A+ R A-
25 Μαΐου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017

Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, θα αναλύσει τις τελευταίες εξελίξεις, περί το Κυπριακό...

 

Ραγδαίες οι εξελίξεις και το Κυπριακό, σε σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ, καθιστούν την εκδήλωση που οργανώνει "Η ΓΝΩΜΗ", με θέμα: "ΚΥΠΡΟΣ. 43 τουρκικής κατοχής. Το χρέος της ελευθερίας", την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαϊου, ώρα 9 μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, αλλά και την στάση της διεθνούς κοινότητας, σε σχέση με το θέμα αυτό. Τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, θα συνοδεύσει στην Άρτα και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος πρόσφατα επανεξελέγη δήμαρχος Λευκάρων, πόλης με την οποία είναι αδελφοποιημένη η Άρτα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρώην Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις, αναφέρει ότι «οι επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το “Μπαρμπαρός” και τις ασκήσεις με πραγματικά πυρά, έχουν θέσει την Κύπρο σε κατάσταση πολιορκίας». Επίσης, ότι «η Κυβέρνηση οφείλει να μελετήσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας με κατάλληλη προετοιμασία».
Σε γραπτή του δήλωση, ο Γιαννάκης Ομήρου σημειώνει ότι «ενώπιον της πειρατικής, επιδρομικής και αρπακτικής αυτής τουρκικής συμπεριφοράς δεν νοείται ούτε απραξία ούτε σιωπή, αντίθετα, επιβάλλεται ολόπλευρη και πολύπλευρη αντίδραση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».
«Πέραν των καταγγελιών προς διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, θα πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Καταστατικός Χάρτης του διεθνούς οργανισμού προβλέπει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται έκτακτα όταν υπάρχει απειλή διατάραξης της ειρήνης. Η παραβίαση των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πρόδηλο ότι συνιστά ένα τέτοιο κίνδυνο διατάραξης της ειρήνης», αναφέρει ο Γιαννάκης Ομήρου.

Η παραπάνω δήλωση του κύπριου πολιτικού Γιαννάκη Ομήρου, καταδεικνύει την σοβαρότητα των τελευταίων εξελίξεων, που σημαίνει πως οι αρτινοί θα έχουν την δυνατότητα, να πληροφορηθούν με εγκυρότητα, το τι ακριβώς συμβαίνει.

 

Το πρόγραμμα

Κατά την παραμονή του στην Άρτα, το πρωί της Παρασκευή 12 Μαΐου, ο κύπριος πολιτικός, θα έχει συναντήσεις με τους παράγοντες του τόπου. Θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη και τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά, τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις περί το Κυπριακό, αλλά και ο ίδιος θα ενημερωθεί για την Άρτα, στην οποία πρέπει να σημειωθεί πως δεν έρχεται πρώτη φορά... Είναι πιθανόν να συναντηθεί και με τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, όμως το ραντεβού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Την επόμενη ημέρα Σάββατο το πρωί, θα επισκεφτεί το χωριό Ρωμανό, όπου θα καταθέσει στεφάνι, στον ανδριάντα του Ευάγγελου Φλωράκη, του αρτινού στρατηγού που έχασε την ζωή του, στο καθήκον. Ακολούθως θα παρατεθεί γεύμα, προς τιμήν κύπριων πολιτικών, στο Χωριό Ναζαίοι Κεντρικού, το οποίο διοργανώνει ο εκεί Πολιτιστικός Σύλλογος.

 

Ο Γιαννάκης Ομήρου

Ο Γιαννάκης Ομήρου είναι Ελληνοκύπριος δικηγόρος, πολιτικός και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο στις 18 Σεπτεμβρίου 1951. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, συμμετέχοντας στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ (Σ.Κ. ΕΔΕΚ) στις εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 και επανεξελέγη στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου 1985, της 19ης Μαΐου 1991 και της 26ης Μαΐου 1996, αξίωμα το οποίο διατήρησε έως το 1998, οπότε διορίστηκε Υπουργός Άμυνας.

Το 1998 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, παραιτήθηκε όμως στις 4 Ιανουαρίου 1999 λόγω διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης για ματαίωση της έλευσης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ (στις 29 Ιουνίου 2003 το Κίνημα μετονομάστηκε σε Κ.Σ. ΕΔΕΚ) και επανεξελέγη στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2011. Στις 2 Ιουνίου 2011 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Δέκατη Βουλευτική Περίοδο. Είναι ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.

Τον Ιανουαρίου του 2015 υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της ΕΔΕΚ.[Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την 1η Μαρτίου του 2015 όταν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του.

 

florakis-ev-77-q

 

(*)Δεκατέσσερα χρόνια από το θάνατο του Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη

Δεκαεφτά (17) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα το τραγικό θάνατο του τότε Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξιάρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία με κατεύθυνση την αεροπορική βάση Πάφου για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Α/ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη.

Το ελικόπτερο κατέπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 4.20 της 11ης Ιουλίου 2002 περίπου δύο χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση Πάφου, κοντά στο χωριό Κούκλια, συγκλονίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.
Η παρουσία του εκλιπόντος στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για την αναδιοργάνωση και την ενίσχυσή της.

Σημειώνεται ότι επί ηγεσίας του Στρατηγού Φλωράκη πραγματοποιήθηκε για τελευταία φορά το αεροναυτικό σκέλος της ΤΑΜΣ “Νικηφόρος-Τοξότης 2000″ με σμήνη μαχητικών αεροσκαφών F-16C και Α-7E της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130Η με αλεξιπτωτιστές της 1ης ΜΑΛ και του ΕΤΑ, τις φρεγάτες ΑΙΓΑΙΟΝ και ΣΑΛΑΜΙΣ, το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ και τις πυραυλακάτους ΜΠΛΕΣΣΑΣ και ΣΤΑΡΑΚΗΣ του ΠΝ.
Ήταν ίσως η πλέον ρεαλιστική άσκηση που έγινε ποτέ στη Κυπριακή Δημοκρατία (παράλληλη διεξαγωγή των ΤΑΜΣ “Βεργίνα- Ναυαγός” και “Νίκη 2000″, εγκλωβισμός ζεύγους αναγνωριστικών RF-4E της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας από αντιαεροπορικά TOR-M1 που προσπάθησαν να φωτογραφίσουν την αεροπορική βάση Πάφου, παρουσία του αεροπλανοφόρου CVN73 George Washington του Αμερικανικού Ναυτικού στα ανοιχτά της ΝΑ Μεσογείου).

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάθε ημέρα που περνάει, όλο και περισσότερο οξύνεται το πρόβλημα της εγκληματικότητας των τσιγγάνων στην Άρτα...

 

Δεκάδες συλλήψεις τσιγγάνων την εβδομάδα, μπορεί να καταγράφει στον απολογισμό της η Αστυνομία Άρτας και το πρόβλημα που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή, δεν λέει να μετριαστεί, να υποκύψουν τσιγγάνες και τσιγγανόπουλα και ν' αφήσουν τον κάθε πολίτη στη ησυχία του... Την διαπίστωση αυτή, έκανε σημαίνον στέλεχος της τοπικής αστυνομίας, μετά την παρατήρηση της "Γ", που ανέφερε πως η παραβατικότητα, κυρίως γυναικών απ' τον συνοικισμό των τσιγγάνων, έχει αυξηθεί κατακόρυφα, όπως επίσης και ο αριθμός των θυμάτων.

Κάθε ημέρα γεμίζει το τμήμα και το κρατητήριο, με τις συλλήψεις που γίνονται και την επόμενη ημέρα κανένας εξ αυτών δεν κρατείται για να ξαναβγούν στον δρόμο και να συνεχίσουν την παραβατικότητα με μεγαλύτερο πάθος. Μπήκαν τρεις τσιγγάνες σε κεντρικό κατάστημα και η κυρία που ήταν μόνη της εκεί δεν μπόρεσε ν' αντιδράσει, ούτε προθυμοποιήθηκε κανένας να την βοηθήσει και στο τέλος, οι τσιγγάνες έφυγαν ανενόχλητες, μη γνωρίζοντας κανένας πόσο ανέβηκε ο λογαριασμός των κλοπιμαίων.

Την δυνατότητα που έχει η Αστυνομία την εξαντλεί, λέει ο συνομιλητής μας και θυμίζει πως για το θέμα αυτό, είναι αυξημένη η ευαισθησία του αστυνομικού διευθυντή Ηπείρου κ. Κ. Σκούμα. Αυτό σημαίνει πως γίνονται τα πάντα, αλλά το ζητούμενο αποτέλεσμα, ο περιορισμός της παραβατικότητας δηλαδή, δεν προκύπτει... Αντίθετα, σύμφωνα και με την έρευνα της "Γ", η παραβατικότητα μέρα με την ημέρα αυξάνεται. Έχουν βγει στην γύρα και κάποια μικρά τσιγγανόπουλα, που αποτελούν τον φόβο και τον τρόμο, κυρίως για μικρά παιδιά και ηλικιωμένους.

Γυρίζουμε και πάλι στα ίδια... "Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση", είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι πάντες, μιας και οργίζονται για την ασυδοσία των τσιγγάνων και την αδυναμία της πολιτείας και της κοινωνίας, να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτά...

Η μία όψη του νομίσματος η κραυγή αγωνίας των πολιτών και η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η διευκρίνιση απ' την πλευρά της Αστυνομίας, ότι όσα μπορεί να κάνει, τα κάνει και με το παραπάνω.

-Και τι πρέπει να γίνει;

Όσοι θέτουν το ερώτημα αυτό, διευκρινίζουν πως αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει και η ασυδοσία των τσιγγάνων αυξάνεται καθημερινά, τότε πρέπει να εγκαταλείψουμε την πόλη και να την διοικήσουν οι τσιγγάνοι... Όλοι οι πολίτες να είναι υποταγμένοι σ' αυτούς και κανένας να μην μιλάει για τίποτα. "Να βλέπουμε τσιγγάνα ή τσιγγανόπουλο και να κρυβόμαστε στα σπίτια μας", μας έλεγε χαρακτηριστικά κάτοικος της πολύπαθης (σ.σ απ' τους τσιγγάνους) συνοικίας του Αγίου Νικολάου.

Η απάντηση στο ερώτημα, του τι πρέπει να γίνει ζητείται επίμονα και φυσικά αυτό το ερώτημα, θα έπρεπε να είχαν απαντήσει οι ταγοί αυτής της πόλης. Δημοτική αρχή, περιφερειακή αρχή, μαζικοί φορείς και ενεργοί πολίτες πρέπει να συζητήσουν το θέμα σ' όλες του τις διαστάσεις, μιας και έχει αποδειχτεί πως με τον τρόπο που επιχειρείται σήμερα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά αντίθετα οξύνεται...

Να αναζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους σε άλλες πόλεις οι τοπικές κοινωνίες, έχουν καταφέρει να εντάξουν τους τσιγγάνους. Και όχι μόνο... Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της Φιλιππιάδας, η μεγαλύτερη πλειοψηφία έχει προκόψει και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργίας της πόλης.

Αν δεν προκύψει αυτός ο συντονισμός της αναζήτησης, εδώ θα είμαστε, για να συζητούμε, το πόσο καθημερινά οξύνεται το πρόβλημα...

 

tsigganopoula-kali-00-d

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2017 20:59

Κυκλοφορεί αύριο "Η ΓΝΩΜΗ"

Ουσιαστική παρέμβαση για το μείζον πρόβλημα της εγκληματικότητας των τσιγγάνων στην Άρτα - Η σημαντική εκδήλωση της "Γ" για το Κυπριακό με ομιλητή τον Γιαννάκη Ομήρου...

 

Με μια ημέρα καθυστέρηση, λόγω της αργίας της αργίας της Πρωτομαγιάς, κυκλοφορεί αύριο "Η ΓΝΩΜΗ", παρουσιάζοντας ως κύριο θέμα την παρέμβασή της για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Άρτα, με φόντο την εγκληματικότητα των τσιγγάνων, οι οποίοι κάθε ημέρα που περνάει, καθίστανται περισσότερο επικίνδυνοι... Στο συγκεκριμένο άρθρο, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα, πως για να λυθεί το πρόβλημα, είναι "μονόδρομος η κοινωνική παρέμβαση".

Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του ομότιμου καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, σε σχέση με την "δημιουργία του ασφαλιστικού συστήματος και τα κοινωνικά ορόσημα στην δημόσια υγεία".

Την ερχόμενη Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της "Γ", για το Κυπριακό, με θέμα: ΚΥΠΡΟΣ. 43 χρόνια τουρκικής κατοχής. Το χρέος της ελευθερίας". Ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος έχει να παρουσιάσει σημαντικά στοιχεία, σε σχέση και με τις τελευταίες εξελίξεις.

Και πολλά άλλα θέματα, στην "Γ" που κυκλοφορεί. Μην την χάσετε...

 

000001-05-05-2017-a

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13207602
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
1973
17927
96663

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες και κανένα μέλος