A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 21:47

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ

 

 

Στη Βάρνα ο Ερτογάν συνέχισε τον αμανέ του. Άτεγκτος και αμετακίνητος στις παραβατικές και έκνομες συμπεριφορές της Τουρκίας. Ειδικότερα στα της Κύπρου, άρνηση συμμόρφωσης προς τους κανόνες της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμονή στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνη.
Επιπρόσθετα η Τουρκία επιμένει στην άρνηση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που της ανατέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήδη από το  2005. Που προνοούν ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων στα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα και συνεργασία της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ περί Κύπρου και των αρχών και αξιών της Ε.Ε.
Ενώπιον αυτών των δεδομένων καθήκον μας, η διεκδικητική μας στάση ως ισότιμου κράτους – μέλους της Ε.Ε., για πειθαναγκασμό της Τουρκίας από πλευράς της Ένωσης.
Περαιτέρω η παρατεταμένη αμηχανία και ασάφεια σε ότι αφορά τις επιβαλλόμενες κινήσεις στο Κυπριακό μετά το Κράν – Μοντάνα θα πρέπει να τερματιστεί.
Ας επιχειρήσουμε μια αναδρομή στο τί ακολούθησε την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 200.
Δυστυχώς αυτό που προκύπτει ως αβίαστο συμπέρασμα και αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθήθηκε μια συνεπής πολιτική.
Είχαμε τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 και τη συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι. Τί προέβλεπαν; Ότι προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις, θα έπρεπε να διαμορφωθεί επαρκής διαπραγματευτική βάση, καθώς και γεφύρωση θέσεων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού.
Αντί να υπάρξει τήρηση αυτών των προϋποθέσεων η πλευρά μας προχώρησε  σε διαπραγματεύσεις, με αμφίσημου και ατελούς περιεχομένου συμφωνίες, με την τουρκική πλευρά.
Δεύτερον, ενώ όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις, μετά τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, υπήρξε συναντίληψη ότι θα υπήρχε διασταυρούμενη συζήτηση όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού, εν τούτοις συζητήθηκαν εξαντλητικά τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της κατανομής των εξουσιών, της οικονομίας και των σχέσεων με την Ε.Ε. Όχι όμως το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα. Δηλαδή, συζητήθηκαν τα  κεφάλαια στα οποία η τουρκική πλευρά «έπαιρνε» και όχι τα κεφάλαια στα οποία θα «έδινε». Όπως είναι η επιστροφή εδαφών, η αποχώρηση στρατευμάτων και η κατάργηση των εγγυήσεων.
Τελικά είχαμε την πλήρη ανατροπή  της πολιτικής της Ελληνοκυπριακής πλευράς,  για συζήτηση και συμφωνία επί των κεφαλαίων των ασφάλειας, των εγγυήσεων, των στρατευμάτων και του εδαφικού, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ακολούθησε βέβαια, η ανατροπή της ανατροπής μετά τη συνάντηση του Προέδρου με το Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Επανάληψη, εν πολλοίς, των όσων διαδραματίστηκαν στη Νέα Υόρκη το Φεβρουάριο του 2004. Με την έννοια της μη τήρησης όσων είχαν αποφασιστεί ως τακτική της Ελληνοκυπριακής πλευράς.
Το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, επισφράγισε το αδιέξοδο, αφού η τουρκική αδιαλλαξία και οι κατ’ εξακολούθησιν, παλινωδίες, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε λύση, αλλά ούτε και σε επίρριψη ευθυνών στην τουρκική πλευρά για το αδιέξοδο.
Ποια πρέπει να είναι η περαιτέρω πορεία; Σίγουρα όχι η βεβιασμένη επιδίωξη νέων συνομιλιών «έναντι παντός τιμήματος», όπως εισηγούνται ορισμένοι. Ούτε βέβαια η ακινησία και η αποφυγή οποιωνδήποτε πρωτοβουλιών.
Η σημερινή συγκυρία, μετά την πειρατική πρόκληση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλει να τεθεί ως προϋπόθεση «εκ των ων ουκ άνευ» για επανάληψη του διαλόγου, ο τερματισμός των τουρκικών  πειρατικών προκλήσεων αλλά και η απόρριψη των απαράδεκτων αξιώσεων για συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου.
Δεύτερον, θα πρέπει να επανέλθουμε στη θέση ότι προκειμένου να υπάρξει συζήτηση και κατάληξη επί της διεθνούς πτυχής, θα πρέπει προηγουμένως να βρεθούμε σε «ακτίνα συμφωνίας» στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής. Διακυβέρνηση, κατανομή εξουσιών, οικονομία, σχέσεις με την Ε.Ε., περιουσιακό, εδαφικό. Διασταυρούμενη συζήτηση με τη διεθνή πτυχή δεν είναι ασύμβατη με αυτή τη θέση.
Το λεγόμενο πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να θεωρείται θέσφατον, ούτε βέβαια να ριχθεί στο «πυρ το εξώτερον».  Μπορεί να αποτελέσει υλικό προς διαπραγμάτευση καθώς υπάρχουν σε αυτό ζητήματα, προτάσεις και θέσεις που απολύτως δικαιολογημένα δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.
Τρίτον, η ξεχασμένη διακήρυξη για  ένα περίγραμμα λύσης του Κυπριακού, το οποίο να κατατεθεί ενώπιον της διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να πραγματωθεί.
Τέταρτον, να αποφευχθεί η οποιαδήποτε διασύνδεση των συνομιλιών με τους ενεργειακούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλωστε υπάρχει ήδη σύγκλιση ότι οι φυσικοί πόροι θα αποτελούν, μετά τη λύση, αρμοδιότητα της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οι αναιδείς αξιώσεις Τουρκίας και Τουρκοκυπριακής ηγεσίας  πρέπει να απορριφθούν κατηγορηματικά.
Τέλος, υπάρχει το μέγα θέμα  της αξιοποίησης της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κύπρου, προς την κατεύθυνση μιας σωστής και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύσης του Κυπριακού.
Τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καταδικάζουν απερίφραστα τις πειρατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επανάληψη τους στη Βάρνα, θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Με διεκδικητικότητα και με απαίτηση συγκεκριμένων πρακτικών συνεπειών  και κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει την πειρατική και παραβατική της συμπεριφορά
Το ζητούμενο πρέπει να είναι μια αποτελεσματική διαδικασία. Ένας αυτόματος μηχανισμός κυρώσεων επί της Τουρκίας αν συνεχίζει την άρνηση συμμόρφωσης της.

Τελικό συμπέρασμα!
44 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 και τη συνεχιζόμενη έκνομη κατοχική παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, επιβάλλεται μια νέα προσπάθεια με συλλογική διαβούλευση και εθνική συνεννόηση για να ανοίξει ο δρόμος για τη λύτρωση του λαού μας. Για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και διασφάλιση της εθνικής και φυσικής επιβίωσης του Κυπριακού Ελληνισμού.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281416
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4971
21897
88925

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 99 επισκέπτες και κανένα μέλος