A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 08:54

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Λίγο πριν τις εκλογές

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Toυ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΤΡΑ*

 

Το Επιμελητήριο Άρτας ιδρύθηκε το 1966 και αποτελεί αυτοτελή Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Τα τελευταία χρόνια, αυτά της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, ο θεσμός των επιμελητηρίων παραμελήθηκε από τις επιχειρήσεις. Τα ποσοστά δείχνουν ότι λίγες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που ετησίως τακτοποιούν τις εισφορές τους προς το επιμελητήριο.
«Ως επιχείρηση χαρακτηρίζεται η ποριστική οικονομική μονάδα που αποτελεί αυτοτελή και υπεύθυνη οργάνωση παραγωγικών συντελεστών και διαχείρισης συναλλαγών με τις οποίες κι επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Το δε κέρδος κατά κανόνα θα πρέπει να υπερβαίνει την αντίστοιχη συνήθη αμοιβή (ως αντιμισθία) της διοικητικής και εκτελεστικής εργασίας που επιτελείται σ’ αυτήν.» (Βικιπαίδεια)
Επιχειρήσεις στην Άρτα ή στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης είναι οι μικρές μονάδες που λειτουργούν κάτω από την οικογενειακή φροντίδα. Μητέρα – πατέρας – παιδιά αποτελούν το στήριγμά τους και κάνουν πια όλες τις δουλειές. Η ελληνική οικογένεια που χωρίς κάποια συγκεκριμένη εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια είναι εκείνη που αποφασίζει για την ίδρυση και τη λειτουργία της επιχείρησής της.
Χωρίς κάποια εκπαίδευση λοιπόν και χωρίς κάποια συμβουλευτική στήριξη ο καθένας αποφασίζει να ιδρύσει μια ατομική επιχείρηση. Σε αυτό το σημείο ακριβώς το επιμελητήριο πρέπει να είναι αρωγός. Είναι ανάγκη η έμπρακτη λειτουργία μιας υπηρεσίας ενημέρωσης και συμβουλευτικής του επιμελητηρίου προς όλους τους κλάδους. Να γίνει ξεκάθαρο σε κάθε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται ή επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στην Άρτα ότι μπορεί να ζητήσει και να έχει στήριγμα το επιμελητήριο της πόλης ώστε να είναι προετοιμασμένος για το βήμα που πρόκειται να κάνει. Οι μηχανισμοί πρέπει να βρεθούν από το Επιμελητήριο. Έτσι η κάθε οικονομική μονάδα αλλά και οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα «αποκούμπι» σε όλες τους τις ενέργειες.
Σκοπός του Επιμελητηρίου είναι η προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά τους, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, ως και η εν γένει οικονομική πρόοδος αυτής.
Πολλοί επιχειρηματίες μπορεί να ισχυριστούν ότι στον κλάδο τους δεν έχει μέχρι τώρα βοηθήσει ενεργά το επιμελητήριο. Σε αυτό επιθυμώ να συνδράμω προερχόμενος από τον κλάδο των υπηρεσιών ο οποίος θεωρώ ότι υστερεί σε βοήθεια σε σχέση με άλλους όπως αυτός των εξαγωγών ή της μικρής βιομηχανίας. Ευελπιστώ για ένα νέο επιμελητήριο για την Άρτα. Ένα επιμελητήριο που ενημερώνει άμεσα, καταρτίζει συχνά τα μέλη του, διαφημίζει και στηρίζει τις προσπάθειες όλων. Αναδεικνύει τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες του νομού μας με πανελλαδική και όχι μόνο προβολή. Όταν λοιπόν το επιμελητήριο αποδειχθεί πραγματικό εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών όλων των κλάδων τότε θα επιστρέψουν όλοι κοντά του.
 Είναι ώρα το επιμελητήριο να δώσει χείρα βοηθείας σε όλους.

 

*Καθηγητής – Φροντιστής - Υποψήφιος για το Επιμελητήριο Άρτας με τον συνδυασμό "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ" και υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Χ. Κολιό

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710731
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2150
11216
107970

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 60 επισκέπτες και κανένα μέλος