A+ R A-
20 Μαρτίου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017

|

Ο ευαίσθητος τομέας της Παιδείας χρειάζεται αναμόρφωση στο σύνολό του σε προοδευτική κατεύθυνση και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης

 

 

 

Την Δευτέρα 11 του Σεπτέμβρη ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Η παρούσα Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή της για πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλες και για όλους. Φέτος, όπως και την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα βιβλία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην ώρα τους σε όλες τις σχολικές μονάδες, πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία της χώρας θα ανοίξουν χωρίς κενά σε διδακτικό προσωπικό. Ήδη πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν προσληφθεί 15.371 εκπαιδευτικοί ως αναπληρωτές νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τις ανάγκες των σχολείων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στην Ειδική Αγωγή με 8.104 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής όλων των ειδικοτήτων.

Είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές 834 ολιγοθέσιων σχολείων θα έχουν εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και τα μονοθέσια δημοτικά σχολεία θα διαθέτουν ολοήμερο πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα και στους μαθητές των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών να έχουν πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θα λειτουργήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές νηπιαγωγεία ακόμη και με τρία νήπια ή προνήπια, καθώς για εμάς η πρόσβαση στη μόρφωση και τη γνώση είναι δικαίωμα όλων και υποχρέωση της πολιτείας είναι να τα παρέχει δωρεάν.

Ειδικότερα στον Νομό της Άρτας η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς έχουν καλυφθεί με προσωπικό και οι δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλα τα απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία που βρίσκονται στον ορεινό όγκο.  

Ο ευαίσθητος τομέας της Παιδείας χρειάζεται αναμόρφωση στο σύνολό του σε προοδευτική κατεύθυνση και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν μπορούμε, όμως, να μην αναρωτηθούμε γιατί επί δεκαετίες δεν ήταν δυνατόν να αρχίσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα αλλά και μήπως το απαράδεκτο αυτό καθεστώς ήταν αποτέλεσμα εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων και έλλειψης ενός σοβαρού προγραμματισμού που αναπαρήγαγε παθογένειες σε βάρος της εκπαίδευσης.

Ο διάλογος και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα και των τριών βαθμίδων έχουν ξεκινήσει. Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ενός σύγχρονου, ανοικτού και δημοκρατικού σχολείου που δεν θα αποτελεί εξεταστικό κέντρο αλλά δημιουργικό πεδίο ουσιαστικής γνώσης. Εργαζόμαστε για ανοιχτή πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, με ένα δικαιότερο σύστημα εισαγωγής. Στο πλαίσιο της 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης η μεγάλη μεταρρύθμιση θα είναι η ριζική αναβάθμιση του Λυκείου και ο τρόπος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτιώνοντας την εκπαιδευτική λειτουργία των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών έχουν πλήρως υποβαθμιστεί.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές να έχουν μία δημιουργική σχολική χρονιά, εκπληρώνοντας τους στόχους τους, και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών να λάβουν απερίσπαστοι την αναγκαία γνώση και μόρφωση για ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλύτερη Ελλάδα.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΝΗΣ:

Παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων προέχει η προσπάθεια αποκέντρωσης του κράτους...

 

 

 

Πρώτη προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ χαρακτήρισε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την τοπική ανάπτυξη, ο πρόεδρός της Γ. Πατούλης κατά τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου, στα Ιωάννινα.

Η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας χτυπά στην Ήπειρο, καθώς η Κόνιτσα φιλοξενεί το θεματικό συνέδριο αφιερωμένο στους ορεινούς δήμους και την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση.

Στη Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα Γιάννινα, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ. Λώλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου και ο Δήμαρχος Μήλου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γ. Δαμουλάκης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, το Συνέδριο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες δημόσιου διαλόγου που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για να προωθήσει στην ατζέντα της πολιτικής διαβούλευσης, την μεταρρυθμιστική της πρόταση για την αλλαγή του Καλλικράτη και του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

«Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου της εθνικής ανάπτυξης είναι η τοπική ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Πατούλης και εστίασε στη σημασία να χειρίζονται οι Δήμοι κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, τα έργα τοπικής σημασίας, η συντήρηση των τοπικών υποδομών, οι κοινωνικές δομές στήριξης των ανθρώπων, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη.

«Ζητάμε ρόλο, αρμοδιότητες, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «Δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο Υπουργός Υγείας ή Παιδείας από την Αθήνα, για το αν θα έχει γιατρό ή δάσκαλο ο κάτοικος της Κόνιτσας. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να εξαρτάται από τις διαθέσεις του κάθε Περιφερειάρχη, για το αν θα του εντάξει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για έργα που του είναι απαραίτητα. Αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αλλάξει».

Σε ότι αφορά το θέμα του Συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των ορεινών Δήμων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «επιβιώνουν οριακά» και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει ανάλογο Συνέδριο με θέμα τη νησιωτικότητα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γ.Λώλος υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Περιφέρειας και πρόσθεσε πως σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Κόνιτσα.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης σημείωσε ότι παραβιάζεται συστηματικά το αυτοδιοίκητο των Δήμων και εστίασε στη σημασία της αποκέντρωσης του κράτους.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12914228
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2931
14720
221345

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 195 επισκέπτες και κανένα μέλος