A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 09:48

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΛΙΚΑ

 


Διαβάζω στον Τύπο ότι ένα ποσοστό πάνω από 70% των πολιτών τάσσονται υπέρ της κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων. Εγώ θα έλεγα ότι, εκτός από τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, όλοι οι άλλοι έπρεπε να υποστηρίζουν την κατεδάφιση, εφόσον βέβαια έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Γιατί η διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα εκείνων των πολιτών, οι οποίοι ακολούθησαν τη νόμιμη έκδοση οικοδομικών αδειών. Έτσι με τη διατήρηση των αυθαιρέτων επιβραβεύονται οι παράνομοι που περίμεναν κάποιο Νόμο για να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους, όπως εκείνο το περίφημο σλόγκαν «αν το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις».
Περίμεναν δηλαδή να έχει το Κράτος κάποια οικονομική δυσκολία, ώστε να εξαγγείλει πρόγραμμα νομιμοποίησης προκειμένου να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με ζεστό χρήμα. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνταν η πελατειακή σχέση ιδιοκτητών αυθαιρέτων και βουλευτών ή υπουργών των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες τους είχαν προεκλογικά όμηρους, ώστε, αν πάρουν την κυβέρνηση, να ψηφίσουν κάποιο νομοθέτημα νομιμοποίησης. Καμία κυβέρνηση δεν προέβη σε νόμιμη κατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι μια τέτοια ενέργεια είχε τεράστιο πολιτικό κόστος, αφού τα αυθαίρετα είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα.
Τρανό παράδειγμα ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, που σαν υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος και με βάση το Νόμο 1337/83 (Οι Ακτές Ανοικτές) πήγε και κατεδάφισε την παράνομη περίφραξη της βίλας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι, την οποία του είχε παραχωρήσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης και απομακρύνθηκε από υπουργός ΥΧΟΠ στον μετά ένα μήνα Ανασχηματισμό, τον οποίο έκαμε ο κατά τα άλλα σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου, κατεδαφίζοντας έτσι το έργο που είχε αρχίσει ο ιδεαλιστής Αντώνης Τρίτσης. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ευρύ πρόγραμμα κατεδαφίσεων περίπου 2.600 αυθαίρετων κατασκευών, όπως είπαν διά στόματος των αρμόδιων υπουργών, σε όλη την Αττική, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Άρχισαν να ζεσταίνουν μηχανές οι μπουλντόζες και δεν αποκλείεται αυτή τη στιγμή που γράφεται το παρόν, να έχουν πιάσει δουλειά.
Θετική, χωρίς αμφιβολία, η ενέργεια ενεργοποίησης των τελεσίδικων πρωτόκολλων κατεδάφισης. Αλλά υπάρχει στην όλη ιστορία ένα σοβαρό ερωτηματικό. Πότε τελεσιδίκησαν τα 2.600 πρωτόκολλα κατεδάφισης; Αν τελεσιδίκησαν πρόσφατα, κανένα πρόβλημα. Αν όμως είχαν τελεσιδικήσει προ ενός ή δύο ή τριών ετών, η ενεργοποίησή τους μετά τις πυρκαγιές φαντάζει ενέργεια, η οποία αποσκοπεί να δημιουργήσει αντίβαρο στην κατακραυγή που υπήρξε για τις απώλειες τόσων ανθρώπων και τόσων περιουσιών. Δεν ευθύνεται βέβαια η παρούσα κυβέρνηση για την άναρχη δόμηση που άφηναν να αναπτύσσεται, για λόγους ψηφοθηρικούς, οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, κατά τις οποίες ο κύριος βουλευτής και ο γιος και ο συμπέθερος και ο νομάρχης ήταν οι πρώτοι καταπατητές δάσους και αιγιαλού. Δεν φταίει ο Τσίπρας γιατί ο οικισμός στο Μάτι είχε ένα δρόμο που οδηγούσε στη θάλασσα, ο οποίος (δρόμος) στένευε δραματικά με τα αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά σε όλο το μήκος του παρκαρισμένα.
Είναι όμως διαφορετική αυτή η ευθύνη από τη βούληση να προβείς σαν κυβέρνηση σε κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων. Η Ν.Δ. ρώτησε την κυβέρνηση, γιατί δεν γκρέμισε τα τριάμισι αυτά χρόνια τα αυθαίρετα. Η δεξιά και το ΠΑΣΟΚ καθώς και η Χούντα που κυβέρνησε τα τελευταία 60-70 χρόνια την Ελλάδα, θα έπρεπε να σιωπούν, γιατί είναι απόλυτα υπεύθυνοι για την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Αντί οι σημερινοί ηγέτες τους να κάνουν περατζάδες στα αποκαΐδια και να προβαίνουν σε δηλώσεις για τα δήθεν σφάλματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έπρεπε να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες των πολιτικών τους προγόνων, οι οποίοι τοποθετούσαν στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, τα οποία με το αζημίωτο διεκπεραίωναν οικοδομικές υποθέσεις πολιτικών τους φίλων. Γνωστός δημοσιογράφος αναφέρεται στο θέμα ως εξής: «... δεν είναι ο τοίχος ενός αυθαιρέτου.
Είναι ο τοίχος με τον οποίο έβγαλαν μεροκάματο εκτός από τον οικοδόμο, ο πολεοδόμος, ο αστυνομικός, ο βουλευτής, ο υπουργός και χάρη στον οποίο έχτισαν καριέρες πρωθυπουργοί». Του διέφυγε όμως το σπουδαιότερο πρόσωπο που έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην όλη ιστορία και ακούει στο όνομα ΔΑΣΑΡΧΗΣ. Ο Δασάρχης που αποχαρακτήριζε αμιγώς δασικές περιοχές και τις μετέτρεπε σε αμιγώς αστικές!!! Έχω ιδία αντίληψη στο Νέο Βουτζά, όπου γνωστή αρτινή οικογένεια είχε κτήμα 12 στρεμμάτων με φάτσα τη λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Ματιού και αδυνατούσε να οικοδομήσει νόμιμα με άδεια διαθέτοντας πλέον των 4 στρεμμάτων εκτός σχεδίου, διότι δεν τους έδινε πιστοποιητικό ο τότε δασάρχης της περιοχής, θεωρώντας ότι το κτήμα τους ήταν δασική περιοχή.
Και για την ιστορία, τη 10ετία του 1980 αν έσκαγαν 2 εκατομμύρια δραχμές, το θέμα λύνονταν αμέσως. Αυτή είναι η πικρή ιστορία του Νέου Βουτζά και του Ματιού και ας σταματήσουν κάποιοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους πληγέντες. Έχουν και οι τελευταίοι την ευθύνη τους, γιατί οι περισσότεροι πλήρωσαν για τον αποχαρακτηρισμό αμιγώς δασικών περιοχών με όλες τις συνέπειες και τους κινδύνους που έχει μια τέτοια παράνομη επιλογή.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710654
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2073
11139
107893

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 επισκέπτες και κανένα μέλος