A+ R A-
17 Αυγούστου 2018
Κώστας Γκέτσης

Κώστας Γκέτσης

|

•Τσίπρας: Καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

• Μητσοτάκης: Ένα χαρμόσυνο νέο στο ζοφερό καλοκαίρι

 

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από την 1η Μαρτίου στην Αδριανούπολη εν αναμονή της δίκης τους αποφάσισε πριν από λίγο το δικαστήριο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Πλέον αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία για την επιστροφή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση απεφάνθη ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα, οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι Δημήτρης Κούκλατζης και Άγγελος Μητρετώδης κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η τελευταία αρνητική απάντηση στο αίτημα αποφυλάκισής τους είχε δοθεί στις 18 Ιουλίου, με το επιχείρημα πως ήταν σε εξέλιξη η εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών και πως οι δύο δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

 

Το σκεπτικό της απόφασης για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν από τότε στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για αποφυλάκιση, όπως κάθε μήνα, αυτή την φορά παραμονή της Παναγίας, απεφάνθη ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να είναι προφυλακιστέοι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν προβλέπει περιοριστικά μέτρα οπότε θα μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αναμένεται να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

 

Τσίπρας: Καλή πατρίδα και καλή λευτεριά

 

Πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση από τις τουρκικές φυλακές, του Άγγελου Μητρεώδη και του Δημήτρη Κούκλατη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.

Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

Μητσοτάκης: Ένα χαρμόσυνο νέο στο ζοφερό καλοκαίρι

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό καλοκαίρι που ζει η χώρα μας. Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με χαρά και συγκίνηση την επιστροφή τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, συγχαίρει προσωπικά τον Άγγελο και τον Δημήτρη, όπως και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση που επέδειξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Ψυχή και Πίστη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μας, συγκίνηση για τις οικογένειές τους. Μια χαρμόσυνη είδηση σε ένα μαύρο καλοκαίρι» σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης στην Τουρκία στην Ελλάδα.

|

Και οι αρτινοί θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια εξαιρετική συναυλία του ταλαντούχου τραγουδοποιού...

 

 

 

 

Έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί.

Και θα έχουμε τη μία και μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε το μεγαλύτερο πάρτι του καλοκαιριού. Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Κάστρο - Ξενία Άρτας για πρώτη φορά, για μία μεγάλη συναυλία! Πάρτε το κέφι σας, τους ανθρώπους σας, πάρτε λεωφορεία και τρένα, πάρτε το αυτοκίνητό σας και όσους κάνουν οτοστόπ και ελάτε να ζήσουμε ένα βράδυ από αυτά που γίνονται μία φορά και επανάληψη δεν έχουν.

Ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτι από αυτά που ξέρει να φτιάχνει ο Κωστής με κάθε ευκαιρία. Απλόχερη αληθινή μουσική γιορτή που μας παρασύρει, εμπλουτίζοντας τις αισθήσεις μας, την ψυχή και την καρδιά μας.

Ένα πρόγραμμά γεμάτο τραγούδια από τα πρώτα του χρόνια στη δισκογραφία όπως το χαρακτηριστικό «Δε ζητάω πολλά», το ελκυστικό «Που να βρω μια να σου μοιάζει», την παιχνιδιάρικη «Λόλα», επιλογές από το τελευταίο του album «Κατάστρωμα» όπως το «Φάρος», το μεθυστικό «Ζεστό Κρασί», το «Συγχωροδοπέταλα» αλλά και ένα μουσικό παιχνίδι με τραγούδια που ο Κωστής αγαπά πολύ ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο του και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του: Νίκο Αγγλούπα (ηλεκτρικό μπάσο), Άγγελο Αγγελίδη (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι) και Κρίτωνα Μπελλώνια (κρουστά, τύμπανα) Χρηστος Καλκανης (κλαρινετο σαξοφωνο). Tην συναυλια θα ανοίξει ο Γιωργος Ζιώρης.

Σημεία Προπώλησης

ΑΡΤΑ

βιβλιοπωλείο «η πολυθρόνα του Νίτσε» τηλ 2681077631

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Βιβλιοπωλείο Καλλίγραμμον τηλ 2683029105

 

maravegias-00-aa-33-b

|

ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ξενία και Κάστρο ανοικτά για όλους μετά από 25 χρόνια!» - Μελέτη ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας»

 

 

 

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου υποβάλλονται οι προσφορές για την ανάδειξη του αναδόχου της μελέτης ωρίμανσης του έργου «Αξιοποίηση του Παλαιού Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ Άρτας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης είναι 1 εκ. ευρώ και μέσω αυτής προβλέπεται η πλήρης αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη αποκατάστασης του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου, ώστε να καταστεί κατάλληλο για τις προβλεπόμενες από το Δήμο χρήσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κτιρίου.

Το τεύχος δημοπράτησης μαζί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στην ενότητα «ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ» στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρταίων, www.arta.gr.

Η αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, μέσα στο Κάστρο, έχει ενταχθεί μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και πίστωση 2,5 εκ. ευρώ. Οι βασικοί άξονες της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος περιλαμβάνει αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως εξής:

-Δημιουργία καφέ- εστιατορίου στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών.

-Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης

-Μετεγκατάσταση - λειτουργία Δημοτικού Ωδείου

-Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

-Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Αρταίων αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχείου στο χώρο, ωστόσο αυτή η πρόθεση δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) (με ομόφωνα αρνητική απόφαση) του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει το ΞΕΝΙΑ κλειστό πλέον των 25 ετών που είναι ήδη, επελέγη η καλύτερη δυνατή λύση και η προοπτική αξιοποίησής του από το παραπάνω πρόγραμμα. Έτσι ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολούσε την τοπική κοινωνία οδεύει προς επίλυση και με την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ θα είναι το Κάστρο ανοικτό για όλους.

 

gnomi-vin-site-11-q

 

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει...

 

«Στον αέρα» οι μελέτες για την αξιοποίηση του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας, ήταν ο τίτλος της ανακοίνωσης που παραπάνω δημοσιεύει η «Γ». Όμως έχει καθιερωθεί στον δημόσιο λόγο και διάλογο, η έννοια «στον αέρα» να παραπέμπει σε άσχημη κατάσταση, δηλαδή όλες οι διαδικασίες, να μην εδράζονται σε πραγματικά στοιχεία... Όταν μάλιστα κάνουμε λόγο για μελέτες και συνοδεύονται με τον όρο «στον αέρα», ο καθένας μπορεί να εννοήσει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, για να προχωρήσουν αυτές οι μελέτες...

Κι αν κρίνουμε απ’ τον τρόπο που παρουσιάζει το (σ.σ. από σπόντα) έργο του, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, πως επικρατεί μεγάλη σύγχυση, εκεί στο Δημαρχείο...

Αν δεν τον έχει πληροφορήσει η πρώην υπάλληλος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες του νομού Άρτας, έχουν στην σκέψη τους, πρώτα το πως θα πάει ο τόπος τους μπροστά και σε δεύτερη μοίρα βάζουν αν το ΚΙΝΑΛ, γίνει «το μεγάλο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα».

 

 

Συμπαθάτε με, αλλά τον κύριο που εικονίζεται στην φωτογραφία, δεν τον γνώριζα ούτε κατ’ όψιν και πληροφορήθηκα την ύπαρξή του, όταν στο παρασκήνιο γινόταν συζητήσεις, για έναν φιλόδοξο νέο, που έτυχε να είναι πολύ κοντά στην κυρία Φώφη (σ.σ. και κλάμα ο πρώην βουλευτής και κατά το 1/13 κουμπάρος) και άρα πάει... σφαίρα για το χρίσμα του υποψηφίου. Ονομάζεται Χρυσοβαλάντης Αθανασίου, με καταγωγή απ’ την Φιλοθέη και είναι όπως και η πλειοψηφία των αιτούντων χρίσμα, δημόσιος υπάλληλος... Αν δεν κάνουμε λάθος, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι πληροφορίες απ’ το παρασκήνιο, κάνουν λόγο, πως ο εν λόγω... φέρελπις νέος, έχει αποκτήσει και φανατική οπαδό, η οποία είναι κάποιες δεκαετίες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και είχε κάποιο προβληματάκι, με την ηγεσία... Τότε που δεν είχε λάβει τα δεδουλευμένα και για να τα λάβει, είχε στείλει στον «κατή», τον τότε γραμματέα Άλκη Παπαχρηστάκη...

Ο πολλά υποσχόμενος(!) νέος, συνοδευόμενος απ’ την πρώην υπάλληλοι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, περιέρχονται ανά τας οδούς και τας ρύμας, για να μεταφέρουν το μήνυμα του νέου που κομίζει ο πρώτος...

Καλά κάνουν... Έχουν δικαίωμα, να επικοινωνήσουν το μήνυμα του νέου, όπως λένε και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που και αναζήτησα το νέο που φέρνει, ο εκ Φιλοθέης ορμώμενος, νέος πολιτικός. Στάση στον λογαριασμό που διατηρεί στο facebookκαι η απογοήτευση, ήρθε απ’ την πρώτη παράγραφο του μηνύματος, που με κάθε επισημότητα απευθύνει στους πολίτες της Άρτας...

«Η συμμετοχή μου στις διαδικασίες θα υπηρετήσει την κατεύθυνση της πολιτικής ανανέωσης των ιδεών, των θέσεων, αλλά και των προσώπων του χώρου μας»!

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει, για την αναγκαιότητα να εκπροσωπήσει τον τόπο που έχει μύρια όσα προβλήματα. Η σχολαστική παρατήρηση του μηνύματος και η αναζήτηση, μέρους της σκέψης του νέου πολιτικού για τον τόπο, αποβαίνει άγονη, για να οδηγήσει στην κατακλείδα του κειμένου, που πάλι τα ίδια θέλει να πει: «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ το μεγάλο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα που θέλουμε και έχει ανάγκη ο τόπος μας»!

Άγονη η αναζήτηση... Ο νέος υποψήφιος, έχει στο νου του, το πως θα γοητεύσει τους πολίτες της Άρτας, μιλώντας μόνο για το «μεγάλο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα». Δικαίωμά του, αλλά αν δεν τον έχει πληροφορήσει η πρώην υπάλληλος των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες του νομού Άρτας, έχουν στην σκέψη τους, πρώτα το πως θα πάει ο τόπος τους μπροστά και σε δεύτερη μοίρα βάζουν αν το ΚΙΝΑΛ, γίνει «το μεγάλο, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα».

Κ.

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 09:52

Τα 318 θύματα δεν βρήκαν δικαίωση

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΛΚΙΑ

 

Στις 16-8-2018 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την σφαγή του Κομμένου το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943. Θα μαζευτούν και φέτος στο χώρο του μαρτυρίου οι πάσης φύσεως πολιτικάντηδες, για να καταθέσουν στεφάνια και να εκφωνήσουν λόγους προς τιμήν των νεκρών του ολοκαυτώματος. Θα αναφερθούν φυσικά στο ιστορικό της σφαγής, θα κάνουν προσκλητήριο σφαγιασθέντων και θα δώσουν, ίσως, για μια ακόμη φορά υπόσχεση αποκατάστασης των θυμάτων.  
Η αποκατάσταση που δεν ήρθε ποτέ μέχρι σήμερα παρά το γεγονός ότι προ διετίας παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης και ο Πρωθυπουργός της Χώρας. Φαίνεται ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα όσο νόμιζαν οι κυβερνώντες, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη πληροφόρηση πάνω στο θέμα, έλεγαν μεγάλες κουβέντες για την αποκατάσταση των θυμάτων όχι μόνο του Κομμένου, αλλά και πολλών άλλων περιοχών, όπως τα Καλάβρυτα, το Δίστομο κλπ.  
Έλεγαν για παράδειγμα, ότι στον πρώτο Προϋπολογισμό που θα καταθέσουν στη Βουλή μετά την άνοδό τους στην εξουσία, θα εντάξουν ειδικό κονδύλιο για τη διεκδίκηση από τη Γερμανία των πολεμικών αποζημιώσεων τόσο των κρατικών απωλειών όσο και των ιδιωτικών που επλήγησαν από τη Γερμανική Κατοχή. Όταν λοιπόν ήρθαν στην Κυβέρνηση πρέπει να είδαν αυτό που δεν έβλεπαν σαν αντιπολίτευση, διότι πλέον τα «αρχεία» για το θέμα αυτό περιήλθαν σε γνώση τους. Και φυσικά οι λεονταρισμοί προς τη Γερμανία σταμάτησαν πολύ σύντομα και έμεινε μία φιλολογία για τη δήθεν αποκατάσταση των κρατικών και ιδιωτικών απωλειών να εκστομίζεται από τους ομιλητές των επιμνημόσυνων εκδηλώσεων, στους οποίους προστέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μία, ας το πούμε αριστερή Κυβέρνηση, δεν θα είχε την πρόθεση να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές επανορθώσεις, όταν όλοι οι λαοί, πλην της Ελλάδας, αποζημιώθηκαν. Μήπως όμως αυτή η σιωπή και η μη επιδίωξη των αποζημιώσεων έχει να κάνει με την από πολλών ετών θρυλούμενη «συμφωνία» Αντενάουερ – Καραμανλή ; Ότι δηλαδή η Ελλάδα παραιτήθηκε των αποζημιώσεων προκειμένου να δεχτεί η τότε Δυτική Γερμανία Έλληνες εργάτες ;  Αν υπάρχει πράγματι τέτοια συμφωνία, οφείλουν οι κυβερνώντες να την δημοσιοποιήσουν για να μην επικρέμαται εις βάρος τους η κατηγορία ότι «τα βρήκαν» με το σημερινό Γερμανικό κράτος είτε πιεσθέντες, είτε με αντάλλαγμα κάποιες «παροχές».
Όσο ήταν στην αντιπολίτευση οι κυβερνώντες είχαν δικαιολογία ότι δεν ήταν δυνατή η πρόσβασή τους στα απόρρητα κρατικά αρχεία. Τώρα σαν κυβέρνηση, αν υπάρχει τέτοια συμφωνία και την κρύβουν, είναι εντελώς αδικαιολόγητοι και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν πρωτίστως οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν σφαγές και καταστροφές, αλλά και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός. Το ότι μπορεί να υπήρξε κάποια συμφωνία Αντενάουερ – Καραμανλή, προκύπτει εμμέσως από την άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να δώσουν άδεια δια του Υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει η διαδικασία εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του Γερμανικού κράτους στην Ελλάδα ή και εκτός Ελλάδος βάσει των αποφάσεων που εξέδωσαν Ελληνικά Δικαστήρια που δέχτηκαν αγωγές πολιτών του Διστόμου με πληρεξούσιο δικηγόρο τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη.
Στις φετινές εκδηλώσεις του Κομμένου οι κυβερνώντες οφείλουν να πουν ξεκάθαρα στον κόσμο τί ακριβώς συμβαίνει. Διότι στην προκειμένη περίπτωση οι εκδοχές είναι δύο:  Ή έγινε συμφωνία μεταξύ Αντενάουερ – Καραμανλή και την κρύβουν ή τέτοια συμφωνία είναι ανύπαρκτη και οι εκάστοτε κυβερνώντες, μεταξύ των οποίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνουν σκόπιμα να εννοηθεί ότι υπάρχει προκειμένου να κρύψουν την αδυναμία τους για την διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Οι πολεμικές αποζημιώσεις δεν πρέπει να συγχέονται με το κατοχικό δάνειο που συνήψε αναγκαστικά η Ελλάδα με τη Γερμανία, η οποία είχε καταβάλλει κάποιες δόσεις και έπειτα σταμάτησε να πληρώνει οπότε νομικά κατέστη υπερήμερη, με αποτέλεσμα να τρέχουν εις βάρος της τόκοι υπερημερίας.
Από την απελευθέρωση καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τόλμησε να θέσει με πυγμή το συνολικό θέμα (πολεμικές επανορθώσεις και κατοχικό δάνειο) απέναντι στην ηττημένη Γερμανία, γιατί ο θείος ΣΑΜ είχε πάντοτε τους ανθρώπους του στη χώρα μας για να παραπέμψουν το θέμα στις καλένδες. Από κάποια στιγμή και μετά το θέμα ξεχάστηκε και σήμερα η μη καταβολή αποζημιώσεων και επιστροφής του δανείου έχουν γίνει τετελεσμένα γεγονότα. Για την ιστορία πρέπει να σημειώσω ότι η ηττημένη Ιταλία βάσει της μετά της Ελλάδος υπογραφείσας συνθήκης ειρήνης το 1947 μας κατέβαλε σαν αποζημίωση το ποσό των 405 εκατομμυρίων δολλαρίων σε τιμές της εποχής εκείνης.
Ας μην κοροϊδεύουν λοιπόν τον κόσμο ότι οι σφαγιασθέντες του  Κομμένου και των άλλων ελληνικών περιοχών θα αποζημιωθούν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Θα μπορούσε όμως το μικρό Κομμένο, ακόμη και σήμερα, να ταράξει τα νερά με ένα πλάνο που είχα αναπτύξει προ έτους περίπου στον Βλαχοπάνο, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη των Ευρωπαϊκών χωρών και όχι μόνο, αλλά δεν γνωρίζω αν η σκέψη μου αυτή έχει βρεί ανταπόκριση.

Σελίδα 1 από 607

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13529215
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
5133
27305
80767

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 επισκέπτες και κανένα μέλος