A+ R A-
16 Ιανουαρίου 2019
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018

|

Αταλάντευτη η αυτοδύναμη στρατηγική μας

-Μετά την ΔΕΘ ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία - Στρατηγική επιλογή η ανανέωση και θα εκφραστεί και στις επιλογές των ανθρώπων

 

 

 

-Πρέπει να παράξουμε πλούτο για να τον μοιράσουμε, διαφορετικά αναδιανέμουμε φτώχεια

 

 

 

 

Συνέντευξη στον

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

«Ντέρμπι για τρεις» χαρακτηρίζει την προσεχή εκλογική αναμέτρηση ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «μεγάλο στοίχημα για την Δημοκρατική Παράταξη και την χώρα» η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Άρτα την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 προκειμένου να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία του Κινήματος Αλλαγής ο κ.Χριστοδουλάκης μίλησε αποκλειστικά στη «Γνώμη» στρεφόμενος τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ «που στο εσωτερικό κυβερνά με την ακροδεξιά» όσο και κατά της ΝΔ που προβλέπει τη μη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αναδεικνύοντας έτσι το Κίνημα Αλλαγής ως τη «μοναδική αξιόπιστη δύναμη για την προοπτική την επόμενη μέρα». Παράλληλα πολύ καθαρή είναι η τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους της προοδευτικής παράταξης ως προς την ανάγκη ανανέωσης των πολιτικού προσωπικού επισημαίνοντας ότι αυτή «θα εκφραστεί και στις επιλογές των ανθρώπων που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των επόμενων εκλογών».

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον νέο Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής ακολούθως:

 

xristodoulakis-gra-kinal-66-a

 

Γνώμη: Κύριε Γραμματέα καλώς να ορίσετε στην Άρτα. Η περιφέρεια έχει ανάγκη από ενημέρωση, όσμωση με ανθρώπους της κεντρικής εξουσίας οι οποίοι θα σκύψουν στα προβλήματα των παραγωγών, των ανθρώπων του μόχθου, των νέων που, συνήθως, πρώτα μεταναστεύουν προς την Αθήνα και μετά φεύγουν από την πρωτεύουσα για το εξωτερικό. Υπό αυτή την έννοια εμείς εδώ στην Ήπειρο αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες το φάσμα της διπλής ξενιτιάς.  Με τη ευκαιρία της επίσκεψής σας στην Άρτα, όπου με χαρά σε καλωσορίζουμε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, η ΔΕΘ αποτελεί ορόσημο για σας; Με αφορμή την ομιλία τη κυρίας Φώφης Γεννηματά το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, πιστεύετε ότι δόθηκε η αναγκαία ώθηση προκειμένου να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρας, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα επ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου;

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Με τη ΔΕΘ ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Είναι δεδομένο ότι το πολύ σε ένα χρόνο θα πραγματοποιηθούν και οι 3 εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτή η χρονιά λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημοκρατική παράταξη. Και κυρίως είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Με την ομιλία της Προέδρου μας Φ. Γεννηματά στη ΔΕΘ, το Κίνημα Αλλαγής έστειλε μήνυμα νίκης. Η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, το ενθουσιώδες κλίμα και η μαζική συμμετοχή νέων ανθρώπων σηματοδότησε ότι η στόχευση μας δεν είναι απλός ο ρόλος του ρυθμιστή την επόμενη μέρα. Μέσα στο κλίμα πόλωσης και διχασμού που επενδύουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ, η επιλογή μας είναι να είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες. Με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε το δικό μας εξειδικευμένο προγραμματικό πλαίσιο. Καταθέσαμε στον ελληνικό λαό τη δική μας πρόταση, το Σχέδιο Ελλάδα. Αλλάζουμε την ατζέντα από τη στείρα συνθηματολογία στην ουσία. Και ναι, το μήνυμα που παίρνουμε είναι ότι ο ελληνικός λαός μας ακολουθεί.

xt-11-c

 

Γν.: Πείτε τρεις λόγους για τους οποίους ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο νέος άνθρωπος θα πρέπει να ψηφίσει Κίνημα Αλλαγής; Τι θα βρει σε σας και δεν το προτείνει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Χρ.: Η διαφορά μας από το ΣΥΡΙΖΑ είναι η στόχευση μας να παράξουμε πλούτο και το τεκμηριωμένο σχέδιο μας για αυτό. Γιατί η δίκαιη διανομή του προϋποθέτει την ύπαρξη του. Αλλιώς αναδιανέμεις φτώχεια και μάλιστα με όρους ελεημοσύνης και επαιτείας όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, διαμονοποιώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις ξένες επενδύσεις, εξοντώνοντας φορολογικά και με τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, αυτούς που πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας.

Η διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ακριβώς η δίκαιη διανομή του με στόχο ένα σοβαρό κοινωνικό κράτος με αποτελεσματικές δομές πρόνοιας για την ανακούφιση των μη προνομοιούχων, των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους μέσα στην κρίση, που είναι αυτό ακριβώς που δεν περιλαμβάνει στην ατζέντα της η ΝΔ. Ο συνδυασμός των δύο είναι που καθιστά το Κίνημα Αλλαγής τη μοναδική αξιόπιστη δύναμη για την προοπτική την επόμενη μέρα.

Αυτά, σε συνδυασμό με τη βαθιά πεποίθηση μας ότι το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να ενώνει την κοινωνία και όχι να διχάζει, όπως διαχρονικά στην κρίση έπραξαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα Ζάππεια και τις πλατείες, απαξιώνοντας την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Και αυτό θα κάνουμε, θα διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και σε επίπεδο ρητορικής αλλά κυρίως με στόχο την πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων που είναι η γενεσιουργός δύναμη της πόλωσης και της επικράτησης των άκρων.

Ο τρίτος λόγος είναι το διπλό διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής σημαίνει από τη μία πλευρά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής πρακτικής του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και της δημαγωγίας και από την άλλη ένα ισχυρό προοδευτικό ανάχωμα στον επερχόμενο δεξιό ρεβανσισμό που επιδιώκει τη νομιμοποίηση της συντηρητικής ιδεολογικής αναφοράς, ως απάντηση στην απαξίωση της αριστεράς από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

xt-11-a

 

Γν.: θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα, δεδομένου του εκλογικού συστήματος και του μπόνους των 50 εδρών ή σε περίπτωση μη συγκρότησης οικουμενικής - τρικομματικής κυβέρνησης  (Κίνημα Αλλαγής, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) όπως προτείνετε θα αφήσετε να εξελιχθούν τα πράγματα προς επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Μ.Χρ.: Καταρχάς δεν προκαταλαμβάνουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις. Το πιστεύουμε και θα το κάνουμε πράξη. Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ούτε είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ούτε και βολικό κυβερνητικό συμπλήρωμα. Για αυτό και ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή. Ζητάμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη μέρα. Πάντα με συγκεκριμένη προγραμματική ατζέντα. Και για αυτό αντιστρέφουμε το ερώτημα. Θα συνηγορήσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις στις βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού μας πλαισίου; Ή θα επενδύσουν ξανά στην πολιτική αστάθεια, όπως κάνανε και στο παρελθόν; Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που δεν μας αγχώνει καθόλου. Ακριβώς γιατί η λαϊκή ετυμηγορία την ημέρα των εκλογών θα καθορίσει η ίδια το ποιος θέλει ο λαός μας να κυβερνήσει την επόμενη μέρα και φυσικά με ποιους όρους και με ποιο ρόλο.

 

xt-11-b

 

Γν.: Εν όψει ευρωεκλογών, είστε διατεθειμένοι να μετάσχετε σε ένα φιλε-ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού; Χωράει σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;

Μ.Χρ.: Η πολιτική μας επιλογή για αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική είναι αταλάντευτη. Και αυτή θα εκφραστεί σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στις εθνικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης για τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Το μέτωπο μας κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι δεδομένου και εκφράζεται και με κάθε ευκαιρία στην πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνει να επιλέξει το ίδιο μέτωπο και μέσα και έξω. Δεν γίνεται έξω να καταγγέλλει την ακροδεξιά και εδώ να συγκυβερνάει μαζί της.

 

Γν.: Η ανάδειξή σας στη θέση του Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής σηματοδότησε την ανανέωση του προοδευτικού-ανανεωτικού-σοσιαλδηκρατικού χώρου. Αυτό θα έχει και ανάλογη συνέχεια στα ψηφοδέλτια για τη Βουλή, στις Περιφέρειες στους Δήμους ή εξαντλείται σε αυτό το επίπεδο;

Μ.Χρ.: Η πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να σηματοδοτήσει την πολιτική ανανέωση στο χώρο μας δεν είναι συγκυριακή. Είναι στρατηγική επιλογή. Και θα εκφραστεί και στις επιλογές των ανθρώπων που θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τη μάχη των επόμενων εκλογών. Με τη διευκρίνιση βέβαια ότι η ανανέωση αυτή δεν είναι μόνο ηλικιακή. Αφορά μία συνολική νέα νοοτροπία, σύγχρονο λόγο, φρέσκες ιδέες, ανθρώπους από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους χώρους εργασίας, επιστήμονες, ανθρώπους που έρχονται για να δώσουν και όχι για να πάρουν. Και αυτό ακριβώς θα υπηρετήσουμε.

Γν.: Ευχαριστούμε πολύ κ. Γραμματέα και σας αναμένουμε στην Άρτα.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 21:20

ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ...

|

Θα πρέπει και αυτοί να κατανοήσουν, ότι το αισιόδοξο στοιχείο για την τοπική οικονομία, είναι η σταδιακή αντικατάσταση της παραγωγής πορτοκαλιών, που πλέον δεν παίζουν με δυναμική στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, με το ακτινίδιο...

 

 

Είναι αλήθεια, πως δημιουργήθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό κλίμα για την καλλιέργεια των ακτινιδίων, τα τελευταία χρόνια στην Άρτα και αυτό αποδείχτηκε απ’ το εύρος των καλλιεργειών, αλλά και τις επενδύσεις στον τομέα αυτό, οι οποίες είναι εν εξελίξει. Είναι πολλοί οι νέοι της περιοχής, που αφού μελέτησαν την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο και ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, με την χαρακτηριστική είσοδο των ιταλών εμπόρων, η οποία σήμανε και την εξασφάλιση των κόπων του κάθε παραγωγού.

Είναι σίγουρο πως όσο ανησυχούν οι εν ενεργεία παραγωγοί ακτινιδίων, ανησυχούν και οι νέοι αγρότες, που έχουν επενδύσει σε κόπο και χρήμα φυσικά. Γιατί σε καμία περίπτωση, δεν θέλουν να δουν την δική τους επιχειρηματική πορεία, στα χάλια που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

-Αυτούς τους νέους αγρότες, δεν πρέπει να δει με περισσότερη ευαισθησία η πολιτική ηγεσία του τόπου;

Αν όσοι έχουν λόγο σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή, της πορείας της ακτινιδοπαραγωγής στην περιοχή, σκέφτονται παράλληλα με το μέλλον των νέων αγροτών και το οικονομικό μέλλον της Άρτας, θα πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα και να απαιτήσουν την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου, σήμερα κιόλας.

Θα πρέπει και αυτοί να κατανοήσουν, ότι το αισιόδοξο στοιχείο για την τοπική οικονομία, είναι η σταδιακή αντικατάσταση της παραγωγής πορτοκαλιών, που πλέον δεν παίζουν με δυναμική στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, με το ακτινίδιο... Αυτό μόνο αποτελεί το ζητούμενο προϊόν και λογικά κινούνται οι παραγωγοί της Άρτας, που μαζί με την επιχειρηματική παρέμβαση, επενδύουν και για το μέλλον του τόπου.

-Είναι δυνατόν αυτή την απλή πραγματικότητα, να μην την κατανοούν οι παράγοντες του τόπου και συμπεριφέρονται σα να μην συμβαίνει τίποτα;

Δυστυχώς! Έχει αποδειχτεί, πως στην περιοχή όλοι οι παράγοντες, δεν προλαβαίνουν τις αρνητικές εξελίξεις, αλλά μετά... τρέχουν πίσω απ’ αυτές...

Σ’ αυτή την περίπτωση όμως, που υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα παρέμβασης, δεν δικαιολογείται κανένας να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Γιατί πρέπει να το επαναλάβουμε... Η περίπτωση της «θηλιάς» που βάζουν στον λαιμό των παραγωγών, οι υπηρετούντες ιδιωτικά συμφέροντα, παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βλέπει το πως θα ευεργετηθούν ελάχιστοι μεσάζοντες και αφήνει στην μοίρα κάποιων αναξιόπιστων εμπόρων, μια ολόκληρη περιοχή, με εκατοντάδες παραγωγούς...

Ας βάλουν καλά στο μυαλό τους, οι παράγοντες, όλοι χωρίς καμία εξαίρεση, πως αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν θα έχουν που να σταθούν στην Άρτα.

Απλά, γιατί το νομοσχέδιο, αποτελεί ταφόπλακα, για την αγροτική παραγωγή της Άρτας...

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 20:57

Κυκλοφορεί αύριο «Η ΓΝΩΜΗ»

Στον βωμό συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, κάποιοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένουν να θέλουν να διαλύσουν ότι απέμεινε ως πηγή πλούτου στην Άρτα!

 

Πρέπει να προκύψει παναρτινή κινητοποίηση, γιατί στον βωμό συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, κάποιοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένουν να θέλουν να διαλύσουν ότι απέμεινε ως πηγήπλούτου στην Άρτα! Ο λόγος για τις νέες διατάξεις που φέρουν για ψήφιση στην Βουλή διατάξεις, οι οποίες θα επαναφέρουν την εμπορία του ακτινιδίου, στο προηγούμενο καθεστώς της αναξιοπιστίας και των ελάχιστων τιμών...

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλιος, φέρνει στην Βουλή, το έτερο σοβαρό πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, που αφορά στην εκτεταμένη ακαρπία σε ελιά, πορτοκάλι και μανταρίνι και την μικρότερη στο ακτινίδιο. Ζητούνται άμεσα μέτρα...

«Το διοικητήριο που ΔΕΝ πρόκειται να γίνει», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ, για το μείζον θέμα της πόλης, για το οποίος η εφημερίδα τονίζει πως «Τα κόλπα Τσιρογιάννη - Καχριμάνη οδηγούν σ’ ένα νέο φιάσκο, όπως ακριβώς συνέβη και με τις προηγούμενες προτάσεις που έχουν συζητηθεί».

Και πολλά άλλα θέματα στην ΓΝΩΜΗ που κυκλοφορεί... Μην την χάσετε..

 

000001-13-09-2018-a

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14271658
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1290
12139
79167

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 επισκέπτες και κανένα μέλος