A+ R A-
17 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 20:44

ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΔΕΝ ΛΑΛΟΥΝ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η παραγωγική συρρίκνωση της Ηπείρου, η σχεδόν υποχρεωτική… αγρανάπαυση στην Άρτα είναι μια διαδικασία η οποία εξελίσσεται δεκαετίες πλέον. Αλλά, όλοι πιστεύαμε ότι το «βαρέλι έχει πάτο», «πόσο πιο χαμηλά θα πέσουμε», κάποια στιγμή «θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση»…
 Έλα όμως… Όχι απλά δεν υπάρχουν φαινόμενα αντιστροφής αυτής της κατάστασης, όχι μόνο δεν υπάρχουν ενδείξεις για παραγωγική σταθεροποίηση (ώστε να πατήσουμε σε μια εδραία βάση για να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία) αλλά, η παραγωγική κατάρρευση οδηγεί σε κοινωνική αποσύνθεση και προσωπική περιθωριοποίηση.
- Σε ορισμένους επιλεγμένους τομείς, όπως ο τουρισμός, υπάρχει μια σχετική κινητικότητα. Ωστόσο, πολλές μονάδες (μικρές και οικογενειακές) είναι υπερχρεωμένες από την χρόνια κρίση. Με δυσκολία μεγάλη οι άνθρωποι επιχειρούν και με λίγες πιθανότητες θα αντέξουν τις πολλαπλές ρυθμίσεις (εφορία, ταμεία) και τις πιέσεις από τις τράπεζες και τα Fund που τους κυνηγούν…
-Στις καλλιέργειες γίνονται οργανωμένες προσπάθειες, κυρίως στο Ακτινίδιο, το Μανταρίνι και την Ελιά. Ωστόσο, υφέρπει ο κίνδυνος μη σχεδιασμένης υπερπαραγωγής που μπορεί να οδηγήσει σε κρίση τιμών ή να εμφανιστεί και πάλι με πιο οργανωμένο και… απειλητικό τρόπο το καρτέλ των εμπόρων και να επιβάλει ληστρικές τιμές…
Βλέπετε δεν υπάρχουν υποδομές (εγκαταστάσεις, ψυγεία, ομάδες παραγωγών για οργανωμένες και φτηνές προμήθειες), ενώ συνεχώς επιβαρύνεται η παραγωγική διαδικασία (φόροι, ΦΠΑ, ασφάλιστρα, φορολογία εισοδήματος κ.α.), ώστε οι αγρότες μας να αντέξουν και, γιατί όχι, να αντεπιτεθούν προκείμενου να εξασφαλίσουν την παραγωγή, να πουλήσουν σε ικανοποιητικές τιμές, να ζήσουν την οικογένειά τους.
 -Αλλά εκεί που τα πράγματα έχουν λάβει καταστροφική διάσταση είναι στην κτηνοτροφία. Οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουν καταρρεύσει εδώ και καιρό και πολλοί έλεγαν ότι οι κτηνοτρόφοι τα «διώχνουν» νωρίς για να πάρουν το γάλα που είχε τιμή. Φέτος το αιγοπρόβειο γάλα, αυτό το διαμάντι της Ηπείρου που φτιάχνει την φέτα ΠΟΠ, έχει εξευτελιστεί. Κάτω από 80 λεπτά το πρόβειο, κάτω από 50 το κατσικίσιο. Έλεος!
α/Το γάλα έχει εξευτελιστεί, αλλά η τιμή στο ράφι του Σούπερ Μάρκες συνεχώς ανεβαίνει…
β/Η ποσότητα (παραγωγή) γάλακτος έχει μειωθεί αλλά, αυξάνοντα οι εξαγωγές από την Ήπειρο (προς την υπόλοιπη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο…).
 Είναι προφανέστατη η αιτία. Το κακό ξεκίνησε από τη ν ιδιωτικοποίηση-εκποίηση της «Δωδώνης» που ήταν ο leader του γάλακτος και του τυριού στην Ήπειρό. Οι νέοι ιδιοκτήτες συμπιέζουν το κόστος συνθλίβοντας τον παραγωγό προκειμένου να αβγατίσουν το περιθώριο κέρδους. Τον ίδιο ρυθμό ακλούθησαν και οι άλλες επιχειρήσεις επεξεργασίας του γάλακτος.
 Ταυτόχρονα γιγαντώθηκαν οι ελληνοποιήσεις. Στην ήπειρο μπορεί να μην βαράει κουδούνι, οι στάνες να έχουν λογγώσει, τα καρδάρια έχουν γένει «αιωρούμενες» γλάστρες πάνω από τις αιώρες στα εξοχικά των μεσαζόντων, αλλά η Ήπειρος συνεχίζει να αυξάνει το μερίδια της στην φέτα, το κεφαλοτύρι, τη γραβιέρα…
Πώς γίνεται αυτό το θαύμα; Κανείς αρμόδιος δεν δείχνει να νοιάζεται για το γεγονός ότι  «σκοτώνοντας» τους κτηνοτρόφους, καταστρέφεις την ποιότητα με τον κίνδυνο να χαθεί η ονομασία ΠΟΠ για την φέτα,
Πολύ σωστά η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι: «Στην περιφέρεια Ηπείρου η  κτηνοτροφία έχει μια ισχυρή πρωτιά, συμμετέχει σε ποσοστό 65% στην συνολική ακαθάριστη  αξία της παραγωγής  του πρωτογενή τομέα, ενώ το πανελλαδικό  ποσοστό  αγγίζει το  39%...
«…Άρα αυταπόδεικτα το συγκεκριμένο κτηνοτροφικό περιβάλλον, αξίζει την προστασία της επενδυτικής αναπτυξιακής πολιτικής αντί της ανεξέλεγκτης μοιραίας διολίσθησης. Τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο είναι πολύ ισχυρά, αφού δίχως κτηνοτροφία στην Ήπειρο η ύπαιθρος θα αποδομηθεί κοινωνικά και πληθυσμιακά.
Ενώ παράλληλα η Ήπειρος θα  καλείται να παλέψει την  τάση της ερήμωσης,  της ανεργίας,  της  οικονομικής αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η προσωρινή λύση της επιδότησης αποδείχτηκε ανεπαρκής, αφού  δεν συνιστά  στην ευημερία, άλλα μοναχά στην σύντομη επιβίωση των κτηνοτροφών αγροτών.
 Άλλωστε στην Ήπειρο  των σχεδόν 21 τυροκομικών μονάδων, συνεχίζει η Πανηπειρωτική, έχει αποδειχτεί ότι «η κτηνοτροφία είναι περισσότερο προσοδοφόρα από την γεωργία, καθώς  τα κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες μεταποίησης, έχουν υψηλότερη αξία ανά μονάδα βάρους και το περιβάλλον που παράγονται έχει ξεχωριστή πολύ υψηλής αξίας βιοποικιλότητα…»
 Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι «δεν λαλάει κουδούνι στην Ήπειρο». Γιατί συνακόλουθα δεν κλαίει και μικρό παιδί στην Ήπειρο. Ο πρόβλημα έχει γίνει εντονότατο και είναι, ταυτόχρονα, οικονομικό, κοινωνικό και δημογραφικό.
 Αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίας, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν οργανωμένα τόσο σε τοπικό επίπεδο (Δήμοι, Περιφέρεια) όσο και σε εθνικό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ίσως δεν αρκεί μια ακόμη «σωτήρια» -μετά από αυτή τω.ν. Πρεσπών για το σκοπιανικό- συμφωνία του Κοτζιά με την Αλβανία. Καθώς, μετά τις ελληνοποιήσεις των προϊόντων των άλλων βαλκανικών λαών, έρχεται η σειρά των ίδιων των παραγωγών να μετοικίσουν εδώ. Τότε, ας το απευχόμαστε, θα χρειαστεί μια σωστική παρέμβαση για την διασφάλιση της… ελληνικότητας της  Ηπείρου και όχι μόνο της Ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου που μοιάζει να είναι διαπραγματεύσιμη εθνική υπόθεση… (Αλλά αυτά μια επόμενη φορά…)

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13838103
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3214
13019
75866

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 93 επισκέπτες και κανένα μέλος