A+ R A-
25 Μαΐου 2018
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 09:19

Το κόψιμο της κορδέλας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

Γιώργου Χαλκιά

 

Βαλλόμενος απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο Τσίπρας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, βρήκε την ευκαιρία να διασκεδάσει κάπως τη σκληρή πραγματικότητα ανάμεσα στις συμπληγάδες Σόιμπλε-Δ.Ν.Τ. με τα εγκαίνια των μεγάλων σηράγγων των Τεμπών, αφού με την αποπεράτωσή τους ολοκληρώθηκε απόλυτα ο οδικός άξονας Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Μετά τη λήξη της μικρής εκδήλωσης στην είσοδο των σηράγγων, βγήκε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και κατηγόρησε τον Τσίπρα για “μικροψυχία”. Ότι δηλαδή, επειδή τυχαίνει να είναι πρωθυπουργός της χώρας, έκλεψε τη “δόξα” κάποιων άλλων κυβερνώντων που άρχισαν, αλλά δεν τελείωσαν, τα έργα αυτά και έκανε τα εγκαίνιά τους ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια ο κ. Χατζηδάκης έχει κοντή μνήμη και ξεχνάει ότι το κόμμα του το 2004 έκανε τα εγκαίνια του τεράστιου έργου ζεύξης Ρίου-Αντιρρίου χωρίς να εισφέρει σαν παράταξη ούτε ένα χιλιοστό στην όλη κατασκευή του. Περίμενα από τον κ. Χατζηδάκη επιχειρήματα και όχι κραυγές για μικροπολιτική κατανάλωση. Αυτός έχει τη δυνατότητα να ζητήσει με ερώτησή του πλήρη στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό Σπίρτζη και να τα δημοσιεύσει για να πληροφορηθούν οι πολίτες ποια είναι η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στα οδικά έργα. Και εδώ βέβαια δε μιλάμε μόνο για τις σήραγγες των Τεμπών αλλά και για τους άξονες της Ολυμπίας και Ιονίας οδού. Δεν το κάνει σκόπιμα ο κ. Χατζηδάκης, διότι γνωρίζει, ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην οποία, αν θυμάμαι καλά, ήταν κι αυτός υπουργός, άφησε για δυόμισι χρόνια τα έργα αυτά ανενεργά και τα επανεκκίνησε και τα ολοκλήρωσε μέσα σε δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποια άλλη στιγμή άκουσα τον κ. Θεοδωράκη από το ΠΟΤΑΜΙ να λέει ότι ναι μεν οι οδικοί άξονες τελείωσαν, πλην όμως στοίχισαν τέσσερις φορές περισσότερα απ’ ότι είχαν προϋπολογιστεί. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κ. Θεοδωράκη να ζητήσει με ερώτησή του από τον υπουργό κ. Σπίρτζη όλα τα στοιχεία από την υπογραφή των αρχικών συμβάσεων και την εγκατάσταση των ανάδοχων εταιριών μέχρι και την ολοκλήρωση των έργων. Να πληροφορηθούν οι πολίτες πόσος ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός κάθε έργου. Σε τι ποσοστό είχαν προχωρήσει τα έργα μέχρι την οριστική τους παύση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και πόσα εκατομμύρια ευρώ είχαν δοθεί μέχρι τότε.
Ποιες ήταν οι απαιτήσεις των ανάδοχων εταιριών με τη μονομερή παύση των έργων και σε καταφατική περίπτωση αν είχαν εγείρει αγωγές αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ποιες ήταν οι κατασκευαστικές επιπτώσεις από την παύση των έργων. Ποιο ήταν το ποσοστό εκτέλεσης των έργων από τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσα εκατομμύρια ευρώ κατέβαλε για την αποπεράτωσή τους. Ποιες ήταν οι πηγές χρηματοδότησης των έργων από το ΣΥΡΙΖΑ και με ποιο επωφελή ή όχι για το Ελληνικό Δημόσιο τρόπο αντιμετώπισε τις δίκαιες απαιτήσεις των ανάδοχων εταιριών από τη διακοπή των έργων. Πέτυχε συμβιβαστικές λύσεις, οι οποίες ωφέλησαν το Δημόσιο συμφέρον; Αυτά και πολλά άλλα περιμένουν από το σύνολο της αντιπολίτευσης οι πολίτες. Επιχειρήματα και αποδείξεις. Όχι κραυγές και κορόνες που παραπληροφορούν σκόπιμα.
Ακούστηκαν όμως και διάφορα σχόλια για την παράδοση στην κυκλοφορία μερικών τμημάτων, ιδιαίτερα από Ξυλόκαστρο μέχρι Αντίρριο, τα οποία δεν ήταν πλήρως αποπερατωμένα. Δυστυχώς ο Έλληνας δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, γιατί βλέπει το κάθε ζήτημα με τα πολιτικά γυαλιά τα οποία φοράει. Σκέπτομαι αν δεν είχε δώσει στην κυκλοφορία τα σχεδόν έτοιμα τμήματα, τι θα είχε ακούσει η κυβέρνηση από τους εκδρομείς των εορτών του Πάσχα. Το αν έγινε τράφικο τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, οφείλεται στο γεγονός, ότι βοηθούντος του καλού καιρού και της παράδοσης των οδικών αξόνων, πολλαπλασιάστηκαν οι εκδρομείς. Εφόσον κινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα και πέντε λουρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση να είχαν οι δρόμοι, πάλι δε θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό οχημάτων. Εκείνο που μετράει σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η ασφάλεια.
Αυτοί που ξεκίνησαν να γιορτάσουν το Πάσχα στην επαρχία, γύρισαν στα σπίτια τους και αυτό οφείλεται στο ότι και στα λίγα τμήματα που δεν είχε αποπερατωθεί η τελική ασφαλτόστρωση, η κίνηση ήταν ασφαλής με σταθερή νησίδα στη μέση, δύο ρεύματα ανά κατεύθυνση, βοηθητικές λουρίδες, μπάρες στο δεξιό άκρο και πλήρη σήμανση. Όλα τα άλλα που γράφηκαν για τις “ελλείψεις” των νέων δρόμων προέρχονται από πολιτικά μύωπες, οι οποίοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι κάποιοι άλλοι μπόρεσαν σε μικρό χρόνο περισσότερα, όταν αυτοί έκαναν σε πολύ μεγαλύτερο χρόνο λιγότερα. Εκείνοι όμως που καταλαβαίνουν αυτή τη διαφορά και προσπαθούν με κουτοπονηριές να μειώσουν ή να υποβαθμίσουν την αξία της, γίνονται γελοίοι, διότι ο κόσμος κυκλοφορεί με ασφάλεια και άνεση στους νέους δρόμους και αντιλαμβάνεται την προσπάθεια που έγινε.

 

xalkias-giorgos-nea-00-a

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13207612
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1983
17937
96673

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 επισκέπτες και κανένα μέλος