A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Κώστας Γκέτσης

Κώστας Γκέτσης

Φέρνει τη νέα Stand up comedy παράστασή της στις 24 Ιανουαρίου

«Work In Progress» είναι ο τίτλος της νέας σόλο Stand up comedy παράστασης που θα παρουσιάσει η Ήρα Kατσούδα στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης 21.15).

Το «Work In Progress» είναι μια ιδιαίτερη παράσταση, μιας και σε αυτή τα κείμενα και τα αστεία που μέχρι τώρα ήταν πάνω σε χαρτί σηκώνονται στη σκηνή μπροστά στο κοινό και διαμορφώνονται, εξελίσσονται και ωριμάζουν. Γιατί μην ξεχνάμε, το πιο βασικό στοιχείο σε μια παράσταση stand up είναι το κοινό και το γέλιο του! Πολλές θεματολογίες, διαφορετικές οπτικές και πάνω από όλα καινούρια αστεία περιμένουν το κοινό σε αυτή την βραδιά νέου υλικου.

*Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (προπώληση, μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων). Τηλ κρατήσεων: 26515 54505 και 6907500710.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ήρα Κατσούδα ασχολείται επαγγελματικά µε το stand up comedy, με συνεχείς παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Το 2014-15 σε συνεργασία με τον Ανδρέα Πασπάτη, παρουσίασαν το πρώτο stand up comedy battle στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παράστασης «Ο καθένας τα δικά του», ενώ το 2016 διοργάνωσαν και παρουσίασαν το πρώτο ζωντανό stand up comedy talk show «The Comedians» (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης). Επίσης, το 2018 ήταν οι παρουσιαστές της τελετής έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Έχει συμμετάσχει στο Stand up for U 2016 για το πρόγραμμα «Νονός της Unicef», ενώ έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε διοργανώσεις TedX. (Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη). Φέτος παρουσίασε την σόλο της παράσταση με τίτλο «Χωρίς γλουτένη» που έγινε sold out σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Ο Γάμος», ενώ έχει εργαστεί και ως ηθοποιός και κειμενογράφος διαφημίσεων.

Στην υποβάθμιση του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ακτίου, που έχει ως συνέπεια την αδυναμία της μονάδας να εξυπηρετήσει τους σκοπούς και την αποστολή της, αναφέρεται ο Βουλευτής Πρέβεζας της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Στέργιος Γιαννάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στην ίδια ερώτηση ο κ. Γιαννάκης επισημαίνει την πολιτικο – οικονομική αστάθεια που υπάρχει στα Βαλκάνια και την ως εκ τούτου ανάγκη ενίσχυσης της μονάδας και όχι υποβάθμισής της.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

Κύριε Υπουργέ,

Το περασμένο καλοκαίρι το Α/Δ Ακτίου υπέστη άλλη μια υποβάθμιση, από Α/Απ Ακτίου σε Μ.Υ FOB Ακτίου, και αναμένεται άλλη μια δραστική μείωση προσωπικού. Σύμφωνα με απάντηση σε παλαιότερη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Καραγκούνη Κων/νου, στις 27/03/2018, αναφέρετε επ’ ακριβώς τα κάτωθι: «Το Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου (Α/ΑΠ Ακτίου) εξακολουθεί να λειτουργεί και να παραμένει εντεταγμένο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας». Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η εν λόγω Αεροπορική Βάση διατηρεί την ίδια αποστολή, από την περίοδο ακόμα που λειτουργούσε ως 131 ΣΜΗΝΑΡΧΙΑ ΜΑΧΗΣ. Συγκεκριμένα εξυπηρετούσε και συνεχίζει να εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, όπως:

-Υποστήριξη Επιχειρήσεων Νατοϊκών Αφών AWACS.

-Υποστήριξη πυροσβεστικών Αφών και ελικοπτέρων κατά τους θερινούς μήνες.

-Υποστήριξη Ελικοπτέρου Α/Ν για έρευνα - διάσωση όλες ανεξαιρέτως τις ημέρες του έτους.

-Πλήρης εμπλοκή προσωπικού – μέσων – υλικών κατά την εφαρμογή σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ (π.χ. σεισμός πλημμύρα, φωτιά), καλύπτοντας την Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα και Πρέβεζα.

Δεδομένου ότι:

-Στην από, 27 Μαρτίου 2018, απάντηση σας δεν αναφερθήκατε καθόλου σε υποβάθμιση αλλά ότι η Μονάδα θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως Αεροπορικό Απόσπασμα.

-Η αποστολή της Μονάδας παραμένει η ίδια όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να έχει μειωθεί το έργο που προσφέρει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

-Από το Δεκέμβριο του 2015, όπου και υπογράφτηκαν οι συμβάσεις με την Fraport Greece, το έργο της Μονάδας αυξήθηκε διότι πλέον υποχρεούται σε πολλούς τομείς, να υποστηρίζει μεγάλο αριθμό πολιτικών πτήσεων, με στρατιωτικό προσωπικό και μέσα.

-Διατίθενται μεγάλα χρηματικά κονδύλια από το ΝΑΤΟ για την λειτουργία της Μονάδας και παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία κερδίζει επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά από την σύμβαση με την FraportGreece.

-Η συγκεκριμένη Μονάδα είναι η μοναδική που έχει απομείνει για να διαθέσει προσωπικό - μέσα – υλικά κατά την εφαρμογή σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, καλύπτοντας τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

-Από τον Μάρτιο του 2016 το προσωπικό της Μονάδας εμπλέκεται επιπλέον στην λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στην Φιλιππιάδα.

-Επίσης το υπάρχον προσωπικό της Μονάδας κατά τους θερινούς μήνες στελεχώνει το ΚΕΔΑ/ΑΚΤΙΟΥ που αποτελεί παραθεριστικό κέντρο για πολλούς στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ,

-Για ποιους λόγους έχουν γίνει δύο υποβαθμίσεις στο Α/Δ Ακτίου, με προβλέψεις για ανάλογες μειώσεις προσωπικού, όταν το έργο της Μονάδας αυξάνεται αντί να μειώνεται; Θα υπάρχει η δυνατότητα εκπλήρωσης της αποστολής της Μονάδας σύμφωνα με το τελευταίο οργανόγραμμα;

-Η φρούρηση, προφύλαξη και ασφάλεια των χώρων μέσων και υλικών του στρατοπέδου από πιθανές απειλές θα είναι επαρκής, καθώς δεν προβλέπεται περιορισμός, παρά μόνο μείωση του στρατιωτικού προσωπικού της μονάδας;

-Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι υποχρεώσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την FraportGreece ή διακινδυνεύεται η Ασφάλεια Πτήσεων τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών αεροσκαφών;

-Θα υπάρχει στο μέλλον η δυνατότητα να απορροφούνται τα Νατοϊκά κονδύλια που διατίθενται για την λειτουργία της Μονάδας και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες για Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών ή αναγκαστικά θα επιστρέφονται πίσω;

-Θα υπάρχουν αντίμετρα για την οικονομική ζημία που θα υποστούν οι κοινωνίες των πόλεων Αγρινίου, Βόνιτσας, Πρέβεζας Λευκάδας και Άρτας, μιας και θα χαθούν χρήματα από την πραγματική οικονομία τόσο από τους μισθούς των στρατιωτικών που θα φύγουν με μεταθέσεις, όσο και από την μείωση της απορρόφησης των Νατοϊκών κονδυλίων που αναλώνονται σε αυτές;

-Σε περίπτωση ενδεχόμενης μείωσης του προσωπικού είναι δυνατόν να καλυφθούν οι απαιτήσεις της εφαρμογής  του Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ;

-Δεδομένου ότι στα Βαλκάνια υπάρχει έντονη πολιτικο - οικονομική αστάθεια, πιστεύετε ότι στην ευρεία περιοχή Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου απαιτείται  ενίσχυση του στρατεύματος και όχι μείωση;

Οι Πολύχρωμες μέρες και νύχτες του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας πλησιάζουν. Μια ολόκληρη πόλη ετοιμάζεται να βυθιστεί σε ρυθμούς Καρναβαλιού. Στα πλαίσια των γιορτών που έρχονται το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας προσκαλεί τους αρχηγούς των Γκρουπ, τους εκπροσώπους των χορευτικών και θεατρικών σχημάτων της περιοχής, τους εθελοντές και συνεχίζει τις εγγραφές νέων μελών (και παλιών!!!) στο σύλλογο, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Πρέβεζας (Φόρος). 

Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τελετή έναρξης του Καρναβαλιού, την μεγάλη με άρματα παρέλαση του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας, η κοπή πίτας, ο κόκκινος χορός και μια σειρά από άλλες αποκριάτικες εκδηλώσεις που θα προστεθούν από το Κομιτάτο το φετινή Αποκριά. Το μεγαλύτερο Πολιτιστικό γεγονός του χειμώνα, οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας, με τα πρώτα δείγματα συμμετοχών ετοιμάζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του και να γράψει ένα απίστευτο ρεκόρ συμμετοχών, με Γκρουπ, χορευτικά σχήματα από όλη την Ήπειρο και γειτονικές περιοχές. 

Για τα Γκρουπ και τα χορευτικά σχήματα που θα συμμετέχουν είτε στην τελετή έναρξης του Καρναβαλιού στην Πρέβεζα, είτε στην μεγάλη με άρματα παρέλαση, εκτός νομού Πρέβεζας, από την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Λευκάδα, τη Βόνιτσα και άλλες περιοχές που δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στη συνάντηση της Κυριακής 20 Ιανουαρίου (ακόμα και Γκρουπ και σχήματα από το νομό Πρέβεζας που δεν θα μπορέσουν να παραβρεθούν) μπορούν να δηλώνουν συμμετοχές στους : Σπύρο Πλέουρα (τηλ 2682100269), Χρήστο Λούπα ((6945215266) Σπύρο Παπαδιώτη (6985809447), Θωμά Τσούνη (6937287704) Στέλιο Παπαδία (6937099285), Κώστα Βλάχο (6944167674), Γιώργο Μάστορα ((6944691288), Σπύρο Κόκκαλη (6932240169.

Επίσης για τις παρέες, τα καταστήματα, τους συλλόγους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους καθηγητές, τα φροντιστήρια και όλοι όσοι έχουν δημιουργήσει τα αποκριάτικα θέματά τους και τα Γκρουπ τους, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα παραπάνω τηλέφωνα, επικοινωνώντας με τα συγκεκριμένα άτομα του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πρέβεζας.

Έρχεται η μεγάλη γιορτή με εκδηλώσεις και στιγμές που μένουν αξέχαστες. Δες το σαν ένα δώρο γιατί όχι στον εαυτό σου και μοιράσου το με τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε. Το Καρναβαλικό Κομιτάτο Πρέβεζας είναι το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στη σκουριά του βαρύ και ασήκωτου χειμώνα, είναι το φως στο σκοτάδι, η πολυχρωμία που εξολοθρεύει το μουντό και το γκρίζο. Μόνος, μόνη ή με την παρέα σου, σε περιμένουμε να έρθεις στη μεγάλη μας Καρναβαλική παρέα. Καλή Αποκριά, σε όλο τον κόσμο! 

Γράφει ο
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΕΤΣΗΣ

 

 

Αποτελεί μια ελπίδα... Ν’ ανέβει ψηλά ο πήχης στην ελληνική περιφέρεια, μέσω των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και η ποιότητα της περιφέρειας ν’ ανεβάσει και τον πήχη στην κεντρική πολιτική σκηνή, μιας και η δυναμική του νέου, θα παρασέρνει μαζί της και πολλές άλλες διαδικασίες.
Σκέψεις... Με βάση τα όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και με την οργή που προκαλούν εκείνοι που επιθυμούν να ερμηνεύσουν τον Καμένο, άρα και τις πολιτικές εξελίξεις και για να το πάμε ένα βήμα πάρα πέρα, το μέλλον της πατρίδας μας... Και μόνο το γεγονός ότι ο λαός (σ.σ. ας μην μιλήσουμε για την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουμε) ανέθεσε σ’ αυτό το υπόλειμμα της πολιτικής ζωής, να λαμβάνει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον, είναι καταγεγραμμένη κατάντια.
Όμως είναι λαϊκή επιλογή και τα σκυλιά δεμένα... Έχουν γραφεί και σοβαρά πράγματα για τον λαό, αλλά και αυτούς που τα έγραψαν, ο ίδιος ο λαός φροντίζει να τους διαψεύδει! «Προσκυνώ την χάρη σου λαέ μου», έλεγε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, σ’ ένα απ’ τα τραγούδια και σειόταν τα γήπεδα στις συναυλίες της μεταπολίτευσης. Όμως χλωμό φαίνεται το αν αξίζει τούτος ο λαός, αυτό το προσκύνημα...
Είναι οι σκέψεις, κάτι σαν παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να του βγει η ψυχή. Γιατί για τον λαό, που αποφασίζει και στηρίζει όσα γίνονται σήμερα και να μην αντιδράει, ούτε κατά το ελάχιστο μπορεί να ισχυριστεί κανένας, πως έχει ακόμη ζωή. Δεν έχει την ψυχή...
Γιατί αν ο ελληνικός λαός, ήταν αυτός που υμνήσαμε οι πάντες, έστω και την τελευταία, την ύστατη στιγμή, θα είχε αποφασίσει να οργανωθεί και να βγει στους δρόμους, χωρίς να τον σταματάει τίποτα. Ούτε τα ΜΑΤ της Αριστεράς, ούτε και η συνωμοσία των πιό περίεργων δυνάμεων. Όμως εδώ είμαστε... Απαθείς θεατές μιας καταστροφής, που μπορούσαμε από πολύ καιρό πρίν, αλλά έστω και τώρα να τη αποτρέψουμε.
Επιβάλλεται η επιστροφή στην ελπίδα, που βρίσκεται στην πρωτοπόρο αναδιοργάνωση της ελληνικής περιφέρειας, για να γραφεί η ιστορία του μέλλοντος όχι από Καμένους και άλλους περίεργους τύπους, αλλά από των Ελλήνων τις κοινότητες...
Χλωμό όμως κι αυτό. Είναι πολλοί αυτοί που αναμένουν την απόφαση της Αθήνας, για να κινήσουν να κάνουν έστω ένα βήμα μπροστά. Μελαγχολεί κανένας απ’ την μικροπρέπεια όσων λειτουργούν, στα κατά έναν τρόπο λεγόμενα κέντρα αποφάσεων. Και από κει και μετά ν’ αρχίσει η συζήτηση, για το ζητούμενο που η κάθε τοπική κοινωνία γνωρίζει κι όχι οι κεντροεπίτροποι κομμάτων και αποκομμάτων! Τραγωδία και δρόμος χωρίς γυρισμό.
Για να βρεθούν, οι σοβαροί πολίτες της ελληνικής περιφέρειας που επιμένουν να λένε πως ο τόπος μας έχει ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να έχει μέλλον, άναυδοι μπροστά στα καμώματα, όσων επιθυμούν να βρεθούν σε αναπαυτικές καρέκλες και κοντά σ’ όσα αυτές παραπέμπουν. Μεγάλοι άνθρωποι είμαστε γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας και μπορούμε ν’ αναλύσουμε επιθυμίες και προσδοκίες...
Όμως το μεγάλο γιατί κυριαρχεί για να παραπέμψει σε πολλά άλλα γιατί, με υπαρκτό τον κίνδυνο να μείνουμε με τα πολλά γιατί.
Παραμένοντας οι φωτισμένες πρωτοπορίες με τα γιατί, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να θυμίζουν σ’ αυτό τον δύσμοιρο λαό, το χρέος και αυτό που μπορεί να γίνει. Μέχρι να γίνει κοινή συνείδηση. Πως και με τις ευκαιρίες (σ.σ. και οι δημοτικές - περιφερειακές εκλογές) που δίνει η διεστραμμένη νομενκλατούρα, μπορεί να προκύψουν οι λύσεις, μπορεί να προκύψουν ανατροπές.
Μπορεί να μπαίνουν στην συζήτηση δύσκολα πράγματα, ειδικά για όσους σε καμία περίπτωση, δεν θέλουν να χαλάσουν την βόλεψή τους. Όμως αν κοιτάξουμε λίγο πίσω, ότι καλό έχει προκύψει στην πατρίδα μας, μόνο μέσα απ’ τα δύσκολα έχει προκύψει.
Τι να κάνουμε... Μπορεί και η διαρκής επιμονή, στην πρόκληση να κινητοποιηθεί ο λαός, ν’ αποτελεί κάτι σαν ασκήσεις θάρρους, οι οποίες στα έργα του Λαζόπουλου, δεν είχαν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος... Ότι άλλο κι αν προταθεί απ’ τις αμφιβόλου ποιότητας ηγεσίες, θ’ αποτελεί τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα επιβιώσουν και οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι, να αποδεχτούν, χωρίς δεύτερη κουβέντα και τα χειρότερα...
ΚΙ ακριβώς μπροστά σ’ αυτή την εξέλιξη που έρχεται και μα βήμα ταχύ μάλιστα, είναι που πρέπει όσοι μπορούν και σκέφτονται ακόμη, να τρέμουν...

 

*Τζίμης Πανούσης

Γράφει ο
ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ*

 

Έχει καταγραφεί ιστορικά, μεταξύ των άλλων, ότι το 1988 η Θάτσερ ως πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο (Brugge-Βέλγιο), εξέφρασε την διαφωνία της στη στρατηγική της Ομοσπονδιακής Ευρώπης της Γαλλίας, την οποία υποστηρίζει μέχρι σήμερα, και προωθούσε ο τότε προέδρος της Κομισιόν Ντελόρ. Αργότερα, μετά το 1990, η Θάτσερ επιχειρούσε να εμποδίσει την επανένωση της Γερμανίας και την καθιέρωση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος του ευρώ. Τότε προσέκρουσε στην άρνηση του Μιτεράν, που υποστήριζε τη στρατηγική της ειρηνικής και συμβιβαστικής συνύπαρξης με την Γερμανία, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης και της ΕΕ, η επίτευξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της ΈΕ.
Στην κατεύθυνση αυτών των προσδοκιών, η καθιέρωση (1/1/1999) του ευρώ θεωρήθηκε, μεταξύ των άλλων, από τον Γερμανό Καγκελάριο Κολ ως «μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις του 20ου αιώνα», από τον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Τρισέ θεωρήθηκε ως «δεύτερο σε ισχύ νόμισμα του κόσμου» και από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ θεωρήθηκε ως «ενιαίο νόμισμα ολόκληρης της Ευρώπης».
Παράλληλα, για την ιδρυτική ομάδα των κρατών-μελών του ευρώ, η καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος σηματοδότησε, μεταξύ των άλλων, «το τέλος της κυριαρχίας του γερμανικού μάρκου, το οποίο σε μεγάλο βαθμό επηρέαζε τις ισοτιμίες των ασθενέστερων εθνικών νομισμάτων της Ευρώπης, πιέζοντας τα σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θεώρησαν ότι η εκχώρηση του δικαιώματος άσκησης της νομισματικής τους πολιτικής στην ΕΚΤ, εξισορροπείται με το δικαίωμα συμμετοχής τους στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής μέσω της συμμετοχής τους στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο θεώρησαν ότι με την καθιέρωση του ευρώ δημιουργείται ένα παγκόσμιο νομισματικό ισοδύναμο του δολαρίου, με ό,τι αυτό θετικά συνεπάγεται για την αναβάθμιση της θέσης της ΕΕ στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Όμως, είκοσι χρόνια μετά, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το ευρώ αντιστοιχεί στο 36% των παγκόσμιων πληρωμών και σε όρους παγκόσμιου συναλλαγματικού αποθέματος αντιστοιχεί στο 20% (δεν ξεπέρασε ποτέ το επίπεδο του 26%), σε αντίθεση με το δολάριο που αντιστοιχεί στο 60% του παγκόσμιου συναλλαγματικού αποθέματος.
Ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους;
Ταυτόχρονα, σε επίπεδο Ευρωζώνης και ΕΕ το ενιαίο νόμισμα λειτούργησε, κατά τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ντράγκι , ως «ισχυρό νόμισμα για μερικές από τις μετέχουσες χώρες και πολύ ασθενές για άλλες», με αποτέλεσμα η βασική αρχή του ενιαίου νομίσματος «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους» με τους συγκεκριμένους όρους και πρόνοιες συμμετοχής στο ευρώ να αποδεικνύεται εσφαλμένη και ως εκ τούτου να μην έχει επιτευχθεί.
Έτσι, με τους συγκεκριμένους όρους και πρόνοιες συμμετοχής στην ΟΝΕ, τον συνδυασμό ενιαίας αγοράς με το ευρώ που συνέβαλε στην αύξηση του ενδοκοινοτικού εμπορίου (από 13% του ΑΕΠ το 1992 στο 20% το 2018) αξιοποίησαν ορισμένες χώρες (π.χ. Γερμανία, Ολλανδία) αποφέροντας σ΄αυτές σημαντικά πλεονάσματα και σε άλλες (π.χ. Ελλάδα, Πορτογαλία, κ.λ.π.) σημαντικά ελλείμματα. Στις συνθήκες αυτές, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών της Ευρωζώνης και της ΕΕ διευρύνεται και η απόκλιση του κατά κεφαλή εισοδήματος μεταξύ Βορρά και Νότου, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, αντικαθιστά την προσδοκία σύγκλισης των ασθενέστερων με τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ.
Πράγματι, η απόκλιση αυτή παρατηρείται στα επίπεδα των πραγματικών μισθών, των επενδύσεων, της παραγωγικότητας, των παροχών του κοινωνικού κράτους, κ.λ.π., με αποτέλεσμα το 2017, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένας εργαζόμενος στην Γερμανία ή στο Βέλγιο να είναι σε θέση να παράγει 70 δολλάρια την ώρα, δηλαδή δύο φορές περισσότερο από το επίπεδο παραγωγικότητας στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Γερμανική Ευρώπη
Κατά συνέπεια, οι προσδοκίες, κατά βάση, της Γαλλίας ότι η καθιέρωση του ευρώ θα λειτουργήσει ως «μέσο ελέγχου», μέσω της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , της γερμανικής ηγεμονίας της ΕΕ, δεν επαληθεύτηκαν, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, δεδομένου της εξέλιξης της Γερμανίας από «Ευρωπαϊκή Γερμανία» σε «Γερμανική Ευρώπη».
Αντίθετα, οι προσδοκίες της Γερμανίας ότι η καθιέρωση του ευρώ θα συμβάλλει στην αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος των κρατών-μελών της Eυρωζώνης επαληθεύτηκαν, κυρίως, για τη Γερμανία, δεδομένου ότι για τις άλλες χώρες η αύξηση του ΑΕΠ είναι περιορισμένη, διευρύνοντας, σημαντικά περισσότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες της Eυρωζώνης και της ΕΕ, τις εισοδηματικές – κοινωνικές ανισότητες, το επίπεδο της ανεργίας και το επίπεδο φτωχοποίησης του πληθυσμού.

Σε κίνδυνο το εγχείρημα
Η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι κράτη-μέλη που εντάχθηκαν στην Eυρωζώνη με χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας έχουν σημειώσει, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, σταθερά χαμηλότερη συνολική ανάπτυξη της παραγωγικότητας και έχουν υποστεί σημαντική επιβράδυνση και ύφεση, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες εξέλιξης του ευρωπαϊκού και νομισματικού εγχειρήματος που αντανακλώνται, με τον πιο εύληπτο κοινωνικο-πολιτικό τρόπο στην δυσαρέσκεια των πολιτών των κρατών-μελών της ΕE, αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα του ευρώ και της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής με τους όρους που συστήθηκαν και λειτούργησαν δεν είναι αντικειμενικά και οικονομικά δυνατόν να οδηγήσουν από μόνα τους σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης, ενίσχυσης της σύγκλισης μεταξύ των κρατών-μελών και δίκαιης κατανομής των πλεονασμάτων μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης και της ΕE.
Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται, στο πλαίσιο μίας συνταγματικής αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, η κατά προτεραιότητα, μεταξύ των άλλων, άμεση και ριζική επανεξέταση των όρων ένταξης και συμμετοχής ενός κράτους-μέλους στην Eυρωζώνη, με την προσθήκη, εκ των ουκ άνευ, του κριτηρίου του επιπέδου της απασχόλησης ή του επιπέδου της ανεργίας του υποψήφιου και του συμμετέχοντος κράτους-μέλους.
Σε διαφορετική περίπτωση, η θεσμοποίηση του καθεστώτος της ευρωπαϊκής συνύπαρξης με όρους ανισοτήτων και αποικιοποίησης των ασθενέστερων κρατών-μελών της Ένωσης, θα περιορίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το απρόσκοπτο μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

 

*Ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Σελίδα 1 από 735

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281354
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4909
21835
88863

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 100 επισκέπτες και κανένα μέλος