A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:24

Αυτοδυναμία ή όχι;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Του

ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

 


Θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν; Είναι ένα βασικό ερώτημα που κυριαρχεί παράλληλα με τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει το χρόνο των εκλογών και το πολιτικό περιβάλλον που αυτές θα διεξαχθούν, αλλά εντούτοις διαφέρουν οι εκτιμήσεις πολλών για το εάν θα επιτευχθεί ή όχι αυτοδυναμία.
Για να υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, μεγάλο ρόλο δεν διαδραματίζει το ποσοστό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ή η μεταξύ τους διαφορά, αλλά εξαρτάται από τα ποσοστά των κομμάτων που δεν θα περάσουν τον πήχη του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής.
Με βάση τον εκλογικό νόμο Παυλόπουλου που θα ισχύσει για τελευταία φορά στις επόμενες εκλογές, για να έχει ένα κόμμα αυτοδυναμία πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο 40,4%, αν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν 0%. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θεωρείται απίθανο.
Για τον στρατηγικό τους σχεδιασμό τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνουν υπόψη τους ότι για κάθε 1% που συγκεντρώνουν τα εκτός Βουλής κόμματα, αυτόματα μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που χρειάζεται για την αυτοδυναμία.
Π.χ. εάν το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι στο 4% το ποσοστό αυτοδυναμίας πέφτει στο 36,4% (δηλ. από το 40,4 – 4%, αφού 10% επί 0,4%)
Το κρίσιμο όμως είναι για τις προσεχείς εκλογές θα είναι σίγουρα το ποσοστό του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής.
Επίσης, θα φανεί κατά πόσο θα επηρεάσει τους συσχετισμούς η ύπαρξη ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, μια συζήτηση που φούντωσε μετά τα πρόσφατα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, ενώ είναι υπαρκτές και προχωρούν οι διεργασίες, άγνωστο εάν θα φθάσουν έως το τέλος, για την ίδρυση ενός πολιτικού φορέα στα πρότυπα της ιταλικής Λέγκας του Βορρά.
Αυτή τη στιγμή τα εκτός Βουλής κόμματα είναι αρκετά, με βάση τις μετρήσεις: Ανεξάρτητοι Έλληνες, Λαϊκή Ενότητα, Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση, ίσως η Ένωση Κεντρώων και μάλλον οι ΑΝΕΛ. Με βάση τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το όριο αυτοδυναμίας πέφτει και στο 36%, ενώ το πιο πιθανό είναι να κινηθεί στη ζώνη του 38%.
Εκεί θα κριθεί η μάχη των επόμενων εκλογών και το κρίσιμο είναι πόσα κόμματα θα έχει η Βουλή και σε αυτή τη βάση γίνεται η συζήτηση στα επιτελεία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μακιαβελικό σχέδιο και εκλογές

 

Μεγάλη συζήτηση γίνεται σε διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Και ειδικά, εάν θα γίνουν το 2018 ή το 2019. Προσωπική μου εκτίμηση είναι, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει το 2019 σε εκλογές. Το 2019 είναι προγραμματισμένες οι ευρωεκλογές, αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μέχρι στιγμής γίνονται συζητήσεις για το εάν θα μετατεθούν ή όχι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές για το φθινόπωρο του 2019. Αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει αργά, αλλά μεθοδικά τη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συσχετισμών κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.
 Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση και οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν υπό το πρίσμα μιας παλαιότερης δήλωσης του Πρωθυπουργού, ότι «πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων».
 Ο Αλ. Τσίπρας, είπε τότε και η αντιπολίτευση πιάστηκε στον ύπνο, ότι θέλουμε την απλή αναλογική να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση και επικαλέστηκε την ανάγκη να υπάρξουν συναινέσεις.
Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, στηρίζουν πολλά στην ριζική αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση θέλει την αποσύνδεση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών από τις ευρωεκλογές που είναι τον Μάιο του 2019. Το μόνο σίγουρο είναί ότι οι εκλογές θα γίνουν με το νέο νόμο που θα εισάγει την απλή αναλογική και αναμένεται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα.
Ποιο είναι το μακιαβελικό σενάριο που δεν έχουν σκεφθεί διάφοροι και μπορεί, εάν τεθεί σε εφαρμογή, να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα; Να στηθούν τετραπλές κάλπες το Μάιο του 2019, δηλ. να διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές (περιφερειακές και δημοτικές), αλλά και βουλευτικές.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι συσχετισμοί θα αλλάξουν πολύ εύκολα, χωρίς πολλοί να το καταλάβουν και αυτό διότι, οι τοπικοί παράγοντες θα έχουν κατά νου να εκλεγούν οι ίδιοι στα περιφερειακά ή δημοτικά συμβούλια και να κάνουν τις συμμαχίες τους, ακόμα και διακομματικές, παρά να τρέξουν για ψήφους για το κόμμα που ανήκουν.
Και όπως έλεγαν πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης, το βασικό μέλημα πολλών αυτοδιοικητικών είναι πως θα εκλεγούν ή επανεκλεγούν και άρα θα αφήσουν σε δεύτερη μοίρα ή δεν θα ασχοληθούν καθόλου με το κόμμα τους που θα δίνει μάχη για την πρωτιά στις εκλογές. Και αυτό αφορά πρωτίστως τη ΝΔ, καθώς ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται να την επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 22:27

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281154
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4709
21635
88663

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 επισκέπτες και κανένα μέλος