A+ R A-
27 Απριλίου 2018
Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 09:51

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Ή Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΕΝΟΣ;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν οι εξελίξεις αυτές, δεν ήταν η περιγραφή της παθογένειας που παρατηρείται στην περιφερειακή διοίκηση, θα μπορούσαν να είναι ένα χαριτωμένο γεγονός… Χρήσιμο και για να περάσει ευχάριστα η ώρα, στους διάφορους καφενέδες της Ηπείρου…

 

 

 

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Όσο κι αν επιχειρήθηκε, να μείνει εντός των ορίων της περιφερειακής διοίκησης, η αντιπαράθεση για τον τρόπο χειρισμού του μείζονος θέματος της αναστολής λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Άρτας, αυτό δεν κατέστη δυνατόν, αρχικά για τον λόγο ότι η λειτουργία του στρατοπέδου είναι συνυφασμένη με την προοπτική της Άρτας και επίσης για τον λόγο ότι οι λειτουργίες, εντός της περιφερειακής διοίκησης, ήταν διαμετρικά αντίθετες, άρα ικανές ν’ αναδείξουν την παθογένεια της διοίκησης, η οποία μπορεί να έχει ως φόντο τον «τσαμπουκά» του ενός!

Με διευκρινισμένους τους όρους της χρησιμότητας, ανάμεσα στον «τσαμπουκά» και την ισχύ, μπορεί ν’ αναζητηθεί η χαμένη τιμή της περιφερειακής συνείδησης, που πρέπει να είναι η βάση της σωστής και χρήσιμης λειτουργίας της περιφερειακής διοίκησης. Για να προκύψει σ’ όλες τις βαθμίδες της διοίκησης και της λειτουργίας της παράταξης που διοικεί… Είναι προφανέστατο, πως η περιφερειακή συνείδηση, δεν επιβάλλει τον υδροκεφαλισμό της έδρας της Περιφέρειας, με όσα αυτό συνεπάγεται και κυρίως τον συγκεντρωτισμό, πάλι υπέρ του κέντρου ή της έδρας.

Περιφερειακή συνείδηση, σε αντιδιαστολή με όλα τα παραπάνω σημαίνει πως η λειτουργία όσων αποτελούν την περιφερειακή διοίκηση, θα πρέπει να ενισχύει τον ευγενή συναγωνισμό των Ενοτήτων που αποτελούν την Περιφέρεια. Με διακριτούς τους ρόλους όσων εκπροσωπούν τις Ενότητες και με τον ευγενή συναγωνισμό, να επιζητείται απ’ τον επικεφαλής, ο οποίος είναι ο ηγέτης του συνόλου της Περιφέρειας.

 

Άγνωστη λειτουργία

Αυτή η λειτουργία, είναι άγνωστή για τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος στα χρόνια που διοικεί την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει προβάλλει ένα θολό προφίλ, του οποίου τα χαρακτηριστικά είναι η αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία με τον πολίτη, αλλά και ο ιδιότυπος «τσαμπουκάς», που στην ουσία ακυρώνει την αποτελεσματικότητα, όταν μιλάμε για συλλογική διαδικασία, η οποία καθίσταται χρήσιμη, όταν το αποτέλεσμα, είναι προϊόν της συλλογικής δράσης και συζήτησης…

Οι διαπιστώσεις προκύπτουν απ’ τον τρόπο, που ο Καχριμάνης χειρίστηκε το θέμα του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Άρτας, αλλά και τις πληροφορίες που διέρρευσαν, όχι εν είδει κουτσομπολιού, αλλά ως αποτέλεσμα των προσωπικών δράσεων, του ίδιου του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη, αλλά και περιφερειακών συμβούλων.

Πιο απλά… Με τους χειρισμούς που όλοι είδαμε, στο πεδίο του ευγενούς συναγωνισμού των εκπροσώπων των περιφερειακών ενοτήτων, «χάθηκε η μπάλα»!

Δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση, να… ενοχληθεί ο Αλ. Καχριμάνης, γιατί ο Β. Ψαθάς, έστω και εν θερμώ, διαφώνησε με τις κινήσεις του αρχηγού ΓΕΣ, ο οποίος έκανε το «μνημόσυνο» του ΚΕΝ Άρτας, πουλώντας ενδιαφέρον, την στιγμή που ήταν ειλημμένη η απόφαση, αυτό να κλείσει! Αντίθετα… Θα έπρεπε να δει την κίνηση αυτή, με ιδιαίτερη συμπάθεια, μιας και ως περιφερειάρχης ηγείται του συνόλου της Περιφέρειας Ηπείρου και σε κάθε περίπτωση να ενισχύει πρωτοβουλίες που εκφράζουν το ενδιαφέρον, για το σύνολο της Περιφέρειας, υπέρ όλων των Ενοτήτων. Ας γινόταν αυτό, έστω και καθυστερημένα, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το ΚΕΝ Άρτας.

Έπραξε ακριβώς το αντίθετο. Έδειξε την ενόχλησή του, για την πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, για τον οποίο Β. Ψαθά, πρέπει να επαναλάβουμε, έπραξε αυτό που επέβαλλε ο ρόλος του.

 

Μέτωπο κατά Ψαθά…

Στο μεταξύ είχε προκύψει μείζον θέμα, σε σχέση με την λειτουργία του περιφερειακού συμβούλου Δ. Βαρέλη, ο οποίος στην κρίσιμη στιγμή, έβαλε πάνω στην αξιολόγησή του, την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ των αποστράτων, απ’ αυτή του περιφερειακού συμβούλου, άσχετα αν η δεύτερη ιδιότητα, είναι αποτέλεσμα της επιλογής κάποιων χιλιάδων πολιτών του νομού Άρτας… Γνωστά αυτά τα θέματα, έχουν καταγραφεί και οι πολίτες έχουν άποψη.

Στο κρίσιμο σημείο… Την επόμενη ημέρα, αντί ο ηγέτης να ζητήσει απ’ τα στελέχη του, την κοινή λειτουργία τους, η οποία θα είχε ως σημείο αναφοράς, την υπεράσπιση των συμφερόντων της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας, δέχτηκε στο γραφείο του, τον περιφερειακό σύμβουλο, που υποβάθμισε πρώτα τον δικό του ρόλο και ακολούθως της Περιφερειακής Ενότητας, για να συστήσουν… μέτωπο εναντίον του αντιπεριφερειάρχη και από κοινού να συμφωνήσουν, ότι Περιφέρεια Ηπείρου, είναι ο «τσαμπουκάς» του ενός. Του Καχριμάνη δηλαδή, κατά το «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει».

Αν οι εξελίξεις αυτές, δεν ήταν η περιγραφή της παθογένειας που παρατηρείται στην περιφερειακή διοίκηση, θα μπορούσαν να είναι ένα χαριτωμένο γεγονός… Χρήσιμο και για να περάσει ευχάριστα η ώρα, στους διάφορους καφενέδες της Ηπείρου… Όμως είναι ο καθρέφτης της επικίνδυνης τακτικής, η οποία επιχειρεί «να σκεπάσει κάτω απ’ το χαλί» το μείζον πρόβλημα της λειτουργίας της περιφερειακής διοίκησης, η οποία είναι αποδεδειγμένο ότι στερείται συλλογικότητας και επιδίωξη του ηγέτη, είναι να επιδεικνύει αυτός την όποια αποτελεσματικότητα, για να έχει δίπλα του «μαριονέτες», που μόνο θα συμφωνούν μ’ αυτόν!

Όμως σε συλλογικές διαδικασίες, όπου η έντονη δράση άξιων συνεργατών είναι εκ των ων ουκ άνευ, δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι τακτικές και πρακτικές, που προβάλλουν το θολό μείγμα του «τσαμπουκά» και της «αποτελεσματικότητας», ακριβώς για να μην ακουστούν όλες οι φωνές, οι οποίες ενοχλούν μόνο τους ηγέτες, που δεν έχουν αρχικά εμπιστοσύνη στο σύνολο και ακολούθως στις δικές τους δυνάμεις…

 

Γιατί τώρα;

Λογικό το ερώτημα, που ακολουθεί:

-Τώρα εμφανίστηκε αυτή η παθογένεια στην περιφερειακή διοίκηση του Αλ. Καχριμάνη;

Βεβαίως όχι… Απ’ την ύπαρξη της συγκεκριμένης περιφερειακής διοίκησης του συγκεκριμένου ηγέτη είναι παρούσα, αλλά επιμελώς σκεπασμένη «κάτω απ’ το χαλί»! Την δε επιμέλεια την εξασφάλιζε η αγωνία όλων των συνεργατών του Καχριμάνη, που μπορεί και να ήθελαν κάτι για την επόμενη ημέρα ή γιατί δεν τους παρουσιάστηκε, το μείζον θέμα, για το οποίο υποχρεωτικά έπρεπε να πάρουν θέση, άσχετα να στεναχωρούσαν τον… αρχηγό! Όπως το θέμα του στρατοπέδου της Άρτας.

Όμως το θέμα με το στρατόπεδο της Άρτας, που δημιούργησε την ένταση ανάμεσα σε Καχριμάνη και Ψαθά, είναι τόσο χαρακτηριστικό, που… υποψιάζει όλους τους πολίτες… Με βάση αυτό, μπορούν να συγκρίνουν χειρισμούς, οι οποίοι είχαν αναδείξει την παθογένεια της λειτουργίας του ιδιότυπου «τσαμπουκά», αλλά δεν είχαν αξιολογηθεί όσο θα έπρεπε, απ’ τους πολίτες…

Εξ άλλου και το γεγονός, ότι ο Καχριμάνης μίλησε με αρκετούς αρτινούς, για να μεταφέρουν το μήνυμά του, ότι ο Ψαθάς δεν έπραξε σωστά, σε σχέση με τις εξελίξεις για το στρατόπεδο της Άρτας, δείχνει, ίσως την σοβαρότερη πτυχή της παθογένειας, που αφορά στη ανασφάλεια του ηγέτη…

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018 09:52

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13098599
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
670
16003
101426

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 38 επισκέπτες και κανένα μέλος