A+ R A-
19 Σεπτεμβρίου 2018
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 09:25

Η ΤΡΙΠΛΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΑΙΑ ΟΡΜΗ ΤΗΣ ΝΔ…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Ο κ.Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να φτιάξει (επαναφέρει) την ατζέντα του 2014. Θέλει να ζήσει την «Ημέρα της Μαρμότας» λέγοντας συνειδητά ψέματα και ψαρεύοντας σε θολά νερά.
Θα γίνει πιστευτός; Θα τον αφήσουμε να συνεχίσει την εξαπάτηση του Ελληνικού λαού; Θα του επιτρέψουμε να ασελγήσει εκ νέου πάνω στις αγωνίες των πολιτών; Να κάνει ασκήσεις εκμαυλισμού πάνω στα υπαρκτά προβλήματα των εργαζομένων και ασφαλισμένων;
Το 2015 πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ είδαν στα ειδικό αποθεματικό των 20 δις που βρίσκεται  στην Τράπεζα της Ελλάδας την ευκαιρία να μείνουν στην εξουσία χωρίς να χρειάζεται να βγουν στις αγορές, χωρίς να προσπαθήσουν για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέου πλούτου. Τώρα ο πρωθυπουργός βλέπει στο μαξιλάρι των 25 δις που έφτιαξε με την βοήθεια των δανειστών (και το ακραίο ξεφλούδισμα των φορολογουμένων) την  ευκαιρία να μείνει στην εξουσία, ενώ οι αγορές (και τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων) θα παίζουν τα νταούλια…
Μιλάμε για επιχείρηση εργαλειοποίησης του Λαού υπέρ της αναπαραγωγής όσων κατέχουν την εξουσία.
 Και από την άλλη πλευρά οι μουτζαχεντίν των αγορών (ΝΔ) δεν κρατιούνται. Πρόσφατο δείγμα ο ανεκδιήγητος εκείνος Κ.Καραγκούνης που περιέγραψε με θετικά λόγια το Ασφαλιστικό του δικτάτορα Πινοσέτ. Το οποίο θέλει να εφαρμόσει και στη δύσμοιρη Ελλάδα. (Σ.σ. Εκτός και το δούμε σαν συνειδητό άνοιγμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Χρυσή Αυγή…)
 Ιδού ένα μικρό δείγμα συνειδητών ψευδών και επιστημονικής παραπληροφόρησης για εκλογική χρήση:
1. ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: Αφού «πάγωσε» τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα για δύο έτη (2017-18), ενώ ανέστειλε την επέκταση και τη συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, έρχεται τώρα ο κ.Τσίπρας και τάζει, γενικόλογα, την αύξηση του κατωτάτου μισθού. Και μάλιστα με νόμο και κυβερνητική απόφαση, αντί να ισχύσουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών Ενώσεων όπως είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής. Ώστε οι Κοινωνικοί Ανταγωνιστές, όσοι παράγουν και εργάζονται να διαμορφώσουν τις αμοιβές και να εξαλείψουν την διάκριση για τους νέους κάτω των 25 ετών. Σήμερα περισσότεροι από 630.000 άτομα εργάζονται υπό καθεστώς υποχρεωτικής μερικής απασχόλησης και διαλείπουσας εργασίας οδηγούμενοι στο οικονομικό περιθώριο με «αμοιβές» 392 ευρώ το μήνα.
Υπενθυμίζουμε στον πρωθυπουργό ότι αύξηση του κατωτάτου-εισαγωγικού μισθού έπρεπε να ισχύσουν από 1/1/2017 (Ν.4172/13), ενώ η επέκταση και η συρροή των Συλλογικών Συμβάσεων από τον Σεπτέμβριο του 2016 (ν.4024/11).
 Αντί αυτού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μας έφερε ένα τρίτο -αχρείαστο- μνημόνιο μέσω του οποίου χρέωσε με πολλά δις ευρώ τον Ελληνικό Λαό, δέσμευσε την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, συμφώνησε για ένα θηριώδες πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2,1% ακολούθως, επέβαλε πρωτοφανή φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη διαλύοντας την μεσαία τάξη, μείωσε τις συντάξεις και, τέλος, στέρησε από τους εργαζόμενους ακόμη και μικρές αυξήσεις. Και κυρίως, με νομοθετική παρέμβαση παρέτεινε για δυο (2) χρόνια την μη επέκταση και συρροή των Συμβάσεων.
 Αλλά και οι νέες εξαγγελίες αποτελούν ένα ακόμη συνειδητό ψεύδος, όπως ολόκληρη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ακόμη και μια αύξηση της τάξης του 10% στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ), μια αύξηση που μπορεί να οδηγήσει σε ονομαστική αναπροσαρμογή έως και πάνω από 50 ευρώ το μήνα, ουσιαστικά θα αφανιστεί από την αύξηση της φορολογίας από 1/1/2020. Και αυτό καθώς με την μείωση του αφορολογήτου ορίου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου έως και 54 ευρώ το μήνα (έως 650 ευρώ το χρόνο πρόσθετος φόρος).
2. Ο κ.Τσίπρας εξήγγειλε την σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες αφού προηγουμένως επέβαλε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16) εισφορές έως και 2.223 ευρώ το μήνα! (26.679 ευρώ για κύρια, επικουρική εφάπαξ και υγεία στους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο από το 10πλάσιο του ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι 70.300 ευρώ το χρόνο).
 Αλλά το ψεύδος εδώ έχει κοντά πόδια. Όλοι ξέρουν ότι οι ελάχιστες εισφορές (167 ευρώ το μήνα) θα αυξηθούν από το νέο έτος καθώς θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού λόγω (ονομαστικής στην ουσία) αύξησης του (κατώτατου) μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. (Σήμερα οι ελάχιστες εισφορές υπολογίζονται σε ποσοστό 26,95% επί του μισθού των 586 ευρώ, συν το επασφάλιστρο της ανεργίας).
 Ταυτόχρονα από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση 15% στο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών που προβλέφθηκε μεταβατικά για το 2018 λόγω του πρωτοφανούς τρικ να υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές επί των… ασφαλίστρων. Κάτι που οδηγεί τουλάχιστον σε ισόποση αύξηση (15%) όλων των ασφαλιστικών εισφορών.
Δηλαδή, επειδή θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού (αύξηση κατώτατου μισθού στον υπολογισμό των ελαχίστων ασφαλίστρων και κατάργηση της έκπτωσης 15% στα λοιπά εισοδήματα) η κυβέρνηση εξαγγέλλει την μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών τάζοντας ελαφρύνσεις. Αλλά στην ουσία προσπαθεί να συγκαλύψει τις κρυφές αυξήσεις στα ήδη υπέρογκα ασφάλιστρα για την μεσαία και παραγωγική τάξη.
3.Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά –παίζοντας με την αγωνία των συνταξιούχων- τη μη εφαρμογή των περικοπών 18% στις παλαιές συντάξεις (για αιτήσεις έως 12/5/2016) που η ίδια συμφώνησε μόλις το 2017 (β’ αξιολόγηση) και επιβεβαίωσε πρόσφατα (Ιούνιος 2018) με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-21 και την τελευταία αξιολόγηση. Χωρίς επί της ουσίας καμιά δέσμευση για το θέμα αυτό, απότοκο των παράλογων και υποτελών δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έναντι των δανειστών.
Παράλληλα, δεν λέει το παραμικρό για το:
-Τι θα γίνει με τις άλλες συντάξεις (αιτήσεις μετά τις 12/5/2016) οι οποίες έχουν περικοπεί έως και 35% με τον νόμο-καρμανιόλα του κ.Κατρούγκαλου;
- Τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας που έχουν πέσει στα 50%, ενώ καταργήθηκαν για τις χήρες κάτω των 55 ετών;
-Εάν οι αναπηρικές συντάξεις θα συνεχίζουν να χάνουν το 25%-50% της εθνικής σύνταξης για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%;
-Γιατί καταργεί το ΕΚΑΣ;
Η λύση είναι να καταργηθεί ο φορο-ληστρικός νόμος Κατρούγκαλου. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με κίνητρα εισόδου στην αγορά εργασίας, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ανέργους-νεοεισερχομένους μισθωτούς και αναστολή των υποχρεώσεων για τους νέους επαγγελματίες (εμπόρους, επιτηδευματίες και επιστήμονες) κατά τα πρώτα έτη του επαγγελματικού τους βίου.
Παράλληλα, πρέπει να προβλέπονται υψηλότερα-αναλογικά ποσοστά ανταπόδοσης, επαναφορά των ρυθμίσεων για τις συντάξεις χηρείας και ελάχιστο εισόδημα στα 500 ευρώ το μήνα.
Τελικά, από την «παρέμβαση» Τσίπρα και λόγω των ακραίων δεσμεύσεων που ανέλαβε για την χώρα ως προς τα πλεονάσματα, τους φόρους, τις αμοιβές και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας προκύπτει μείωση στο πραγματικό εισόδημα, ενώ κανένα αναπτυξιακό σχέδιο δεν υπάρχει ώστε να δημιουργηθούν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, να χρηματοδοτηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση μέσα από υγιείς πόρους.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13710637
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2056
11122
107876

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 49 επισκέπτες και κανένα μέλος