A+ R A-
18 Νοεμβρίου 2018
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 09:24

Ο συνεχής αγώνας φέρνει τα αποτελέσματα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

|

Ευτυχώς, επρυτάνευσε η λογική και ύστερα από έναν μακροχρόνιο αγώνα ο Άγιος Γεώργιος έμεινε καβαλάρης και δεν έγινε βαρκάρης κατά την επιθυμία πολλών. Ένα ενδιαφέρον, λοιπόν, τηε κοινότητας που έγινε σημαία στους αγώνες για την επίτευξη του τελικού σκοπού.

 

 

 

 

 

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΠΤΗ

 

 

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες στην καρδιά της Πίνδου στο Μυρόφυλλο Τρικάλων μια μικρή κοινότητα ανθρώπων με βασική αρχή, ότι τα μνημεία είναι οι άφωνες μαρτυρίες της ανθρώπινης παρουσίας στο χώρο, τεκμήρια και στοιχεία της ταυτότητας ενός λαού ξεκίνησε έναν αγώνα διάσωσης, συντήρησης, αναστήλωσης και αξιοποίησης επ' αγαθώ του ανθρώπου της ιστορικής μονής του Αγ. Γεωργίου στο Μυρόφυλλο. Δεν ήταν μόνον ο χρόνος που έκανε για πάρα πολλά χρόνια ανενόχλητα στο παραπάνω μνημείο τη δουλειά του με συνεργούς την αμέλεια και την αδιαφορία των ανθρώπων ή και την έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής ή ακόμη την εξέλιξη, τις αντιλήψεις και τις διάφορες του καθενός απόψεις που καθημερινά αφαιρούσαν μέρες απο τη ζωή του μνημείου, αλλά στην πορεία των προσπαθειών μας συναντήσαμε έναν σκληρότερο εχθρό, αυτόν της παράλογης ανάπτυξης που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δημιουργήματα και τη φύση στο βωμό του κέρδους. Αναλώσαμε χρόνο στον αγώνα κατά της εκτροπής των νερών του Αχελώου η λίμνη των οποίων θα επηρέαζε ανεπανόρθωτα το μοναστήρι βυθίζοντάς το στα νερά της. Ευτυχώς, επρυτάνευσε η λογική και ύστερα από έναν μακροχρόνιο αγώνα ο Άγιος Γεώργιος έμεινε καβαλάρης και δεν έγινε βαρκάρης κατά την επιθυμία πολλών. Ένα ενδιαφέρον, λοιπόν, τηε κοινότητας που έγινε σημαία στους αγώνες για την επίτευξη του τελικού σκοπού.
Η ολοκλήρωση της αναστήλωσης των δυο αυτών παλαιότερων εκκλησιών του μοναστηριού στερεώνει αισθητικά και ιστορικά όλο το μοναστηριακό συγκρότημα, γιατί συγκρατεί τη μνήμη στην περιοχή πάνω από μια χιλιετία. Κάθε μνημείο, βεβαίως, είναι η έκφραση του χρόνου και ως τέτοια δεν πρέπει να εξαφανίζεται από αυτά. Την εκφράζει με τα υλικά, το σχέδιο, τις διάφορες λύσεις που δίνει η μαστορική τέχνη κατά την αναστήλωσή τους. Ο χρόνος αυτός, εφόσον είναι γνωστός, πρέπει να διατηρείται, για να μην εξαφανίζεται η ιστορία. Είναι σημαντικό για την περιοχή να τεκμηριώνεται η παρουσία των ανθρώπων και να διατηρείται η αποτύπωση των δραστηριοτήτων του πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία τόσους πολλούς αιώνες και στη συγκκριμένη περίπτωση τετρακόσια και παραπάνω χρόνια. Χρησιμοποιώντας εδώ τα παλιά υλικά ως μαρτυρία του παρελθόντος διατηρήθηκε πάνω από όλα ο χρόνος και η ιστορία στο μνημείο. Έτσι, επετεύχθη η αρχική μορφή του και ο χρόνος επανήλθε στον επισκέπτη. Αυτό συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις ιδιαίτερα με την πέτρα τη χειροποίητη πέτρα, εννοώ καμάρες, πουλίτσες, θόλοι κτλ. Κάθε στοιχείο του παρελθόντος ξαναμίλησε με τη γλώσσα της εποχής του πάνω στο μνημείο.
Ο συνεχής αυτός αγώνας παρά τις δυσκολίες, τις αστοχίες, τις ατυχίες φέρνει αποτελέσματα . Έφερε την αναστήλωση δυο ιστορικών τεκμηριών της ανθρώπινης παρουσίας στον τόπο αυτόν καθιστώντας την πράξη των χορηγών του έργου αυτού μια θεάρεστη και εθνικής σημασίας ενέργεια.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 09:26

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13985290
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
5845
34598
77862

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 επισκέπτες και κανένα μέλος