Απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι στα χωριά τους αισθάνονται οι δημότες της Άρτας!»

 

 

 

«Σωστός προγραμματισμός και στρατηγική διεκδίκησης σε όλους τους τομείς είναι τα βασικά στοιχεία που θα οδηγήσουν την πόλη μας έξω από την αφάνεια, στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου. «Η Άρτα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης και πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο χάρτη των αναπτυγμένων δήμων της Ελλάδας. Απαιτείται διεκδίκηση σε όλους τους τομείς: βελτίωση παροχών υγείας, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αύξηση δράσεων και υποδομών για τον αθλητισμό, ανάπτυξη και ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καταπολέμηση της ανεργίας, ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων και του ηπειρωτικού πολιτισμού μας γενικότερα, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αύξηση του εισοδήματος των δημοτών και γενικότερα η απόκτηση ευημερίας για όλους τους Αρτινούς.

Μπορεί η λέξη «ευημερία» να μοιάζει ουτοπική για κάποιους και να φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί σε μια πόλη όπως η Άρτα, που αυτή τη στιγμή πασχίζει να αντιμετωπίσει τα πολλοστά προβλήματά της και να να βγει από την αφάνεια, όμως ο σωστός προγραμματισμός και οι στοχευμένες δράσεις για ανάπτυξη και πρόοδο μπορούν να κάνουν το όνειρο αυτό πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι Αρτινοί παραπονιούνται ότι αισθάνονται απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι στα χωριά τους και έχουν δίκιο. Αισθάνονται ότι όλα τα έργα ανάπτυξης λαμβάνουν χώρα μέσα στην πόλη της Άρτας και ότι καμία ενέργεια προόδου δεν πραγματοποιείται στο δικό τους χωριό και έχουν δίκιο. Οι δημοτικές ενότητες του Δήμου Αρταίων πρέπει να αναπτυχθούν ισοδύναμα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για αληθινή ανάπτυξη στην περιοχή μας. Οι δημότες δεν πρέπει να αισθάνονται αποκομμένοι από τις εξελίξεις που αφορούν τον τόπο τους, αλλά να αποτελούν και οι ίδιοι κομμάτι και τμήμα αυτών των εξελίξεων, να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις ποιοτικές που θα τους χαρίζουν ευημερία και θα τους κάνουν να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα υπέροχο μέρος, με υποδομές που θα τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους και θα τους χαρίζουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Κι όχι, να χρειάζεται να μεταβούν στο κέντρο της Άρτας για να αισθανθούν ότι εκεί υπάρχει ευημερία των πολιτών, ενώ στο χωριό τους όχι... Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλοι οι φορείς, με σωστές και έξυπνες κινήσεις που θα βγάλουν όχι μόνο την πόλη μας, ως πόλη, από την αφάνεια, αλλά και τους δημότες της στο σύνολό τους!

Κάποιοι μιλούν για έργα...έργα...έργα ανάπτυξης... Μα η πραγματικότητα είναι ότι τα χωριά μας μαραζώνουν και μαζί μ’ αυτά, μαραζώνουν και οι άνθρωποί τους. Τα νέα παιδιά, οι νέες γενιές ασφυκτιούν μέσα στο τίποτα που έχει να τους προσφέρει το χωριό. Καμία δημοτική αρχή τόσα χρόνια δεν έχει φροντίσει πώς να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους. Είναι λυπηρό, ζούμε στο 2018, και η μόνη ψυχαγωγία που έχουμε ως δήμος να προσφέρουμε στα νέα παιδιά των χωριών μας είναι μια μπασκέτα... Μια σκουριασμένη μπασκέτα στο δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά πηγαίνουν εκεί να αθληθούν και να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με τους φίλους τους. Οι ίδιες άθλιες και ετοιμόρροπες μπασκέτες στέκουν στη θέση τους εδώ και δεκαετίες, νέες δημοτικές αρχές έρχονται κάθε τετραετία, μα καμία τόσα χρόνια δεν μπήκε στον κόπο να σκεφτεί πώς να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των νέων στα χωριά μας. Οι νέοι μας μαραζώνουν σε ένα μέρος που δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει και αν κάνει κανείς μια βόλτα σε ένα χωριό, θα δει τους νέους να κάθονται έξω από τις εκκλησίες ή σε παγκάκια του σχολείου με μόνη ενασχόληση το κινητό τους τηλέφωνο! Αθλητικές υποδομές και αθλητικές δραστηριότητες εκλείπουν από τα χωριά της Άρτας. Το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες η ζωή των δημοτών, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους! Είναι αδιανόητητο να ζει κάποιος πέντε χιλιόμετρα έξω από την Άρτα κι όμως να αισθάνεται ότι ζει σε κάποιο μακρινό απομονωμένο μέρος χωρίς υποδομές και ευκαιρίες για ποιοτική άθληση και αναψυχή, για ποιοτικούς τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων. Οφείλουμε να αλλάξουμε τακτική, ναι μεν έργα υποδομής και ανάπτυξης αλλά πρώτιστα στην ατζέντα του δημάρχου πρέπει να βρίσκεται η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών του, η απόκτηση της ευημερίας για όλους.

Οι Αρτινοί ήταν πάντα ένας αδάμαστος και επίμονος λαός, που δεν δίσταζαν μπροστά στις προκλήσεις και πάντα έβρισκαν τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά έχοντας ψηλά το κεφάλι, γεμάτοι περηφάνια, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Και τώρα, ήρθε πια η ώρα για έναν ακόμη αγώνα, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει στο χάρτη της Ελλάδας. Όλοι οι Αρτινοί πρέπει να παλέψουμε, ο καθένας από το πόστο του, ώστε να βγει η πόλη μας από την αφάνεια, και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Η πόλη μας είναι γνωστή για τη ζεστή φιλοξενία της, για το μοναδικό πολιτισμό της, για τα καταπληκτικά φυσικά τοπία της και για πολλά άλλα, όλα αυτά πρέπει μέσα από στοχευμένες δράσεις να αναδειχτούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να δώσει επιτέλους η Άρτα το στίγμα της στον ελληνικό χώρο και να έρθει η πολυπόθητη πρόοδος, ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες της Άρτας!

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου

 

 

 

Γράφει η

ΒΑΡΒΑΡΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

 

Κατά τις ανασκαφικές εργασίες του εν εξελίξει του έργου «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας» που εκτελείται από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, εντοπίστηκε βοτσαλωτό δάπεδο που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού που ανασκάφτηκε βορειοδυτικά του Μικρού Θεάτρου.

Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα του κυκλικού χώρου του λουτρού, που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.

 

votsaloto-00-a

 

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών των δαπέδων, που ομοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο (Λουτρό του Κενταύρου), το λουτρό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Η ανασκαφική έρευνα γίνεται από το μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας (κ. Χρ. Νασιούλας, κ. Π. Κατσαρός, κ. Β. Καραγιάννης) υπό την επίβλεψη του δρ αρχαιολόγου κ. Νεκτάριου – Πέτρου Γιούτσου. Τα πρώτα μέτρα προστασίας του ψηφιδωτού ελήφθησαν από τους συντηρητές της Υπηρεσίας, κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, κ. Κατερίνα Μπασιάκου, κ. Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση και στερέωσή του.

Η Άρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα και τα επάλληλα ίχνη των προηγούμενων οικήσεων είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού δημιουργώντας ένα παλίμψηστο τοπίο, όπου ενυπάρχουν παρελθούσες στιγμές και μορφές, προβολές των προηγούμενων οικήσεών της, αλλά και παλαιότερες και νεώτερες ιστορικές μνήμες.

Ο χώρος του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Στόχος του έργου της ανάδειξής του είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων.

*Δρ αρχαιολόγος

 

gnomi-vin-site-11-q

KATI NA KATAΛABOYN KAI ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ...

Η άποψη της «Γ» είναι εκπεφρασμένη, αλλά συνηθίζουν οι ταγοί της Άρτας, να κάνουν πως την λησμονούν και είναι επιβεβλημένη η επανάληψη, ως «μήτηρ μαθήσεως»... Το έργο που επιτελεί η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, είναι σπουδαίο. Βεβαίως με την πλήρη συμπαράσταση όλων των στελεχών της υπηρεσίας της.

Αυτό είναι που πρέπει ν’ αξιολογήσουν και ν’ αξιοποιήσουν οι εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας και όταν μιλάνε για τον πλούτο των βυζαντινών μνημείων, να το εννοούν κιόλας. Με πρώτο βήμα, την ουσιαστική στήριξη κάθε προσπάθειας. Παρά τα αντίθετα, που από ευγένεια, μπορεί να ισχυριστεί η κα διευθύντρια...

|

ΘΑ ΤΟ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

- Παρέμβαση «Γ»: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ...

 

 

 

Είναι σίγουρο. Είχαν γίνει πολλά στο Νοσοκομείο και το ίδιο ως οργανισμός κοινωνικής προσφοράς, λόγω και της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει περιέλθει η περιοχή, αδυνατούσε να επιτελέσει το έργο του. Ακουγόταν και πολλά παράπονα, με φόντο την διαρκή αγωνία των ιθυνόντων, για οικονομική ενίσχυση, γιατί όπως έλεγαν τα έξοδα, όλο και αυξανόταν, ενώ τα έσοδα -κυρίως από χορηγίες συμπολιτών μας- όλο και λιγόστευαν. Μαζί μ’ όλα αυτά, είχαν παρατηρηθεί και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ή και αιχμές του ενός κατά του άλλου, της μιας κατά της άλλης και το... γαϊτανάκι αυτό, καλά κρατούσε.

Κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις, αναγκαστικά είναι ο Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος, ο οποίος έπρεπε να λάβει αποφάσεις, για να βάλει την δική του σφραγίδα στον αγώνα σωτηρίας ενός ιδρύματος, με κορυφαία κοινωνική και ανθρώπινη αναφορά, Ο προκάτοχός του κ. Ιγνάτιος, είχε κάνει όσα αυτός θεωρούσε σωστά, όμως όσοι ασχολούνται σε βάθος με την λειτουργία του ιδρύματος, του καταλογίζουν ευθύνες, οι οποίες και συζητούνται ευρέως...

Την ώρα που ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ του ιδρύματος, εξέφραζε την αγωνία του για την σωτηρία του ιδρύματος, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει για την αλλαγή της κατάστασης, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Δήλωσε πως μπορεί ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες, για να βγει απ’ το τέλμα το Γηροκομείο. Παράλληλα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει, μια κίνηση εντυπωσιασμού, χορηγώντας 10.000 ευρώ για την λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου της Μητρόπολης... Λες και αν το κονδύλιο αυτό, το διέθετε στην ανάλογη δομή του Δήμου Αρταίων, δεν θα ήταν ωφελημένοι, οι έχοντες ανάγκη...

Έχει καταστεί σαφές, σε όσους ασχολήθηκαν στο ελάχιστο με τις τελευταίες εξελίξεις στο Γηροκομείο Άρτας, πως η αγωνία του δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη, δεν είχε καμία σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, αλλά με την δική του επιλογή να εισχωρήσει στον χώρο της εκκλησίας, γιατί κάποιοι του είπαν, πως ο χώρος αυτός, προσφέρεται για ψηφοθηρία, η οποία στην συνέχεια αποδεικνύεται αποτελεσματική... Φέρνει ψήφους, για να το πούμε πιό απλά...

Οι πρώτες κινήσεις που έγιναν απ’ την πλευρά του δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη (σ.σ. προφανώς και με την σύμφωνη γνώμη του κ. Καλλινίκου) συνάντησαν την λαϊκή κατακραυγή, μιας και αποτέλεσαν θέμα συζήτησης, ανάμεσα σ’ όλους τους πολίτες. Διόρισε ως βοηθό μαγείρισσας, την στενή του συνεργάτιδα και πρώην αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής και ως νοσηλεύτρια στενή συγγενή, επίσης πρώην αντιδημάρχου... Δεν ψέγονται, ούτε κατά το ελάχιστο οι κυρίες που αναζητούσαν εργασία και την βρήκαν. Αυτοί που τις επέλεξαν κρίνονται και στο επόμενο διάστημα, θα κριθούν πιό αυστηρά...

Η έλευση των νεοδιορισθεισών κυριών, φέρνει την πρώτη αναστάτωση στο ίδρυμα, καθώς εκείνη την στιγμή πληροφορούνται οι κυρίες που μέχρι τώρα παρείχαν υπηρεσίες στο ίδρυμα, ότι πρέπει ν’ αποχωρήσουν! Δεν θα ήταν μεγάλος κόπος να ενημερωθούν από πριν, μιας και αυτό θα επέβαλλε η ευγένεια της αναγνώρισης μιας πολυετούς προσφοράς...

Μέχρι να προκύψει η... συμφιλίωση με τα νέα δεδομένα, έρχεται το πιό ισχυρό... χτύπημα. Η μέχρι τώρα διευθύντρια κα Νίκη Λένη, πληροφορείται από τη νεαρά οικονομολόγο, κόρη ιερωμένου, πως είναι η αντικαταστάτριά της και πως η γυναίκα που είχε συνδέσει την ζωή της με το ίδρυμα, θα πρέπει ν’ αποχωρήσει, όσο το δυνατόν πιό σύντομα. Κάποιοι μας είπαν ότι η προθεσμία αποχώρησης, αφορούσε την ίδια ημέρα...

Πέραν της επιλογής, η οποία θα κριθεί το επόμενο διάστημα, το άκομψο της υπόθεσης, ίσως οδηγήσει σε περιπέτειες, την 33χρονη οικονομολόγο, η οποία όπως μαθαίνουμε δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην διοίκηση γενικά, πολύ δε περισσότερο σ’ ένα τόσο ευαίσθητο ίδρυμα.

Για ν’ ακολουθήσει το επόμενο στάδιο του σχεδίου σωτηρίας που έχει εκπονήσει ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, προφανώς με την συγκατάθεση του Μητροπολίτη κ. καλλινίκου. Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται σαράντα τέσσερις (44) γέροντες και γερόντισσες στο ίδρυμα και πρέπει να μείνουν τριάντα έξι (36)!

-Οι οχτώ, που πρέπει λογικά να φύγουν, τι θα πρέπει να κάνουν;

Ας περιμένουμε μια απάντηση, με φόντο την κοινωνική ευαισθησία...

Και φυσικά μέχρι να έρθει η απάντηση, που δεν θα έρθει, εκείνο που έχουν εξάγει ως συμπέρασμα, όσοι έτυχε ν’ ασχοληθούν με το θέμα και όσοι επιμένουν ν’ ασχολούνται σε βάθος, είναι πως με τον τρόπο που έγιναν οι αλλαγές στο Γηροκομείο Άρτας, θα το οδηγήσουν σε περιπέτειες...

 

gnomi-vin-site-11-q

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ...

Η παραδοχή του αξιώματος, πως κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, είναι η λογική που κυριαρχεί στην παρούσα αναζήτηση... Υπό την έννοια αυτή και για την διευθύντρια του Γηροκομείου Άρτας κα Νίκη Λένη, θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου και οι διαρκώς νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και στον τομέα της άσκησης κοινωνικής παρέμβασης, θα επέβαλλαν την αντικατάστασή της... Για το λόγο αυτό, προκύπτει βασανιστικό το ερώτημα:

-Ποιός και με ποιές διαδικασίες όρισε το ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για την αντικατάσταση της εν λόγω διευθύντριας;

Όποιος και να ήταν αναγκασμένος να το ορίσει, θα έπρεπε να είχε λάβει υπ’ όψιν του, το βασικό στοιχείο της ιστορίας του ιδρύματος. Ότι δηλαδή η κα Λένη, έχει αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, για να λειτουργεί σωστά το γηροκομείο και να παρέχονται οι υπηρεσίες που παρέχονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα...

Που σημαίνει ότι αν μη τι άλλο, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, θα μπορούσε κι αυτή να βοηθήσει στην αναζήτηση και την επιλογή της αντικαταστάτριάς της...

Όμως μετά από τόση προσφορά, τόσα χρόνια δουλειάς και αγωνίας, να πληροφορείται απ’ την αντικαταστάτριά της, την απομάκρυνσή της, είναι τραγικό. Όχι για την ίδια, αλλά για όσους έλαβαν τις αποφάσεις...

Και καλά ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, που η κάθε κίνησή του, καθοδηγείται απ’ την αγωνία της επανεκλογής και βλέπει τα πάντα ως ψήφους...

-Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, που είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, πως το επέτρεψε αυτό;

|

Μιλάει στην «Γ» ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

 

 

 

 

 

«Το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των Τμημάτων των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει πολλές απαιτήσεις και δυσκολίες σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Προσδοκούμε όμως σε βάθος 5ετίας ότι θα έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα υψηλότερου επιπέδου σε ένα πανεπιστήμιο πιο ολοκληρωμένο με νέα ακαδημαϊκά πεδία και νέο τρόπο διοίκησης αυτό της ακαδημαϊκής δεοντολογίας», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις νέες σχολές που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Η συνέντευξη ακολουθεί:

Κύριε πρύτανη... Αναλαμβάνετε τα ηνία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε μια εποχή που και σε αυτό, γίνονται σημαντικές αλλαγές. Τι σημαίνει για σας αυτό;

Επί της αρχής, θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί κοινό τόπο, σχεδόν για όλους τους ασχολούμενους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την ελληνική κοινωνία, ότι τα ΤΕΙ είχαν απολέσει προ πολλού τον προσανατολισμό τους στην τεχνική εκπαίδευση, αφότου ενταχθήκαν στα ΑΕΙ. Σήμερα δε, έχουν φθάσει στο επίπεδο να παρέχουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και υπό όρους διδακτορικές διατριβές. Το κενό και οι ανάγκες της χώρας στην τεχνική εκπαίδευση θα πρέπει να καλυφθεί από νέα διετή προγράμματα σπουδών, στο επίπεδο 5, όπως επιτυχημένα γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην χώρα μας λειτουργούν ΤΕΙ με τμήματα αξιόλογα, με υψηλή βάση πρόσβασης από τις πανελλήνιες εξετάσεις και σαφή επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Υπάρχουν όμως και τμήματα που υπολειτουργούν ιδιαίτερα στα περιφερειακά ΤΕΙ ,χαμηλού επιπέδου, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο το 10-20 % των εγγεγραμμένων σπουδαστών φθάνει στο πτυχίο. Η λειτουργία των τμημάτων αυτών δεν απαλλάσσει το Δημόσιο από την υποχρέωση της επιχορήγησης του βασικού κόστους λειτουργίας που περιλαμβάνει μισθοδοσίες, συντήρησης κτιρίων, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, καθαρισμό φύλαξη και έξοδα φοιτητικής μέριμνας κ.α..

Παράλληλα το διοικητικό μοντέλο των ΤΕΙ, με την διασπορά μεμονωμένων τμημάτων σε πόλεις και οι τρόποι διοίκησης τους αποκλίνουν κατά πολύ με ότι ισχύει για τα πανεπιστήμια.

Το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των Τμημάτων των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει πολλές απαιτήσεις και δυσκολίες σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Προσδοκούμε όμως σε βάθος 5ετίας ότι θα έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα υψηλότερου επιπέδου σε ένα πανεπιστήμιο πιο ολοκληρωμένο με νέα ακαδημαϊκά πεδία και νέο τρόπο διοίκησης αυτό της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Έχετε στο πρόγραμμά σας, κάποια νέα πρόταση στην λειτουργία του;

Ο προγραμματισμός του νέου πανεπιστημίου περιγράφεται στο Νόμο που ψηφίστηκε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μόλις προχθές, την 1η Αυγούστου 2018, από την ολομέλεια της Βουλής. Στο Νόμο περιγράφονται τα νέα Τμήματα του πανεπιστημίου όπου θα ενσωματωθεί το προσωπικό και οι υποδομές των υφιστάμενων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου από 1ης Οκτωβρίου. Η επόμενη ακαδημαϊκή περίοδος είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη για την ανασυγκρότηση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε νέες βάσεις. Η περίοδος αυτή απαιτεί αξιολόγηση των καθηγητών της 1ης βαθμίδας του ΤΕΙ, νέα όργανα διοίκησης των τμημάτων, συγκρότηση νέων προγραμμάτων σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και οργάνωση της διοικητικής στελέχωσης και όλου του εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιστού του ιδρύματος. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ομαλή εξέλιξη των σπουδών των νυν φοιτητών των Τμημάτων του ΤΕΙ μέχρι την ολοκλήρωση αυτών.

Η ανάπτυξη αυτή όμως απαιτεί την διασφάλιση αυξημένης οικονομικής επιχορήγησης στην έναρξη του εγχειρήματος, ενίσχυση με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για νέα και υφιστάμενα τμήματα του Ιδρύματος καθώς επίσης και με το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό που θα στηρίξει όλες αυτές της αλλαγές.

Έχουμε το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως συνηθίζεται να λέμε... Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό;

Το σχέδιο Νόμου δίνει τη δυνατότητα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να ιδρύσει νέα τμήματα τα οποία θα απορροφήσουν και θα εντάξουν τα υφιστάμενα τμήματα των ΤΕΙ, το προσωπικό και τις υποδομές που αυτά έχουν αναπτύξει, με στόχο σε 4-5 έτη να αποκτήσουν σαφή πανεπιστημιακά χαρακτηριστικά. είτε ανήκουν στις θεωρητικές είτε και στις τεχνολογικές σχολές. Η αναδιοργάνωση αυτή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνοδεύεται και από την ίδρυση και 3 νέων τμημάτων εξ αρχής , των Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Γεωπονική σχολή στην Αρτα), Μηχανολόγων Μηχανικών (Πολυτεχνική Σχολή) και Ψυχολογίας (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) που θα συμπληρώνουν ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποτελούν πάγιο αίτημα της οικονομίας της Ηπείρου και επιστημονικής κοινότητας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα λειτουργήσουν και σχολές, στην «άλλη» Ήπειρο... Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την Ήπειρο συνολικά;

Η λειτουργία του Πανεπιστήμιου σε τέσσερις πόλεις θέτει ένα νέο πλαίσιο διοικητικής και ακαδημαϊκής οργάνωσης που ισχύει σε άλλα Περιφερειακά Ιδρύματα . Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αυτή την εμπειρία από την ευθύνη της ίδρυσης και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής του Αγρινίου με τρία τμήματα από το 1998 μέχρι το 2009, τα οποία σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αντλώντας από τις βέλτιστες εμπειρίες και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που ισχύουν σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα νομίζω ότι σύντομα, εύκολα ή δύσκολα όλα λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

Η σύνδεση του Πανεπιστημίου, υπό τη νέα του μορφή, με τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, είναι εφικτή σ’ αυτή την φάση και τι μπορεί να προσφέρει σ’ αυτές;

Αποτελεί μεγάλη κατάκτηση η ίδρυση του «Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών», που κάνει επιτέλους αποδεκτό ένα διαχρονικό αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2008. Το «Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών» θα περιλαμβάνει 6 θεματικά Ινστιτούτα στα οποία θα δραστηριοποιηθούν οι κρίσιμες ερευνητικές ομάδες του Π.Ι., στις βιοεπιστήμες, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα υλικά και υπολογισμούς, τις ανθρωπιστικές σπουδές και την οικονομία και τις ψηφιακές καινοτομίες. Οι τομείς αυτοί αποτελούν επίσης τους επιλεγμένους πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου με έμφαση στην υγεία και ευεξία, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και το περιβάλλον της περιοχής. Σημαντικότατο στοιχειό για την ανάπτυξη της Ηπείρου αποτελεί επίσης και η ίδρυση του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, πέραν της εκπαίδευσης νέων της χώρας στις επιστήμες, έχουν αναπτύξει μια παράδοση χρόνων στην έρευνα και ανάπτυξη υποδομών, ώστε να παράγουν πάνω από 80% των δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πολλές επιπτώσεις καινοτομίες με σημαντικές εφαρμογές στις τεχνολογίες, την υγεία και την οικονομία. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα διαθέτει τις κρίσιμες μάζες ερευνητών στους παραπάνω τομείς, σύμφωνα δε με στοιχεία του ΕΛΚΕ του Π.Ι. πάνω από 1.500 νέοι ερευνητές εργάζονται με συμβάσεις έργου στα ερευνητικά έργα του ιδρύματος, το 80% των οποίων χρηματοδοτούνται από τον Ιδιωτικό Τομέα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου σήμερα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την τοπική αυτοδιοίκηση, άλλα ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα υλοποιεί σημαντικά ερευνητικά έργα σε γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και την Ιταλία μέσα από τα διασυνοριακά προγράμματα (π.χ. έργα Ιnterreg με 3 περιφέρειες της Αλβανίας και 5 περιφέρειες της Ιταλίας).

Τέλος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αναπτύξει τα τελευταία 15 χρόνια ένα Δίκτυο 22 μονάδων- Ερευνητικών Υποδομών ενισχύοντας την έρευνα των Τμημάτων του και των ερευνητικών ομάδων. Όλες αυτές οι υποδομές και ερευνητικές ομάδες επιθυμούμε να ενταχτούν σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο με τα θεματικά Ινστιτούτα μέσα από ένα νέο νομικό πλαίσιο, πιο λειτουργικό, πιο καλά οργανωμένο, ανοιχτό στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένα κέντρο που θα ενισχύσει την έρευνα και της καινοτομία σε άμεση σύνδεση με την οικονομία και κοινωνία της Ηπείρου και της χώρας μας.

Την πρόταση για «Πανεπιστήμιο Ηπείρου», που έθεσε πρόσφατα και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, την συζητάτε;

Σήμερα το πανεπιστήμιο μας διακρίνεται για την ποιότητα στη εκπαίδευση και τις ερευνητικές επιδόσεις των μελών του με βάση τα διεθνή βιβλιομετρικά δεδομένα (αριθμός δημοσιεύσεων, αναφορές, συντελεστές απήχησης και άλλα κριτήρια). Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ούτε πρόκειται θα τεθεί θέμα συζήτησης της αλλαγής του ιστορικού ονόματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κατοχυρώσει το όνομα του μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων της Ευρώπης, ανήκει στα μεγάλα και ιστορικά περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας και σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις είναι πάντα στην πρώτη πεντάδα. Όλοι όσοι εργάσθηκαν από της ιδρύσεως του ή συνεχίζουν να εργάζονται σήμερα, αναγνωρίζονται διεθνώς ως μέλη του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ενός «Brandt name» για την Ήπειρο και την χώρα και αυτό δεν αλλάζει.

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 20:07

Κυκλοφορεί αύριο «Η ΓΝΩΜΗ»

Το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Γεωπονική Σχολή της Άρτας και οι εξελίξεις στο Γηροκομείο της πόλης

 

 

Το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, ως.. ψηφίδες αισιοδοξίας, για μια περιφέρεια, που πάντα υπολείπεται όλων των άλλων... «Είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά θα πετύχουμε», λέει στην «Γ» ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, με αφορμή την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Με κύριο θέμα την συνέντευξη του πρύτανη, κυκλοφορεί αύριο η «Γ», παράλληλα με τις δηλώσεις που έκαναν για το θέμα αυτό, η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη και οι βουλευτές Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Στύλιος.

«Άγαρμπές οι αλλαγές στο Γηροκομείο Άρτας», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Γ», με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές που έχουν γίνει στο ίδρυμα και οι οποίες, έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες αντιδράσεις, παραγόντων του χώρου.

Μία ακόμη επιτυχία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας, είναι ο εντοπισμός σπάνιου βοτσαλωτού, στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και της «Γ», ότι γίνεται σημαντική δουλειά, η οποία πρέπει ν’ αξιοποιηθεί απ’ τους τοπικούς παράγοντες...

Μην χάσετε την «ΓΝΩΜΗ», που κυκλοφορεί...

 

000001-09-08-2018-a

Σπ. Ριζόπουλος:

Αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση

 

 

Με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ο Σπύρος Ριζόπουλος, έθεσε -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ radio 104,6, στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, το θέμα του επαναπροσδιορισμού της σχέσης που έχει η κεντρική κυβέρνηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και ζήτησε άμεση μεταβίβαση αρμοδιοτήτων.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 22:21

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ!

pavlopoulos-mati-00-a

Αυτό το άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο απεικονίζει κατά τον καλύτερο τρόπο, η φωτογραφία, έρχεται ως συνέχεια και άλλων άθλιων επιλογών του πρωθυπουργού Αλέξη και του καμένου συνεταίρου του...

 

 

Εδώ τελειώνουν τα πάντα! Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατάφερε να βάλει και τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα(!) στο επικοινωνιακό της παιχνίδι, το οποίο εξελίσσεται με φόντο τους ενενήντα και πλέον αδικοχαμένους συμπολίτες μας και τις τόσες άλλες καταστροφές, τότε γι’ αυτή την χώρα δεν υπάρχει η ελάχιστη ελπίδα. Τουλάχιστον, όσο παραμένει αυτή η θλιβερή κυβέρνηση, η οποία δεν διστάζει να ισοπεδώσει τα πάντα, προκειμένου να κερδίσει, λίγες ημέρες παραμονής στην εξουσία.

-Αλήθεια... Αυτός είναι ο ρόλος του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια, μόνο καίγεται και πνίγεται;

Η φωτογραφία από μόνη της, έπρεπε ν’ αποτελέσει αφορμή για πανελλήνια κινητοποίηση, με κύριο σύνθημα: «Σοβαρευτείτε»! Και να εξηγήσει: «Δεν έχει κανένας, ακόμη και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να παίζει με τον ανθρώπινο πόνο και να φτιάχνει επικοινωνιακά παιχνίδια, με φόντο τις αδικοχαμένες και με ευθύνη της πολιτείας, ψυχές. Είναι ντροπή»...

Επί πλέον, ο θλιμμένος κύριος της φωτογραφίας, ξυπνάει κι άλλες τραγικές στιγμές της πατρίδας, καθόσον στην προηγούμενη εθνική τραγωδία, το 2007 με τις πυρκαγιές στην Ηλεία, που ήταν ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και βεβαίως ο κύριος υπεύθυνος για τις άλλες τόσες ψυχές που χάθηκαν! Δεν έχουν άδικο, όσοι ισχυρίζονται πως ο ανώτατος πολιτειακός άρχων, έχει πάρει διαζύγιο με τις έννοιες φιλότιμο και ντροπή!

Και το πράγμα, γίνεται περισσότερο σοβαρό, αν κανένας επιμείνει και δει πίσω απ’ την φωτογραφία, όχι με επί πλέον πληροφορίες, αλλά με βάση αυτά που ανακοινώθηκαν απ’ την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Με απόφασή του μετέβη στο σημείο χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων», αναφέρει η συγκεκριμένη ανακοίνωση, για να προκύψει το βασανιστικό ερώτημα:

-Και η φωτογραφία της ντροπής, από ποιόν διακινήθηκε, σ’ όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο;

Η απάντηση, σ’ αυτό το απλό ερώτημα, επιβεβαιώνει την αθλιότητα, του να στήνεις επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω στα απανθρακωμένα πτώματα, αθώων πολιτών. Για τους οποίους και η αυτού μεγαλειότης ο πρόεδρος, έχει τις ευθύνες του!

Αυτό το άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο απεικονίζει κατά τον καλύτερο τρόπο, η φωτογραφία, έρχεται ως συνέχεια και άλλων άθλιων επιλογών του πρωθυπουργού Αλέξη και του καμένου συνεταίρου του...

Που σημαίνει πως μ΄ όλα αυτά που βλέπουμε και όσο είναι αυτοί οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: «Δεν υπάρχει ελπίδα. Δυστυχώς»!

Σελίδα 1 από 288

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13531315
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
91
29405
82867

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 επισκέπτες και κανένα μέλος