A+ R A-
22 Μαΐου 2018
Κώστας Γκέτσης

Κώστας Γκέτσης

Του

ΧΑΡΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ*

 

Ήρθε στην Άρτα ο Υπουργός Παιδείας, κ. Γαβρόγλου, για να «μπαλώσει» τις παραλείψεις του νομοσχεδίου. Και μας ενημέρωσε ότι «για λόγους τεχνικούς δεν γράφτηκε ότι η έδρα του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου θα είναι η Άρτα, αλλά εννοείται...» Αυτή ήταν η απάντηση για μια βασική πληροφορία που δεν περιλαμβάνεται και δεν αναγράφεται στο νομοσχέδιο προς ψήφιση, ότι «ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ». Εδώ και μήνες ολόκληρους βροντοφωνάζουμε ότι στο νομοσχέδιο δεν αναγράφεται ξεκάθαρα η έδρα του πάρκου, εδώ και μήνες ζούμε με υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και με καμία απτή απόδειξη των λεγομένων τους, εδώ και μήνες τα Ιωάννινα διακηρύσσουν ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι αυτή που θα αποφασίσει την έδρα και την τοποθεσία του πάρκου και ότι και για αυτούς θεωρείται αυτονόητο προς το δικό τους συμφέρον, να το στήσουν στη μεγάλη πόλη στα πλαίσια του Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και μόλις χθες, καταφτάνει ο Υπουργός από την Αθήνα για να μας πει ότι «η έδρα παραλείπεται αλλά εννοείται»! Μεταφέρω ακριβώς τα λόγια του, κατά τη διευρυμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Ηπείρου, στην οποία παραβρέθηκε χθες «Όσον αφορά το Πάρκο, για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομικά το καθεστώς που είχε και είναι προφανές ότι θα είναι στην Άρτα. Καταλαβαίνω ότι για λόγους τεχνικούς δεν γράφτηκε στο νόμο με τέτοια σαφήνεια, παρόλο που γράφεται ότι θα είναι όπου είναι και η γεωπονική σχολή. Πάντως... θα γραφτεί ότι θα είναι στην Άρτα». Τουλάχιστον, κ. Υπουργέ, μετά από τις πιέσεις όλων μας, ας γραφτεί...διότι για ένα νέο εγχείρημα που, όπως λέτε, είναι η πρώτη φορά που ρυθμίζεται νομικά το καθεστώς του, δεν νομίζετε ως Υπουργός ότι τίποτα δεν θα έπρεπε να εννοείται αλλά να είναι γραμμένο και κατοχυρωμένο για μας, ως πόλη και ως τοπική κοινωνία; Μάλιστα, στην προσπάθειά του να «μπαλώσει» το θέμα, τόνισε τα εξής «Το θέμα μας είναι ποιος θα είναι ο χάρτης στην ανώτατη παιδεία την επόμενη δεκαετία, δεν είναι ούτε η πανεπιστημιοποίηση ούτε η ενοποίηση ούτε τίποτε άλλο. Αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε στην Άρτα και σε άλλες πόλεις, θα είναι ένα εγχείρημα που θα έχει βάθος δεκαετίας, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση σε μια δεκαετία, δεν είναι αυτό το θέμα μας...» Ναι αλλά κύριε Υπουργέ, αυτό είναι θέμα δικό μας, διότι αυτό που η δική σας κυβέρνηση έχει «ξεχάσει» να γράψει στο νομοσχέδιο προς ψήφιση, δηλαδή την έδρα του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου, αυτό που εσείς λέτε ότι «εννοείται», θα αποτελεί μελανό σημείο για την πόλη μας από την επόμενη ή μεθεπόμενη κυβέρνηση, μιας που για τους ίδιους «δεν θα εννοείται!». Και μια ωραία μέρα λοιπόν, σε βάθος δεκαετίας όπως ο ίδιος λέτε, θα ξυπνήσει ο λαός της Άρτας με μια νέα ανακοίνωση από πλευράς μιας άλλης κυβέρνησης, ότι δηλαδή το Πάρκο ίσως δεν αποδίδει τα μέγιστα στην Άρτα οπότε ας το μεταφέρουμε προς το συμφέρον των φοιτητών σε μια άλλη μεγαλύτερη πόλη.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Αρταίων, ο οποίος παρέδωσε μια ακόμη εισήγηση στον Υπουργό – μια εισήγηση που δόθηκε ένα βήμα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου- ζητώντας η έδρα του Πάρκου να είναι η Άρτα. Η κίνηση αυτή φανερώνει τις αμφιβολίες και του ιδίου, μετά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις στον αρτινό τύπο, ότι τελικά ίσως προτιμηθεί ως έδρα του Πάρκου η πόλη των Ιωαννίνων. Ανέφερε λοιπόν στον Υπουργό, μεταξύ άλλων, τα εξής «Όλο το προηγούμενο διάστημα γνωρίζαμε ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα, ωστόσο αυτό δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο. Ζητάμε, τόσο από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου, όσο και από την Υπουργό κ. Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και τον κ. Τσίρκα κυβερνητικό βουλευτή Άρτας, να πάρουν επίσημα θέση στο γιατί δεν διευκρινίζεται ότι η έδρα του Πάρκου θα είναι η Άρτα. Έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;» Θα μου επιτρέψετε να κάνω τη δική μου παρατήρηση ότι η ελπίδα και η πίστη στις υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων δεν αποτελεί ΓΝΩΣΗ αλλά ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ, η γνώση βασίζεται σε απτά στοιχεία και αποδείξεις και όπως ο ίδιος επεσήμανε κατά την εισήγησή του «η έδρα του Πάρκου δεν διευκρινίζεται στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο»! Πώς λοιπόν, αποτελεί για τον ίδιο γνώση ένα στοιχείο που για όλους εμάς τους υπόλοιπους Αρτινούς παραλείπεται από το νομοσχέδιο και για το οποίο βροντοφωνάζουμε εδώ και μήνες ολόκληρους ότι πρέπει να γίνουν σωστοί και έξυπνοι χειρισμοί, ώστε να μην ζημιωθεί η τοπική κοινωνία στο τέλος της υπόθεσης; Πριν από δυόμισι μήνες, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, επεσήμανα την παράλειψη αυτή και εν συνεχεία, με συνεντεύξεις μου στον αρτινό τύπο, έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου. Και για να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου, όχι δεν στοχεύω να λάβω τα εύσημα για αυτό, αφού όπως είναι γνωστό δεν αποτελούσε κρυφή πληροφορία το ότι δεν αναγράφεται η έδρα του Πάρκου στο νομοσχέδιο προς ψήφιση...
Όποιος φορέας ενδιαφερόταν, μάθαινε. Όποιος φορέας ήθελε να είναι προνοητικός και όχι εφησυχασμένος, μάθαινε. Θα ήταν συνετό από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, που τελικά τώρα δηλώνουν ότι γνώριζαν κάτι (το οποίο, όπως αποδείχτηκε πια, είχαν αμφιβολίες ότι «γνώριζαν»), να αναλάβουν την ευθύνη των ελλείψεων στο σχεδιασμό των πράξεών τους και αντί να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους, μακριά από τον εαυτό τους, ας δράσουν τώρα, έστω και την τελευταία στιγμή προς το αληθινό συμφέρον της Άρτας και της τοπικής κοινωνίας!
Έστω και την τελευταία στιγμή, ας κάνουν σωστές κινήσεις που να μας κατοχυρώνουν ως Άρτα, διότι τίποτα δεν «εννοείται» στην πολιτική και τα λάθη του παρελθόντος (ΚΑΣ- ΞΕΝΙΑ, ΚΕΝ Άρτας), θα πρέπει να γίνονται μαθήματα για το μέλλον!

|

 

Η δική μου προσωπική ελευθερία τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου

 

 

 

 

 

 

Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΣΜΕΝΟΥ

 

Η Αθήνα γίνεται Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 και τα βιβλία βρίσκονται ή θα έπρεπε να βρίσκονται παντού. Αποφασίσαμε εδώ , στο απόκεντρο να τιμήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας  και να υποστηρίξουμε το βιβλίο, τους συγγραφείς, τη  γραφή, τη σκέψη και μαγεία του βιβλίου. Θα ξεκινήσω μ΄έναν μεγάλο συγγραφέα, τον Θοδωρή Καλλιφατίδη που μας έκανε την τιμή να μας παραχωρήσει αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μιας και ο ίδος συμμετείχε στις εκδηλώσεις αυτές.

 

Η συνέντευξη

 

«Τα σύνορα της ελευθερίας: Η τέχνη και η λογοτεχνία προϋποθέτουν ελευθερία. Τι προϋποθέτει η ελευθερία», είναι το θέμα της εισήγησης που θα κάνει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης, στην διοργάνωση «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και εξ αυτού του γεγονότος, είχαμε επικοινωνία μαζί του, για να εντρυφήσουμε περισσότερο σ’ αυτή την διοργάνωση και το πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι και για τους πέραν της πρωτεύουσας πολίτες.

Η συζήτηση ακολουθεί:

-Με αφορμή την παρουσία σας στην «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και την εισήγησή σας: «Τα σύνορα της ελευθερίας: Η τέχνη και η λογοτεχνία προϋποθέτουν ελευθερία. Τι προϋποθέτει η ελευθερία;» τι προϋποθέτει τελικά την ελευθερία,πόσο αναγκαία είναι η ελεύθερη γλώσσα και σκέψη στην λογοτεχνία;Υπάρχουν σήμερα αυτές οι προϋποθέσεις στην Ευρώπη, το ίδιο π.χ στη Σουηδία όσο και στην Ελλάδα ή διαφοροποιούνται;

«Το δίλημμα της Δημοκρατίας είναι ότι έχει αρχές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη κατάργηση της. Με δημοκρατικούς χειρισμούς πήρε ο Χίτλερ την εξουσία. Η ελευθερία γνώμης κι έκφρασης χρησιμοποιήθηκε για να δικαιωθούν αποτρόπαια εγκλήματα, όπως το Ολοκαύτωμα. Ο Αλμπέρ Καμύ έλεγε ότι η ελευθερία θέλει τρυφερότητα κι ο Πλάτων ότι θέλει ευθύνη και μυαλό. Η δική μου προσωπική ελευθερία τελειώνει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Αν δεν μάθουμε να σεβόμαστε αυτό θα συνεχιστούν οι πόλεμοι, τα ολοκαυτώματα, τα ψέματα.»

-Υπάρχει ελεύθερος συγγραφέας και ελεύθερη γραφή;

«Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένας συγγραφέας να είναι εντελώς ελεύθερος από την εποχή του, από τη κληρονομιά του, τη καταγωγή του, τη παιδεία του. Μπορεί όμως να γράψει εναντίον όλων αυτών. Μ΄ αυτή την έννοια μπορεί να είναι ελεύθερος.»

-Έρχεστε ανά τακτά διαστήματα στην Ελλάδα. Τι καταγράφει η δικιά σας ματιά;

«Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι ακραία κινήματα κερδίζουν έδαφος κι εδώ. Κι ότι η χώρα μας λίγο ως πολύ πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική υπαγορευμένη από άλλους. Πρόσφατα έμαθα ότι οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες πρέπει να αγοράσουν οι ίδιοι τον απαραίτητο ρουχισμό. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Να αγοράζουν το όπλο και τις σφαίρες; Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει πολλή δουλειά, έγραψε ο Ρίτσος, Για να γυρίσει η χώρα μας θέλει ακόμα περισσότερη.»

-Γράφετε κάτι καινούργιο;

«Ναι. Πάντα δουλεύω και δουλεύω όσο το επιτρέπει η υγεία μου. Δεν μού αρέσει όμως να ανοίγω τη κατσαρόλα για να δείξω τι ετοιμάζω. Κόβει την όρεξη και των άλλων και τη δική μου.»

 

O συγγραφέας της καρδιάς μας

 

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάουςς της Λακωνίας το 1938. Ο πατέρας του, Δημήτριος Καλλιφατίδης, ήταν δάσκαλος με καταγωγή από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του, Αντωνία Κυριαζάκου καταγόταν από τους Μολάους.
Το 1946 ήρθε στην Αθήνα και φοίτησε στο 5ο γυμνάσιο αρρένων. Αργότερα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Αφού εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, το 1964 μετανάστευσε στη Σουηδία, όπου μέχρι σήμερα διαμένει. Επισκέπτεται ανά τακτά διαστήματα την Ελλάδα όπου το βλέμμα του παρατηρητή και φιλοσόφου αλλά και του σοφού ανθρώπου καταγράφει. Και πάντοτε η ματιά του είναι βελούδινη.
Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε στα 1969 με μια ποιητική συλλογή, έγινε όμως γνωστός μέσα από τα μυθιστορήματά του. Τα πρώτα πεζογραφήματά του τα έχει γράψει στα σουηδικά (1980 Αγάπη, 1981 Δούλοι κι αφέντες, 1987 Ο έκπτωτος άγγελος κ.ά.), ενώ αργότερα έγραψε κάποια έργα πρώτα στα ελληνικά (1994 Τιμάνδρα, 1997, Ποια είναι η Γαβριέλα Όρλοβα, 1998 Οι εφτά ώρες στον Παράδεισο κ.ά.).
Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, ταξιδιωτικά δοκίμια, θεατρικά έργα• έχει γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο (ανάμεσά τους το Με λένε Στέλιο, μεταφορά μυθιστορήματός του) και έχει σκηνοθετήσει την ταινία Kärleken. Το τελευταίο του βιβλίο «Μια ζωή ακόμα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ.
Το πορτρέτο του κοσμεί την αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης της Στοκχόλμης με τις προσωπογραφίες των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Σουηδίας. Ένας γλυκύτατος άνθρωπος, ένας μεγάλος συγγραφέας που καταφέρνει να ακροβατήσει ανέμισα σε δύο κόσμους και δύο γλώσσες, μια που του χαρίστηκε και μια που την κατέκτησε. Και που μεγαλούργησε και στις δύο γράφοντας για τόσα χρόνια τα έργα του διπλά.
Βλέμμα καθάριο , σκέψη κοφτερή,  γραφή που σε παρασέρνει όχι σαν χείμαρρος αλλά σαν ένα γλυκό ποταμάκι που στο τέλος γίνεται  ωκεανός και κύμα. Σαν τις φωτιές που σιγοκοιμούνται αλλά ζεσταίνουν και ενίοτε μεγαλώνουν όταν ο αέρας δυναμώσει, μιας και τις μικρές τις σβήνει αλλά τις μεγάλες τις θεριεύει.Έτσι είναι και η γραφή του, η λογοτεχνική του παραγωγή. Μια μεγάλη φωτιά που περιφρουρεί την Ιδέα του Ανθρώπου, το πνεύμα του  Ανθρώπου αλλά πιο πολύ το έργο του. Να είσαι απλά αυτό που πρέπει Άνθρωπος.
«Ο άνθρωπος όπως τα δέντρα χρειάζονται ένα φως, έναν ουρανό, μια πίστη. Αλλιώς δεν μεγαλώνουν γερνάνε μόνο. Εντούτοις στις στιγμές της βαθιάς λύπης καταριέται ο άνθρωπος  το μόνο που έχει στη ζωή του, το φως που πέφτει  επάνω του».(Στο φως του Βορρά).
Εμείς τον ευχαριστούμε βαθιά για τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο σημαντικότατος αυτός συγγραφέας, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και των Βορείων Χωρών, της Αμερικής, ο συγγραφέας της καρδιάς μας.

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018 09:51

Ο θάνατος του αγρότη

Του

ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΒΑΤΣΙΟΥ*

 

Στις Βρυξέλλες σε ένα επαγγελματικό ταξίδι ένας Γερμανός Ευρωβουλευτής μου εκμυστηρεύτηκε σε μια ιδιωτική συζήτηση τι θεωρεί ως μεγάλο αγκάθι στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Μου εξήγησε λοιπόν ότι δομικό πρόβλημα είναι η συνεχής υπερφολόγηση η οποία δεν αφήνει την επιχειρηματικότητα να ανασάνει και να δημιουργήσει. Πριν προλάβω να ανταπαντήσω για τις απαιτήσεις των δανειστών, μου ανέφερε ένα παράδειγμα. «Πάρε για παράδειγμα την φορολόγηση των αγροτών σας. Τα δυσβάσταχτα μέτρα του 2015 δεν τα ζήτησε καμία τρόικα αλλά ήταν πρόταση της Ελληνικής κυβέρνησης». Δυστυχώς είχε απόλυτο δίκιο. Δράστης ο κύριος Τσακαλώτος και οι συνάδελφοί του. Θέλετε να σας θυμίσω τι άλλαξε για τους αγρότες; Διαβάστε:

 1. Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2.Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26%.
3. Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
4. Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
5. Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6. Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8. Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
9. Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων (τρόφιμα κ.λπ.) στο 23%.

Είναι αδύνατον λοιπόν σε μια χώρα με μικρό κλήρο, χωρίς συνεργατικές ωφέλειες και δράσεις και με αυτό το ασήκωτο φορολογικό να μπορέσει να πάρει μπροστά ο παραγωγικός πρωτογενής τομέας που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία. Τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και μερικούς μήνες στο σύνολο τους, προκαλούν αφαίμαξη στην ελληνική ύπαιθρο καθώς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ, χρήματα που λείπουν από τον αγροτικό κόσμο.
Μια σοβαρή κυβέρνηση σε μια σύγχρονη χώρα, το πρώτο που θα κοιτάξει για την παραγωγική της ανασυγκρότηση είναι ο πρωτογενής τομέας. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα ώστε τα ελληνικά προιόντα να γίνουν και ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές.
Δυστυχώς την ώρα που γράφω αυτά ο υπουργός – να τον κάνει ο Θεός – Γεωργίας, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των μελών του Δ.Σ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , γιατί λέει ξέχασαν τις προθεσμίες σύναψης σύμβασης για το Κοινοτικό Πρόγραμμα Προώθησης της Φέτας. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν 5,2 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικής συμμετοχής για την προώθηση του εθνικού, εμβληματικού Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης προϊόντος μας (Π.Ο.Π.) στην Ευρώπη αλλά και τις Η.Π.Α και τον Καναδά.  Περαστικά μας!


*Πολιτικός Συντάκτης Star Chanel

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Mα το ντέρμπι είναι στημένο κι από πριν ξεπουλημένο
κι εσύ πνίγεσαι με δίχρωμα κασκόλ
ΕΛΛΑΣ
Στίχοι: Σταμάτης Μεσημέρης
Μουσική: Σταμάτης Μεσημέρης
Πρώτη εκτέλεση:
Βασίλης Παπακωνσταντίνου


Πως στήθηκε στον τοίχο η Άρτα, σ’ ένα παιχνίδι, που έμοιαζε ντέρμπι, αλλά δεν ήταν... Πριν ξεκινήσει, είχαν φροντίσει οι παράγοντες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να... σκιάξουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και αυτός να κάνει την επίσημη επίσκεψή του στην Ήπειρο, αρκούντως φοβισμένος και να εξαγγέλλει, ακριβώς τα αντίθετα, απ’ όσα είχε εξαγγείλει και ψήφισε η Βουλή, σε ανάλογες περιπτώσεις (σ.σ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων). Η περιγραφή που κάνει το ρεπορτάζ της «Γ», είναι αρκούντως διαφωτιστική...
Το πρώτο που αφορούσε τον υπουργό Παιδείας, ήταν να μην έχει απέναντί του, τους καθηγητάδες και όλο το σύστημα της λειτουργίας του ακαδημαϊκής κοινότητας. Και του το εξασφάλισαν αυτό, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι είδαν από πολύ καιρό τώρα τους καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου να... ξερογλείφονται, για το πότε θα έρθει η ώρα να ονομαστούν καθηγητές Πανεπιστημίου και να μετακομίσουν στα Γιάννενα, θεωρώντας πως εκεί το γήπεδο, έχει περισσότερες συγκινήσεις (πριμ, στημένα και όλα όσα λέγονται στις ποδοσφαιρικές συζητήσεις). Όταν ήρθε η ώρα να φτάσει στην Άρτα, αυτό το είχε εξασφαλισμένο, για να μπορεί ακολούθως να κάνει παιχνίδι...
Άσφαιρα τα πυρά του δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη, που αν και αναζητούσε το αυτονόητο, δεν έπεισε... Αναζητούσε το Πανεπιστήμιο Ηπείρου, γνωρίζοντας όμως ότι ο υπουργός και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είχαν συμφωνήσει για το ΥΠΕΡπανεπιστήμιο Ιωαννίνων και περιέλαβε αυτή την θέση και στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί για συζήτηση στην Βουλή, τις επόμενες ημέρες... Γνωρίζει ο υπουργός, ότι όλα τα Πανεπιστήμια στην χώρα μας, φέρουν το όνομα της Περιφέρειας που αναπτύσσονται και όχι μιας πόλης. Όμως είπαμε τα Γιάννενα είναι Γιάννενα και για τον λόγο αυτό, στην περίπτωσή μας, δεν μιλάει κανένας για συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίου, αλλά για απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου, απ’ το ΥΠΕΡπανεπιστήμιο Ιωαννίνων!
-Ποιός μίλησε και σ’ αυτή την περίπτωση, για την αναγκαιότητα της περιφερειακότητας και της διαμόρφωσης της περιφερειακής συνείδησης;
Κανένας φυσικά, γιατί αυτή η έννοια, αλλά και η λειτουργία, δεν περνάει απ’ την σκέψη όσων αποφασίζουν για την τύχη της περιφέρειας Ηπείρου. Αντίθετα, προκύπτουν οι παράγοντες, που προβάλλουν το «κόκκαλο» που πέταξαν οι παράγοντες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα και την Πρέβεζα κατά κύριο λόγο. «Υλοποιούνται οι συγκεκριμένες προτάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Βασίλης Τσίρκας και σε ανάλογο πνεύμα είναι και η δήλωση του έτερου βουλευτή Κώστα Μπάρκα, που χαίρεται γιατί η Πρέβεζα, δεν έμεινε εκτός διανομής...
«Νάχαμε να λέγαμε», είναι όλα αυτά. Στην Άρτα δημιουργείται ένα πανεπιστημιακό τμήμα, που ανάλογο υπάρχει και στα Γιάννενα, για να μην προκύψει ενδιαφέρον απ’ την πλευρά των υποψηφίων, που θα επιλέξουν το πρωτότυπο των Ιωαννίνων και να κλείσει. Ωραίο το κόλπο! Το ίδιο και στην Πρέβεζα. Υπάρχει στα Γιάννενα τμήμα Οικονομικών Σπουδών και δημιουργείται στην Πρέβεζα πανεπιστημιακό τμήμα Λογιστικής. Να μην το προτιμήσει κι αυτό, κανένας και να κλείσει... «Το στρίβειν διά του αρραβώνος»... Ο αποπροσανατολισμός, είναι πάντα η μεγάλη δύναμη της εξουσίας και την ζήσαμε, διά του περίεργου υπουργού Γαβρόγλου...
Θα περίμενε κανένας, οι έντονες αντιδράσεις, σ’ αυτά τα απλά θέματα, να προκύψουν απ’ τους καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου, οι οποίοι δεν θα έκαναν την επανάσταση, αλλά θα υπερασπιζόταν το ίδρυμα και την πόλη, στην οποία ζουν τόσα χρόνια και απ’ αυτά έχουν απολάβει πολλά. Αλλά τα πολλά, τα σβήνουν πάντα, τα περισσότερα... Καθώς η ανάλυση περιλαμβάνει και ποδοσφαιρικές έννοιες, ας περάσουμε στο πρώτο συμπέρασμα. «Κότες» οι κύριοι καθηγητές... Κοιτάζουν τα Γιάννενα και ηδονίζονται...
Ας συμβιβαστούμε λοιπόν με το «κόκκαλο» και να περάσουμε στην άλλη πλευρά... Τους νικητές του ΥπερΠανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι όταν έκαναν τον υπέρ πάντων αγώνα για να πετύχουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους, ότι η απληστία δεν υπήρξε ποτέ καλός σύμβουλος.
Γράφει ο σοβαρός αναλυτής Χρήστος Μασσαλάς (σ.σ πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων): «Τα αξιόλογα πανεπιστήμια είναι προϊόν αργών και προσεκτικών διαδικασιών ενώ τα τεχνολογικά ιδρύματα απαιτούν γρήγορες και ευέλικτες προσαρμογές. Η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να κατανοεί ούτε τον παράγοντα ποιότητα, ούτε το διακριτό ρόλο των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ούτε το ρόλο τους στην επιβίωση της χώρας. Το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό και θα έχει διάρκεια. Οι πληθωριστικές τάσεις σε καμιά από τις εκφάνσεις της κοινωνίας δεν είναι ωφέλιμες. Πόσο μάλλον στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης»!


Υ.Γ. Δεν κάνουμε λόγο για την Γεωπονική Σχολή, γιατί μπορεί ο καθένας να φανταστεί, τι θα συνέβαινε αν κι αυτή πήγαινε στα Γιάννενα, που δεν έχουν ούτε πεδιάδα, ούτε Τζουμέρκα, ούτε Αμβρακικό...

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Το φάντασμα του χρέους, των υπερ-πλεονασμάτων, των φόρων, της παραγωγικής καθήλωσης, της ανεργίας και της φτωχοποίησης θα πλανιέται πάνω από τη χώρα και μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια.
 Οι Γερμανοί δεν θέλουν να δώσουν το χρέος, το ΔΝΤ θέλει να μειωθούν οι συντάξεις -για να μειωθούν, ταυτόχρονα, οι φόροι στις επιχειρήσεις- και να μην αυξηθούν οι μισθοί. Ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το μόνο που σκέφτονται είναι την καρέκλα. Γι’ αυτή τα κάνουν όλα.
 Ειδικά ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε τόσο πειθήνιος στα κελεύσματα της τρόικας, με το διακύβευμα της διακράτησης της εξουσίας, που δέχεται οποιοδήποτε «τίμημα». Αυτό είναι πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοια ευκαμψία για την εξουσία μόνο σε βασιλικές αυλές συναντάμε… Ειδικά δε στο θέμα των πλεονασμάτων του 3,5% που «επιτυγχάνονται» με υπερφορολόγηση, κάτι που ανακόπτει τους ρυθμούς ανάπτυξης (κάτω του 2% το 2018 και 2019, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη παρά την προηγηθείσα ύφεση…), εμποδίζει την δημιουργία (κανονικών) θέσεων εργασίας, στερεί την προοπτική των νέων ανθρώπων. Η φτωχοποίηση οφείλεται στον άρρωστο έρωτα του Τσίπρα με την εξουσία…
Η ΝΔ, πιστή στις υποδείξεις των μεγάλων εταιρειών και των δανειστών θέλει να μειώσει την φορολογία στα κέρδη, ακόμη και στα μη επενδυόμενα. Και σαν αντιστάθμισμα για τα διαφυγόντα έσοδα θέλει να αυξήσει τους άμεσους φόρους στους μισθωτούς των 400 ευρώ το μήνα και των 450 στους συνταξιούχους. Αντί για διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τους φοροαποφεύγοντες και παρα-οικονομούντες, θέλει να επιβαρύνει και άλλο όσους κινούνται στην περιοχή της απόλυτης φτώχειας. Από την άλλη υποστηρίζει ότι η απασχόληση δεν είναι θέμα διαθέσιμου εισοδήματος, μισθών και διαχεόμενου πλούτου, επενδύσεων, νέων σημάτων και αγορών αλλά, θέμα προσφοράς… Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει δηλαδή χαμηλότερες τιμές παραγωγού μέσα από κατώτερα δικαιώματα. Ευελιξία και πλήρη απορρύθμιση για ευκολότερο «μπες-βγες» στην αγορά εργασία. Η ζούγκλα σε πλήρη εφαρμογή χωρίς καμία περιγραφή ή αναφορά.
 Και ποια είναι η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης, που απέρχεται (ευτυχώς) και την ΝΔ που φιλοδοξεί να κάνει την… διαφορά (τρομάρα της); Μα το γεγονός ότι η ΝΔ τα έχει στο πρόγραμμά της και η κυβέρνηση τα έχει στα… e-mail της. Όπως ακριβώς τα λαμβάνει από την τρόικα. Τα εφαρμόζει δε απαρέγκλιτα προσκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Και προς τούτο δεν νιώθει καμία συστολή, δεν ορρωδεί προ ουδενός!
 Και οι δύο εταίροι του (δικομματικού) φενακισμού έχουν πρόγραμμα μόνο για την απόλυτη φτώχεια. Οι διαφορές τους εξαντλούνται στο εάν το επίδομα απόλυτης φτώχειας θα δίνεται σε 650.000 «περιθωριοποιημένους» συμπολίτες μας (ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα) και θα λέγεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ή σε 800.000 και θα λέγεται Ελάχιστο εγγυημένο Εισόδημα (εξαγγελίες Μητσοτάκη). Τέτοιες τομές... Κανείς τους δεν έχει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα για την ανάπτυξη. Αυτή, υποτίθεται, θα έρθει με τον αυτόματο πιλότο της εργατικής εξαθλίωσης και της διάλυσης των μισθών.
Αυτές είναι η διαφορές τους: στην ονομασία της ελεημοσύνης.
Αυτό είναι το πρόγραμμά τους: φτωχοποίηση, άρτος και θεάματα.
 Αυτό είναι το σχέδιο τους: Ένας φοβισμένος πολίτης χωρίς προοπτική που θα δέχεται την πατερναλιστική συμπεριφορά του «κυβερνήτη» (ΣΥΡΙΖΑ) ή την ελεημοσύνη του μαικήνα (ΝΔ)…
ΝΔ κα ΣΥΡΙΖΑ μιζάρουν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή την ή το επίδομα.
 Είτε εξ αποτελέσματος (ΣΥΡΙΖΑ) είτε εξ επιλογής (ΝΔ) συμππίπτουν. Στην πράξη εφαρμόζουν αυτό που έκανε ο βαθύπλουτος  Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ: Μείωσε την φορολογία στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, υποτίθεται για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργούσουν νέα θέσεις εργασίας και παραγωγή στο εσωτερικό (Αμερική). Και τι έκαναν οι αθεόφοβοι; (αν και ατό ήταν αναμενόμενο): Με τα κέρδη που διασφάλισαν (από την περσινή χρήση αφού μειώθηκε ο φόρος προς το κράτος) αγόρασαν ίδιες μετοχές (των εισηγμένων εταιρειών τους). Με αποτέλεσμα ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να ανέβει, οι τιμές των (δικών τους) μετοχών να εκτοξευτούν στα ύψη (υψηλή-τεχνητή ζήτηση) και οι ίδιοι να γίνουν πλουσιότεροι (ενθυλακώνοντας υπεραξίες σε κάθε πώληση μετοχών).
 Αντιθέτως, μια προοδευτική οικονομική και κοινωνική πολιτική έχει στον πυρήνα της την ανάπτυξη και την διάχυση του οφέλους σε ολόκληρη την κοινωνία. Δηλαδή για την δημιουργία περισσότερων και καλύτερων  νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, την τόνωση του αγροτικού εισοδήματος, την επαγγελματική και οικονομική κινητικότητα, την διεύρυνση της μεσαίας τάξης. Τα δε επιδόματα είναι αναγκαία για λίγο χρονικό διάστημα και  μόνο μεταβατικά για την αντιμετώπιση έκτατων αναγκών (ανεργία, απόλυτη φτώχεια). Δεν αποτελούν μόνιμη «λύση».
 Η ΝΔ το κάνει γιατί θέλει να ξαμολήσει τους νεοφιλελευθέρους, να μην τηρεί κανένα κανόνα εργατικού δικαίου, να ισοπεδώσει δικαιώματα.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει αφενός γιατί υιοθέτησε πλήρως τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό (μέσω των πλεονασμάτων, της μείωσης της φορολογίας στα μη επενδυόμενα κέρδη, της μείωσης των μικρών συντάξεων και του περιορισμού του αφορολογήτου-της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης όχι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής αλλά για την μεταφορά βαρών στις πιο αδύναμες πλάτες). Αλλά και από ιδεολογική μονομέρεια καθώς πιστεύει ότι όσο εξαθλιώνεται ο λαός τόσο ωριμάζουν οι επαναστατικές συνθήκες…
 Και οι δύο φέρονται πατερναλιστικά και προσφέρουν «άρτο» για να ελέγξουν τις πολιτικές εξελίξεις. Θέλουν εξαρτημένους και άβουλους ψηφοφόρους για να ελέγξουν τις εξελίξεις.
Το προοδευτικό Κίνημα θέλει να προσφέρει ευκαιρίες στους πολίτες, ίσες δυνατότητες, γνώση για ανάπτυξη του ανθρώπου και της επιχειρηματικότητας. Ώστε ελευθέρα να αποφασίζει… Ο νέος δικομματικός φενακισμός θέλει μέσω της φτωχοποίησης να σέρνει στο άρμα τους εξαθλιωμένους ψηφοφόρους…

Σελίδα 1 από 563

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13193662
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
228
3987
82723

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες και κανένα μέλος