A+ R A-
12 Δεκεμβρίου 2018
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 22:22

Και εθνικό γλίστρημα μετά τις κυβερνητικές κωλοτούμπες…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Η… απαθής και προσχεδιασμένη διολίσθηση στα εθνικά θέματα και στο κολοσσιαίο θέμα της έξοδο από την οικονομική κρίση μοιάζει να είναι η νέα κυβερνητική τακτική. Μετά τον φενακισμό και την εξαπάτηση, μετά τα fake news και τις κομπορρημοσύνες, ήρθε η εγκατάλειψη των εθνικών θέσεων διά της… συνήθους απαξίας. Μετά τις κυβερνητικές κωλοτούμπες οδηγούμαστε στο εθνικό γλίστρημα. Εξηγούμαστε:
-Στα ελληνοτουρκικά παρατηρούμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά. Και εκεί που δεν είχαμε ως εκκρεμότητα παρά μόνο να χαράξουμε την  Αιγιαλίτιδα Ζώνη (την πρώιμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και αυτή μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαίου, ελλοχεύει τώρα ο κίνδυνος να τεθεί θέμα ακόμη και συνεκμετάλλευσης. Ή, έστω, κοινής επιχειρησιακής ευθύνης για ανθρωπιστικούς λόγους (δράσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων).
 Σε αυτό το κρίσιμο για το έθνος και το Ελληνικό Αρχιπέλαγος θέμα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας φαίνεται να ενδίδει σε μια προσωπική ρητορική η οποία στοχεύει στην κομματική επιβίωση αποσκοπώντας στο εκλογικό κατώφλι του 3%. Μάλιστα, και για λόγους πολιτικής και δημοσιογραφικής τάξης πρέπει να το σημειώσουμε, επ’ αυτού το Μαξίμου τηρεί αποστάσεις…
 Αλλά, τι σόι πρωθυπουργός είναι αυτός που επιτρέπει το απύλωτο στόμα του υπουργού του να συναγωνίζεται σε αχρείαστες κορόνες τους πιο ακραίους κύκλους της Άγκυρας; Σε κάθε περίπτωση η επιβίωση μιας αποτυχημένης κυβέρνησης, ακόμη χειρότερα το σωσίβιο σε ένα καταρρέοντα κομματικό σχηματισμό που εμφορείται από ακροδεξιές δοξασίες (ΑΝΕΛ), δεν είναι πάνω από την πατρίδα και την εθνική ακεραιότητα!
 Χωρίς σε κάθε περίπτωση, να παραγνωρίζουμε την στρατηγική έντασης του Ερντογάν ο οποίος προσπαθεί να στήσει προβοκάτσια σε βάρος της Ελλάδας. Αλλά, είναι θέμα στοιχειώδους εθνικής συνείδησης η υπεύθυνη(;) πολιτική τάξη να μην  διευκολύνει τον εχθρό χωρίς να απεμπολεί τα εθνικά δίκαια.
-Το «σκοπιανό», θέμα που η κυβέρνηση άνοιξε άκαιρα και απροετοίμαστα με στόχο να πλήξει την αντιπολίτευση (εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής), έχει πλέον μετατραπεί σε ενδοκυβερνητικό πρόβλημα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αδυνατεί να βρει άλλον εταίρο (ή συμπληρωματικές-παραπληρωματικές κοινοβουλευτικές δυνάμεις) προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία…. Το αδιέξοδο είναι προφανές στο βαθμό πoυ τα Σκόπια αδυνατούν(;) να αλλάξουν το Σύνταγμα και να ενσωματώσουν στο εσωτερικό της γείτονος την σύνθετη ονομασία erga omnes (έναντι πάντων). Η κυβέρνηση, είναι φανερό, δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του διεθνούς παράγοντα για την επίλυση της διαφοράς με τα Σκόπια. Έτσι, πάντα κατά την προσφιλή τακτική του Μαξίμου, εξετάζεται η συγκεκαλυμμένη ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ (και προοπτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση) δια της διολίσθησης. Θα επιδιωχθεί δηλαδή η τακτική της προσωρινής ένταξης των Σκοπίων, κάτι που επιτρέπει να αναπτυχθεί η… εσωτερική ρητορική και στις δύο πλευρές. α/Στον Ζάεφ (Σκόπια) ότι έγινε ένα καθοριστικό βήμα ενσωμάτωσης στους Δυτικούς θεσμούς χωρίς παραχωρήσεις στην «ταυτότητα» της χώρας και β/στην Αθήνα (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) να ανασύρει εκ νέου την διγλωσσία: «Καμία ένταξη στο ΝΑΤΟ», ενώ θα έχει πάρει διαβατήριο η γειτονική χώρα σαν «Βόρεια Μακεδονία». Και αυτό μόνο για διεθνή χρήση καθώς στο εσωτερικό θα παραμείνουν σαν «Μακεδόνες», με «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα. Ενώ δεν θα έχει γίνει χρήση ή απειλή χρήσης του veto εκ μέρους της Ελλάδας για ένταξη της γείτονος στην Βορειοατλαντική συμμαχία στο βαθμό που δεν τηρείται το «erga omnes”. Χωρίς επίλυση της διμερούς διαφοράς στα θέματα της ονομασίας, εθνότητας, γλώσσας κ.α.). Και όλα αυτά προκειμένου να μην είναι εμφανής και χτυπητή η «κωλοτούμπα»…
-Ως προς την οικονομική και κοινωνική κρίση καθώς και την «έξοδο» από τα μνημόνια, ήδη στήνεται το σκηνικό της παράτασης των μνημονίων με άλλον μανδύα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζει το μνημόνιο με το εθνόσημο. Δηλαδή το κυβερνητικό μνημόνιο έναντι της τρόικας προκείμενου να αποσπάσει υποσχέσεις περί διαρρύθμισης του χρέους σταδιακά και αναλόγως των «μεταρρυθμίσεων», αρχής γενομένης από το φθινόπωρο και εις βάθος 20ετίας…. (Δείτε σχετικό άρθρο από 22/2/2018 http://www.gnomiartas.gr/apopseis/item/11970-megas).
 Μάλιστα, πολλές από τις… καυτές εκκρεμότητες του γ’ μνημονίου που δεν θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιούνιο (προκειμένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να μην προκαλέσει και άλλο το εκλογικό ης ακροατήριο) θα εφαρμοστούν κατά το επόμενο διάστημα μέσω του… λανθάνοντος μνημονίου. Και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μειωθεί το χρέος (παράταση πληρωμών-αναβολή καταβολής τόκων). Άρα η χώρα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές με την έκδοση νέου χρέους σε αποδεκτά επιτόκια (κάτω του 3%). Κατά συνέπεια κινδυνεύει να ξανακυλήσει στον ζουρλομανδύα των μνημονίων…
 Και όλα αυτά, την μετάθεση ουσιαστικά της κρίσιμης τέταρτης (θα ήταν η… τελευταία) αξιολόγησης του προσεχούς  Ιουνίου για την επόμενη κυβέρνηση, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές επιθυμούν να απεμπλακούν από τη χώρα, κυρίως για δικούς τους-εσωτερικούς λόγους. Αφήνοντας πίσω σε ρόλο τοποτηρητή το ΔΝΤ και εκβιάζοντας την εσωτερική-εθνική πολιτική τάξη με το χρέος και την δημόσια περιουσία η οποία, ας μην το λησμονάμε, έχει παραχωρηθεί έναντι των δανείων για 99 χρόνια από την παρούσα κυβέρνηση της… αριστεράς..
 Παράλληλα παραμένουν ενεργές οι ήδη γνωστές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για α/ τα πρωτογενή πλεονάσματα του3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και άνω του 2% ακολούθως, β/ την μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.636 ευρώ (προσθετός φόρος έως 650 ευρώ το χρόνο ή μια μέση σύνταξη και έναν μέσο-καθαρό μισθό) και γ/την αποκοπή της προσωπικής διαφοράς και μέχρι ποσοστού 18% στις παλαιές συντάξεις (αφορά σε πάνω από 1,5 εκ. συνταξιούχους οι οποίοι θα χάσουν  ακόμη μια σύνταξη το 2019).
 Δηλαδή, αντί για 13η σύνταξη που υποσχόταν από το 2015 ο κ.Τσίπρας, το 2020 οι συνταξιούχοι θα πάρουν μόλις 10, και αυτές ήδη πολύ κουτσουρεμένες , συντάξεις…

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14102822
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
427
7977
51876

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 επισκέπτες και κανένα μέλος