A+ R A-
17 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 21:22

ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γράφει ο
ΑΡΗΣ ΡΑΒΑΝΟΣ

 

Η αλλαγή νοοτροπίας είναι επιβεβλημένη στη σημερινή εποχή. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Όπως είναι το ευρύτερο, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, η όποια πολιτική σύγκρουση είναι ανώφελη.
Ας ρίξουμε όλοι τους τόνους και ας βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του να επιτευχθεί το καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει άκριτη στήριξη σε ότι γίνεται. Επιβάλλεται κατάθεση προτάσεων και λύσεων, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει και από την αρχή της κρίσης, αντί για μετωπικές συγκρούσεις.
Πολλά μπορεί να ειπωθούν και έχουν ειπωθεί για το πώς η χώρα μπήκε στο μνημονιακό τούνελ και παρέμεινε επί οκτώ έτη. Πολλά μπορεί να πει κανείς για το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε τόσα πολλά χρόνια, όταν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος βγήκαν νωρίτερα.
Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Κυρίως όμως είναι ευθύνη των πολιτικών και άλλων ταγών της ελληνικής κοινωνίας και σε πολύ μικρότερο βαθμό και των πολιτών.
Αυτή η κρίση πρέπει να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή συμπεριφορών, αλλά κυρίως νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Επί δεκαετίες επικράτησε η τάση του ευδαιμονισμού, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, ενώ κυρίαρχο ήταν το πελατειακό σύστημα. Αυτό κέλυφος πρέπει να σπάσει για τα καλά. Να γίνουν ανατροπές, ρήξεις και τομές παντού και σε όλα τα επίπεδα.  
Έφθασε η ώρα για την επανάσταση του αυτονόητου. Να επανέλθει ο σεβασμός στις αυτονόητες αλήθειες. Να υπάρξει σεβασμός στους θεσμούς, πίστη στην αξιοκρατία, επικράτηση της λογικής και μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους.
Το Κράτος δεν είναι για να υπηρετεί τα κόμματα και να εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν τον τόπο και να μην κινούνται για να εξυπηρετούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.
Το έργο επομένως που πρέπει να γίνει είναι τεράστιο. Το βασικό όμως είναι να ξεκινήσει η αλλαγή νοοτροπίας και να επικρατήσει ο σεβασμός του αυτονόητου. Μπορούν να γίνουν πολλά, αλλά την κύρια ευθύνη έχουν οι πολιτικοί ταγοί που θέτουν και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Οφείλουν οι πολιτικοί ταγοί να συμπαρασύρουν και τους άλλους ταγούς (πνευματικούς ανθρώπους, κ.α.) προς την κατεύθυνση της αλλαγής νοοτροπίας. Μόνο τότε ο λαός, βλέποντάς τους, ενδέχεται να αλλάξει νοοτροπία.
Σε λίγες εβδομάδες το τρίτο μνημόνιο τελειώνει και τελειώνει και όπως είπε προχθές και η Μέρκελ, «την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) η Ελλάδα θα κάνει το τελευταίο βήμα για την έξοδο από το πρόγραμμα ως η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα η οποία βγαίνει από ένα πρόγραμμα στήριξης».
Από εδώ και πέρα, πρέπει κυβέρνηση πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις όπου είναι εφικτό. Να διορθωθούν λάθη, ειδικά όσων σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Να ξαναδεί η κυβέρνηση το θέμα της φορολογίας, της μείωσης των συντάξεων, αλλά και της ενίσχυσης σταδιακά του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το ελληνικό μεταπολιτευτικό σύστημα είχε δημιουργήσει ένα βιοτικό επίπεδο πολύ υψηλότερο από το την παραγωγική βάση της χώρας με δανεικά. Ήλθε η ώρα της χάραξης άλλης πορείας σε διαφορετική βάση και με άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο.
Πρέπει όμως να προχωρήσει η εξυγίανση σε πολλά πεδία και να αρθούν διαρθρωτικές αγκυλώσεις για επενδύσεις και προώθηση της ανάπτυξης. Το κλειδί για μια καλύτερη πορεία είναι να υπάρξει πολιτική με εντονότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα, μια πιο κεϋνσιανή λογική.
Μπορεί να απαριθμήσει κανείς πολλές δράσεις (π.χ. αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, επανίδρυση του Κράτους, εκσυγχρονισμού και αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, αλλαγή του εκλογικού νόμου, συνταγματική αναθεώρηση, κ.α. ) που πρέπει να γίνουν.
Το βασικό όμως πάνω απ’ όλα είναι να υπάρχει πολιτική σταθερότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προωθηθεί η ανάπτυξη. Το διακύβευμα είναι να σωθεί ο τόπος. Ωφελεί τίποτα να κυριαρχούν οι ανέξοδοι διακομματικοί καβγάδες, όπως γίνεται αυτή την περίοδο με την συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ; Οι περισσότεροι που φωνάζουν οχυρώνονται πίσω από το δογματικό «δεν δίνουμε το όνομα Μακεδονία», το οποίο είχε δοθεί ουσιαστικά εδώ και χρόνιά στη γειτονική χώρα που αλλάζει το όνομά της από σκέτο Μακεδονία και γίνεται Βόρεια Μακεδονία, και δεν έχουν διαβάσει ούτε γραμμή από τη συμφωνία. Προφανώς για να υπάρξει συμφωνία γίνονται και συμβιβασμοί και κανείς πρέπει να δει τα όποια οφέλη της Ελλάδας.  
Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα στο οικονομικό πεδίο και χρειάζεται πολύ δουλειά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες να γυρίσει πραγματικά σελίδα η χώρα.
Αν δεν αξιοποιηθεί η σημερινή ευκαιρία, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε πολύ άσχημες καταστάσεις. Και αυτό θα είναι ότι χειρότερο για το μέλλον όλων και ειδικά των παιδιών μας.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13838221
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
3332
13137
75984

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 62 επισκέπτες και κανένα μέλος