A+ R A-
12 Δεκεμβρίου 2018
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 21:14

ΗΓΕΤΕΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Με την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ηγεσία. Ανέτρεξα σε διάφορα βιβλία και σημειώσεις μου και εντόπισα ένα κείμενο με τον τίτλο οι «10 Τακτικές Ηγεσίας σε Περίοδο Κρίσης». Το κείμενο αυτό το έγραψε ο Philip J. Harkins- Διευθύνων Σύμβουλος της Αμερικάνικης εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων Linkage μέ έδρα την Βοστώνη κι ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε θέματα ηγεσίας, καινοτομίας, ανάπτυξης ταλέντων και επικοινωνίας.
Μεταξύ άλλων γράφει και ας το σκεφτούμε: «Οι χαρισματικοί ηγέτες είναι γνώστες ότι οι κακοτοπιές είναι αποτέλεσμα του τι έκαναν κατά την περίοδο της ευφορίας και ότι οι ημέρες της ευφορίας είναι άμεσο αποτέλεσμα των δράσεων και αποφάσεων που πήραν στους δύσκολους καιρούς.Το μέτρο του χαρακτήρα τους είναι η ψυχραιμία κι η αποτελεσματικότητα με την οποία αντιδρούν στις μεγάλες θαλασσοταραχές. Τέλος, αυτό που τους διακρίνει είναι ότι στέλνουν συχνά μηνύματα προς όλους, πάντα με κυρίως θέμα το ότι "θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ότι τα καλλίτερα έρχονται».
Ο ελληνικός 20ός αιώνας έχει να επιδείξει μακρά σειρά χαρισματικών ηγετών. Υπάρχουν δύο θεωρητικά υποδείγματα ερμηνείας του με συγκριτικό ενδιαφέρον. Στο πρώτο υπόδειγμα, η κρίση προϋπάρχει του χαρισματικού. Πρόκειται για πραγματικές εθνικές κρίσεις μετά την εκδήλωση των οποίων το επαπειλούμενο έθνος προσκαλεί στην εξουσία τον θεωρούμενο ως χαρισματικό, στον οποίο αναθέτει την επίλυση της κρίσης. Στο δεύτερο υπόδειγμα, το οποίο απαντά σε πολιτικά καθεστώτα με ασθενή θεσμοθέτηση, ο χαρισματικός προϋπάρχει της κρίσης. Ηγέτες με χαρισματικές ιδιότητες, επιτυγχάνοντας να παρουσιάσουν την πολιτική πραγματικότητα ως ευρισκόμενη σε πραγματική κρίση, αναδεικνύονται σε εντολοδόχους ευρέων μαζών με σκοπό να «σώσουν» τη δημοκρατία. Αυτό συχνά καταλήγει σε πραγματική εθνική κρίση.
Ως γενικό συµπέρασµα της σύντομης ανάλυσης που επιχειρήθηκε, γίνεται σαφές ότι το περιεχόµενο των κρισίµων καταστάσεων είναι ταυτόσηµο µε την παρέκκλιση από την σταθερότητα και ικανό να προκαλέσει τεράστιες απώλειες. Η διαχείριση κρίσεων µπορεί να αποτελέσει το σηµαντικότερο όπλο των σύγχρονων εταιριών, οργανισμών, κυβερνήσεων, δήμων, περιφερειών, κ.α. ικανό να εξασφαλίσει την ύπαρξη, την βιωσιµότητα αλλά και την ανάπτυξη του εκάστοτε οργανισµού, κυβέρνησης, εταιρείας, κ.α.  µετά και από µια σοβαρή κρίση.
Οι περιπτώσεις όσων επένδυσαν σε ένα οργανωµένο πλάνο διαχείρισης κρίσεων µε οικονοµικούς και ανθρώπινους πόρους και ξεπέρασαν µια κρίση είναι πολλές και αποτελούν παραδείγµατα και τις υπόλοιπες. Οι ηγέτες που πλήττονται από την κρίση, οφείλουν να εντοπίσουν τον κίνδυνο, να τον περιορίσουν και τελικώς να τον εξαλείψουν. Ο πιο σημαντικός λόγος για τη δυσκολία διαχείρισης μιας κρίσης είναι η αδυναμία της εκάστοτε διοίκησης να προβλέψει τον κίνδυνο.
Μόνο αν αναγνωρίσει η ηγεσία έναν κίνδυνο και τον παρακολουθήσει θα καταφέρει να τον αντιμετωπίσει. Η διαχείριση κρίσης για της επιχειρήσεις αποτελεί ότι και η πρόληψη για µια ασθένεια.
Η πρόληψη µιας ασθένειας θεωρείται η καλύτερη θεραπεία της. Είναι σηµαντικό να προσπαθεί ο κάθε οργανισµός, κυβέρνηση, εταιρεία, δήμος, κ.α.  να µαθαίνει από τις κρίσεις που πλήττουν τον ίδιο άλλα και τους γύρω του, να εντοπίζει τα λάθη και τις παραλείψεις και να προσπαθεί να βελτιωθεί.  
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι μια κρίση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά έναν οργανισμό, εταιρεία, κυβέρνηση, κ.α. ενώ σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει και σε κατάρρευση αυτού. Απλά μαθήματα ηγεσίας σε περιόδους κρίσης. 

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14102830
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
435
7985
51884

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 επισκέπτες και κανένα μέλος