A+ R A-
15 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 19:51

«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ» ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, τόσο για τους παλαιούς όσο και για τους νεόκοπους τεχνοκράτες, αντιμετωπίζονται σαν στατιστικό σφάλμα: Εξακολουθούν να έχουν απαιτήσεις και αυτό δεν «συμφέρει».
Αυτό γίνεται σαφές τόσο από την όλη αντιμετώπισή τους έως τώρα όσο, και ειδικότερα, από  το «μερίδιο ευτυχίας» που ετοιμάζονται να μοιράσουν οι Τσίπρας και Μητσοτάκης κατά την «ενάρετη» οικονομικά περίοδο που μας τάζουν. Οι συνταξιούχοι και οι αγρότες δεν έχουν λαμβάνειν…. Ο πλούτος μπορεί να αυξάνει, η πίτα να μεγαλώνει, το ΑΕΠ να πηγαίνει προς τα πάνω, η οικονομία να μεγεθύνεται αλλά, ούτε ψίχουλο γι’ αυτές τις δύο κατηγορίες.
 Ο πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είπε ότι το θέμα των συνταξιούχε θα λυθεί με τον «φυσικό τρόπο». (Σ.σ.: Και όλοι καταλάβαμε ότι κάθε άνθρωπος όταν λέει ότι ένα «πρόβλημα» θα λυθεί, εύχεται ταυτόχρονα να λυθεί. Όταν λέμε ότι το κυπριακό θα λυθεί, ε! ευχόμαστε ταυτόχρονα να λυθεί κι’ όλας… ¨η, μήπως, κάνουμε λάθος;)
Ακολούθως την σκυτάλη έλαβαν πιο τεχνοκρατικά χείλη. Ο Ευ.Τσακαλωτος υπήρξε πιο συγκεκριμένος λέγοντας ότι το 2030 ή 2040 το θέμα των παλαιών συντάξεων δεν θα υφίσταται (στο βαθμό που με φυσικό τρόπο θα τελειώσουν όλοι οι… παλιοσυνταξιούχοι).
 Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παραμονή της στην εξουσία, προκειμένου να ψηφίσει την συμφωνία με τα Σκόπια, με αντάλλαγμα μια μικρή αναβολή στην εφαρμογή του κουρέματος στις συντάξεις…
 Στον κομματικό αντίποδα, αλλά στην ίδια οικονομική βάση (και ιδεολογική κατεύθυνση) με τον πρωθυπουργό ελέω και τρόικας, ο Μητσοτάκης  έφτιαξε το προεκλογικό πρόγραμμα των  παροχών προς τις… επιχειρήσεις (μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση σε όλους ισόποσα του ΕΝΦΙΑ και όχι κλιμάκωση σε προοδευτική κατεύθυνση, μείωση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών αλλά αι επιχειρήσεων -όχι όμως και των εργαζομένων- μικρότερο κράτος, χαμηλότερες κοινωνικές μεταβιβάσεις και, άρα, μικρότερες συντάξεις), εξαιρώντας όμως την κοινωνία.
Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση -που ετοιμάζετε να κυβερνήσει(;)- έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά της τις περικοπές έως 18% στις παλαιές συντάξεις (απώλειες άνω των 2 δις σε ετήσια βάση από την εφαρμογή του μετρίου) καίτοι πριν δύο μήνες είχε καταθέσει τροπολογία για απαλοιφή της πρόβλεψης που –ταυτόχρονα- είχε ψηφιστεί λίγες ημέρες πριν (αρχές καλοκαιριού) από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. (Σ.σ. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πολιτικά υπό απολογία καθώς το Κίνημα Αλλαγής -απ’όλα τα κόμμα- είχε καταθέσει σχέδιο νόμου για μη περικοπή των συντάξεων, αυτή αγέρωχα συνέχιζε τον μνημονιακό της δρόμο…).
-Πρόσθετα η ΝΔ προτείνει την δυνατότητα επιλογής επικουρικού Τίμαιου για κάθε απασχολούμενο που υποχρεούται να έχει πρόσθετη ασφάλιση (όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα συν τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες-Γιατρούς, Μηχανικούς και Δικηγόρους). Κάτι τέτοιο όμως θα καταστήσει αυτομάτως προβληματικό το (ενιαίο) ΕΤΕΑΕΠ αφού θα στερηθεί έσοδα, με αποτέλεσμα  να μην μπορεί να αποδώσει ούτε αυτές τις γλίσχρες συντάξεις των 80 ή 120 ευρώ το μήνα…
 Ως προς του αγρότες τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα αλλά, αρκούντως αποκαλυπτικά:
 -Η κυβέρνηση αναγνώρισε εν μέρει, ότι ο δικός της ασφαλιστικός νόμος (Κατρούγαλου) δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και με βάσει τις διατάξεις του θα έπρεπε από 1/1/2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώσουν ακόμη πιο αυξημένα ασφάλιστρα για δύο λόγους:
α/Την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (από 586 ευρώ το μήνα προς τα 620 ευρώ), κάτι που συνεπάγεται υψηλότερη βάση επιβολής των εισφορών (αφού σαν βάση υπολογισμού των εισφορών από 27% έως και 38% -στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες- λαμβάνεται υπόψη ο μισθός ανειδίκευτου εργάτη).
β/Από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση του 15% στο εισόδημα επί του οποίου επιβάλλονται εισφορές. Έκπτωση που ίσχυσε μεταβατικά μόνο για φέτος καθώς από τις αρχές του χρόνου επιβάλλονται και ασφάλιστρα επί των ασφαλιστικών εισφορών (του 2017).
 Σε αυτό το πλαίσιο (της αυξημένης βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών) η κυβέρνηση τρόμαξε ότι τα ήδη υψηλά ασφάλιστρα θα αυξηθούν έτι περαιτέρω το  νέο χρόνο και έσπευσε να θυσιάσει τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου, περιορίζοντας τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες από 20% για κυρία σύνταξη στο 13,33%.
 Αντιστοίχως ο κ.Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ εξήγγειλε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 15% για όλους.
 Σε κάθε περίπτωση όμως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έλαβαν υπόψη του αγρότες. Οι οποίοι, ναι μεν θα υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές (ασφαλίστρων) αλλά, εκ παραλλήλου:
-Το ποσοστό τους θα βαίνει αυξανόμενο εν μέσω κρίσης καθώς θα «πιάσουν» το 13,33% το 2021 από 12% το 2019 (κυβερνητική πρόταση) αφού είχε προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα στην εφαρμογή των ποσοστών του νόμου Κατρούγακλου.
-Συνυπάρχουν οι άλλοι αρνητικού λόγου που περιγράψαμε και οι οποίοι αυξάνουν την βάση υπολογισμού των ασφαλίστρων (αύξηση κατώτατου μισθού και κατάργηση της έκπτωσης του 15%), αλλά επιπλέον:
-Από 1/1/2020 μειώνεται το αφορολόγητο (από 8,636 σε 5.860 ευρώ) κάτι που συνεπάγεται πρόσθετο φόρο 650 ευρώ το χρόνο για κάθε αγρότη!
Βλέπετε ότι οι κύριες κομματικές δυνάμεις, ενσωματωμένες πλήρως στη λογική της τρόικας και υποκείμενες στις δεσμεύσεις τους έναντι των δανειστών για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, αντιμετωπίζουν κάθε κοινωνική ανάγκη σαν χαμένα χρήματα, σαν «σπατάλη» που πρέπει να περισταλεί (ή, μήπως, να κατασταλεί;)
 Για τους συνταξιούχους πάντως το είχαμε ξαναδεί: Στην αρχαία Κέα είχαν το «Κείων νόμιμον» όπου όταν λιγόστευαν τα τρόφιμα οι άνω των 70 ετών υποχρεούνταν να απέλθουν των πόλεων (και των οικιών τους) και να ζήσουν με βελανίδια στα όρη του νησιού. Ενώ υπάρχει και το βιβλίο του Χόρας ΜακΚόιη: «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» που αναφέρεται στην οικονομική κρίση του 1929.
 Αλλά τώρα αντιμετωπίζονται από την κεντρική πολιτική σκηνή και οι αγρότες σαν βάρη. Κι αυτό γιατί είναι οι Βρυξέλλες που τους αντιμετωπίζουν σαν επιταγές και… παθητικό (που τους πληρώνουν διάφορες επιδοτήσεις)…
 Το ότι η κομματική τάξη γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη είναι ένα θέμα. Το γεγονός ότι αυτό αρχίζει και εμποτίζει ακόμη και ευρύτερα στρώματα μοιάζει να δηλητηριάζει κάθε κοινωνικό ιστό. Αλλά, δύστυχοι τεχνοκράτες!  Αυτή η δαπάνη των συνταξιούχων ή των αγροτών δεν αφορά τις αποταμιεύσεις τους; Τα χρήματα που πλήρωσαν; Και είναι ηθικό αυτό; Να μην τους αποδοθούν τα λεφτά τους τώρα που εξήλθαν της παραγωγής;  Και ύστερα, αυτές οι μεταβιβάσεις (προς τους αγρότες, τους συνταξιούχους κ.α.) δεν γίνονται κατανάλωση, αύξηση του Εθνικού Προϊόντος, απασχόληση και φόροι;
 Είδατε λοιπόν ότι η απανθρωπιά σας κάνει και κακούς επιστήμονες. Ξεχνά κανείς τα βασικά λόγω ακραίου φανατισμού και μεροληψίας… Γινόσαστε υπάνθρωποι…

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13827320
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2236
2236
65083

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 67 επισκέπτες και κανένα μέλος