A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 21:41

Για μία ακόμη φορά «τα Γιάννενα τα πήραν όλα»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Του

ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

 

 

Η οργή ακολούθησε τη θλίψη του γράφοντος όταν σε ρεπορτάζ Γιαννιώτικου τηλεοπτικού καναλιού με θέμα το πρόσφατο 5 ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ήπειρο, άκουσε τον παρουσιαστή να λέει: «…όλα διεξήχθησαν ομαλά, με γνώση και καλό σχεδιασμό των βασικών προβλημάτων του Ηπειρώτικου χώρου, οι κυβερνητικές εξαγγελίες ήταν αποτέλεσμα σοβαρού διαλόγου, ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα συναίνεσης, ενώ διελάμβανε ισχυρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία[…]. Ωστόσο το καλό κλίμα χάλασε η παραφωνία του δημάρχου Αρταίων κ. Χρ. Τσιρογιάννη, ο οποίος με μοναδικό επιχείρημα ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Υπουργό Παιδείας κ Κ. Γαβρόγλου, όταν κόντρα στην καθολική επιδοκιμασία της περιφερειακής εκπαιδευτικής κοινότητας για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Παν/μιο Ιωαννίνων κ.ά, αυτός επέμεινε στην συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος στην Άρτα…».

Δυστυχώς, δεν ήταν μόνο τα πιο πάνω, αυτά κάθε αυτά, λεχθέντα από τον τηλε-παρουσιαστή που προκάλεσαν την οργή του γράφοντος. Ήταν και η απαξία που απέπνεε ο τρόπος εκφοράς τους, αλλά περισσότερο ήταν ο έκδηλα απαξιωτικός τρόπος της τηλεοπτικής κάλυψης του περιγραφέντος περιστατικού.. Πράγματι, στο αναλυτικότατο ρεπορτάζ του σταθμού, και αναφορικά με την προαναφερθείσα αντιπαράθεση, ο τηλε-παρουσιαστής μιλώντας με έκδηλη δυσφορία και ύφος απαξίας, έδειξε σαν να αναρωτιόταν : «δηλαδή τι θέλουν οι Αρτινοί… δεν καταλαβαίνουν ότι και το ΤΕΙ Ηπείρου πρέπει να έρθει στα Γιάννενα…είναι σωστό να απασχολούν το συνέδριο με τα καμώματά τους»;

Περεταίρω, το γεγονός ότι το εν λόγω κανάλι επί 3-4 λεπτά έδειχνε τον από του βήματος ομιλούντα κ. Υπουργό Παιδείας με έντονο ύφος, σχεδόν να επιπλήττει τον κ. Δήμαρχο για την υποστηριζόμενη από αυτόν λειτουργική παραμονή του ΤΕΙ στην Άρτα, παραλείποντας, όμως, να εμφανίσει τον τελευταίο να επιχειρηματολογεί υπέρ των Αρτινών θέσεων είτε να αντί-επιχειρηματολογεί κατά των λεγόμενων του Υπουργού, απεδείκνυε, πέραν της απαράδεκτης, ως δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικής, συμπεριφοράς του και την κατεστημένη νοοτροπία των γειτόνων να θεωρούν εντελώς φυσικό «ότι η κάθε δρομολογημένη ανάπτυξη της Ηπείρου, πρέπει να περνάει από τα Γιάννενα».

Από την άλλη, προκαλεί πραγματικά θλίψη το γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος προσήλθε στο στρογγυλό τραπέζι της προσυνεδριακής συζήτησης για το ζήτημα του ΤΕΙ, εντελώς μόνος, χωρίς την επικουρία της τοπικής πολιτικής και αυτοδιοικητικής ιθύνουσας τάξης, με παντελή την απουσία της καθ’ ύλην αρμοδίας τριτοβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας και μοναδικό όπλο το ομόφωνο ψήφισμα του ΔΣ υπέρ της παραμονής του ΤΕΙ στην Άρτα. Και αυτό συνέβη, όταν, την συγκεκριμένη Αρτινή διεκδίκηση ήταν σχεδόν βέβαιο ότι εμπόδιζαν:

Ο σχεδιαζόμενος από την κυβέρνηση «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μαζί με την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε Παν/κά ιδρύματα είναι ,πλέον, αναπόφευκτη η απορρόφησή τους από τα οικεία Πανεπιστήμια(σ. σ, σύμφωνα με τον υπό ψήφιση σχετικό νόμο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απορροφάται το ΤΕΙ Ηπείρου).

▪ Η ισχυρή δύναμη της επιθυμίας της συντριπτικής πλειονότητας του καθηγητικού προσωπικού του Αρτινού ΤΕΙ να μετοικήσει στα Γιάννενα, που βλέπει την επίμαχη απορρόφηση ως το όχημα που θα την πραγματοποιήσει.

▪ Η συνισταμένη ασκούμενη πίεση αφ’ ενός του καθηγητικού κατεστημένου του Παν/μίου Ιωαννίνων και αφ’ ετέρου του ΤΕΙ Ηπείρου, προς το αρμόδιο Υπουργείο για να προχωρήσει στην επίμαχη απορρόφηση, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναβάθμισης του ιδρύματος μόνο με ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και όχι με τοπικά «πολιτικό -οικονομικό κοινωνικά» συμφέροντα.

▪ Η ίδρυση ταχύρυθμων Παν/κών τμημάτων διετούς φοίτησης, τα οποία θα λειτουργούν με χρηματοδότηση των μεγάλων πλέον Παν/ίων, από επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την επάνδρωσή τους με εξειδικευμένο προσωπικό Παν/κής εκπαίδευσης, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει στην απορρόφηση των διάσπαρτων Παν/κών μονάδων σε υπέρ-συγκεντρωμένα Παν/μια-Μαμούθ.

Από τα όσα πιο πάνω εκτέθηκαν, ήταν αναμενόμενο ότι η απόρριψη του κατά τα άλλα εύλογου παν-αρτινού αιτήματος για την συνέχιση της λειτουργίας του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ωστόσο, με αφορμή την επίμαχη «απώλεια», στην περιρρέουσα την τοπική κοινωνία ατμόσφαιρα έχει επικρατήσει η άποψη ότι και στο 5 ο συνέδριο για την ανάπτυξη της Ηπείρου, τουλάχιστον σε επίπεδο κυβερνητικών εξαγγελιών, «τα Γιάννενα τα πήραν όλα».

Από το άλλο μέρος είναι περισσότεροι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους της άσχημης για τον νομό εξέλιξης, είναι το γεγονός ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και κοινωνικοί παράγοντες του τόπου, συμπεριλαμβανομένων των φορέων της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού κ.ά, προσήλθαν ελλιπώς ή καθόλου προετοιμασμένοι, ασυντόνιστα, χωρίς μελέτες για την διεκδίκηση σοβαρών αναπτυξιακών για την περιοχή έργων και κυρίως χωρίς την εξασφάλιση της πολύτιμης τοπικής «πολιτικό-κομματικής» επικουρίας του κυβερνώντος κόμματος, από το υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά μια συλλογική και καλά σχεδιασμένη διεκδίκηση για την λειτουργική συνέχεια στην Άρτα, τουλάχιστον του Τμήματος Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ και την ταχεία συγκρότηση και λειτουργία της εξαγγελθείσας από τον Πρωθυπουργό Γεωπονικής σχολής στην Άρτα, ίσως... χρύσωνε το χάπι της συζητούμενης «απώλειας» του ΤΕΙ.. Πόσω δε μάλλον όταν, σήμερα, με την σμίκρυνση του χρόνου μετάβασης από την Άρτα στα Γιάννενα και τούμπαλιν(λόγω Ιόνιας οδού), θα μπορούσε και με άνωθεν ισχυρή πολιτική βούληση να δικαιολογηθεί η λειτουργία στην Άρτα, κάποιων διετούς φοίτησης νέο-ιδρυθησόμενων σχολών του Παν/μίου Ιωαννίνων.

Και μία τελευταία διευκρίνιση. Η δημοσιογραφική αυτή γραφίδα, αναφερόμενη στο «επεισόδιο» του Δημάρχου κ. Χρ. Τσιρογιάννη με τον επί της Παιδείας υπουργό κ. Κ. Γαβρόγλου, όπως τουλάχιστον το παρουσίασε το Γιαννιώτικο τηλεοπτικό κανάλι, επ’ ουδενί επεχείρησε να αποδώσει μομφή στον πρώτο. Αντίθετα, για το ότι, ο Δήμαρχος σχεδόν άοπλος, και μόνος, έδωσε τη μάχη του ΤΕΙ αναμετρώμενος με… υπέρτερες δυνάμεις, κατά μία έννοια, εγγράφεται στο ενεργητικό του.. Και αυτό γιατί, κατά τον γράφοντα, καθ’ ον χρόνο δίνεται μια μάχη υπέρ της Άρτας, κάθε εσπευσμένη επίκριση κατά του μαχόμενου Αρτινού ιθύνοντα, ανεξάρτητα από τα τυχόν λάθη ή παραλείψεις, είναι φρόνιμο να συνομολογηθεί ότι δεν υπηρετεί ούτε την δεοντολογία ούτε την ηθική τάξη και πολύ περισσότερο ούτε την υπόθεση της Άρτας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η όποια κριτική πρέπει να ασκείται σε δεύτερο χρόνο…

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710719
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2138
11204
107958

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες και κανένα μέλος