A+ R A-
15 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 20:44

ΑΠ’ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΓΕΤΗ...

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του

ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ

 

Ευτυχώς φτάνουμε στο τέλος και η αυριανή ημέρα θα είναι καθοριστική για την ιστορία της αυτοδιοίκησης, ακριβώς γιατί θα την προσδιορίσει τις λειτουργίες που έπρεπε από δεκαετίες τώρα να έχει. Ψηφίζεται, εκτός καθοριστικού απροόπτου, το σχέδιο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, που εκτός των άλλων αλλαγών, φέρνει στην αυτοδιοίκηση την απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα και αυτό το λέει όλα...

Το πόσο καθοριστικό είναι το γεγονός, το αποδεικνύουν οι κραυγές του ανεκδιήγητου προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Γ. Πατούλη, ο οποίος θεωρεί διάλυση των δήμων, την πραγματική απεικόνιση της επιλογής του λαού, των πολιτών του κάθε Δήμου. Αν είναι δυνατόν!

Κόντρα σ’ όλα τ’ άλλα, η επιλογή της καθοριστικής τομής απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ήταν επιβεβλημένη, μιας και όλοι είχαμε διαπιστώσει την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας μας. Ένας δήμαρχος αποφάσιζε, με χαρακτηριστική άνεση! Όλοι οι δήμαρχοι είχαν στα χέρια τους, αξιώματα (σ.σ. και μισθούς) να μοιράσουν, οπότε οι αιρετοί, μπροστά στον παχυλό μισθό, με την ίδια άνεση λησμονούσαν την αποστολή τους, που έπρεπε να είναι πρώτα απ’ όλα διεκδικητική... Το παράδειγμα αντιδημάρχου, που βρέθηκε με διαδοχικούς μισθούς, εκεί που δεν είχε κανέναν, είναι χαρακτηριστικό.

Το μοντέλο του δημάρχου καταφερτζή, το εξαλείφει από μόνο του, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και είναι σίγουρο πως στην θέση του, τοποθετεί τον δήμαρχο ηγέτη, ο οποίος από δω και στο εξής, θα πρέπει να σχεδιάζει, να διαβουλεύεται και να φέρνει τις ευρύτερες συναινέσεις στην τοπική κοινωνία, γιατί μόνο με φόντο αυτές μπορεί να προκύπτει το αποτέλεσμα.

Οι κραυγές του προέδρου της ΚΕΔ, δεν είναι τυχαίες! Ο δήμαρχος καταφερτζής, όπως ακριβώς είναι και ο ίδιος, έχει πολλά «όπλα» στα χέρια του, για να φαίνεται σημαντικός, ενώ δεν είναι... Από που ν’ αρχίσεις και που να τελειώσεις; Απ’ τις αναθέσεις έργων και μελετών, απ’ τους διορισμούς αντιδημάρχων ή και τόσα άλλα, που κυριολεκτικά ενοχλούν και εξοργίζουν τους πολίτες... Όλοι το γνωρίζουμε, το συζητούμε, αλλά δεν το φωνάζουμε: Οι δήμαρχοι της παρούσης εποχής, εισέρχονται στην αυτοδιοίκηση, λες και έχουν κάνει «ιδιαίτερα μαθήματα» στα... κόλπα της αυτοδιοίκησης. Πότε τα έμαθε όλα αυτά τα κόλπα, έλεγαν οι κάτοικοι γειτονικού Δήμου, για τον εκλεκτό τους...

Ο δήμαρχος καταφερτζής και με την άνεση που του παρέχει η νομοθεσία (σ.σ. διορισμοί, αναθέσεις κλπ) δεν τα καταφέρνει σε πολλές περιπτώσεις. Όσο πίσω κι αν γυρίσεις, στην τοπική ιστορία της αυτοδιοίκησης, θα δεις ότι οι δήμαρχοι του είδους, στο τέλος της θητείας τους, έχουν ορκισμένους εχθρούς, τους στενούς τους συνεργάτες, κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο δήμαρχος ηγέτης, θα έχει νέο πεδίο να δράσει... Αυτό αρχικά θα είναι το πεδίο της διαφάνειας... Και η ελάχιστη δυνατότητα της ανάθεσης έργου ή μελέτης που θα έχει, θα είναι υποχρεωτικό να περάσει και από την επίσημη ή μη συζήτηση, με αυτούς που κάθε φορά θα καλούνται να κάνουν πράξη την συναίνεση, όλους τους δημοτικούς συμβούλους δηλαδή.

Ο δήμαρχος - ηγέτης δεν θα είναι αναγκασμένος να δει τους στενούς του συνεργάτες, ορκισμένους εχθρούς, γιατί όλα όσα θα γίνονται θα γίνονται υπό το φως του ήλιου και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και σκοτεινά γραφεία. Η δράση το καθενός, θα είναι οριοθετημένη και με βάση αυτή την οριοθέτηση, θα την κρίνει ο πολίτης.

Και πολλά ακόμη, θα μπορούσαν να καταγραφούν, ως θετικά του νομοσχεδίου, που ψηφίζεται αύριο στην Βουλή και είναι μία απ’ τις πιό σημαντικές τομές που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα. Δεν θα προσθέσουν τίποτα, στην διαπίστωση που έχει κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, απ’ άκρου σε άκρο της πατρίδας μας.

Όμως μια σημαντική μεταρρύθμιση - τομή στο πολιτικό σύστημα, δεν θα είναι τέτοια, αν δεν συνοδευτεί με δράσεις των πολιτών, οι οποίες και θα την αξιοποιούν. Που σημαίνει πρωτοβουλίες συγκρότησης συνδυασμών, οι οποίοι δεν θα χαθούν στα πλοκάμια της διαπλοκής, αλλά θα έχουν αρχικά, έστω και την ελάχιστη εκπροσώπηση, αλλά ο λόγος τους, θα είναι καθοριστικός.

Όλα τα εκλογικά συστήματα, πέραν της απλής και άδολης αναλογικής, είχαν έναν στόχο. Να χειραγωγήσουν την βούληση του λαού και να κάνουν οι λίγοι και εκλεκτοί τα κουμάντα... Αυτό ακριβώς και σήμερα φοβίζει... Το αποδεικνύουν οι κραυγές του Πατούλη και των άλλων βολεμένων δημάρχων...

Για να εισέλθουμε σε μια περίοδο, η οποία θα είναι σαφώς καλύτερη και για τον μοναδικό λόγο, ότι θα εκφράζεται πλήρως την βούληση των πολιτών. Η οποία βούληση, μπορεί να φέρει στο προσκήνιο και σημαντικούς πολίτες, οι οποίοι μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν στον χώρο της αυτοδιοίκησης, είτε ως δήμαρχοι, είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι...

Υ.Γ. Όλα τα παραπάνω, είναι αυτονόητο, ότι έχουν τις ίδιες και περισσότερες θετικές επιδράσεις και στις εκλογές στις Περιφέρειες, που και στον χώρο αυτό, η κατάσταση όζει!

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13827246
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2162
2162
65009

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 68 επισκέπτες και κανένα μέλος