A+ R A-
18 Μαρτίου 2018
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017

Διοικητήριο, Εγγειοβελτιωτικά, Γεωπονική Σχολή, Βυζαντινά Μνημεία και Οδικες Υποδομές στον ορεινό όγκο, προτείνονται απ' τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά...

 

 

 

 

Συνάντηση με κλιμάκιο του Πρωθυπουργικού γραφείου είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς ενόψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Οκτωβρίου στα Γιάννινα.
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, ο Αντιπεριφερειάρχης απηύθυνε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό το οποίο επικεντρώνει σε πέντε βασικά θέμα που αφορούν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Άρτας.
Το πρώτο αφορά στην ανεύρεση χώρου για την κατασκευή Διοικητηρίου. Η Π.Ε. Άρτας έχει ζητήσει να της παραχωρηθεί μέρος του Στρατοπέδου «Παπακώστα», προκειμένου να κατασκευάσει το Διοικητήριο που λείπει από την Άρτα και που αξίζουν οι πολίτες της.
Έχει αποδεχθεί δε να καταβάλλει το τίμημα που έχει ζητηθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση.
Το δεύτερο θέμα αφορά στη συνέχιση εγγειοβελτιωτικών έργων πεδιάδας Άρτας. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα, που θα αντικαταστήσουν το παμπάλαιο αρδευτικό δίκτυο του κάμπου της Άρτας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Η κατασκευή δε, κλειστού δικτύου άρδευσης, το οποίο μπορεί να υποστηριχτεί από τις υποδομές που διαθέτει ήδη το φράγμα Πουρναρίου και το οποίο είναι και οικονομικότερο απ’ ότι ένα ανοικτό δίκτυο, καθίσταται απολύτως αναγκαία.
Η Άρτα μπορεί να παράξει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και σε μεγάλες ποσότητες αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα του κάμπου της Άρτας είναι το σύγχρονο Γεφύρι της Άρτας για τα οποία όλοι έχουν υποσχεθεί την κατασκευή τους αλλά κανείς το έπραξε.

Το τρίτο αφορά στην Ίδρυση Γεωπονικής Σχολής. Η Γεωπονική Σχολή στην Άρτα θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραγωγή των προϊόντων που αποτελούν το αντικείμενο έρευνας και διδασκαλίας της, κάτι που πλέον αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για μια πανεπιστημιακή σχολή και λόγο προτίμησης από υποψήφιους φοιτητές.
Η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όνειρο και αίτημα δεκαετιών για τους Αρτινούς, ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί.

Το τέταρτο αφορά στην ένταξη των Βυζαντινών Μνημείων στον κατάλογο της UNESCO. Ο αντιπεριφερειάρχης προτείνει την στήριξη από την Κυβέρνηση, με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί, του αιτήματος να ενταχθούν τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τέλος θέτει το ζήτημα της βελτίωσης των οδικών υποδομών στον ορεινό όγκο. Μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων της Εγνατίας και της Ιονίας οδού, είναι αναγκαία πλέον η βελτίωση των οδικών υποδομών στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Απαιτείται δε σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνο η βελτίωση αλλά και η κατασκευή νέων οδών, τόσο για τη σύνδεση της Εγνατίας και της Ιονίας με την ορεινή Άρτα όσο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των Δήμων Κεντρικών Τζουμέρκων και Γεωργίου Καραϊσκάκη που ζουν, εργάζονται και δημιουργούν κάτω από δύσκολες ακόμα συνθήκες.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 09:19

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

|

Το Κάστρο της Άρτας δεν ήταν “τυχαία” ανοιχτό - Για το κτίριο του Ξενία αρμόδιος είναι ο Δήμος Αρταίων

 

 

 

"Tο Κάστρο της Άρτας δεν ήταν ‘’τυχαία’’ ανοιχτό, όπως αναφέρθηκε, αλλά αποτελεί επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, όλες τις μέρες της εβδομάδας, πλην Δευτέρας, από 08.00 έως 18.00", επισημαίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας κα Βαρβάρα Παπαδοπούλου, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα της "Γ".

Ολόκληρο το κείμενο της απάντησης, ακολουθεί:

Σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδος σας, στις 26 Σεπτεμβρίου 2017, περί καταγγελίας επισκέπτη για την εικόνα του Κάστρου, η Υπηρεσία μας οφείλει να ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα.

Αναφέρθηκε ότι ο επισκέπτης, αρτινός μετανάστης στον Καναδά, που επισκέπτεται την πόλη της Άρτας κάθε χρόνο, έβρισκε επί 15 χρόνια κλειστό το Κάστρο, ενώ στις 11-09-2017 βρήκε –εντελώς τυχαία– το Κάστρο ανοιχτό. Το Κάστρο της Άρτας, η ανάδειξη του οποίου υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία μας μέσω του έργου ‘’Αποκατάσταση, Συντήρηση και Ανάδειξη Μεσαιωνικού Κάστρου Άρτας’’, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, στις αρχές του 2016. Έκτοτε παραμένει ανοιχτό για το κοινό, φυλασσόμενο από επί συμβάσει προσωπικό, που προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ για οκτώ μήνες, όπως συμβαίνει με όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, όπου στις αντίστοιχες αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. δεν υπηρετεί επαρκές μόνιμο προσωπικό φύλαξης. Συνεπώς, το Κάστρο της Άρτας δεν ήταν ‘’τυχαία’’ ανοιχτό, όπως αναφέρθηκε, αλλά αποτελεί επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, όλες τις μέρες της εβδομάδας, πλην Δευτέρας, από 08.00 έως 18.00.

Όσον αφορά στο κτίριο του Ξενία και την κατάσταση αποσύνθεσης και ετοιμορροπίας, η οποία καταγγέλθηκε, αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα είναι ο Δήμος Αρταίων, στον οποίο και έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το κτίριο.

Καθώς, ο χώρος του Κάστρου φυλάσσεται από επί συμβάσει προσωπικού της ΕΦ.Α. Άρτας, η Υπηρεσία μας ευθύς ερεύνησε την καταγγελία ότι στις 11-09-2017 ‘’έπαιζαν παιδιά στην επικίνδυνη οροφή του Ξενία, ανεξέλεγκτα και αφύλακτα’’. Όπως είναι αναμενόμενο, η συγκεκριμένη καταγγελία απεδείχθη ψευδής, καθώς –όπως μας επιβεβαίωσε ο φύλακας του χώρου– υπήρχαν παιδιά στο χώρο του Κάστρου και πέριξ του κτιρίου Ξενία, αλλά σε καμία περίπτωση ουδείς ανέβηκε στην οροφή του κτιρίου.

Όσον αφορά στην οργιώδη βλάστηση και τη μη κοπή των χόρτων, που δεν επιτρέπουν στον επισκέπτη την πρόσβαση σε αρκετά σημεία του Κάστρου, παραδεχόμενοι το αληθές του γεγονότος, σας γνωρίζουμε ότι η ΕΦ.Α. Άρτας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και αδυνατεί -με τον υπάρχον μόνιμο εργατοτεχνικό προσωπικό- να ανταπεξέλθει στη συντήρηση όλων των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητάς της. Τα όποια αιτήματα της Υπηρεσίας για επιπλέον χρηματοδότηση και δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ για αντιμετώπιση αυτών των αναγκών δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Επιπλέον, καθώς η εν λόγω καταγγελία ζητά την απόδοση ευθυνών για την τραγική –όπως αναφέρεται– κατάσταση των υπολοίπων μνημείων της Άρτας, θεωρούμε ότι μάλλον ο καταγγέλλων είτε δεν έχει επισκεφτεί τα μνημεία της πόλης είτε έχει άλλα κίνητρα, διότι τα επισκέψιμα μνημεία αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας βρίσκονται σε αρίστη κατάσταση. Είναι περιττό να αναφέρουμε τα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια των πολλών εκατοντάδων επισκεπτών για την Παρηγορήτισσα και τη Γλυπτοθήκη, την Αγία Θεοδώρα, την Παναγία στη Βλαχέρνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και τα υπόλοιπα μνημεία της Π.Ε. Άρτας.

Πέραν όμως των προαναφερθέντων, δεν μπορεί ο οιοσδήποτε επισκέπτης του Κάστρου, που έχει στο μυαλό του την εικόνα του Κάστρου προ εικοσαετίας, να έρχεται σήμερα και να μην βλέπει την τεράστια αλλαγή και το έργο που έχει συντελεστεί στο μνημείο, αλλά να μηδενίζει όλες τις γενόμενες προσπάθειες, παρατηρώντας μόνο τα χόρτα που δεν κόπηκαν, παρομοιάζοντας με τρόπο απαράδεκτο το Κάστρο με κτηνοτροφική μονάδα! Όλες οι εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, που έγιναν στα πλαίσια ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2017’’ από το Δήμο Αρταίων, έφεραν χιλιάδες επισκέπτες στο Κάστρο και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια, τόσο για τις εκδηλώσεις όσο και το για τον αρχαιολογικό χώρο. Είναι δυνατόν οι παραστάσεις αυτές και η πληθώρα των επισκεπτών να …σταβλίζονταν σε κτηνοτροφική μονάδα;

Ο καταγγέλλων –αρτινός επισκέπτης, βλέποντας το Κάστρο ανοιχτό μετά από 15 χρόνια και με ομολογουμένως εντελώς διαφορετική εικόνα, μετά από την ολοκλήρωση του έργου της ανάδειξης, παραβλέποντας όλα τα θετικά και τις γενόμενες προσπάθειες, επέλεξε να σταθεί στα χόρτα που δεν κόπηκαν! Δεκτή η καταγγελία και πραγματικό το γεγονός, ανεξαρτήτως των προβλημάτων υποστελέχωσης της Υπηρεσίας, αλλά δεν είναι παράξενο ότι ένας επισκέπτης μετά από 15 χρόνια, που είχε να επισκεφτεί το Κάστρο, δεν βρίσκει να σχολιάσει τίποτα θετικό; Απλά εκφράζουμε μια απορία!

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι υπάλληλοι της Υπηρεσία μας και η υπογράφουσα προσωπικά, έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε καθημερινά για την ανάδειξη των μνημείων της περιοχής και είμαστε στη διάθεση όλων των αρτινών πολιτών και επισκεπτών των μνημείων της πόλης, προκειμένου να ακούμε όλα τα καλοπροαίρετα σχόλια και να πράττουμε το καλύτερο δυνατό για την πόλη και τα μνημεία της.

Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

12888530
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
894
67516
195647

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 144 επισκέπτες και κανένα μέλος