A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018

Στις συναντήσεις που είχε ο ευρωβουλευτής κατέστησε σαφή την αλληλεγγύη του και την στήριξη του στους αγώνες και στις αγωνίες των εργαζόμενων και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για το λαό και τη χώρα να αγωνιστούμε ενάντια στην μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στην τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 

 

 

Την ανάγκη της δημιουργίας Μετώπου όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών, αντιμνημονιακών, πατριωτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιπαλέψουμε την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού στην χώρα μας έτσι όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προέβαλλε, κατά την επίσκεψή του στην Άρτα, ο ευρωβουλευτής και μέλος του ΠΣ της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής το πρωί επισκέφθηκε τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και το Νοσοκομείο της Άρτας όπου συνομίλησε με τους εργαζόμενους και τις Διοικήσεις.Το απόγευμα είχε συναντήσεις με το σωματείο εργαζομένων στη ΒΙΚΗ, την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Άρτας και την Επιτροπή Πολιτών κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο.

Στις συναντήσεις που είχε ο ευρωβουλευτής κατέστησε σαφή την αλληλεγγύη του και την στήριξη του στους αγώνες και στις αγωνίες των εργαζόμενων και τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για το λαό και τη χώρα να αγωνιστούμε ενάντια στην μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στην τρόικα, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία και συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με θέμα: «Μπορούμε χωρίς μνημόνια, λιτότητα κι ευρώ – Υπάρχει εναλλακτική Λύση - Μέτωπο τώρα».

Τόνισε ότι σήμερα η ίδια η ΕΕ είναι το μνημόνιο και αποτελεί άμεση ανάγκη η ρήξη, η σύγκρουση κι έξοδος από αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία, εθνική και λαϊκή κυριαρχία.

Σε σχέση με το νόμισμα και το ευρώ, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ευρώ, της ΕΚΤ και της ενιαίας ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής ήταν και είναι τέτοιος που ουσιαστικά οδηγεί τη χώρα την δική μας καθώς και μια σειρά άλλων χωρών της ΕΕ στην μετατροπή τους σε πλήρως ελεγχόμενες, αποικιακού τύπου, χώρες που δεν έχουν το δικαίωμα ούτε της κατάρτισης του οικονομικού προϋπολογισμού τους, αφού αυτός πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τα κονκλάβια της ΕΕ κα της ΕΚΤ και κατόπιν τούτου να έρθει και να «επικυρωθεί» και από τα εθνικά κοινοβούλια. Επίσης τόνισε ότι δεν μιλάμε για το ίδιο «ευρώ» σε όλη την ΕΕ καθώς αυτό που παίζει ρόλο είναι η αγοραστική δύναμη, οι μισθοί, της εργασίας των εργαζόμενων και μέσα στην ΕΕ για την ίδια εργασία οι αμοιβές δεν είναι ίδιες. Άλλοι είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Βόρεια Ευρώπη κι άλλοι είναι εδώ, πράγμα που προφανώς οδηγεί στο μη «ενιαίο» χαρακτήρα του ευρώ στην περίφημη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σχεδόν σε όλες τις απαντήσεις που έχω πάρει από την ΕΕ για τις ερωτήσεις που έχω καταθέσει», τόνισε, « αυτό που πρώτο αναφέρεται είναι ότι δεν ισχύει για εσάς ( την Ελλάδα) ούτε το Σύνταγμα σας, ούτε οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και νομοθεσία, ούτε η Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρώπης, από την στιγμή που είστε σε μνημόνιο και επιτήρηση και χρωστάτε και θα συνεχίσετε να χρωστάτε πάνω από το 75% του χρέους σας». Και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψεύδεται ασύστολα όταν μιλά για έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, καθώς είναι δεδομένο ότι η χώρα θα μπει σε σκληρή επιτροπεία. «Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει μέτρα μέχρι το 2022 και μέχρι το 2060 σε ότι αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, στις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, στη μείωση του αφορολόγητου, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου. Άρα λέει για μια ακόμη φορά ψέματα όταν λέει ότι σε λίγους μήνες τελειώνουν τα μνημόνια.»

 

xountis-arta-55-b

 

Σε σχέση με την κατάσταση της εξωτερικής πολιτικής, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ το θέμα της Τουρκίας, τόνισε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εργαστούμε όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς για την δημιουργία ενός φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου στη χώρα και στα Βαλκάνια που θα απαιτήσει και θα κερδίσει την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αιτήσει και θα κερδίσει την ειρήνη και την φιλία των λαών. «Οι λαοί των Βαλκανίων και της Τουρκίας δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τη συμμετοχή των χωρών τους στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την περιοχή. Έχουν μόνο να χάσουν και μάλιστα έχουν και ίδια πείρα μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας πριν λίγα χρόνια», τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα των εξορύξεων κι ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο. Ο κύριος Χουντής είναι ό μόνος που έχει καταθέσει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα αυτό. Η ερώτηση αναφερόταν στο αν επιτρέπεται η έρευνα σε περιοχές NATURAκαι Ramsar όπως είναι οι περιοχές της Ηπείρου, αλλά και στο γιατί δεν τηρήθηκε η συνθήκη του Aarhus για την διαβούλευση κι ενημέρωση με τις τοπικές κοινωνίες πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες αυτές. Απάντηση δεν έχει υπάρξει ακόμη από τις αρχές της ΕΕ. Δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί στο πλάι των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών της Ηπείρου και θα στηρίξει τον αγώνα τους ενάντια στις εξορύξεις με όλα τα μέσα που μπορεί.

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση μετά από περίπου δυο ώρες. Τόσο η συμμετοχή του κόσμου και στην εκδήλωση αλλά και στην περιοδεία συνολικά, όσο και η αποδοχή και το πλησίασμα του Νίκου Χουντή από τους απλούς εργαζόμενους, τον κόσμο στο δρόμο και στις πλατείες δείχνουν ότι τίποτα δεν τελείωσε το καλοκαίρι του 2015 κι ότι το ΟΧΙ κι οι αντιστάσεις του Ελληνικού λαού είναι ακόμη ζωντανές.

 

xountis-arta-55-a

 

 

xountis-arta-55-c

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2018 21:07

ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ. ΤΟ... ΠΟΥΛΟΒΕΡ ΞΥΛΩΝΕΤΑΙ!

|

Μετά το ΓΠΣ  Φιλιππιάδας απερρίφθη και η πλατεία Θεσπρωτικού

 

 

 

 

Ο δήμος Ζηρού μετά τα έργα ανάπλασης του κέντρου της Φιλιππιάδας   αποφάσισε να αναδείξει ( !! ) και το Θεσπρωτικό διαμορφώνοντας σε πλατεία τον βασικό εμπορικό  δρόμο πλάτους 12.5 μέτρων. Η απόφαση αυτή  ξεσήκωσε θύελλα  αντιδράσεων από τους παρόδιους ιδιοκτήτες και όχι μόνο γιατί ουδείς επιθυμεί την μετατροπή του μοναδικού εμπορικού δρόμου της πόλης σε πλατεία. Ο κ. δήμαρχος όμως, επικουρούμενος από τον τοπικό αντιδήμαρχο ο αδελφός του οποίου ανέλαβε νόμιμα  με δημοπρασία την κατασκευή των  πλατειών Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού , κάνοντας επίδειξη « πυγμής και αποφασιστικότητας» δεν υπολόγισε την τοπική αντίδραση και προχώρησε ετσιθελικά για να τους… αναπλάσει. Λογάριασε όμως χωρίς τον …ξενοδόχο δηλαδή τους Λελοβίτες οι οποίοι δεν είναι «καλά παιδιά» σαν τους Φιλιππιαδιώτες που τους έφερε ο δήμος τα σκουπίδια στο σαλόνι τους (γέφυρα  Καλογήρου ) και αυτοί δεν έβγαλαν τσιμουδιά.    Προσέφυγαν τρείς εξ αυτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας η οποία και ακύρωσε την απόφαση του δήμου Ζηρού να κατασκευάσει  πλατεία στο Θεσπρωτικό με το εξής   σκεπτικό.

 1.Η οδός που προορίζεται για πλατεία δεν  είναι  Δημοτική, αλλά Επαρχιακή και δεν έχει γίνει αποχαρακτηρισμός της μέχρι σήμερα.

 2 Δεν προηγήθηκε της τροποποίησης η σύνταξη Μελέτης Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων εγκεκριμένη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

3 Δεν προβλέπετε από το σχέδιο πόλης (ΣΧΟΑΠ Θεσπρωτικού )  η μετατροπή της κύριας αυτής  οδού σε πλατεία .

Επειδή πιστεύουμε ότι ο παντογνώστης κ. δήμαρχος δεν θα μπορέσει  να ανεχθεί ότι την πάτησε, ότι έχει τρωθεί το προφίλ που καλλιέργησε  ως  σκληρός , με κύρος και ικανός για μεγάλα πράγματα , είναι βέβαιο ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει τις δικές απόψεις έστω και αν είναι κόντρα με τη τοπική κοινωνία !!  Μέχρι στιγμής όμως Καλαντζής–Λελοβίτες 0- 1 και ο αγώνας δεν έχει λήξη ακόμη. Τον συμβουλεύουμε να μη βιάζεται γιατί πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.             

 

gnomi-vin-site-11-q

-Η λογική λέει ότι μπορεί να έχουν δίκαιο, η νομοθεσία όμως τι προβλέπει;

Δημοσιεύσαμε στην «Γ» τις απόψεις του κ. Καχριμάνη όσο αφορά την κατασκευή τεσσάρων μονάδων παραγωγής βιοαερίου δυναμικότητας 2 MW η καθεμία  στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων με την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου και οι  πέριξ δήμοι είναι αντίθετοι γιατί μολύνουν το περιβάλλον. Δεν είμαστε  ειδικοί για το συγκεκριμένο θέμα  -το αντίθετο μάλιστα- αλλά έχουμε κάποιες εύλογες απορίες:

1.Αν δεν γίνουν στη Βιομηχανική περιοχή ΟΧΛΟΥΣΕΣ δραστηριότητες  που προβλέπονται από την ΜΠΕ  της που αλλού θα γίνουν; Να λάβουμε ακόμη υπόψη ότι  οι μονάδες βιοαερίου δεν είναι από τις πλέον ρυπογόνες που είναι εγκατεστημένες στη Βιομηχανική.

2.Ισχυρίζονται ότι οι πέντε δυάρες ισοδυναμούν περιβαλλοντικά με μια δεκάρα παρότι τις κατασκευάζουν  πέντε διαφορετικοί επενδυτές .

-Η λογική λέει ότι μπορεί να έχουν δίκαιο, η νομοθεσία όμως τι προβλέπει;

-Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που ενέκρινε την ΜΠΕ των πέντε επενδυτών παρανόμησε; Αυτό μου θύμισε παλιές ιστορίες με τα πτηνοτροφεία και τα χοιροστάσια στη Φιλιππιάδα όπου καθένα χωριστά αν κατασκευάζονταν σε διαφορετικό όμορο οικόπεδο εγκρίνονταν η επένδυση , ενώ εάν κατασκευάζονταν όλα μαζί στο ίδιο οικόπεδο απορρίπτονταν γιατί θα  επιβάρυναν το περιβάλλον!

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

«ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ. ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ», έγραφε η «Γ» και το επιβεβαιώνει ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας

 

 

 

Για μια ακόμη φορά, σε πολύ σοβαρό θέμα, δικαιώνεται η «Γ», χωρίς το γεγονός να την χαροποιεί, αλλά αποδεικνύει, όσα διαρκώς ισχυριζόμαστε περί την ποιότητα και αποτελεσματικότητα των τοπικών παραγόντων... Αποδεικνύονται κάθε φορά που προκύπτει μια ευκαιρία για τον τόπο, ακόμη χειρότεροι.

«Γεωπονική στην Άρτα. Το 2019 και βλέπουμε», ανέφερε ο τίτλος του κύριου άρθρου της «Γ», πριν δύο εβδομάδες και κάποιοι έκαναν λόγο, για καταστροφολογία και μηδενισμό της προσπάθειας που γίνεται. Ο λόγος βέβαια για την πολυσυζητημένη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ την οποία προβλέπεται να προκύψει και η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα.

Με πολύ κομψό τρόπο, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα: «Η ενοποίηση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οι όποιες αλλαγές μετατίθενται για την επόμενη χρονιά». Ένα μπράβο για την ειλικρίνειά του, μπορεί να του αξίζει, αλλά «μπράβο» για κάθε άλλη ενέργεια και προσπάθεια, ούτε που να το σκέφτεται...

Θα πρέπει να θυμηθούμε και τις δηλώσεις παραγόντων του τόπου, που θεωρούσαν σίγουρη την ένταξη της Γεωπονικής Σχολής Άρτας, στο μηχανογραφικό του 2018, άρα και την λειτουργία της Σχολής, απ’ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους... Είχε αντιτείνει τότε η «Γ», ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είχε το πάνω χέρι σ’ όλη αυτή την διαδικασία και επί πλέον πως δεν θα γίνει τίποτα, αν δεν γίνουν οι εκλογές (σ.σ. περί τα Μέσα Μαΐου) για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών, στο εν λόγω πνευματικό ίδρυμα... Κάποιοι ανόητοι, που παριστάνουν και τους έξυπνους (σ.σ. είναι γνωστοί οι τύποι του είδους) έλεγαν πως επιχειρείται αποπροσανατολισμός απ’ την μεγάλη επιτυχία, που είχε να επιδείξει η Άρτα, με την δέσμευση του πρωθυπουργού, για την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα.

Με δεδομένο αυτό, αρχίζει και η αναζήτηση των επόμενων εξελίξεων σε σχέση με το μεγάλο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το παρεπόμενο της απορρόφησης απ’ αυτό, του ΤΕΙ Ηπείρου, δεν χωρεί αμφιβολία, ότι η συζήτηση αφορά το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων... Άλλωστε και ο τίτλος του σχετικού νομοσχεδίου, που έχει ετοιμαστεί, στο νέο και μεγάλο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραπέμπει...

Αλλάζουν τα δεδομένα... Έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση, η Άρτα οφείλει να προσέλθει στην διαδικασία διαλόγου, πιό συγκροτημένη και όσοι την εκπροσωπούν, να είναι αποφασισμένοι, για μια κινητοποίηση, η οποία θα πρέπει να διαρκέσει, έναν χρόνο. Σ’ αυτόν τον χρόνο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν και για το λόγο αυτό, η ανάλυση όλων των πιθανών εξελίξεων, πρέπει να είναι το πρώτο θέμα της συζήτησης. Αλλά και αν δεν αλλάξει τίποτα, πάλι η αναζήτηση αποτελεσματικών παρεμβάσεων, πρέπει να είναι η πρώτη αγωνία...

Θα συμβεί αυτό που συμβαίνει πάντα στην Άρτα. Στο διάστημα που θα γίνονται οι συζητήσεις, για το όλο θέμα και με νέες πρυτανικές αρχές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι παράγοντες της Άρτας θα έχουν «στο πανί δεμένο», πως η έδρα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα είναι η Άρτα και οι παράγοντες των Ιωαννίνων, θα έχουν πετύχει, όσα έχουν σχεδιάσει και βεβαίως, θα έχουν ξεχάσει την εξαγγελία του πρωθυπουργού, η οποία αφορούσε την Άρτα...

gnomi-vin-site-11-q

Το πλεονέκτημα της Άρτας...

Είχαμε και λέγαμε για το πλεονέκτημα της Άρτας, λόγω της κυβερνητικής συγκυρίας... Πρωθυπουργός απ’ την Άρτα, η πρώτη τη τάξει υπουργός και πολλοί άλλοι... Όμως μέχρι σήμερα και όπως καταγράφονται οι εξελίξεις, αυτό ακόμη δεν φάνηκε χρήσιμο αυτό το πλεονέκτημα...

Σε πρώτο στάδιο φάνηκε το πλεονέκτημα... Δεν ήταν και μικρό θέμα, η εξαγγελία της ίδρυσης Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, απ’ το στόμα του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν περιγράφαμε την όλη προσπάθεια, με ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε, πως αυτή η εξαγγελία, ήταν γκολ απ’ τα αποδυτήρια... Όμως μετά η ομάδα της Άρτας, αποδείχτηκε να είναι... χωνί! Τρώει ένα μετά το άλλο τα γκολ και οι πάντες, κάνουν σα να μην τα βλέπουν...

Γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός και η υπουργός, που στην ουσία έβαλαν το γκολ απ’ τα αποδυτήρια... Είναι και η υπόλοιπη ομάδα, που έπρεπε να παίζει στο γήπεδο... Αντί αυτού, όλοι οι παράγοντες ακολούθησαν την τακτική του γνωστού προπονητή της μικρής ομάδας, που είχε αντίπαλο μια πολύ μεγαλύτερη... Θα τους σπάσουμε τα νεύρα είχε πει στους ποδοσφαιριστές του... «Γκολ αυτοί, σέντρα εμείς»...

Για να φτάσουμε στο επιμύθιο...

-Δεν έχουν λίγο εγωισμό, να βγουν μπροστά και να κάνουν κάτι, έστω και για την τιμή των όπλων;

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μήνυμα του Σπύρου Ριζόπουλου για την Ήπειρο, το «στοίχημα» που κέρδισε ο Χρ. Τσιρογιάννης και το Φυραματοποιείο του Πτηνοτροφικού...

 

Με πρώτο θέμα την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, το περασμένο Σάββατο στην Άρτα, κυκλοφορεί αύριο «Η ΓΝΩΜΗ», για να θυμίσει το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που λένε «ΟΧΙ στην πολιτική μελαγχολία της Ηπείρου»...

Ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, φαίνεται να κερδίζει το... στοίχημα των τραπεζοκαθισμάτων στην κεντρική πλατεία, αλλά και τους υπόλοιπους δημόσιος χώρους της πόλης... Μετά το Πάσχα θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομπρέλες, οι οποίες θ’ απελευθερώσουν χώρους στην κεντρική πλατεία.

Κι άλλη μια αρνητική εξέλιξη για την Άρτα, μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να πάει ένα χρόνο πίσω, η διαδικασία συνένωσης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της ρύθμισης για το ΝΕΟ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

Και πολλά άλλα θέματα στην ΓΝΩΜΗ που κυκλοφορεί...

 

000001-05-04-2018

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281479
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
5034
21960
88988

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 επισκέπτες και κανένα μέλος