A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 09:43

ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΚΩΣΤΑΛΕΞΗ!

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Γράφει η

ΡΑΝΙΑ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗ*

 

Μετά την αφαίρεση των θερμοκηπίων -ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη- τα οποία είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής πλατείας, ήρθε η «αγρανάπαυση». Ένα πλακόστρωτο γήπεδο, χωρίς καμία χρησιμότητα και το κυριότερο, χωρίς καμία απολύτως αισθητική. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο, προσδιοριστικό της ύπαρξης (ένα έργο τέχνης, ένα υγρό στοιχείο ή κάποια συστάδα καλλωπιστικού πρασίνου με παγκάκια) που να δίδει την αίσθηση της όασης μέσα στην πόλη. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλείνει το ένα μετά το άλλο ….και περιμένουμε τα τρακτέρ και τις φρέζες να οργώσουν για τη φθινοπωρινή σπορά… μήπως καλύψει αυτή την «ξετσίπωτη», γυμνή ασχήμια.
Όλα αυτά, ήρθαν και προστέθηκαν σε μια πόλη άδεια και έρημη, αποκεκομμένη  από τις ανάγκες των πολιτών της, που έδωσε την ευκαιρία σε ανέμπνευστους ανθρώπους να της πάρουν μεθοδικά τα κλειδιά και να την κλειδώσουν  στο υπόγειο της ανυπαρξίας (πόλη- Κωσταλέξη). Έλλειψη νέου πληθυσμού, επιχειρήσεις λείψανα, ανεργία και φτώχια…. Κλειστά καταστήματα μέχρι και περίπτερα, όλα τα σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου. Τι να κάνει ο επισκέπτης να έρθει σ’ αυτή τη γωνιά του χάρτη; Αν έρθει, θα κάνει τη βόλτα του, θα δει τα αξιοθέατα, το γεφύρι κατά κύριο λόγο (ο Θεός να το φυλάει που υπάρχει κι αυτό και μας αναγνωρίζουν ως πόλη) και θα φύγει. Δεν του «μεταγγίζει» καμία ζωντάνια και καμία χαρά για να παραμείνει. Περπατώντας Σάββατο ή Κυριακή πρωί στον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Σκουφά, σε καταλαμβάνει ο φόβος και η μελαγχολία.
Αυτή η πόλη, δεν ξέρω τελικά αν έχει χώρο και χρόνο να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Όταν η ελίτ της εξουσίας έχει απομακρυνθεί από την κοινωνική βάση ανάδειξής της και «αποστειρωμένοι κουστουμάτοι» ομαδικά με παρατρεχάμενους, βολτάρουν για το θεαθήναι και τις φωτογραφίες… (εκλογές έρχονται δεν λέω - θέλει και το αντίστοιχο ταλέντο), δεν υπάρχει σωτηρία. Οι «ήρωες» της καθημερινότητας, που  τραβούν κουπί στο βούρκο της στασιμότητας, αγωνιούν για αυτόν τον τόπο και την πορεία του. Αυτοί οι «ήρωες» δεν χρειάζονται σωτήρες και κυρίως δεν χρειάζονται ανθρώπους με ιδεοληψίες και καχυποψία που υπονομεύουν την εξέλιξη. Χρειάζονται ανθρώπους με οράματα, μικρά και εφικτά, με αγάπη για τον τόπο, οι οποίοι θα βρίσκονται στο πλευρό τους, θα συνομιλούν ώστε να εξυπηρετούνται τα αιτήματά τους. Δεν θέλουν να τους πουλήσει κάποιος εκδούλευση, δεν θέλουν μεγάλα λόγια.  Θέλουν έργα, με πνοή ζωής και ανάπτυξη. Θέλουν το Κάστρο ανοιχτό, τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων, Σχολές αρχαιολογικού και βυζαντινού πολιτισμού, ξενοδοχεία, τον Αμβρακικό καθαρό και προβεβλημένο, το Νοσοκομείο να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ώστε να διαθέτει ογκολογικό τμήμα και να εξυπηρετούνται και οι όμοροι νομοί, προσβασιμότητα στον ορεινό όγκο για τόνωση του οικοτουρισμού, κίνητρα για επιστροφή του ενεργού πληθυσμού με θέσεις εργασίας ώστε να παραχθεί πλούτος, πολιτισμό  και τόσα άλλα.
 Σε λίγο φτάνει η ώρα των αποφάσεων. Διανύουμε εκλογικό έτος. Αν δεν απαιτήσουμε τώρα, που μας δίνετε μια ευκαιρία, για ανανέωση της εντολής μας, τόσο σε κεντρικό επίπεδο εξουσίας όσο και σε επίπεδο Περιφερειακό-Αυτοδιοικητικό… Αν για μια ακόμη φορά, «χαρίσουμε» την ψήφο μας στο θείο, τον ξάδελφο και τον κουμπάρο και δεν τη «ζυγίσουμε» με βαρίδι την ικανότητα διαχείρισης… Τότε «ραντεβού κάθε Σεπτέμβρη», γιατί, άξιοι της μοίρας μας πια, θα να περιμένουμε το «μχουστ» να μας λυτρώσει, χαζεύοντας τα πολύχρωμα και θορυβώδη βεγγαλικά των εγκαινίων, όπως οι Ιθαγενείς τις χάντρες και τα καθρεφτάκια.


*Δικηγόρος

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710663
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2082
11148
107902

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος