A+ R A-
22 Οκτωβρίου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018

|

«Απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι στα χωριά τους αισθάνονται οι δημότες της Άρτας!»

 

 

 

«Σωστός προγραμματισμός και στρατηγική διεκδίκησης σε όλους τους τομείς είναι τα βασικά στοιχεία που θα οδηγήσουν την πόλη μας έξω από την αφάνεια, στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου. «Η Άρτα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης και πρέπει να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο χάρτη των αναπτυγμένων δήμων της Ελλάδας. Απαιτείται διεκδίκηση σε όλους τους τομείς: βελτίωση παροχών υγείας, αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αύξηση δράσεων και υποδομών για τον αθλητισμό, ανάπτυξη και ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καταπολέμηση της ανεργίας, ανάδειξη των βυζαντινών μνημείων και του ηπειρωτικού πολιτισμού μας γενικότερα, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αύξηση του εισοδήματος των δημοτών και γενικότερα η απόκτηση ευημερίας για όλους τους Αρτινούς.

Μπορεί η λέξη «ευημερία» να μοιάζει ουτοπική για κάποιους και να φαντάζει δύσκολο να επιτευχθεί σε μια πόλη όπως η Άρτα, που αυτή τη στιγμή πασχίζει να αντιμετωπίσει τα πολλοστά προβλήματά της και να να βγει από την αφάνεια, όμως ο σωστός προγραμματισμός και οι στοχευμένες δράσεις για ανάπτυξη και πρόοδο μπορούν να κάνουν το όνειρο αυτό πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι Αρτινοί παραπονιούνται ότι αισθάνονται απομονωμένοι και εγκαταλελειμμένοι στα χωριά τους και έχουν δίκιο. Αισθάνονται ότι όλα τα έργα ανάπτυξης λαμβάνουν χώρα μέσα στην πόλη της Άρτας και ότι καμία ενέργεια προόδου δεν πραγματοποιείται στο δικό τους χωριό και έχουν δίκιο. Οι δημοτικές ενότητες του Δήμου Αρταίων πρέπει να αναπτυχθούν ισοδύναμα, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για αληθινή ανάπτυξη στην περιοχή μας. Οι δημότες δεν πρέπει να αισθάνονται αποκομμένοι από τις εξελίξεις που αφορούν τον τόπο τους, αλλά να αποτελούν και οι ίδιοι κομμάτι και τμήμα αυτών των εξελίξεων, να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις ποιοτικές που θα τους χαρίζουν ευημερία και θα τους κάνουν να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα υπέροχο μέρος, με υποδομές που θα τους βοηθούν στην καθημερινότητά τους και θα τους χαρίζουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο τους. Κι όχι, να χρειάζεται να μεταβούν στο κέντρο της Άρτας για να αισθανθούν ότι εκεί υπάρχει ευημερία των πολιτών, ενώ στο χωριό τους όχι... Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλοι οι φορείς, με σωστές και έξυπνες κινήσεις που θα βγάλουν όχι μόνο την πόλη μας, ως πόλη, από την αφάνεια, αλλά και τους δημότες της στο σύνολό τους!

Κάποιοι μιλούν για έργα...έργα...έργα ανάπτυξης... Μα η πραγματικότητα είναι ότι τα χωριά μας μαραζώνουν και μαζί μ’ αυτά, μαραζώνουν και οι άνθρωποί τους. Τα νέα παιδιά, οι νέες γενιές ασφυκτιούν μέσα στο τίποτα που έχει να τους προσφέρει το χωριό. Καμία δημοτική αρχή τόσα χρόνια δεν έχει φροντίσει πώς να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους. Είναι λυπηρό, ζούμε στο 2018, και η μόνη ψυχαγωγία που έχουμε ως δήμος να προσφέρουμε στα νέα παιδιά των χωριών μας είναι μια μπασκέτα... Μια σκουριασμένη μπασκέτα στο δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά πηγαίνουν εκεί να αθληθούν και να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με τους φίλους τους. Οι ίδιες άθλιες και ετοιμόρροπες μπασκέτες στέκουν στη θέση τους εδώ και δεκαετίες, νέες δημοτικές αρχές έρχονται κάθε τετραετία, μα καμία τόσα χρόνια δεν μπήκε στον κόπο να σκεφτεί πώς να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των νέων στα χωριά μας. Οι νέοι μας μαραζώνουν σε ένα μέρος που δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει και αν κάνει κανείς μια βόλτα σε ένα χωριό, θα δει τους νέους να κάθονται έξω από τις εκκλησίες ή σε παγκάκια του σχολείου με μόνη ενασχόληση το κινητό τους τηλέφωνο! Αθλητικές υποδομές και αθλητικές δραστηριότητες εκλείπουν από τα χωριά της Άρτας. Το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες η ζωή των δημοτών, να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους! Είναι αδιανόητητο να ζει κάποιος πέντε χιλιόμετρα έξω από την Άρτα κι όμως να αισθάνεται ότι ζει σε κάποιο μακρινό απομονωμένο μέρος χωρίς υποδομές και ευκαιρίες για ποιοτική άθληση και αναψυχή, για ποιοτικούς τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των νέων. Οφείλουμε να αλλάξουμε τακτική, ναι μεν έργα υποδομής και ανάπτυξης αλλά πρώτιστα στην ατζέντα του δημάρχου πρέπει να βρίσκεται η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών του, η απόκτηση της ευημερίας για όλους.

Οι Αρτινοί ήταν πάντα ένας αδάμαστος και επίμονος λαός, που δεν δίσταζαν μπροστά στις προκλήσεις και πάντα έβρισκαν τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τις δυσκολίες και να προχωρήσουν μπροστά έχοντας ψηλά το κεφάλι, γεμάτοι περηφάνια, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Και τώρα, ήρθε πια η ώρα για έναν ακόμη αγώνα, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε τη θέση που μας αξίζει στο χάρτη της Ελλάδας. Όλοι οι Αρτινοί πρέπει να παλέψουμε, ο καθένας από το πόστο του, ώστε να βγει η πόλη μας από την αφάνεια, και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε! Η πόλη μας είναι γνωστή για τη ζεστή φιλοξενία της, για το μοναδικό πολιτισμό της, για τα καταπληκτικά φυσικά τοπία της και για πολλά άλλα, όλα αυτά πρέπει μέσα από στοχευμένες δράσεις να αναδειχτούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να δώσει επιτέλους η Άρτα το στίγμα της στον ελληνικό χώρο και να έρθει η πολυπόθητη πρόοδος, ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες της Άρτας!

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου

 

 

 

Γράφει η

ΒΑΡΒΑΡΑ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*

 

Κατά τις ανασκαφικές εργασίες του εν εξελίξει του έργου «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού Θεάτρου της αρχαίας Αμβρακίας» που εκτελείται από τη Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, εντοπίστηκε βοτσαλωτό δάπεδο που κοσμεί τον κυκλικό χώρο ενός λουτρού που ανασκάφτηκε βορειοδυτικά του Μικρού Θεάτρου.

Το βοτσαλωτό δάπεδο έχει κυκλικό σχήμα και καλύπτει το κεντρικό τμήμα του κυκλικού χώρου του λουτρού, που προϋπήρχε στην ίδια θέση, όπου αργότερα κατασκευάστηκε το Μικρό Θέατρο. Αποτελείται από μικρά λευκά, φαιοκίτρινα και σκουρόχρωμα ποταμίσια βότσαλα που απεικονίζουν σκηνές που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο. Η διακόσμηση περιλαμβάνει τρέχουσα σπείρα που οριοθετεί την παράσταση, στην οποία απεικονίζονται σκηνές ερωτιδέων που παίζουν διάφορα παιχνίδια με κύκνους, ερωτιδέας που ιππεύει δελφίνι, κύκνος που πετά, ψάρια, υδρόβια πτηνά και ένα χταπόδι.

 

votsaloto-00-a

 

Το βοτσαλωτό συνδέεται με ένα παρόμοιο δάπεδο, το οποίο εντοπίστηκε σε παλαιότερη ανασκαφή τη δεκαετία του ’70 και ήταν μερικώς καλυμμένο από το ανατολικό τμήμα του κοίλου του Μικρού Θεάτρου. Το δάπεδο αυτό είχε αποκολληθεί κατά τις ανασκαφές του 1976. Το παλαιότερο αυτό βοτσαλωτό απεικονίζει ανάλογες παραστάσεις με φτερωτούς ερωτιδείς, κύκνους και δελφίνια και βρίσκεται σήμερα στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Βάσει της αρχιτεκτονικής του μνημείου και των βοτσαλωτών των δαπέδων, που ομοιάζουν με ανάλογο λουτρικό συγκρότημα από την αρχαία Κόρινθο (Λουτρό του Κενταύρου), το λουτρό χρονολογείται γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.

Η ανασκαφική έρευνα γίνεται από το μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας (κ. Χρ. Νασιούλας, κ. Π. Κατσαρός, κ. Β. Καραγιάννης) υπό την επίβλεψη του δρ αρχαιολόγου κ. Νεκτάριου – Πέτρου Γιούτσου. Τα πρώτα μέτρα προστασίας του ψηφιδωτού ελήφθησαν από τους συντηρητές της Υπηρεσίας, κ. Κωνσταντίνο Υψηλό, κ. Κατερίνα Μπασιάκου, κ. Γεώργιο Μπισμπίκη, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη σύνταξη μελέτης για τη συντήρηση και στερέωσή του.

Η Άρτα είναι μια πόλη που κατοικήθηκε αδιάλειπτα από την αρχαιότητα έως σήμερα και τα επάλληλα ίχνη των προηγούμενων οικήσεων είναι ορατά σε διάφορα σημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού δημιουργώντας ένα παλίμψηστο τοπίο, όπου ενυπάρχουν παρελθούσες στιγμές και μορφές, προβολές των προηγούμενων οικήσεών της, αλλά και παλαιότερες και νεώτερες ιστορικές μνήμες.

Ο χώρος του Μικρού Θεάτρου στο κέντρο της πόλης αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της. Στόχος του έργου της ανάδειξής του είναι να ενσωματωθεί ο νέος αυτός αρχαιολογικός χώρος στο σύγχρονο αστικό τοπίο και στην καθημερινότητά των κατοίκων.

*Δρ αρχαιολόγος

 

gnomi-vin-site-11-q

KATI NA KATAΛABOYN KAI ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ...

Η άποψη της «Γ» είναι εκπεφρασμένη, αλλά συνηθίζουν οι ταγοί της Άρτας, να κάνουν πως την λησμονούν και είναι επιβεβλημένη η επανάληψη, ως «μήτηρ μαθήσεως»... Το έργο που επιτελεί η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρα Παπαδοπούλου, είναι σπουδαίο. Βεβαίως με την πλήρη συμπαράσταση όλων των στελεχών της υπηρεσίας της.

Αυτό είναι που πρέπει ν’ αξιολογήσουν και ν’ αξιοποιήσουν οι εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας και όταν μιλάνε για τον πλούτο των βυζαντινών μνημείων, να το εννοούν κιόλας. Με πρώτο βήμα, την ουσιαστική στήριξη κάθε προσπάθειας. Παρά τα αντίθετα, που από ευγένεια, μπορεί να ισχυριστεί η κα διευθύντρια...

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

ΘΑ ΤΟ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

- Παρέμβαση «Γ»: Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ...

 

 

 

Είναι σίγουρο. Είχαν γίνει πολλά στο Νοσοκομείο και το ίδιο ως οργανισμός κοινωνικής προσφοράς, λόγω και της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει περιέλθει η περιοχή, αδυνατούσε να επιτελέσει το έργο του. Ακουγόταν και πολλά παράπονα, με φόντο την διαρκή αγωνία των ιθυνόντων, για οικονομική ενίσχυση, γιατί όπως έλεγαν τα έξοδα, όλο και αυξανόταν, ενώ τα έσοδα -κυρίως από χορηγίες συμπολιτών μας- όλο και λιγόστευαν. Μαζί μ’ όλα αυτά, είχαν παρατηρηθεί και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις ή και αιχμές του ενός κατά του άλλου, της μιας κατά της άλλης και το... γαϊτανάκι αυτό, καλά κρατούσε.

Κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις, αναγκαστικά είναι ο Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος, ο οποίος έπρεπε να λάβει αποφάσεις, για να βάλει την δική του σφραγίδα στον αγώνα σωτηρίας ενός ιδρύματος, με κορυφαία κοινωνική και ανθρώπινη αναφορά, Ο προκάτοχός του κ. Ιγνάτιος, είχε κάνει όσα αυτός θεωρούσε σωστά, όμως όσοι ασχολούνται σε βάθος με την λειτουργία του ιδρύματος, του καταλογίζουν ευθύνες, οι οποίες και συζητούνται ευρέως...

Την ώρα που ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ του ιδρύματος, εξέφραζε την αγωνία του για την σωτηρία του ιδρύματος, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, εμφανίζεται πρόθυμος να βοηθήσει για την αλλαγή της κατάστασης, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Δήλωσε πως μπορεί ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες, για να βγει απ’ το τέλμα το Γηροκομείο. Παράλληλα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει, μια κίνηση εντυπωσιασμού, χορηγώντας 10.000 ευρώ για την λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου της Μητρόπολης... Λες και αν το κονδύλιο αυτό, το διέθετε στην ανάλογη δομή του Δήμου Αρταίων, δεν θα ήταν ωφελημένοι, οι έχοντες ανάγκη...

Έχει καταστεί σαφές, σε όσους ασχολήθηκαν στο ελάχιστο με τις τελευταίες εξελίξεις στο Γηροκομείο Άρτας, πως η αγωνία του δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη, δεν είχε καμία σχέση με την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, αλλά με την δική του επιλογή να εισχωρήσει στον χώρο της εκκλησίας, γιατί κάποιοι του είπαν, πως ο χώρος αυτός, προσφέρεται για ψηφοθηρία, η οποία στην συνέχεια αποδεικνύεται αποτελεσματική... Φέρνει ψήφους, για να το πούμε πιό απλά...

Οι πρώτες κινήσεις που έγιναν απ’ την πλευρά του δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη (σ.σ. προφανώς και με την σύμφωνη γνώμη του κ. Καλλινίκου) συνάντησαν την λαϊκή κατακραυγή, μιας και αποτέλεσαν θέμα συζήτησης, ανάμεσα σ’ όλους τους πολίτες. Διόρισε ως βοηθό μαγείρισσας, την στενή του συνεργάτιδα και πρώην αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής και ως νοσηλεύτρια στενή συγγενή, επίσης πρώην αντιδημάρχου... Δεν ψέγονται, ούτε κατά το ελάχιστο οι κυρίες που αναζητούσαν εργασία και την βρήκαν. Αυτοί που τις επέλεξαν κρίνονται και στο επόμενο διάστημα, θα κριθούν πιό αυστηρά...

Η έλευση των νεοδιορισθεισών κυριών, φέρνει την πρώτη αναστάτωση στο ίδρυμα, καθώς εκείνη την στιγμή πληροφορούνται οι κυρίες που μέχρι τώρα παρείχαν υπηρεσίες στο ίδρυμα, ότι πρέπει ν’ αποχωρήσουν! Δεν θα ήταν μεγάλος κόπος να ενημερωθούν από πριν, μιας και αυτό θα επέβαλλε η ευγένεια της αναγνώρισης μιας πολυετούς προσφοράς...

Μέχρι να προκύψει η... συμφιλίωση με τα νέα δεδομένα, έρχεται το πιό ισχυρό... χτύπημα. Η μέχρι τώρα διευθύντρια κα Νίκη Λένη, πληροφορείται από τη νεαρά οικονομολόγο, κόρη ιερωμένου, πως είναι η αντικαταστάτριά της και πως η γυναίκα που είχε συνδέσει την ζωή της με το ίδρυμα, θα πρέπει ν’ αποχωρήσει, όσο το δυνατόν πιό σύντομα. Κάποιοι μας είπαν ότι η προθεσμία αποχώρησης, αφορούσε την ίδια ημέρα...

Πέραν της επιλογής, η οποία θα κριθεί το επόμενο διάστημα, το άκομψο της υπόθεσης, ίσως οδηγήσει σε περιπέτειες, την 33χρονη οικονομολόγο, η οποία όπως μαθαίνουμε δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην διοίκηση γενικά, πολύ δε περισσότερο σ’ ένα τόσο ευαίσθητο ίδρυμα.

Για ν’ ακολουθήσει το επόμενο στάδιο του σχεδίου σωτηρίας που έχει εκπονήσει ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, προφανώς με την συγκατάθεση του Μητροπολίτη κ. καλλινίκου. Αυτή την στιγμή φιλοξενούνται σαράντα τέσσερις (44) γέροντες και γερόντισσες στο ίδρυμα και πρέπει να μείνουν τριάντα έξι (36)!

-Οι οχτώ, που πρέπει λογικά να φύγουν, τι θα πρέπει να κάνουν;

Ας περιμένουμε μια απάντηση, με φόντο την κοινωνική ευαισθησία...

Και φυσικά μέχρι να έρθει η απάντηση, που δεν θα έρθει, εκείνο που έχουν εξάγει ως συμπέρασμα, όσοι έτυχε ν’ ασχοληθούν με το θέμα και όσοι επιμένουν ν’ ασχολούνται σε βάθος, είναι πως με τον τρόπο που έγιναν οι αλλαγές στο Γηροκομείο Άρτας, θα το οδηγήσουν σε περιπέτειες...

 

gnomi-vin-site-11-q

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ...

Η παραδοχή του αξιώματος, πως κανένας δεν είναι αναντικατάστατος, είναι η λογική που κυριαρχεί στην παρούσα αναζήτηση... Υπό την έννοια αυτή και για την διευθύντρια του Γηροκομείου Άρτας κα Νίκη Λένη, θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου και οι διαρκώς νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και στον τομέα της άσκησης κοινωνικής παρέμβασης, θα επέβαλλαν την αντικατάστασή της... Για το λόγο αυτό, προκύπτει βασανιστικό το ερώτημα:

-Ποιός και με ποιές διαδικασίες όρισε το ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, για την αντικατάσταση της εν λόγω διευθύντριας;

Όποιος και να ήταν αναγκασμένος να το ορίσει, θα έπρεπε να είχε λάβει υπ’ όψιν του, το βασικό στοιχείο της ιστορίας του ιδρύματος. Ότι δηλαδή η κα Λένη, έχει αναλώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, για να λειτουργεί σωστά το γηροκομείο και να παρέχονται οι υπηρεσίες που παρέχονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα...

Που σημαίνει ότι αν μη τι άλλο, με την εμπειρία που έχει αποκτήσει, θα μπορούσε κι αυτή να βοηθήσει στην αναζήτηση και την επιλογή της αντικαταστάτριάς της...

Όμως μετά από τόση προσφορά, τόσα χρόνια δουλειάς και αγωνίας, να πληροφορείται απ’ την αντικαταστάτριά της, την απομάκρυνσή της, είναι τραγικό. Όχι για την ίδια, αλλά για όσους έλαβαν τις αποφάσεις...

Και καλά ο δήμαρχος Χρ. Τσιρογιάννης, που η κάθε κίνησή του, καθοδηγείται απ’ την αγωνία της επανεκλογής και βλέπει τα πάντα ως ψήφους...

-Ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος, που είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, πως το επέτρεψε αυτό;

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

Μιλάει στην «Γ» ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

 

 

 

 

 

«Το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των Τμημάτων των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει πολλές απαιτήσεις και δυσκολίες σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Προσδοκούμε όμως σε βάθος 5ετίας ότι θα έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα υψηλότερου επιπέδου σε ένα πανεπιστήμιο πιο ολοκληρωμένο με νέα ακαδημαϊκά πεδία και νέο τρόπο διοίκησης αυτό της ακαδημαϊκής δεοντολογίας», τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Γ» ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις νέες σχολές που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά και στις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Η συνέντευξη ακολουθεί:

Κύριε πρύτανη... Αναλαμβάνετε τα ηνία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε μια εποχή που και σε αυτό, γίνονται σημαντικές αλλαγές. Τι σημαίνει για σας αυτό;

Επί της αρχής, θα ήθελα να επισημάνω ότι αποτελεί κοινό τόπο, σχεδόν για όλους τους ασχολούμενους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και την ελληνική κοινωνία, ότι τα ΤΕΙ είχαν απολέσει προ πολλού τον προσανατολισμό τους στην τεχνική εκπαίδευση, αφότου ενταχθήκαν στα ΑΕΙ. Σήμερα δε, έχουν φθάσει στο επίπεδο να παρέχουν προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και υπό όρους διδακτορικές διατριβές. Το κενό και οι ανάγκες της χώρας στην τεχνική εκπαίδευση θα πρέπει να καλυφθεί από νέα διετή προγράμματα σπουδών, στο επίπεδο 5, όπως επιτυχημένα γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην χώρα μας λειτουργούν ΤΕΙ με τμήματα αξιόλογα, με υψηλή βάση πρόσβασης από τις πανελλήνιες εξετάσεις και σαφή επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων τους. Υπάρχουν όμως και τμήματα που υπολειτουργούν ιδιαίτερα στα περιφερειακά ΤΕΙ ,χαμηλού επιπέδου, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο το 10-20 % των εγγεγραμμένων σπουδαστών φθάνει στο πτυχίο. Η λειτουργία των τμημάτων αυτών δεν απαλλάσσει το Δημόσιο από την υποχρέωση της επιχορήγησης του βασικού κόστους λειτουργίας που περιλαμβάνει μισθοδοσίες, συντήρησης κτιρίων, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, καθαρισμό φύλαξη και έξοδα φοιτητικής μέριμνας κ.α..

Παράλληλα το διοικητικό μοντέλο των ΤΕΙ, με την διασπορά μεμονωμένων τμημάτων σε πόλεις και οι τρόποι διοίκησης τους αποκλίνουν κατά πολύ με ότι ισχύει για τα πανεπιστήμια.

Το εγχείρημα της ενσωμάτωσης των Τμημάτων των ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου έχει πολλές απαιτήσεις και δυσκολίες σε ακαδημαϊκό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Προσδοκούμε όμως σε βάθος 5ετίας ότι θα έχουν αναπτυχθεί νέα τμήματα υψηλότερου επιπέδου σε ένα πανεπιστήμιο πιο ολοκληρωμένο με νέα ακαδημαϊκά πεδία και νέο τρόπο διοίκησης αυτό της ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Έχετε στο πρόγραμμά σας, κάποια νέα πρόταση στην λειτουργία του;

Ο προγραμματισμός του νέου πανεπιστημίου περιγράφεται στο Νόμο που ψηφίστηκε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μόλις προχθές, την 1η Αυγούστου 2018, από την ολομέλεια της Βουλής. Στο Νόμο περιγράφονται τα νέα Τμήματα του πανεπιστημίου όπου θα ενσωματωθεί το προσωπικό και οι υποδομές των υφιστάμενων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου από 1ης Οκτωβρίου. Η επόμενη ακαδημαϊκή περίοδος είναι η πιο σημαντική και κρίσιμη για την ανασυγκρότηση του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε νέες βάσεις. Η περίοδος αυτή απαιτεί αξιολόγηση των καθηγητών της 1ης βαθμίδας του ΤΕΙ, νέα όργανα διοίκησης των τμημάτων, συγκρότηση νέων προγραμμάτων σπουδών σε πανεπιστημιακό επίπεδο, και οργάνωση της διοικητικής στελέχωσης και όλου του εκπαιδευτικού και ερευνητικού ιστού του ιδρύματος. Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ομαλή εξέλιξη των σπουδών των νυν φοιτητών των Τμημάτων του ΤΕΙ μέχρι την ολοκλήρωση αυτών.

Η ανάπτυξη αυτή όμως απαιτεί την διασφάλιση αυξημένης οικονομικής επιχορήγησης στην έναρξη του εγχειρήματος, ενίσχυση με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό για νέα και υφιστάμενα τμήματα του Ιδρύματος καθώς επίσης και με το απαραίτητο διοικητικό προσωπικό που θα στηρίξει όλες αυτές της αλλαγές.

Έχουμε το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως συνηθίζεται να λέμε... Μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτό;

Το σχέδιο Νόμου δίνει τη δυνατότητα Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να ιδρύσει νέα τμήματα τα οποία θα απορροφήσουν και θα εντάξουν τα υφιστάμενα τμήματα των ΤΕΙ, το προσωπικό και τις υποδομές που αυτά έχουν αναπτύξει, με στόχο σε 4-5 έτη να αποκτήσουν σαφή πανεπιστημιακά χαρακτηριστικά. είτε ανήκουν στις θεωρητικές είτε και στις τεχνολογικές σχολές. Η αναδιοργάνωση αυτή για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνοδεύεται και από την ίδρυση και 3 νέων τμημάτων εξ αρχής , των Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (Γεωπονική σχολή στην Αρτα), Μηχανολόγων Μηχανικών (Πολυτεχνική Σχολή) και Ψυχολογίας (Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) που θα συμπληρώνουν ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αποτελούν πάγιο αίτημα της οικονομίας της Ηπείρου και επιστημονικής κοινότητας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα λειτουργήσουν και σχολές, στην «άλλη» Ήπειρο... Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την Ήπειρο συνολικά;

Η λειτουργία του Πανεπιστήμιου σε τέσσερις πόλεις θέτει ένα νέο πλαίσιο διοικητικής και ακαδημαϊκής οργάνωσης που ισχύει σε άλλα Περιφερειακά Ιδρύματα . Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αυτή την εμπειρία από την ευθύνη της ίδρυσης και λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής του Αγρινίου με τρία τμήματα από το 1998 μέχρι το 2009, τα οποία σήμερα έχουν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αντλώντας από τις βέλτιστες εμπειρίες και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που ισχύουν σε Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα νομίζω ότι σύντομα, εύκολα ή δύσκολα όλα λειτουργήσουν ικανοποιητικά.

Η σύνδεση του Πανεπιστημίου, υπό τη νέα του μορφή, με τις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου, είναι εφικτή σ’ αυτή την φάση και τι μπορεί να προσφέρει σ’ αυτές;

Αποτελεί μεγάλη κατάκτηση η ίδρυση του «Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών», που κάνει επιτέλους αποδεκτό ένα διαχρονικό αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2008. Το «Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνών» θα περιλαμβάνει 6 θεματικά Ινστιτούτα στα οποία θα δραστηριοποιηθούν οι κρίσιμες ερευνητικές ομάδες του Π.Ι., στις βιοεπιστήμες, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα υλικά και υπολογισμούς, τις ανθρωπιστικές σπουδές και την οικονομία και τις ψηφιακές καινοτομίες. Οι τομείς αυτοί αποτελούν επίσης τους επιλεγμένους πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου με έμφαση στην υγεία και ευεξία, την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό και το περιβάλλον της περιοχής. Σημαντικότατο στοιχειό για την ανάπτυξη της Ηπείρου αποτελεί επίσης και η ίδρυση του Αγροδιατροφικού Πάρκου στην Άρτα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια, πέραν της εκπαίδευσης νέων της χώρας στις επιστήμες, έχουν αναπτύξει μια παράδοση χρόνων στην έρευνα και ανάπτυξη υποδομών, ώστε να παράγουν πάνω από 80% των δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πολλές επιπτώσεις καινοτομίες με σημαντικές εφαρμογές στις τεχνολογίες, την υγεία και την οικονομία. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σήμερα διαθέτει τις κρίσιμες μάζες ερευνητών στους παραπάνω τομείς, σύμφωνα δε με στοιχεία του ΕΛΚΕ του Π.Ι. πάνω από 1.500 νέοι ερευνητές εργάζονται με συμβάσεις έργου στα ερευνητικά έργα του ιδρύματος, το 80% των οποίων χρηματοδοτούνται από τον Ιδιωτικό Τομέα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου σήμερα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την τοπική αυτοδιοίκηση, άλλα ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα υλοποιεί σημαντικά ερευνητικά έργα σε γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και την Ιταλία μέσα από τα διασυνοριακά προγράμματα (π.χ. έργα Ιnterreg με 3 περιφέρειες της Αλβανίας και 5 περιφέρειες της Ιταλίας).

Τέλος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αναπτύξει τα τελευταία 15 χρόνια ένα Δίκτυο 22 μονάδων- Ερευνητικών Υποδομών ενισχύοντας την έρευνα των Τμημάτων του και των ερευνητικών ομάδων. Όλες αυτές οι υποδομές και ερευνητικές ομάδες επιθυμούμε να ενταχτούν σε πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο με τα θεματικά Ινστιτούτα μέσα από ένα νέο νομικό πλαίσιο, πιο λειτουργικό, πιο καλά οργανωμένο, ανοιχτό στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Ένα κέντρο που θα ενισχύσει την έρευνα και της καινοτομία σε άμεση σύνδεση με την οικονομία και κοινωνία της Ηπείρου και της χώρας μας.

Την πρόταση για «Πανεπιστήμιο Ηπείρου», που έθεσε πρόσφατα και ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, την συζητάτε;

Σήμερα το πανεπιστήμιο μας διακρίνεται για την ποιότητα στη εκπαίδευση και τις ερευνητικές επιδόσεις των μελών του με βάση τα διεθνή βιβλιομετρικά δεδομένα (αριθμός δημοσιεύσεων, αναφορές, συντελεστές απήχησης και άλλα κριτήρια). Σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε ούτε πρόκειται θα τεθεί θέμα συζήτησης της αλλαγής του ιστορικού ονόματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κατοχυρώσει το όνομα του μεταξύ των κορυφαίων ιδρυμάτων της Ευρώπης, ανήκει στα μεγάλα και ιστορικά περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας και σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις είναι πάντα στην πρώτη πεντάδα. Όλοι όσοι εργάσθηκαν από της ιδρύσεως του ή συνεχίζουν να εργάζονται σήμερα, αναγνωρίζονται διεθνώς ως μέλη του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ενός «Brandt name» για την Ήπειρο και την χώρα και αυτό δεν αλλάζει.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 20:07

Κυκλοφορεί αύριο «Η ΓΝΩΜΗ»

Το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Γεωπονική Σχολή της Άρτας και οι εξελίξεις στο Γηροκομείο της πόλης

 

 

Το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, ως.. ψηφίδες αισιοδοξίας, για μια περιφέρεια, που πάντα υπολείπεται όλων των άλλων... «Είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά θα πετύχουμε», λέει στην «Γ» ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, με αφορμή την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Με κύριο θέμα την συνέντευξη του πρύτανη, κυκλοφορεί αύριο η «Γ», παράλληλα με τις δηλώσεις που έκαναν για το θέμα αυτό, η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη και οι βουλευτές Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Στύλιος.

«Άγαρμπές οι αλλαγές στο Γηροκομείο Άρτας», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Γ», με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές που έχουν γίνει στο ίδρυμα και οι οποίες, έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες αντιδράσεις, παραγόντων του χώρου.

Μία ακόμη επιτυχία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας, είναι ο εντοπισμός σπάνιου βοτσαλωτού, στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Αμβρακίας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και της «Γ», ότι γίνεται σημαντική δουλειά, η οποία πρέπει ν’ αξιοποιηθεί απ’ τους τοπικούς παράγοντες...

Μην χάσετε την «ΓΝΩΜΗ», που κυκλοφορεί...

 

000001-09-08-2018-a

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13859264
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
821
821
97027

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 επισκέπτες και κανένα μέλος