A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Παρασκευή, 04 Μαΐου 2018 10:41

Η κολοκυθιά και ο χρόνος των εκλογών

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 

Επανήλθε το σενάριο των εκλογών, καθώς πλέον μετά την κίνηση του Κινήματος Αλλαγής να ζητήσει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό αντιπολιτευτικό μέτωπο, με βασικό πυλώνα τη Ν.Δ. που «προκαλεί» τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες.
Η επίσημη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητείας της και όπως πρώτοι από αυτή εδώ την ταπεινή γωνιά μιας επαρχιακής εφημερίδας, είχατε πληροφορηθεί εδώ και μήνες για το σενάριο να γίνουν μαζί με τις εθνικές εκλογές και οι αυτοδιοικητικές (περιφερειακές και δημοτικές) τον Οκτώβριο του 2019.
Παρά τις διαψεύσεις όμως και την εμμονή ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωθυπουργικό επιτελείο αναλύει τα δεδομένα που θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών, αν και προσωπικά εκτιμώ ότι θα εξαντληθεί η τετραετία και θα στηθούν τριπλές κάλπες: δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές.
Είναι σαφές ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται τα τελευταία οκτώ χρόνια από την πορεία του μνημονιακού προγράμματος –κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει στο προσεχές μέλλον. Κατά συνέπεια, ο χρόνος των εκλογών εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσει το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα τον Αύγουστο και, κυρίως, από τις δεσμεύσεις που θα αναληφθούν για την περίοδο που θα ακολουθήσει.
Στην κυβέρνηση αποκλείουν πλέον ένα «σενάριο καταστροφής», δηλαδή το να κλείσει το πρόγραμμα με την επίσπευση της περικοπής του αφορολόγητου ορίου (από το 2020 στο 2019), χωρίς την παράλληλη εφαρμογή των αντίμετρων. Ο αποκλεισμός του «καταστροφικού σεναρίου» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης συμβαδίζει με αντίστοιχα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις.
Οι μετρήσεις όλων των εταιριών δείχνουν ότι αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά πίσω από τη ΝΔ, αλλά δεν πρόκειται να υποστεί καθίζηση όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα είναι οι τελικοί νικητές. Γι’ αυτό και το μέτωπο που στήνουν και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε καλούς και κακούς, στο νέο και στο παλαιό σύστημα.  
Αν δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» με τον Πάνο Καμμένο (ενδεχόμενο που απομακρύνεται όσο περνάνε οι μέρες), τότε θα είναι η περικοπή των συντάξεων που θα κρίνει το χρόνο των εκλογών. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να πείσει τους δανειστές να αναστείλουν την ψηφισθείσα περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ., τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα «λύνονται».
Με βάση αυτό το σενάριο υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί είτε να πάει σε εκλογές αμέσως μετά τον Αύγουστο με ένα αφήγημα μεταμνημονιακής ευφορίας (πράγμα που χαρακτηρίζεται λογικό) είτε να περιμένει να κυλήσει ο χρόνος ούτως ώστε η οικονομική ανάκαμψη και η συνεπακόλουθη μείωση της ανεργίας να βελτιώσουν περαιτέρω το πολιτικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βέβαια, το σενάριο της αναστολής της περικοπής των συντάξεων δεν φαίνεται να προχωράει και το πιο πιθανό είναι να οδηγεί η κυβέρνηση στο κλείσιμο του προγράμματος με το συνδυασμό μέτρων-αντίμετρων.
Απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο, αναπτύσσονται δύο εκτιμήσεις μεταξύ των κορυφαίων υπουργών: Η πρώτη εκτίμηση θεωρεί πολιτικά διαχειρίσιμο τον συνδυασμό μέτρων-αντίμετρων. Κατά αυτήν την εκτίμηση, το συνολικό άθροισμα είναι επ’ ωφελεία των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων τα οποία συνιστούν το προνομιακό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2019, είτε τον Μάιο (μαζί με τις ευρωεκλογές) είτε τον Οκτώβριο (μαζί με τις αυτοδοικητικές).
Η άλλη εκτίμηση είναι ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι πολιτικά διαχειρίσιμες, ακόμα και αν συνοδευτούν από τα αντίμετρα. Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, πέρα από αυτή καθαυτή την οικονομική ζημιά για τους συνταξιούχους, οι περικοπές στέλνουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό μήνυμα στους ασθενέστερους οικονομικά. Κατά συνέπεια, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο του 2018 με ένα πολιτικό αφήγημα στο οποίο η «ανυπακοή σε παράλογες απαιτήσεις λιτότητας» θα έχει κεντρική θέση.
Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός περιμένει τις εξελίξεις και αποφεύγει να διατυπώσει τη δική του κρίση. Ουσιαστικά παίζεται το παιχνίδι με την κολοκυθιά για το χρόνο των εκλογών. Εξάλλου ποτέ ιστορικά δεν έχουν προαναγγελθεί εκλογές μήνες πριν. Όλοι σημάδια περιμένουν να δουν και να τα διαβάσουν. Μόνο που με την παρούσα κυβέρνηση έχουν ανατραπεί οι σταθερές και ως εκ τούτου η ανάλυση δεν μπορεί να γίνεται με τον γραμμικό τρόπο.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281437
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4992
21918
88946

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 108 επισκέπτες και κανένα μέλος