A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 09:28

ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση ήδη για τα ονόματα, αλλά όπως σημείωσα την περασμένη εβδομάδα το κρίσιμο είναι οι προτάσεις, οι ιδέες και το όραμα. Μέχρι και τις προτελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές (2010), γινόταν μεγάλη μάχη τόσο μεταξύ των υποψηφίων όσο και μέσα στους κομματικούς μηχανισμούς για το που θα δοθεί το «χρίσμα» προκειμένου τα κόμματα να βαφτίσουν τα αποτελέσματα εκλογικές τους νίκες και να τα εκμεταλλευτούν στην πολιτική σκακιέρα.

Η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η αλματώδης άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού και στις τελευταίες εκλογές το σκηνικό άλλαξε, πάντα όμως με τα πολιτικά κόμματα να έχουν τον πρώτο λόγο.

Αυτή η τακτική των κομμάτων της πολιτικής ελίτ εδραζόταν στην κυρίαρχη νοοτροπία ότι η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν το φέουδο τους και οι τοπικοί άρχοντες κομματικοί φεουδάρχες.

Έτσι η «έρμη» Τοπική Αυτοδιοίκηση κολλημένη στη λάσπη του παλαιοκομματισμού, συγκέντρωσε αναπόφευκτα τις παθογένειες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και σε πολλές περιπτώσεις καθοδηγούμενη από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικούς τοπικούς άρχοντες, αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας τα οποία συσσωρεύονταν διογκούμενα. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν περίτρανα τον κανόνα.

Μετά από τη συστημική μας (και όχι μόνο οικονομική χρεοκοπία) και τα όλα όσα απεκαλύφθησαν, η αμετανοησία του παθογενούς πολιτικού κατεστημένου καταδεικνύεται εκτός πολλών άλλων και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα χρίσματα μετονομάστηκαν σε στήριξη, λιγότερο η περισσότερο κεκκαλυμένη, με τον ίδιο πάντα στόχο: τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην κατεύθυνση του ημέτερους υποψηφίου.

Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά και η ευθύνη της απάντησης ανήκει πλέον στους πολίτες, είναι:

 

Τι Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε, σε μια Ελλάδα που πρέπει να αλλάξει και να υπερβεί την κρίση στην οποία συνεχίζει να βρίσκεται;

Θέλουμε μια Τ.Α. ανεξάρτητη , μακριά από κομματικές παθογένειες κι εξαρτήσεις;

Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου δε θα κυριαρχούν κομματικοί κολαούζοι αλλά ούτε και «ιδιοκτήτες πελατειακών στρατών και ψήφων » οι οποίοι μεταγραφόμενοι κατά περίπτωση, δεν έχουν τίποτε άλλο στο μυαλό τους από το γνωστό πελατειακό-διανεμητικό χαρακτήρα της εξουσίας και φυσικά την ανταποδοτικότητα προς τους κομματικούς και λοιπούς σπόνσορες τους;

Ή μήπως μια Τ.Α. μετριοκρατείας και ανεπάρκειας που στο τέλος κάθε θητείας εξαγγέλλει έργα για την επόμενη;

 

Τα πάντα είναι θέμα οράματος, στρατηγικού σχεδιασμού και προτεραιοτήτων, δηλαδή Διαχείρισης.

Οι καιροί μπορεί να είναι χαλεποί αλλά επιτέλους ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας και ας καταστήσουμε την Τ.Α. όσο το δυνατόν οικονομικά αυτόνομη που θα σέβεται και το τελευταίο ευρώ που δαπανάται και φυσικά θα λογοδοτεί στον πολίτη γι αυτό.

Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με λογική επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην πάταξη της ανεργίας. Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα παρακολουθεί και θα υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και των υποδομών.

Μια δημοτική αρχή μπορεί με χρηστή, εξορθολογισμένη, αποτελεσματική διαχείριση και διοίκηση και οπωσδήποτε με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, να αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους με τον πλέον βέλτιστο τρόπο. Αδυνατούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Τ.Α. όσο διατηρούνται οι πρακτικές και η νοοτροπία που την «έριξαν» στο τέλμα στο οποίο βρίσκεται.

Η κοινωνία πρέπει να απομακρυνθεί από τη λογική των χρισμάτων και τα κόμματα να ακολουθήσουν αυτό που θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Έφτασε η ώρα για μια Ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710655
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2074
11140
107894

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 επισκέπτες και κανένα μέλος