A+ R A-
20 Οκτωβρίου 2018
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 21:05

Πόλεμος με τον Ντράγκι -«αιχμάλωτοι» στoν Έβρο…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Δείτε το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω και μέσα στην Τουρκία (εξέλιξη που οφείλεται σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους και τραγικά λάθη της ηγετικής ομάδας): α/Η εισβολή στον Αφρίν της Συρίας δεν αποδίδει, ενώ κατέστρεψε τις γέφυρες επικοινωνίας και με έναν ακόμη γειτονικό λαό (Κούρδους). β/Στην κυπριακή ΑΟΖ κάνουν ασκήσεις αμερικανικά πολεμικά πλοία και η πλατφόρμα της Axxon αναμένεται να στηθεί (εν αντιθέσει με την περίπτωση της ιταλικής πριν λίγες ημέρες…). γ/ Ο Ερντογάν έχει συμμαχήσει εκλογικά με του ακροδεξιούς «Γκρίζους Λύκους». δ/Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται δύο έτη από το πραξικόπημα, όποτε είναι… μεγάλο το διάστημα που οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές (αντί τις τουρκικές…).
 Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εάν η Τουρκία εάν δεν έστησε το επεισόδιο με τους Έλληνες στρατιωτικούς, το εκμεταλλεύεται απάνθρωπα…
 Ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας έλεγε στην στήλη ότι , «ενώ στην αρχή είχαμε διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά πως το θέμα θα διευθετούταν εντός ολίγων ημερών, με την επιστροφή του Ερντογάν από το ταξίδι του στη Ζάμπια η υπόθεση πήρε εντελώς άλλη τροπή…».
 Είναι φανερό ότι η κράτησε των Ελλήνων στρατιωτικών λαμβάνει άλλη διάσταση πλέον.
 Με αυτό το δεδομένο, το γεγονός δηλαδή  ότι δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς προθέσεις της Τουρκίας, τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει και τους σκοτεινούς σχεδιασμούς ενός βαθέως κράτους, ας λάβουμε υπόψιν μας και τους χρόνους της τουρκικής δικαιοσύνης (θέμα που θα υπερτονίζεται το επόμενο διάστημα καθώς οι «8» δεν εκδόθηκαν στην γείτονα λόγω της ελληνικής δικαιοσύνης, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, καίτοι ο κ.Τσίπρας είχε υποσχεθεί τα ακριβώς αντίθετα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ.Ερντογάν λίγες ημέρες νωρίτερα). Οι «8» δύνανται να κάνουν νέα αίτηση αποφυλάκισης (ώστε να παραμείνουν σαν υπόδικοι στην Αδριανούπολη) σε ένα μήνα,. Δηλαδή μετά την πάροδο 30 ημερών από την προηγηθείσα αίτηση (η οποία, όπως είναι γνωστό, απορρίφθηκε). Προβλέπεται Μεγάλη Εβδομάδα παθών. Τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους και τους Έλληνες που αγωνιούν και ανησυχούν…
 Από την άλλη πλευρά, στο άλλο ανοικτό θέμα της Ελλάδας, οι εξελίξεις στην οικονομία και την «έξοδο» από τα μνημόνια, αφενός επηρεάζεται από αυτή την εξέλιξη (στα βαθμό που ουδείς σχεδιάζει μακροπρόθεσμα όταν το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό), και αφετέρου εκδηλώθηκε πλέον ανοικτά ο πόλεμος της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα δια… αντιπροσώπων: τον διοικητή της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα.
Είναι τέτοιου μεγέθους οι συντελούμενες ανακατατάξεις που, ο συνήθως αισιόδοξος και με μεγαλόστομες υποσχέσεις πρωθυπουργός, δεσμεύεται τώρα ότι… δεν μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Και υπόσχεται δίκες και αποκαλύψεις: για τα τραπεζικά δάνεια, τα οικονομικά των κομμάτων,  για την πτώχευση, για την είσοδο στα μνημόνια….
 Και όλα αυτά απέναντι σε μια Ευρώπη που θέλει να… απεμπλακεί από την Ελλάδα, καθώς ετοιμάζεται για εμπορικό και νομισματικό πόλεμο με τις ΗΠΑ (δασμοί στο χάλυβα, το αλουμίνιο, τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα αγροτικά προϊόντα, διολίσθηση του δολαρίου για τόνωση των εξαγωγών και υψηλό κόστος στις αμερικάνικες εισαγωγές).
 Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ευρωπαίοι που θέλουν να απεμπλακούν από την «αδιόρθωτη» Ελλάδα. Ορισμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά και η εγχώρια «αστική τάξη» ανησυχούν για την λεγόμενη «καθαρή έξοδο» στις αγορές (χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή). Και αυτό γιατί τα 19 δις ευρώ που θα συγκεντρωθούν θα κοστίζουν άνω των 400 εκ. το χρόνο σε τόκους (για σχολάζοντα κεφάλαια που θα βρίσκονται σε ακινησία), ενώ το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να εξαντληθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019 (στην περίπτωση που θα ανέβουν τα διεθνή επιτόκια, κάτι που είναι μια αναμενόμενο και αποτελεί μάλλον φυσιολογική εξέλιξη).
 Κατά συνέπεια, 14 μήνες μετά την λέξη των μνημονίων η χώρα κινδυνεύει να μείνει ακάλυπτη, με τα επιτόκια στα ομόλογα να κινούνται σαφώς πάνω από το 5% (10ετείς τίτλοι) και η πολιτική τάξη να οδεύει σε (ενδεχόμενες δεύτερες )εκλογές την άνοιξη του 2020 με απλή αναλογική λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα πρόκειται για την συνταγή της τέλειας καταστροφής…
Ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν για έναν πρώιμο και παρατεταμένο… Γολγοθά. Με τον Ερντογάν να έχει απασφαλίσει γενικότερα στην περιοχή και την χώρα να συνεχίσει τους κομματικούς ακροβατισμούς ενόσω οι πολίτες έχουν πληρώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα για την σταθεροποίηση. Τώρα όλα αλλάζουν και στο Μαξίμου (Novartis, 4η αξιολόγηση, stress test τραπεζών, βελτίωση οικονομικού κλίματος) και όλα τα συμπαρομαρτούντα τίθενται εν αμφιβόλω («καθαρή έξοδος», δίκες για τραπεζικό υπερ-δανεισμό κ.α.) .

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13852085
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
2715
27001
89848

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες και κανένα μέλος