A+ R A-
20 Μαρτίου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017

ΚΑΜΙΝΗΣ: «Kάποιοι δεν θέλουν τον διάλογο, κάποιοι φοβούνται το άνοιγμα και τα επιχειρήματα, θέλουν συμφωνίες από πριν, γι’ αυτούς οι διαδικασίες είναι πρόσχημα, η μαζική παράταξη είναι πονοκέφαλος»

 

 

 

 

«Οι πολίτες θα αποφασίσουν με τη συμμετοχή τους για το εάν και το πότε θα συγχωνευθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες κορυφής, όταν είμαστε σε διαδικασία εκλογής από τη βάση», διακήρυξε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και υποψήφιος για τον νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Αφήνοντας αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, υπογράμμισε ότι «πρόοδος είναι να αγωνίζεσαι εκ των προτέρων για να χτίσεις συμμαχίες ανοιχτά πάνω σε πολιτικές. Συντήρηση είναι να συνάπτεις, εκ των υστέρων, κλειστές συμφωνίες κορυφής».

Μιλώντας στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στο γήπεδο του Πανελληνίου, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι δίνει τη μάχη της κοινωνίας απέναντι στους μηχανισμούς, της δημοκρατικής εκπροσώπησης απέναντι στα κλειστά συστήματα.

Κατηγόρησε εμμέσως τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, λέγοντας ότι «κάποιοι δεν θέλουν τον διάλογο, κάποιοι φοβούνται το άνοιγμα και τα επιχειρήματα, θέλουν συμφωνίες από πριν, γι’ αυτούς οι διαδικασίες είναι πρόσχημα, η μαζική παράταξη είναι πονοκέφαλος. Θέλουν να φέρουν την παράταξη στα μέτρα τους. Κι έτσι να γίνουμε μια από τα ίδια».

Κάνοντας άνοιγμα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έκανε.«Κρατάμε όμως από την παράταξη την πιο πολύτιμη ουσία της, αυτό που την έκανε χρήσιμη για την Ελλάδα. Την ικανότητα να κάνει αλλαγές, βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν τη μοίρα των ανθρώπων και αλλάζουν την πορεία της χώρας. Από το ΕΣΥ, τον διπλασιασμό των συντάξεων και το οικογενειακό δίκαιο το 1981 μέχρι τη Διαύγεια και τον Καλλικράτη το 2010, από το ΑΣΕΠ ως την είσοδο στο ευρώ και τον πυρήνα της ΕΕ, η παράταξη αυτή πρωτοστάτησε. Αυτή την ορμή θέλουμε να ξαναζωντανέψουμε», τόνισε και προσέθεσε ότι η φιλοδοξία δεν είναι να «αντικαταστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει το φθαρμένο διχαστικό παιχνίδι του με τη ΝΔ».

Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις 12 Νοεμβρίου για ένα νέο, ενιαίο πολιτικό φορέα που θα ενώσει, γιατί θα συνδεθεί με την κοινωνία, που θα είναι πολυτασικό κόμμα, «όπου θα ακούς και θα ακούγεσαι, όπου θα μετράει η γνώμη και η συμμετοχή θα έχει νόημα», όπως ανέφερε. «Πιστεύω σε ένα κόμμα συλλογικό όχι αρχηγικό, συνεργατικό όχι συγκεντρωτικό, ανοιχτό όχι καθοδηγητικό, ένα κόμμα που θα στηρίζεται στη συμμετοχή, θα επιζητά την άλλη άποψη. Έτσι θα κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη πολιτική των συνεργασιών, ο κ. Καμίνης επισήμανε ότι «καλείται η δική μας παράταξη να δώσει την προοδευτική λύση συγκλίσεων, αλλιώς θα κυριαρχήσει η συντήρηση της τάξης και του νόμου της Δεξιάς. Εμείς δεν θα συρθούμε, δεν θα κρυφτούμε περιμένοντας την επομένη των εθνικών εκλογών».

Παράλληλα, παρουσίασε τη δική του προοδευτική πρόταση η οποία περιέχει:

-Σταθερό φορολογικό σύστημα με μείωση των συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.

-Εξωδικαστικό συμβιβασμό για ασφάλεια δικαίου και αίσθημα δικαίου.

-Σταθεροί γενικοί γραμματείς στα υπουργεία, αξιολόγηση και μητρώα παντού στη διοίκηση, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

-Περιφερειακή αποκέντρωση με μεταφορά πόρων.

-Προτεραιότητα επενδύσεων σε τεχνολογία, τουρισμό, δίκτυα, αγροτικό τομέα.

-Παιδεία με κατοχύρωση εθνικού απολυτηρίου και ελευθερία στα πανεπιστήμια, που θα συμμετέχουν δραστήρια στην περιφερειακή και εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη.

«Αυτά θα προτείνουμε, σε αυτά από τώρα θα ζητήσουμε συγκλίσεις και συναινέσεις. Αυτό εννοώ εγώ, όταν λέω πως δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη. Θα χτίσουμε συμμαχίες πάνω σε πολιτικές, όχι πάνω σε συμφέροντα. Δεν θα κρυφτούμε σε λόγια και καταγγελίες, δεν θα περιμένουμε την επομένη των εκλογών για να δούμε με ποιον θα κυβερνήσουμε», είπε. Υπογράμμισε επιπλέον ότι «θέλουμε να ξέρουμε, από την πλευρά της κοινωνίας, για ποιες πολιτικές θα κυβερνήσουμε. Έτσι θα αποφασίσουμε, έτσι θα διαπραγματευθούμε, έτσι θα έχουμε, μετά από διαβούλευση, προτεραιότητες στις διεκδικήσεις».

Απάντησε κλείνοντας και στην κριτική που δέχεται για το έργο του ως δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζοντας: «Ναι, απαντώ σε κάποιους: η Αθήνα δεν είναι καρτ ποστάλ. Ατσαλάκωτη, αρωματική και επιτηδευμένη. Δεν έχει μικροαστική ευπρέπεια, δεν έχει τον αποστειρωμένο καθωσπρεπισμό των νεογιάπηδων. Είναι η πόλη που δείχνει τα σημάδια της νέας της ταυτότητας. Που σήκωσε κεφάλι. Δεν ντρέπεται πια για το τι είναι. Κι ας έχει εικόνες που μας πληγώνουν. Κι ας έχει ανθρώπους απελπισμένους, άστεγους κι ας έχει σκοτάδι από κατεβασμένα ρολά στα μαγαζιά της. Κι ας μην είναι η πιο καθαρή, φωτισμένη και λαμπερή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα για την κυκλική οικονομία, την βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τις «έξυπνες πόλεις» και της σημασία της διαχείρισης ενέργειας

 

 

 

Στο πρώτο συνέδριο του Δικτύου Δήμων για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη» συμμετείχε την Τετάρτη ο Δήμος Αρταίων, ο οποίος αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου. Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης συμμετείχε ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος είναι και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δράσεων του Δικτύου, σκοπός του οποίου είναι να οργανώσει την υποβολή και υλοποίηση προτάσεων για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας, εξοικονόμησης ενέργειας κι έξυπνων πόλεων. Ο φορέας θα παρέχει τεχνογνωσία, καθώς και την απαραίτητη δικτύωση με φορείς και Δήμους του εξωτερικού, ώστε να διαμορφώνονται ισχυρές προτάσεις.

Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα για την κυκλική οικονομία, την βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων, τις «έξυπνες πόλεις» και της σημασία της διαχείρισης ενέργειας.

Το δίκτυο ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ έχει συσταθεί από 31 Δήμους της Ελλάδας και της Κύπρου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μανιατάκειο ίδρυμα και το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος Κύπρου.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

|

Όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας έχουν εντάξει περισσότερους από ένα (1) Δήμους στο Στρατηγικό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και δεν εφάρμοσαν το πληθυσμιακό όριο των 70.000 κατοίκων

 

 

 

 

Κύριε Διευθυντά,

Με αφορμή το δημοσίευμά σας στο φύλλο της εφημερίδας σας τη Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 με τίτλο «Καχριμάνης: Επιμένετε να προκαλείτε εντυπώσεις!» και προκειμένου να υπάρχει ολόπλευρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, καθώς ουδέποτε ζητήθηκε η άποψη του Δήμου Αρταίων για ένα τόσο σοβαρό θέμα, σας κάνουμε γνωστά τα εξής:

«Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 που εγκρίθηκε το Μάιο 2014 αναφέρεται για το πλήθος των στρατηγιών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ανά Περιφέρεια πως: «Μέχρι της εκδόσεως ειδικών οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΑΣ, θα εξεταστεί ενδεικτικά: (α) η κάλυψη με στρατηγικές ΒΑΑ των αστικών κέντρων που έχουν λειτουργική περιοχή με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων, (β) η επιλογή έως δύο μόνον στρατηγικών ΒΑΑ σε εκείνες τις Περιφέρειες των οποίων ο αστικός πληθυσμός δεν ξεπερνά το 50% του συνολικού τους πληθυσμού»

Ο Δήμος Αρταίων έχει αποστείλει σειρά εγγράφων (με αρ. πρωτ. 14522/10-9-2014, 17423/20-10-2014, 6758/19-3-2015, 1927/9/4/2015) προς την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Ήπειρος 2014-2020 με τα οποία ζητούσε επαλειμμένα να ενταχθεί ο Δήμος στο Πρόγραμμα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).

Mε το αρ. πρωτ. 1755/22-4-2015 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020» αναφέρεται ότι ο Δήμος Αρταίων λόγω του ότι έχει πληθυσμό μικρότερο από το όριο των 70.000 κατοίκων, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το εν λόγω πρόγραμμα. Επιπλέον, σε επικοινωνία που είχαμε με τη Διαχειριστική Αρχή ενημερωθήκαμε ότι το ποσό που θα δινόταν για το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης θα ήταν μικρό και επομένως δεν μπορούσε να κατανεμηθεί σε άλλους Δήμους πέραν του Δήμου Ιωαννιτών.

Όμως, διαπιστώσαμε ότι όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας έχουν εντάξει περισσότερους από ένα (1) Δήμους στο Στρατηγικό της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και δεν εφάρμοσαν το πληθυσμιακό όριο των 70.000 κατοίκων και συγκεκριμένα:

α) η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει σαράντα (40) Δήμους στο ΒΑΑ.

β) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εντάξει δεκατρείς (13) Δήμους στο ΒΑΑ.

γ) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εντάξει πέντε (5) Δήμους στο ΒΑΑ.

δ) η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έχει εντάξει τρείς (3) Δήμους στο ΒΑΑ.

ε) η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εντάξει τρείς (3) Δήμους στο ΒΑΑ.

στ) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εντάξει τρείς (3) Δήμους στο ΒΑΑ,

ζ) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει εντάξει δυο (2) Δήμους στο ΒΑΑ.. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι για τη Λάρισα και το Βόλο (δύο πόλεις με πολύ μεγάλο πληθυσμό), ο προϋπολογισμός και για τους δύο (2) ανήλθε στα 26.000.000,00 €.

η) η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει εντάξει δύο (2) Δήμους στο ΒΑΑ.

θ) η Περιφέρεια Κρήτης έχει εντάξει δύο (2) Δήμους στο ΒΑΑ.

ι) η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εντάξει δύο (2) Δήμους στο ΒΑΑ.

Μόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εντάξει ένα Δήμο, το Δήμο Ρόδου, και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης που εκδόθηκε ανέρχεται περί τα 4.000.000,00 € .

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ενέταξε μόνο το Δήμο Ιωαννιτών ο οποίος εκπόνησε Στρατηγικό για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με προϋπολογισμό 50.000.000,00€ από τα οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα χορηγηθούν τα 30.700.000,00 € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αντιλαμβανόμενο την ανάγκη να εκπονηθεί Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Άρτα έλαβε τη αρ. 69/2017 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση με θέμα «Ανάγκη για ένταξη του Δήμου Αρταίων στο Πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020» με το σκεπτικό που τη συνοδεύει.

Υπενθυμίζεται πως στα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου (ΟΣΑΑ) στο ΕΣΠΑ 2007-2013 (της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου) ήταν ενταγμένοι και οι τέσσερις μητροπολιτικοί Δήμοι, ήτοι Αρταίων, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει με το νέο ΕΣΠΑ.

Έτσι, στο πλαίσιο όλων των παραπάνω αιτηθήκαμε εκ νέου από την Περιφέρεια Ηπείρου και τους αρμόδιους φορείς και Επιτροπές, την τροποποίηση του εγκεκριμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου 2014-2020 με τη συμμετοχή και του Δήμου Αρταίων ως δικαιούχο Δήμο της Περιφέρειας Ηπείρου που θα χρηματοδοτηθεί από το χρηματοδοτικό εργαλείο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αρταίων βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης Στρατηγικού Σχεδίου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Με το αίτημά μας ως Δήμος Αρταίων δεν επαιτούμε, αλλά απαιτούμε και διεκδικούμε ίση αντιμετώπιση της περιοχής μας στα πλαίσια της ισόρροπης ανάπτυξης της Ηπείρου.

Σε ο, τι αφορά την θητεία μου στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, όπως τονίζετε στο άρθρο σας, σας ενημερώνουμε ότι αν και ήμουν μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, για το πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ε.Π. "Ήπειρος 2014 - 2020" ουδέποτε κλήθηκα σε συνεδρίαση της Επιτροπής.

Τέλος, στο άρθρο σας κινδυνολογείτε και αναφέρετε εντελώς άστοχα πως «αναγγέλλεται το τέλος της όποιας συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με το Δήμο Αρταίων και φυσικά οι τελικοί αποδέκτες της μεγάλης ζημιάς που θα προκύψει είναι οι πολίτες της Άρτας που προσμένουν και στην βοήθεια της Περιφέρειας Ηπείρου, για το καλό του τόπου μας». Προφανώς και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία παραμένει πολυεπίπεδη για το καλό του τόπου μας και δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο είναι μεμπτό ένας αιρετός να διεκδικεί για τον τόπο του και τους δημότες του, στα πλαίσια της ίσης αντιμετώπισης και ισόρροπης ανάπτυξης της Ηπείρου.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τη δημοσίευση της παρούσας τόσο στην έντυπη, όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας.

 

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12914091
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2794
14583
221208

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 146 επισκέπτες και κανένα μέλος