A+ R A-
21 Ιανουαρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Κώστας Γκέτσης

Κώστας Γκέτσης

|

Θα επιλεγούν οι δέκα καλύτερες εργασίες, ενώ οι σχολικές ομάδες θα βραβευθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, στις 27 Απριλίου.

 

 

Το δικό τους δίκτυο καταγραφής της σεισμικής δραστηριότητας έχουν δημιουργήσει στην επικράτεια 13 σχολεία, τα οποία έχουν κατασκευάσει αυτοσχέδιους σεισμογράφους, που εποπτεύονται μέσω κεντρικού υπολογιστή από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Ινστιτούτο παρακολουθεί τις καταγραφές του σχολικού δικτύου, λαμβάνει τις πληροφορίες που στέλνουν οι σεισμογράφοι τους και, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία γύρω από την έρευνα για τους σεισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό προκήρυξε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο», σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, όπου οι ενδιαφερόμενες σχολικές ομάδες θα μπορούν να υποβάλουν την εργασία τους προς αξιολόγηση από ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Έπειτα από τη διαδικασία της κρίσης, θα επιλεγούν οι δέκα καλύτερες εργασίες, ενώ οι σχολικές ομάδες θα βραβευθούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, στις 27 Απριλίου.
Για την αξιολόγηση των εργασιών λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα, η επιστημονική ορθότητα, η παροχή πολλαπλών μέσων αναπαράστασης (οπτικοακουστικό υλικό), η ανάπτυξη δεξιοτήτων (διερευνητική μάθηση, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα) και η αντίληψη πολιτικής προστασίας από τους μαθητές για την αντιμετώπιση και πρόληψη των επιπτώσεων των σεισμών στη χώρα.
 Το σχολικό δίκτυο λειτούργησε πιλοτικά το 2016 με τους σεισμογράφους των σχολείων: Ελληνογερμανική Αγωγή (Παλλήνη), Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης, Λύκειο Αυλωναρίου Εύβοιας, Γυμνάσιο Αγνάντων Άρτας, Λύκειο Αργοστολίου. Στη συνέχεια το εμπλουτίστηκε με περισσότερους σεισμογράφους σχολείων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό και οι οποίοι λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Το σχολικό δίκτυο έχει καταγράψει τους πρόσφατους σεισμούς στην Αθήνα και στο Κιλκίς, εντοπίζοντας με ακρίβεια το μέγεθος και το επίκεντρό τους, όπως και άλλους σεισμούς στην επικράτεια, αλλά επίσης σεισμούς στην Τουρκία, το Μαυροβούνιο, το Ιράν, τη Ρωσία, ακόμη και μία πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα.

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 19:59

Σημαντική εκδήλωση απ’ το ΤΕΙ Ηπείρου

|

«Ολοκαύτωμα: κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στον ελληνικό και διεθνή χώρο»

 

 

 

 

 

Το Τμήμα Βιβλιοθήκης και Κέντρο Πληροφόρησης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Κέντρο Νεότητας του Δήμου της Ρώμης και το Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Ο Σκουφάς», διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ολοκαύτωμα: κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις στον ελληνικό και διεθνή χώρο», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19.00΄, στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς», στην Άρτα.

Ομιλητές θα είναι:

-Ο Νίκος Γιαννής, Κοινοτικός Υπάλληλος στον Τομέα Διαχείρισης Γνώσης και  

Βοήθειας της Ε.Ε. προς τις Αναπτυσσόμενες Χώρες, Βρυξέλλες.

-Ο Μωϋσής Ελισάφ, Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και Γ.Γ. του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

-Ο Χάρης Βαδιβούλης, Δικηγόρος-Γραφολόγος Άρτας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ορχήστρα διδασκόντων και φοιτητών του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Θα παίξουν οι μουσικοί: Βασίλης Κομματάς, Σπήλιος Κούνας, Δημήτρης Μυστακίδης, Στάθης Σαββίδης, Θάνος Σταυρίδης και Απόστολος Τσαρδάκας και θα τραγουδήσουν ο Ανδρέας Καρακότας και η Εύη Κουτσαυτάκη.

Ο Στέφανος Πανακούλιας, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και μέλος του TeamEurope Eυρωπαϊκής Επιτροπής, θα προλογίσει.

Θα συντονίσει η Χριστίνα Θεοδωρίκα, Βιβλιοθηκονόμος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του TEIHπείρου.    

|

Από την ΠΕ Άρτας γίνονται ενέργειες για την συντήρηση και την αποκατάσταση του ορεινού οδικού δικτύου, τη βελτίωση της σήμανσης που οδηγεί προς τα Τζουμέρκα και τουριστικά σημεία…

 

 

 

 

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Επαγγελματιών Τζουμέρκων είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, στο γραφείο του στην ΠΕ Άρτας. 
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις υποδομές στην ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων και οι ενέργειες που γίνονται από την ΠΕ Άρτας για την συντήρηση και την αποκατάσταση του ορεινού οδικού δικτύου, τη βελτίωση της σήμανσης που οδηγεί προς τα Τζουμέρκα και τουριστικά σημεία, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών της περιοχής.
Επίσης συζητήθηκε η χάραξη και η σήμανση μονοπατιών (περιηγητικά και ορειβατικά) στην ευρύτερη περιοχή και να εξεταστεί η δυνατότητα σύνδεσής τους με το μονοπάτι Epirus Trail, έργο που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

|

Τιμήθηκαν εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, προσφέροντας τους τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά τους.

 

 

 

 

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε το βράδυ της Παρασκευής η οικογένεια του Δήμου Αρταίων. Για λίγες ώρες οι εργαζόμενοι από το Δήμο και όλα τα Νομικά του Πρόσωπα (ΚΚΜΠΑΠ, ΔΕΥΑ, ΔΗΚΕΔΑ, ΑΔΑΕ, Λαχαναγορά, Λιμενικό Ταμείο) ξέφυγαν από τις καθημερινές υποχρεώσεις και διασκέδασαν ανταλλάσσοντας ευχές.

Παράλληλα, ο Δήμος Αρταίων και φέτος τίμησε τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, προσφέροντας τους τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά τους. Συγκεκριμένα τιμήθηκαν οι: Κωστής Δημήτριος (υπάλληλος ΔΕΥΑ), Νούσιας Γεώργιος (σχολικός φύλακας), Παρασκευάκης Δημήτριος (υπάλληλος Πρασίνου), Σακκά Χρυσούλα (Καθαρίστρια) και Τράμπα Σταυρούλα (υπάλληλος ΚΑΠΗ). Στην εκδήλωση έπαιξε μουσική ο υπάλληλος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Αλέξης Κατσαδωράκης.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και απολύτως ικανοποιημένοι για την άριστη συνεργασία που έχουμε και για την προσπάθεια που όλοι καταβάλουμε ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες για τους δημότες. Καθημερινά όλοι μας προσπαθούμε για το καλύτερο και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό, γιατί κανείς δεν περισσεύει. Μέσα από την δύσκολη καθημερινότητα έχουμε σφυρηλατήσει δυνατές σχέσεις και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η οικογένεια του Δήμου Αρταίων είναι δυνατή και είναι σήμερα εδώ συγκεντρωμένη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Λώλος, οι Αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Σιαφάκας, Γιώργος Πανέτας, Θεανώ Γραμματικού, Άννα Κουτρούμπα, ο Πρόεδρος του ΚΚΜΠΑΠ Μιχάλης Κοτσαρίνης, της ΑΔΑΕ ΟΤΑ Κώστας Ζέρβας, του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Σφήκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Τράμπας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ηλίας Σερβετάς κ.α.

 

pit2

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 10:43

Σύσκεψη για τα πετρέλαια στην Ήπειρο...

|

Αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

 

 

 

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου, Γεροβασίλη Όλγα, Καραγιάννης Ιωάννης, Κάτσης Μάριος, Μαντάς Χρήστος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Στέφος Ιωάννης, Τζούφη Μερόπη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η λεπτομερής ενημέρωση των βουλευτών για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναγνωρίστηκε από κοινού η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, ο Υπουργός δήλωσε ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης ότι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ’ όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου. Υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή Natura και τόνισε τέλος, ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης των κατοίκων της Ηπείρου, οι δήμοι Ζίτσας και Ζαγορίου διοργανώνουν δύο ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις για την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Βουτσαρά και αντίστοιχα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, στα Άνω Πεδινά. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν αρμόδιοι φορείς του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ακαδημαϊκοί με ειδίκευση σε θέματα που άπτονται την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, καθώς και τοπικοί φορείς.

Σελίδα 1 από 514

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12487727
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3445
33498
99080

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 167 επισκέπτες και κανένα μέλος