A+ R A-
24 Μαρτίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Κώστας Γκέτσης

Κώστας Γκέτσης

|

Όπως αναμενόταν οι αλλαγές

- Δ. Βαρέλης απ’ την Άρτα και Μιχ. Σπυρέλης απ’την Πρέβεζα

 

 

 

 

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ορίστηκαν οι εξής Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες:

1. Νικόλαος Καττής, με αρμοδιότητα θέματα Οικονομικών, Μεταφορών & Επικοινωνιών

2. Κωνσταντίνος Ντέτσικας, με αρμοδιότητα θέματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, ανταγωνιστικότητα και βελτίωση ποιότητας αυτών

3. Βασίλειος Γοργόλης, με αρμοδιότητα τα θέματα Νεολαίας, Άθλησης και θέματα Πολιτικής Γης

4. Δημήτριος Βαρέλης, με αρμοδιότητα τον τομέα Αλιείας και ειδικά θέματα Ανάπτυξης, Βελτίωσης και Προστασίας του Αμβρακικού Κόλπου

5. Αντιγόνη – Βασιλική Φίλη-Πασχάλη, με αρμοδιότητα τον τομέα Πολιτισμού και Παιδείας

6. Μιχαήλ Σπυρέλης, με αρμοδιότητα τα θέματα Υγείας

Οι νέοι Αντιπεριφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης στο Φ.Ε.Κ.

ΡΗΓΙΑΣ ΚΟΥΤΣΟΣ:

«Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς και όσοι επισκέπτονται στην Άρτα, αλλά και οι πελάτες μας, διαπιστώνουν πως έχουμε αναβαθμίσει το επάγγελμά μας, με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που όλοι παρέχουμε»...

 

 

 

«Θέλουμε όλα τα μέλη του συνεταιρισμού μας, να είναι σωστά ενημερωμένα, για τις νέες εξελίξεις στον χώρο μας, με απώτερο τον στόχο, η σωστή και σύγχρονη ενημέρωση, να έχει άμεση την επίδραση στον πελάτη μας, που κι αυτός με την σειρά του, θα ενημερωθεί και με τα ίδια χρήματα, θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα στο σπίτι του ή τον επαγγελματικό του χώρο», λέει στην «Γ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοχρωματιστών Άρτας Ρήγας Κουτσός, με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε προχθές σε ξενοδοχείο της Άρτας... Η ημερίδα αφορούσε την ενημέρωση, για το νέο χρώμα της εταιρείας VITEX, που φέρει τον διακριτικό τίτλο TEFLON.
Την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, η μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου, γέμισε ασφυκτικά, καθώς μέλη και μη του συνεταιρισμού, έδειξαν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για το νέο χρώμα, που έχει πολλά πλεονεκτήματα, σε σχέση μ’ αυτά που οι ελαιοχρωματιστές χρησιμοποιούσαν μέχρι τώρα.
Για την αναγκαιότητα της ενημέρωσης ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ρήγας Κουτσός, θα πει στην «Γ»: «Οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι πάρα πολλές και πρέπει εμείς οι νέοι ελαιοχρωματιστές, να είμαστε πάντα ενημερωμένοι, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να προτείνουμε στους πελάτες μας το καλύτερο. Για την λόγο αυτό ως Συνεταιρισμός, αξιοποιούμε κάθε νέα πρόταση που μας κάνουν οι εταιρείες και θεωρούμε πλέον, την ενημέρωση, καθοριστική αναγκαιότητα για την ενημέρωσή μας»...
Κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, είχαμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε την λειτουργία των μελών, στο σεμινάριο. Απόλυτη η προσοχή, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος για το θέμα και τις νέες εξελίξεις, που αφορούν σ’ ένα σύγχρονο χρώμα. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, ότι αυτό μπορεί να προφέρει ποιότητα, αλλά και οικονομία. Και κάτι σημαντικότερο, όπως το ανέλυσαν οι ειδικοί της εταιρείας, που έφτασαν για τον σκοπό αυτό στην Άρτα...
Στο τέλος του σεμιναρίου ο γενικός διευθυντήςτης VITEX κ. Βασίλης Βλαχογιάννης, έλεγε πως και ο ίδιος εντυπωσιάστηκε απ’ το ενδιαφέρον των μελών του συνεταιρισμού και απ’ το γεγονός, ότι στον χώρο αυτό, έχουν εισέλθει και πολλά νέα παιδιά, τα οποία κάνουν τα πάντα, προκειμένου να έχουν πλήρη την ενημέρωση για το επάγγελμά τους.
Ο υπέυθυνος του καταστήματος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Καραβασίλης είπε ακόμη, πως πάντα οι εκδηλώσεις που γίνονται στην Άρτα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και για τον λόγο της συμμετοχής και του μεγάλου ενδιαφέροντος.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος, ανέλυσε στο σεμινάριο ο κ. Γιάννης Μάσρορης και όλοι συμφώνησαν πως αυτό έρχεται σε μια εποχή που το έχουν ανάγκη οι πάντες.
Συνεκτιμώντας και την παρουσία των μελών, αλλά και την ποιότητα της ενημέρωσης, που αυτά είχαν, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελαιοχρωματιστών Άρτας, κατέληξε σε χρήσιμα συμπεράσματα... «Ο συνεταιρισμός μας, δεν έχει ως αποκλειστικό σκοπό το εμπόριο των χρωμάτων και μόνο... Η αγωνία μας, παράλληλα με την προώθηση των προϊόντων, εστιάζεται και στην ουσιαστική ενημέρωση όλων μας. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο τεχνίτης της σημερινής εποχής, πρέπει ως πρώτο εφόδιο για την δουλειά του, να έχει την ενημέρωση», τόνισε με έμφαση ο κ. Ρήγας Κουτσός.
Για να συνεχίσει με την επίδραση που θα έχει η ενημέρωση στο τελικό αποτέλεσμα: «Νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση, καθώς και όσοι επισκέπτονται στην Άρτα, αλλά και οι πελάτες μας, διαπιστώνουν πως έχουμε αναβαθμίσει το επάγγελμά μας, με τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που όλοι παρέχουμε».
Να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις και τα σεμινάρια, προέτρεπαν, μετά την εκδήλωση, όλα τα μέλη του συνεταιρισμού, καθώς και τα ίδια νοιώθουν την ικανοποίηση της προόδου, που προέρχεται και απ’ την ενημέρωση...

Το νέο προϊόν

 

2018-tiflon-55-b

 

Το νέο Vitex με TEFLON™ είναι το μοναδικό νέας γενιάς Πλαστικό Χρώμα Ματ με τεχνολογία TEFLON™ για ανώτερη αντοχή, ανώτερη προστασία από τον εμποτισμό λεκέδων, εύκολο καθάρισμα χωρίς υπολείμματα και δημιουργία αντιστατικής επιφάνειας ενάντια σε σκόνες/κάπνα.

Νέας γενιάς Πλαστικό χρώμα ανώτερης ποιότητας με ματ φινίρισμα για εσωτερική χρήση σχεδιασμένο με την τεχνολογία προστασίας επιφανειών Teflon™. Η τεχνολογία Teflon™ προσδίδει μεγάλη ανθεκτικότητα και υψηλή αντοχή στην απορρόφηση κοινών οικιακών λεκέδων, με αποτέλεσμα να μπορούν πιο εύκολα να αφαιρεθούν ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τεχνολογία Teflon™ δημιουργεί επίσης μια αντιστατική επιφάνεια προστασίας, η οποία εμποδίζει την εναπόθεση σκόνης, κάπνας και άλλων ρύπων. Η αφαίρεση των λεκέδων γίνεται με μαλακό βρεγμένο πανί και σαπούνι ή ήπια οικιακά καθαριστικά.

Το μοναδικό χρώμα στην Ελλάδα που προσφέρει:

•Ανώτερη αντοχή & προστασία

•Αντιστατική επιφάνεια που απωθεί σκόνη/κάπνα/ρύπους

•Μέγιστη ευκολία στον καθαρισμό κοινών οικιακών λεκέδων ακόμα και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα

•Ανώτερη αντοχή στο συχνό πλύσιμο (Class 1)

•Μέγιστη απόδοση και καλυπτικότητα (15-18m2/L)

•Εύκολη και άοσμη εφαρμογή

•Απόλυτα ματ και ομοιόμορφη επιφάνεια

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ

Οι επιφάνειες πρέπει να είναι καθαρές, στεγνές και λείες, χωρίς σκόνη, λάδια ή τυχόν σαθρά υλικά. Για το στοκάρισμα των οπών και σπατουλάρισμα τυχόν ρωγμών χρησιμοποιείται Ακρυλικό Στόκο Οικοδομών ή Visto.

Παλιές υδροχρωματισμένες επιφάνειες (με ασβέστη ή κόλλα) ασταρώνονται με Acrylan Unco Eco ή Durovit. Καινούργιες επιφάνειες από σοβά, μπετόν, τούβλα, γυψοσανίδες, κ.λ.π., καθώς και σπατουλαρισμένες επιφάνειες ασταρώνονται με 100% Ακρυλικό Αστάρι ή Acrylan Unco Eco ή Blanco Eco. Επιφάνειες λερωμένες από νικοτίνη, κάπνα, μαρκαδόρους, καφέδες και άλλα είδη λεκέδων ασταρώνονται με Blanco Eco ή Vitosin.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Το προϊόν αναδεύεται καλά πριν τη χρήση. Εφαρμόζεται σε δύο στρώσεις με ρολό, πινέλο, βούρτσα ή πιστόλι airless και με αραίωση έως 10% με νερό. Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε θερμοκρασίες

μικρότερες από 5οC, μεγαλύτερες από 35οC και/ή σχετική υγρασία πάνω από 80%. Το προϊόν είναι στεγνό στην αφή σε 30-60 λεπτά και επαναβάφεται μετά από 3-4 ώρες. Οι χρόνοι αυτοί διαφοροποιούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (σχετική υγρασία και θερμοκρασία). Επιφάνειες βαμμένες με Vitex με Teflon™ πλένονται

χρησιμοποιώντας μαλακό σφουγγάρι με νερό και σε περίπτωση επίμονων λεκέδων με απαλό, άχρωμο απορρυπαντικό, μετά την πάροδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων από τη βαφή τους. Τα εργαλεία καθαρίζονται αμέσως μετά τη χρήση με νερό και αν χρειάζεται με σαπούνι ή απορρυπαντικό.

 

Στιγμές απ' το σεμινάριο...

 

2018-tiflon-55-a

 

 

2018-tiflon-55-c

 

2018-tiflon-55-d

 

2018-tiflon-55-e

 

2018-tiflon-55-g

 

2018-tiflon-55-h

 

2018-tiflon-55-k

 

Μιλάει στην «ΓΝΩΜΗ» ο συγγραφέας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ - Το βιβλίο «ΓΙΝΑΤΙ» θα παρουσιαστεί στην Άρτα, σήμερα Παρασκευή 23 Μαρτίου, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη στην

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

«Καμιά φορά η παρηγοριά βοηθά να διατηρείται η ψυχική ηρεμία. Ασχολείται και το «γινάτι» με το εν λόγω θέμα. Κι είναι σημαντικό αυτό, γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ξεπηδήσει η υγιής φλόγα. Σε κάθε περίπτωση τα βιβλία δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη», επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο αρτινός συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου βιβλίου με τον τίτλο «γινάτι».

Όπως είναι γνωστό το βιβλίο θα παρουσιαστεί στην Άρτα, αύριο Παρασκευή 23 Μαρτίου, στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ και η συζήτηση που είχαμε μαζί του, θαρρούμε πως θα είναι ένα επί πλέον κίνητρο, για τους αναγνώστες, να βρεθούν στην αίθουσα του ΣΚΟΥΦΑ...

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

Καλώς ήλθατε και πάλι στην Άρτα την πατρίδα σας, με ένα νέο βιβλίο. Θα μας πείτε δυό λόγια για το νέο σας αυτό πόνημα;

Καλώς ανταμωθήκαμε! H μυθοπλασία του βιβλίου εξελίσσεται από το 1917 μέχρι το 1929 με κέντρο τα Γιάννενα, ενώ ταξιδεύει σε χωριά του νομού και στην Άρτα όπου λαμβάνει χώρα μια δολοφονία στο Καφέ Αμάν του Γκούβελου. Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζώτος, αναγκάζεται να μεταναστεύσει από το χωριό του στα Γιάννενα και προσπαθεί να ξεχάσει έναν φόνο, μια αυτοκτονία και όσα φημολογούνται για τη μάνα του. Δυσκολεύεται να βρει δουλειά και να βιοποριστεί, καταριέται τη μοίρα του και διαμένει σε τρώγλες. Ωστόσο, δε λείπουν τα ευτράπελα περιστατικά στις εξορμήσεις του με τον βλάχικης καταγωγής φίλο του Βιργίλη. Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ξεπροβάλει ο έρωτας, ο οποίος θα τον οδηγήσει σε απρόσμενες καταστάσεις. Έρχεται και ο πόλεμος της Μικράς Ασίας να αναδείξει ακόμη ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο καιροφυλακτεί όπως η οχιά την ώρα που η ζωή του φαίνεται να κινείται σε γαλήνιους δρόμους. Συμπαραστάτη στην πορεία του έχει τον σοφό μα και αινιγματικό βαρκάρη σιορ Δονάτο, ενώ κακοί δαίμονες αποδεικνύονται ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ένα επηρμένο πλουσιόπαιδο και ο διαβολικός εμπειρικός γιατρός Μαργαζής. Σατανικότερη όλων μια γυναίκα αράχνη, με μάτια ωσάν σε κατάνυξη προσευχής αλλά και φλεγόμενους δαίμονες εντός τους.

Από την άλλη μεριά της ζυγαριάς της ζωής του Ζώτου στέκεται η Τουρκογιαννιώτισσα Χαβαή, η οποία θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με την οικογένειά της και όλη τη μουσουλμανική κοινότητα ώστε να βιώσει το ζευγάρι τον έρωτά του. Θα επαναστατήσει απέναντι σε όσους εναντιώνονται στα σχέδιά της; Μπορεί να ξεφύγει από τη φυλή, τη θρησκεία και το γινάτι της ζήλιας που τη διακατέχει;

Το μυθιστόρημα καταπιάνεται, μέσα από τη δράση των ηρώων και τα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα αυτής της εποχής, με ποικίλα κοινωνικά, διαχρονικά και πανανθρώπινα ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τη συνύπαρξη, τις τόσες εκφάνσεις της ψυχής, το αγρίμι που κρύβουμε εντός μας και μπορεί να μας μετατρέψει στον πόλεμο σε ανδρείους ή σε σιχαμερούς και το ποιος δικαιούται να ονομάζεται Έλληνας. Ειδική μνεία γίνεται για το γινάτι. Η ξεροκεφαλιά, ο θυμός και η αντεκδίκηση και από την άλλη το γόνιμο πείσμα με το οποίο καταφέρνει κανείς να πετύχει ό,τι βάζει στόχο.

 

ginati-00-a

 

Και πάλι η πλοκή εξελίσσεται στην Ήπειρο. Οι Ηπειρώτες έχουν μια ιδιαίτερη σχέση και αγάπη με τον τόπο τους. Η δική σας;

Στην Ήπειρο χρωματίστηκε η ψυχή μου, κεντρώθηκε, και πάνω στα πρώτα μπόλια κατάφερα να κτίσω ό,τι κι αν πέτυχα στη συνέχεια. Αισθάνομαι οφειλέτης προς τον γενέθλιο τόπο και τον λατρεύω. Γι’ αυτό και δε λείπει σχεδόν από κανένα βιβλίο μου.

Η συγγραφική παραγωγή σας είναι πολύ πλούσια. Πώς γεννιέται μια ιστορία, ένα βιβλίο;

Μέσα από τη φαντασία, την παρατήρηση, την ανάλυση του έσω και του έξω κόσμου, τη συνεχή άσκηση και μαθητεία και τη σκληρή δουλειά. Πρέπει να διαθέτει κανείς το τάλαντο να ζυμώνει τον λόγο, να πλάθει εικόνες, να κτίζει χαρακτήρες, να ζωντανεύει τα διάφορα στιγμιότυπα και τις καταστάσεις και, βεβαίως, να στοχάζεται. Όμως και πάλι δεν αρκούν. Ούτε είναι δυνατόν να εξηγηθεί ο ακριβής τρόπος. Γιατί πολλές φορές έρχεται ένα Θείο χέρι, αυτό της έμπνευσης, σε ακουμπά και γεννιούνται πράγματα παντελώς απροσδόκητα.

Και πώς γίνεται επιτυχία μάλιστα σε μια εποχή κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά και πνευματικής;

Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Βοηθά η εμπειρία και η κοπιαστική εργασία, όπως και το αξιόλογο των προηγούμενων έργων ενός συγγραφέα. Ωστόσο, δε διασφαλίζουν το αποτέλεσμα. Κάθε βιβλίο διαγωνίζεται στον λογισμό και στην ψυχή των αναγνωστών. Κάποια βιβλία έχουν και κάτι μαγικό, μη ερμηνεύσιμο ή, σε κάθε περίπτωση, μη προβλεπόμενο με σιγουριά κατά τη συγγραφή ή και πριν από την κυκλοφορία τους. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, μάλλον ευνοεί την αναγνωσιμότητα, ανεξάρτητα από τις πωλήσεις. Η, δε, πνευματική κρίση δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο των ημερών μας. Αντιθέτως, φτάσαμε στη σημερινή κατάντια επειδή προϋπήρχε. Όσα βιώνουμε είναι απότοκο των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας. Κι όσο αυτό δεν το κατανοούμε, τόσο θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε.

Πιστεύετε πως το βιβλίο είναι η παραμυθία σε τέτοιους καιρούς ή η δάδα που καίει τις ψυχές;

Καμιά φορά η παρηγοριά βοηθά να διατηρείται η ψυχική ηρεμία. Ασχολείται και το «γινάτι» με το εν λόγω θέμα. Κι είναι σημαντικό αυτό, γιατί δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να ξεπηδήσει η υγιής φλόγα. Σε κάθε περίπτωση τα βιβλία δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως μπορούν να διευρύνουν τον νου και να ψυχαγωγήσουν, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Θεωρώ ότι έτσι τα εκλαμβάνουν και οι αναγνώστες, που, δυστυχώς, αποτελούν ισχνή μειοψηφία στη χώρα μας.

Υπάρχουν αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πώς επηρέασαν –εάν επηρέασαν- το έργο σας;

Αγαπώ έργα πάρα πολλών Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Δεν μπορώ να πω ότι επηρέασαν κάποιοι το έργο μου με συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο η ανάγνωση λειτουργεί ως βιωματική εμπειρία και ως εκ τούτου φαντάζομαι ότι υποσυνείδητα έχω επηρεαστεί από πάμπολλους. Όπως επηρεάστηκα και από ανθρώπους που δεν υπήρξαν συγγραφείς αλλά λαϊκοί φιλόσοφοι.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε! Θα υπάρξει και συνέχεια;

Εδώ και δεκαοχτώ χρόνια αποφάσισα να αφιερωθώ στη γραφή. Πλέον ταυτίζεται με την ύπαρξή μου. Κατά συνέπεια ευελπιστώ ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Ήδη, αφότου παρέδωσα το «γινάτι» στον εκδοτικό οίκο, ερευνώ προκειμένου να ξετυλίξω μια νέα μυθοπλασία. Το μόνο που μπορώ να ανακοινώσω προς το παρόν είναι ότι προσανατολίζομαι σε ακόμη παλιότερους χρόνους.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία στις σελίδες της εφημερίδας σας!

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 09:53

Κακοποίηση των λέξεων...

Του

XΡΗΣΤΟΥ Β. ΜΑΣΣΑΛΑ*

 

Η έννοια της ισότητας είναι η πιο δύσκολη και η πιο κακοποιημένη...
Κατά τον Αριστοτέλη: αδικία είναι η ανισότητα και δικαιοσύνη είναι η ισότητα. Υπό τον όρο της διάκρισης μεταξύ της ταυτότητας και της ισότητας των αναλογιών. Για παράδειγμα, οι ίσοι νόμοι είναι νόμοι ίδιοι για όλους, αλλά η ισότητα στη φορολογία είναι αναλογικού τύπου (αν οι πολίτες πλήρωναν τον ίδιο φόρο θα προέκυπτε ανισότητα).
Στις σημερινές συνθήκες το ενδιαφέρον περιορίζεται κυρίως στην ισότητα των ευκαιριών Και στην περίπτωση αυτή απαιτείται μια διάκριση: ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες ή ίσες αφετηρίες;
Το πρόβλημα της ισότητας είναι περίπλοκο...
Στην πρώτη περίπτωση, έχουμε ίση πρόσβαση στις διαδικασίες, δηλαδή ίσες ευκαιρίες για να γίνουμε άνισοι με τους άλλους. Στη δεύτερη περίπτωση, το πρόβλημα ανάγεται στην εξομοίωση των αρχικών συνθηκών, ίσες συνθήκες και περιστάσεις από υλική άποψη, κάτι που πρέπει να κατασκευαστεί...
Πώς θα εξασφαλιστεί ή έκφραση της ισότητας;
Για την έκφραση της ισότητας απαιτείται η αξιόπιστη εφαρμογή των νόμων, δηλαδή ελευθερία. Υπακούμε στους νόμους για να είμαστε ελεύθεροι. Η εφαρμογή των νόμων αποτελεί ισχυρό αποτρεπτικό δημιουργίας τοξικού πολιτικού περιβάλλοντος, περιβάλλοντος στο οποίο η αξιοκρατία δεν έχει την ευκαιρία να εκφραστεί.
Σε μια κοινωνία όπου οι άρχοντές της δεν ενδιαφέρονται για την αξιοκρατία είναι εύλογο ότι δεν σέβονται και την ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες, δεν σέβονται τους νόμους. Αλλά, όπου δεν υπάρχει νόμος δεν υπάρχει ελευθερία.
Για την κατασκευή των προϋποθέσεων για ίσες αφετηρίες πρέπει μάλλον να απαρνηθούμε την ελευθερία. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι: υπάρχει κάτι με το οποίο μπορεί να ανταλλάξουμε την ελευθερία;
Συμπέρασμα: μια κοινωνία των ημετέρων δημιουργεί συνθήκες όπου η ελευθερία και η αξιοκρατία έχουν μικρή αξία και η ισότητα τείνει να εξισωθεί με την ισοπέδωση...

 

*Καθηγητής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 09:49

ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ

Του

ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ*

 

 

 

 

«Οίς ει  ξυγχωρήσετε,
και άλλα τι μείζον ευθύς επιταχθήσεσθε
ως φόβω και τούτο υπακούσοντες».
(Εκείνοι εις τις απαιτήσεις των οποίων, θα ενδώσετε, ευθύς αμέσως θα σας διατάξουν να παραχωρήσετε περισσότερα, με την πεποίθηση ότι υπακούετε στις επιταγές τους λόγω φόβου) Θουκυδίδης Α 140.

 

Τρεις βασικές επισημάνεις του Θουκυδίδη αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, διότι παραμένουν επίκαιρες και διαχρονικές. Πρώτον, εκείνος που ενδίδει θα υφίσταται συνεχώς πιέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις. Δεύτερον, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τα σφάλματα, εις τα οποία υποπίπτει ένας λαός και όχι από τα σχέδια των εχθρών. Τρίτον, όσο προθυμότερος γίνεται κανείς για μια στρατηγική αποτροπής τόσο διστακτικότερος γίνεται ο εχθρός. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι στην Κύπρο ο Ελληνισμός παραβίασε και παραγνώρισε με τη μεγαλύτερη απρονοησία αυτές τις θεμελιακές επισημάνεις και ότι δια πράξεων και παραλείψεων επετράπη στην Τουρκία κατ’ εξακολούθηση  και συνεχώς οξυνόμενη προκλητική, θρασεία και προπετή συμπεριφορά, η οποία συνεχώς αποδυναμώνει τις δυνάμεις αντίστασης του Ελληνισμού και ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων της Άγκυρας.
Η τουρκική συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις το Κυπριακό για τέσσερις και πλέον δεκαετίες με την κλιμακούμενη αδιαλλαξία αλλά και η άρνηση της Τουρκίας, όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ε.Ε. είναι εξόχως αποκαλυπτική των προθέσεων. Η Τουρκία αισθάνεται ότι μπορεί να επιτυγχάνει συνεχώς νίκες χωρίς κανένα απολύτως κόστος.
Κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί η ακύρωση διενέργειας γεωτρήσεων στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ από την Ιταλική ΕΝΙ, με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων και τις συνεχιζόμενες απειλές για παρεμπόδιση του συνολικού ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με παράλληλες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την απαγωγή και αιχμαλωσία δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.
Είναι πρόδηλο ότι χρειάζεται επειγόντως μια  συνολική επανεκτίμηση όλων των δεδομένων. Οι καιροί και η πολιτική συγκυρία απαιτούν αποφάσεις και πολιτικές αξιόπιστες που να εμπνεύσουν ξανά τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Οφείλουμε, Κύπρος και Ελλάδα να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Να μιλήσουμε ξανά και κυρίως να εννοούμε μια πολιτική εθνικής στρατιωτικής στρατηγικής, αμυντικής επάρκειας, ικανότητας και κάλυψης του Ενιαίου Αμυντικού χώρου Ελλάδας – Κύπρου. Με στόχο τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανακοπή των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Υπάρχει όμως ένας επιπρόσθετος λόγος για την ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι φανερό ότι στην περιοχή μας διανοίγεται ένα τεχνολογικό, οικονομικό και στρατιωτικό χάσμα μεταξύ του τουρκικού πόλου και της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μια προειδοποίηση για την ανάγκη των από μέρους μας κινήσεων, πρωτοβουλιών και πρακτικών μέτρων για την ενδυνάμωση τόσο του κυπριακού κράτους απέναντι στην κατοχική δύναμη  όσο και για τη φυσική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα εξασφαλίζει την αναγκαία εξισορρόπηση.
Ως εκ τούτου, η ανάγκη λήψης από μέρους μας εξισορροπητικών μέτρων για μια ορατή παρουσία της Ελλάδας είναι όρος και προϋπόθεση, για να μη συνθλιβούμε  υπό το βάρος της καταθλιπτικής τουρκικής παρουσίας. Αυτή η αλήθεια δεν ισχύει μόνο όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο και όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή. Θα ισχύει και μετά τη λύση του Κυπριακού, αν θέλουμε η Κύπρος να επιβιώσει ως κρατική οντότητα και ο Ελληνισμός να έχει διαχρονική παρουσία στην περιοχή. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται αυτές τις απλές αλήθειες, που στηρίζονται στα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή μας, βρίσκονται σε επικίνδυνη άγνοια και σε ασύγγνωστη πλάνη.
Άλλωστε, η περιβόητη αξιοποίηση της Κύπρου ως γεωστρατηγικού κόμβου, ως ακραίου φυλακίου και ως γέφυρας της Ε.Ε. προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική προϋποθέτει τη στοιχειώδη διαφύλαξη  της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και την ύπαρξη του ως συντεταγμένης οντότητας ισχύος. Χωρίς αμυντική ισχύ, η Κύπρος αυτοαναιρείται και αυτοκαταργείται με αμφίβολη και τη δυνατότητα συμμετοχής της στα μελλοντικά προγράμματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Η εγκατάλειψη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδας, η ακύρωση των κοινών διακλαδικών ασκήσεων, όπως και η άτακτη υποχώρηση το 1998, της εισαγωγής και εγκατάστασης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300, αποτέλεσαν μια ασυλλόγιστη άτακτη εθνική υποχώρηση, που αποδυνάμωσε καίρια την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα της Κύπρου. Και αυτά δεν αναπληρώνονται με «τα ψεύτικα τα λόγια , τα μεγάλα».
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η σύλληψη και εξαγγελία του Δόγματος έγινε από τον Ανδρέα Παπανδρέου σε υλοποίηση της από του 1981 εξαγγελίας της πολιτικής του casus belli  από του επίσημου βήματος της Βουλής των Ελλήνων. Η σύλληψη του Δόγματος ήταν  απλή στην ουσία της, όπως απλό είναι κάθε τι το μεγάλο. Στηριζόταν στην ανάγκη μια ενιαίας αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού. Έτσι έγινε συνείδηση στο Έθνος ότι στην Κύπρο δίνεται η μάχη ολόκληρου του Ελληνισμού και πως αν η μάχη αυτή χαθεί, θα υπάρξει βαθύ ρήγμα και στην υπόλοιπη περίμετρο του Ελληνισμού.
Από την Ελλάδα ετέθη ως εθνική στρατιωτική στρατηγική η αμυντική επάρκεια, η ευέλικτη αντίδραση και η ικανότητα κάλυψης του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου. Για τις ανάγκες του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος είχαν διεξαχθεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον αέρα, την ξηγά και τη θάλασσα, είχε αναβαθμιστεί ο επιχειρησιακός συντονισμός των δύο επιτελείων και συμπληρώθηκε ως ένα βαθμό η αναγκαία εκείνη υποδομή που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να συμπαραταχθεί στρατιωτικά με την Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο κατέστη επιχειρησιακά έτοιμη η αεροπορική βάση «Αντρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Τούτο πιστοποιήθηκε στο ανώτατο επίπεδο με επισκέψεις ανωτάτων επιτελών από την Ελλάδα με αποκορύφωμα την επιθεώρηση από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο – και άρα ειδικό – Τζογάνη. Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας είχαν προσγειωθεί και απογειωθεί στη Βάση. Κατασκευάστηκε επίσης η Ναυτική Βάση. Στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και της κοινής μας αμυντικής συμπόρευσης – και όχι απλής συνεργασίας – με την Ελλάδα, θέσαμε ως στόχους των στρατηγικών επιλογών του Ελληνισμού, τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού, την ενίσχυση της  διαπραγματευτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανακοπή των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων σε βάρος της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου.
Περαιτέρω το Δόγμα διακρίνεται ουσιωδώς από οποιαδήποτε συμφωνία στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, από το γεγονός ότι τα δύο επιτελεία, πάντα υπό την πολιτική ομπρέλα των δύο Υπουργείων Άμυνας, πρέπει να εκπονούν κοινά σχέδια που να ενιαιοποιούν τη διάταξη και τη συμπεριφορά των ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης και πολέμου.
Τέλος σημαντική επιλογή του Δόγματος  αποτελούσε η στρατηγική της αποτροπής. Στην αμυντική της πτυχή, η στρατηγική της αποτροπής στοχεύει στο να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι οι ζημιές που θα υποστεί (στρατιωτικές, οικονομικές, διπλωματικές) από ενδεχόμενη επίθεση εναντίον στόχων στην Κύπρο ή αλλού, θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τυχόν οφέλη. Στην ενεργητική της μορφή η αποτροπή αποβλέπει στο να ανατρέψουμε τα δυσμενή για μας δεδομένα με στόχο την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων. Εκ των πραγμάτων, για το στόχο αυτό τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν είναι λιγότερο στρατιωτικά, για προφανείς λόγους και περισσότερο τα διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, ψυχολογικά και άλλα.
Η στρατηγική της αποτροπής, από την ελάχιστη αξία που θα είχε αν μετείχε μόνο η Κύπρος με τις περιορισμένες δυνάμεις της, αποκτά μέγιστη αξία με τη συμμετοχή της Ελλάδας, η οποία έχει μικρότερες μεν δυνάμεις από την Τουρκία, αλλά πολύ υπολογίσιμες. Είναι γι’ αυτό που η διακήρυξη του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου θα έπρεπε να εξακολουθεί να αποτελεί  κορυφαία επιλογή στρατηγικής του Ελληνισμού και θα έπρεπε να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Όχι μόνο με το να μην σπέρνουμε πολιτικές αμφιβολίες γύρω από το Δόγμα αλλά και με το να του προσδώσουμε τέτοια υποδομή, οργάνωση και συντονισμό ώστε να καταστεί, στο μέγιστο βαθμό, αποτελεσματικό τη δεδομένη στιγμή.
Καθήκον μας η οριστική αποδέσμευση μας από ψυχώσεις και σύνδρομα εθνικής μειονεξίας. Η εθνική αυτοπεποίθηση μακριά και από σωβινισμούς και από  ηττοπαθείς αντιλήψεις μέσα από μια διαδικασία δυναμικής αφύπνισης. Η απόρριψη παγίδευσης μας σε ένα μόνιμο ιστορικό περιθώριο, με ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων και με δημιουργική αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.
Ασφαλώς, στο μεταδιπολικό κόσμο η πολιτική των σύνθετων πολιτικών και διπλωματικών σχεδιασμών είναι επιβεβλημένη. Πιο επιβεβλημένη όμως είναι η ανάπτυξη της πολιτικής της μεγαλύτερης ισχύος στην ευρύτατη και πολυδιάστατη της έννοια.
Η δε στρατηγική της αποτροπής όρος, κυριολεκτικά, επιβίωσης του Ελληνισμού.

 

*Τέως Πρόεδρος της Βουλής τωνΑντιπροσώπων και πρώην Υπουργός Άμυνας

Σελίδα 1 από 538

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12954567
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
5158
55059
261684

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 83 επισκέπτες και κανένα μέλος