A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:32

Πάει για πρωτιά η Άρτα…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Φέτος μπαίνουν οι βάσεις η Άρτα να βγει πρώτη στην παραγωγή ακτινίδιου. Λέμε πρώτη ως προς το τονάζ, γιατί ως προς την ποιότητα η πατρίδα μας είναι πρώτη!
 Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να εμπορευτεί ακτινίδιο, όποιος θέλει να μπει σε νέες αγορές , ένας εξαγωγέας που θέλει να παραλάβει μεγάλες ποσότητες , ο  έμπορος που επιθυμεί να προμηθευτεί  υψηλής ποιότητας  ακτινίδιο πρέπει να περάσει από την Άρτα. Πρέπει να φτιάξει αποθήκες, ψυγεία και συσκευαστήρια στην Άρτα. Πρέπει να προσλάβει  εργαζόμενους από την Άρτα. Γιατί, όσο δυναμώνει η παραγωγή της Άρτας, όταν φτάσει ή ξεπεράσει τους 50.000 τόνους, αυτή η ποσότητα δεν μπορεί να πωληθεί με την συγκομιδή. Πρέπει να αποθηκευτεί ώστε να δοθεί σε καλύτερες τιμές το επόμενο εξάμηνο (μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους ας πούμε).
 Όλα αυτά σημαίνουν χρήματα στο Νομό, αυξημένο κύκλο εργασιών στην αγορά, νέες θέσεις εργασίας, αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.
 Μπορεί να επαναληφτεί αυτό με τα εσπεριδοειδή; (Βλέπετε, δεν μιλάω μονοδιάστατα για το πορτοκάλι αλλά και για το όψιμο λεμόνι ή το πρώιμο μανταρίνι..). Φυσικά και μπορεί!
Αλλά και εδώ απαιτούνται συσκευαστήρια, νέου τύπου συνεταιρισμοί (Ομάδες Παραγωγών), ένταξη των σχεδίων  βελτίωσης σε ένα πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) , συνδρομή από την Περιφέρεια, τον Δήμο, τις υπηρεσίες του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Δεν είναι μόνο αυτά: Οι πτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων (σ.σ.: η «Πίνδος» ελέγχει άνω του 35% των προϊόντων πανελλαδικά) σχεδιάζουν να κατέβουν στα θερμά κλίματα του κάμπου της Άρτας. Ο συνεταιρισμός Πτηνοτρόφων Άρτας μπορεί το επόμενο διάστημα να βγει από την αφάνεια καθώς διαθέτει από τις πλέον σύγχρονες -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εγκαταστάσεις (σφαγεία  κ.λπ.). Ίσως μελετώντας και τα κίνητρα που αναμένονται ως προς τις συγχωνεύσεις συνεταιριστικών επιχειρήσεων όμορων Νομών…
Τα Ηπειρώτικα και δη τα τυροκομεία της Άρτας είναι από τα πιο δυναμικά με τα ποιοτικότερα προϊόντα πανελλαδικά. Γάλλοι εμπορικοί αντιπρόσωποι κυριολεκτικά σαρώνουν την ελληνική ύπαιθρο αυτό το διάστημα προκειμένου να βρουν «μπατζαριά» για την επεξεργασία του γίδινου γάλακτος. (Πού αλλού, αλήθεια, θα βρουν κατσικίσιο γάλα με 45 λεπτά το κιλό για να πουλήσουν το σεβρ στα 18 ευρώ);
 Στον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με μια μικρή, ήπια καθετοποίηση (συσκευασία, επεξεργασία, τυποποίηση) και την κατάλληλη προώθηση, ανοίγονται πολλές ευκαιρίες. Η δυναμική πορεία του ακτινίδιου δείχνει τον δρόμο. Με προσεκτική και σχεδιασμένη ανάπτυξη λειαίνονται τα εμπόδια στην παραγωγή και εκτινάσσεται η τοπική οικονομία:
-Βγαίνουν από τη μέση οι έμποροι-αρπαχτικά που αρπάζουν την αγροτική παραγωγή με «πέτσινες» επιταγές.
-Οι ίδιοι οι έμποροι υποχρεούνται να επενδύσουν σε υποδομές στην Άρτα (αποθήκες, συσκευαστήρια και λοιπές υποδομές ή να συνάψουν προγραμματικές-δεσμευτικές συμφωνίες με τους παραγωγούς).
-Οι αγρότες συνασπίζονται σε ομάδες παραγωγών και έτσι επιτυγχάνουν συνένωση δυνάμεων και συγκέντρωση της πολυκερματισμένης αγροτικής γης  (μικρός κλήρος). Επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακος, εντάσσονται σε προγράμματα βελτίωσης (συσκευαστήρια, προώθηση, προμήθειες λιπασμάτων, υλικών, πρώτων υλών).
-Νέοι άνθρωποι στρέφονται στη γη ως επιχειρηματίες γιατί είναι κάτι που αρχίζει να αποδίδει...
 Βλέπετε, αρκεί μόνο μια μικρή σπίθα για να ανάψει η φλόγα του αγρότη. Να ανοίξουν οι ορίζοντές του, να αναζωογονηθεί η περιφέρεια.
 -Αρκούν μόνο αυτά;
 Όχι φυσικά!
-Πρέπει να ελεγχθούν οι ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων.
-Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να μειώσουν το κόστος παραγωγής (κυρίως με την αναδείξει και εκμετάλλευση της γεωθερμίας-το Γεωθερμικό Πεδίο Συκεών), με έργα υποδομής, με την προβολή του Τόπου μας και των προϊόντων του. (Και φυσικά εδώ δεν μιλάω για τα ταξιδάκια στην Αθήνα ή το εξωτερικό με συνοδεία από «πολύτιμους» γραφειοκράτες που πάντα πλαισιώνουν τους… επισήμους, καθώς και ένα μπάτζετ για… έξοδα περιποίησης).
-Με την σχεδιασμένη προμήθεια πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας, λιπασμάτων και χημικών.
Κυρίως δε με την οργανωμένη προώθηση, προβολή και διαφήμιση της Άρτας ως ενός παραγωγικού «Τόπου Προορισμού» απαράμιλλης ομορφιάς με αντιθέσεις και ιστορικά μνημεία: Βουνό- κάμπος, Ακτογραμμή και Αμβρακικός (με την ιδιαίτερη παραγωγή σε ψάρια και θαλασσινά, σε συνδυασμό με τα μοναδικά είδη σε έναν λαμπρό βιότοπο). Αλλά  και την απίθανη χλωρίδα και πανίδα στις ορεινές περιοχές (εκεί που συναντάς υψηλής ποιότητας και πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα). Καθώς επίσης την Αρχαιοελληνική και Βυζαντινή Άρτα, τα ιστορικά και  θρησκευτικά μνημεία.
Παράλληλα, η ολιστική διαχείριση των καλλιεργειών οδηγεί σε αειφόρο ανάπτυξη, θα προστατεύσει το περιβάλλον, θα φέρει εναλλακτικό (και εξατομικευμένο) τουρισμό, θα ενισχύσει το εισόδημα, θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, θα «κράτησει» τους νέους στην περιοχή.
 Και όλα αυτά θα προκύψουν αυτόματα, μόνο με την πρώτη σπίθα αναθέρμανσης κάθε τομέα. Μόνο που πρέπει όλοι οι τομείς –που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή- να αποσκιρτήσουν παράλληλα, όχι με χρονική υστέρηση, με διαφορά φάσης. Ώστε να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο ντόμινου. Να μην «φύγουν» οι χοιροτρόφοι υπέρ της πτηνοτροφίας. Να μην εγκαταλείψουν π.χ. οι παραγωγοί το μανταρίνι, το οποίο έχει προοπτικές, υπέρ του ακτινίδιου. Γιατί, ενώ θα χαθεί εισόδημα από το μανταρίνι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτραπεί η υπερπροσφορά στο ακτινίδιο. Κίνηση που, έστω πρόσκαιρα, θα συμπιέσει τις τιμές και θα προκαλέσει ανισορροπίες. Απαιτείται προς τούτο ένας σχεδιασμός ώστε να μην πάμε σε βίαιες αναδιαρθρώσεις.
 Αυτό το ρόλο συντονισμού ώστε να αποφευχθούν οι βίαιες και χωρίς ενημέρωση-σχεδιασμό αναδιαρθρώσεις θέλουμε να αναθέσουμε στην κεντρική διοίκηση. Παράλληλα με τα έργα υποδομή (γεωθερμία, δίκτυα). Ούτε αυτό μπορούν να κάνουν (εκτός από το να φορολογούν υπέρμετρα, να εξαντλούν κάθε παραγωγική ικμάδα);

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281443
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4998
21924
88952

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 107 επισκέπτες και κανένα μέλος