A+ R A-
22 Οκτωβρίου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

|

Οι άνεργοι της Άρτας πρέπει να βοηθηθούν ουσιαστικά, όχι επιφανειακά, και ο Δήμος μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά σε αυτό»

 

 

 

 

Νέες προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω δράσεων που μπορεί να υλοποιήσει ο Δήμος Αρταίων, καταθέτει ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Παπάζογλου.«Η καταπολέμηση της ανεργίας κρίνεται επιτακτική», δηλώνει και δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως ανεπαρκή την υφιστάμενη κοινωνική πολιτική του Δήμου Αρταίων. «Οι άνεργοι του τόπου μας πρέπει να βοηθηθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά, όχι επιφανειακά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η κοινωνική πολιτική του Δήμου πρέπει να έχει ως επίκεντρο τους δημότες, να δρα με τρόπους που θα χτυπήσουν στη ρίζα τους τα σημαντικότατα προβλήματα των δημοτών, όπως αυτό της ανεργίας, κι όχι να προσφέρει πρόσκαιρες και επιφανειακές λύσεις στους Αρτινούς. Η αλήθεια είναι πως οι Δήμοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης στο πρόβλημα της ανεργίας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, χρειάζονται σωστοί και έξυπνοι χειρισμοί στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, ώστε οι δημότες να βοηθηθούν αποτελεσματικά, χωρίς να προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς να αισθάνονται οι άνεργοι συνδημότες μας ότι ο Δήμος τους έχει βάλει στο περιθώριο και τους θυμάται κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα δίνοντάς τους σακούλες με τρόφιμα και ρούχα. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πρέπει να προσβάλλεται μέσα από πολιτικές που έχουν ενδυθεί τον όρο «κοινωνική πολιτική». Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες, οι άνεργοι αξίζουν το σεβασμό μας και αντί να τους αντιμετωπίζει ο Δήμος ως τους φτωχούς δημότες τους, καλύτερα να εφαρμόσει έμπρακτα πολιτικές που θα μειώσουν το πρόβλημα της ανεργίας και θα φέρουν ξανά το χαμόγελο στα χείλη των άνεργων συνδημοτών μας.
Οι δημότες στο επίκεντρο! Πρώτα έρχονται οι δημότες και μετά ακολουθεί η πόλη, αυτή είναι η δική μου φιλοσοφία, και γι’ αυτό κάθε προσπάθεια του Δήμου πρέπει να περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από τον άξονα βελτίωσης της ζωής των δημοτών και μετά να ακολουθούν όλες οι οργανωμένες και στοχευμένες κινήσεις για την ανάπτυξη της πόλης μας. Κάποιοι φορείς αγνοούν ότι ο Δήμος έγινε για τους Δημότες κι όχι οι Δημότες για το Δήμο και ο νοών νοείτω...   
Η καταπολέμηση του φαινομένου της ανεργίας κρίνεται επιτακτική, διότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα κοινωνικού αποκλεισμού των συνδημοτών μας. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει σε καταγραφή της έκτασης του φαινομένου στην περιοχή μας μέσα από έρευνα και στατιστική ανάλυση, αφού αυτό είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να μπορέσει να υπάρξει σωστός σχεδιασμός. Στη συνέχεια, χρειάζεται ενίσχυση των υπαρχόντων θεσμών εκπαίδευσης και κατάρτισης, εξατομικευμένη υποστήριξη του ανέργου μέσα από νέες δομές αλλά και προώθηση της επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αρταίων μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω δημιουργίας σχολής Πληροφορικής, Εκμάθησης Ξένων Γλωσσών κ.α. μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αρταίων, όπως συμβαίνει και σε άλλους δήμους της χώρας μας. Ο Δήμος έτσι μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, διότι από τη μία προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε ήδη άνεργους καθηγητές της περιοχής μας και από την άλλη, θα εφοδιάζει τους νέους σε ηλικία δημότες αλλά και τους μεγαλύτερους που το επιθυμούν με γνώσεις και πτυχία πληροφορικής και ξένων γλωσσών, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναζητήσουν ευκολότερα μία θέση στην αγορά εργασίας. Στις συγκεκριμένες σχολές άλλων δήμων, μπορούν να φοιτήσουν εκεί δωρεάν ή με πολύ χαμηλά δίδακτρα (ανάλογα την περίπτωση) δημότες που η οικονομική κατάσταση των ιδίων ή της οικογένειάς τους (εφόσον πρόκειται για ανήλικα μέλη) δεν τους το επιτρέπει. Αντί λοιπόν, να σπαταλά η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αρταίων μεγάλα ποσά χρημάτων για σκοπούς που αφορούν τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των δημοτών, θα ήταν πιο συνετό να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για την καταπολέμηση της ανεργίας, διότι καλοί «οι χοροί και τα πανηγύρια» αλλά το πορτοφόλι των δημοτών κάθε τέλος του μήνα είναι πάντα άδειο, να μην πω κι από τα μέσα του ίδιου μήνα, και πολλά παιδιά στερούνται στη σημερινή εποχή εφόδια σε γνώσεις και πτυχία που για κάποια άλλα θεωρούνται αυτονόητα, ενώ πολλοί είναι και οι ενήλικες συνδημότες μας που επιθυμούν να αποκτήσουν περαιτέρω γνώσεις και πτυχία για να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην αγορά εργασίας, όμως τα οικονομικά τους δεν τους το επιτρέπουν. Εκεί, οφείλει και πρέπει να παρέμβει ο Δήμος με σωστούς χειρισμούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας στην Άρτα!  
Επιπρόσθετα, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου μπορεί να υλοποιήσει προγράμματα και δράσεις για την υποστήριξη και την προώθηση της απασχόλησης των ΑΜΕΑ στην περιοχή μας. Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με ειδική αναπηρία πρέπει να λάβει τέλος, όλοι οι συνδημότες μας έχουν να προσφέρουν κάτι στο κοινωνικό σύνολο, το θέμα είναι να βρούμε ως Δήμος τί είναι αυτό για τον καθένα συνδημότη μας και να το αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Στη δική μου πολιτική φιλοσοφία κάθε δημότης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας και κάθε δημότης έχει να προσφέρει στον τόπο του, άλλος ένα μικρό κι άλλος ένα μεγάλο λιθαράκι, όμως ΟΛΟΙ έχουν να προσφέρουν κάτι και αυτό το κάτι είναι σε αρκετές περιπτώσεις ζωτικής σημασίας για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Η ωριμότητα μιας κοινωνίας καταγράφεται και αποτυπώνεται μέσα από τη δυνατότητα της να δημιουργεί το μέλλον, αξιοποιώντας στο έπακρον τις δυνατότητες και τα χαρίσματα κάθε μέλους της.
Η πρόοδος και ανάπτυξη στον τόπο μας δεν θα έρθουν μέσα από απρόσωπα έργα και μέσα από δράσεις που απευθύνονται σε μια απρόσωπη κοινωνία, αλλά μέσα από στοχευμένες ενέργειες που θα τοποθετούν το δημότη, τον Αρτινό δημότη, στην κορυφή κάθε έργου, κάθε δράσης που θα στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τον απασχολούν, αλλά και στην απόκτηση της πολυπόθητης ευημερίας για όλους».

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 20:51

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ;

|

Μιλούν στην «Γ» ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, ο πρώην δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς

 

 

 

 

 

Οι εξελίξεις περί το προσφυγικό, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούν απανωτές εξελίξεις και στην χώρα μας και ειδικά στην ηπειρωτική Ελλάδα, που πρέπει να διοχετευτούν όλα τα κύματα προσφύγων που θα φτάσουν, μετά και την συμφωνία που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Μέρκελ.

Είναι λογικό για κάθε κοινωνία, να είναι προετοιμασμένη, για το ενδεχόμενο να δεχτεί πρόσφυγες, μιας και όπως και να προκύψει αυτό, οι αναταράξεις θα προκύψουν.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης της προετοιμασίας των τοπικών κοινωνιών και η έρευνα που πραγματοποίησε η «Γ», σε σχέση με το ενδεχόμενο να έρθουν και στην Άρτα πρόσφυγες.

Τι δηλώνουν οι παράγοντες της περιοχής

«Ποιός τα λέει αυτά», ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα, σε ερώτηση που του έθεσε η «Γ» και αφορούσε στο αν θα έρθουν στην περιοχή μας και νέοι πρόσφυγες. Βεβαίως η αφορμή δόθηκε απ’ Συντονιστή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα Νίκο Ράγκο, ο οποίος σε διαδικασία ενημέρωσης των δήμων της ευρύτερης περιοχή, ανέφερε πως ακολουθεί «επέκταση των προσφυγικών δομών που ήδη λειτουργούν στην Ήπειρο αλλά πιθανότατα και η δημιουργία νέων καταυλισμών».

Διαφορετικές οι απόψεις, των δυό παραγόντων, που χειρίζονται το μείζον θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής, είναι το συμπέρασμα, το οποίο οδηγεί σε σκέψεις και έντονο προβληματισμό τους πολίτες της περιοχής και ειδικά τους κατοίκους της Άρτας, για τους οποίους αποτελεί αφορμή αγανάκτησης, η πληροφορία ότι το Στρατόπεδο Άρτας, μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο διαμονής προσφύγων.

Η αναζήτηση συνεχίζεται και στην ίδια ερώτηση της «Γ», εκλήθη ν’ απαντήσει ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής, που έχει ένα λόγο περισσότερο, μιας και είναι ο μοναδικός Δήμος της περιοχής, που παραχώρησε χώρο, για την λειτουργία του κέντρου υποδοχής μεταναστών, στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη.

«Δεν θα δεχτούμε άλλους πρόσφυγες στον Δήμο μας και ειδικά στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, για το οποίο συμφωνήσαμε πως θα δεχτεί μέχρι 250 πρόσφυγες και κανέναν παραπάνω», απάντησε ευθύς εξ αρχής ο δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής και διευκρίνισε πως «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το αν θα έρθουν και άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή μας».

Στην συζήτηση που είχαμε διευκρίνισε ακόμη, πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι, να δημιουργηθεί και νέος καταυλισμός για την υποδοχή προσφύγων στα όρια του Δήμου μας. Εμείς το χρέος μας, απέναντι σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το έχουμε κάνει πρώτοι. Ας συνεισφέρουν και άλλοι Δήμοι, σ’ αυτή την χρονική συγκυρία».

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κ. Καλαντζή, όμως έπρεπε να τεθεί και το θέμα του πιθανού αιφνιδιασμού, απ’ την πλευρά της κυβέρνησης και απάντησε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι, είπαμε. Δεν θα δεχτούμε άλλους πρόσφυγες στα όρια του Δήμου μας».

Την συνεννόηση, όλων των παραγόντων της ευρύτερης περιοχής, εν όψει των νέων αποφάσεων για την διαχείριση των μεταναστών, ζητάει ο πρώην δήμαρχος Ζηρού Δημήτρης Γιολδάσης, σε δηλώσεις που έκανε, με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

«Το πρώτο ζητούμενο, είναι να μην πιαστούμε και πάλι στον ύπνο», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Όπως συνέβη και πριν τρία χρόνια, που έφεραν τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, χωρίς να ερωτηθεί καν ο Δήμος Ζηρού, ο οποίος βρέθηκε ουραγός των εξελίξεων και αναγκάστηκε να κάνει όλες τις παραχωρήσεις, χωρίς αυτές να συνοδεύονται με κάποια ανταποδοτικά κονδύλια, ώστε η περιοχή, να είναι έτοιμη να δεχτεί τους μετανάστες».

Δεν υπάρχει χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις, για φιλοξενία των προσφύγων στην Άρτα, δηλώνει ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, που κι αυτός εκλήθη ν’ απαντήσει στα ερωτήματα της «Γ», στο πλαίσιο της έρευνας, για το τι πρόκειται να γίνει στην Άρτα. Λέει χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Αρταίων: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σήμερα στην χώρα μας, με την Ήπειρο να μην μένει ανεπηρέαστη. Ήδη τόσο στη γειτονική μας Φιλιππιάδα, όσο και στα Ιωάννινα υπάρχουν χώροι φιλοξενίας προσφύγων και ο αριθμός τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Σχετικά με το ενδεχόμενο να έρθουν και στην Άρτα πρόσφυγες, τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χώρος που να πληροί τις προϋποθέσεις για ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων, ούτε ο Δήμος έχει στην κατοχή του κάποιο χώρο που να μπορούσε να διαθέσει».

Καμία ενημέρωση σε σχέση με το θέμα της έλευσης προσφύγων στην Άρτα και την δημιουργία δομής φιλοξενίας, δεν έχει ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που κι αυτός ρωτήθηκε απ’ την «Γ», για το θέμα. «Συνήθως δεν ενημερώνουν εμάς, για τέτοια θέματα», είπε χαρακτηριστικά».

Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, μας είπε ακόμη, πως για την περίπτωση του ΚΕΝ Άρτας, που ακούστηκε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος δημιουργίας δομής φιλοξενίας, δεν πρέπει να είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες, μιας και τις προηγούμενες ημέρες, μπήκε στο στρατόπεδο και αυτό αποκλείει κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 20:25

Κυκλοφορεί αύριο η «Γ»

Το προσφυγικό και πάλι στην επικαιρότητα - Η προσπάθεια για καλύτερη «ΓΝΩΜΗ», συνεχίζεται...

Με νέες στήλες και εμφανή την διαρκή προσπάθεια, να γίνεται όλο και πιό καλή, κυκλοφορεί και αύριο «Η ΓΝΩΜΗ». Πρώτο θέμα, η αναζήτηση των εξελίξεων στο προσφυγικό σε σχέση με την περιοχή, θυμίζοντας παράλληλα, πως το μείζον θέμα για την ευρύτερη περιοχή, είναι οι οικονομικοί μετανάστες, για τους οποίους κανένας δεν δίνει την ελάχιστη σημασία.

Η απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι γεγονός και σ’ ότι αφορά την εκτίμηση της «Γ», για την αναμενόμενη εξέλιξη, περιγράφει ο τίτλος του κύριου άρθρου: «Απ’ τον δήμαρχο καταφερτζή, στον δήμαρχο ηγέτη».

«Προσοχή στα ρέστα σας», είναι ο τίτλος του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ, για την λειτουργία κάποιων υπαλλήλων, στα πολλά διόδια της περιοχής.

Και πολλά άλλα θέμα, στην «ΓΝΩΜΗ» που κυκλοφορεί...

 

000001-12-07-2018

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13859439
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
996
996
97202

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες και κανένα μέλος