A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 21:35

Τα υπόγεια της «Novartis» και το… εθνόσημο στο νέο μνημόνιο

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Την ώρα που παραπέμπονται πρώην υπουργοί για το σκάνδαλο της Novartis δεν ξέρουμε εάν η υπόθεση θα καταλήξει στο ακροατήριο. Αν θα λάμψει η αλήθεια. Και την ώρα που ο λαός διχάζεται για το «παλαιό» (έστω και… κοστοβόρο) η κυβέρνηση συνεχίζει να (δια)ψεύδεται αναφορικά με την κατάσταση στην οικονομία και την μετα - μνημονιακή Ελλάδα. Το ένα θέμα απλώνεται σαν αχλή πάνω στο άλλο και δεν υπάρχει ορίζοντας για τον πολίτη.
Μοιάζει βέβαιον σήμερα ότι η κυβέρνηση αναμείχθηκε υπερβολικά και αντιθεσμικά στο σκάνδαλο των φαρμάκων. Κυρίως για τον τρόπο που πήγε στη Βουλή. Επ’ αυτού φαίνεται ότι δεν χωρεί αμφιβολία. Τρία στοιχεία αισθητικής και ουσίας:
-Την υπόθεση συντονίζει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί Καραμανλή Δ. Παπαγγελόπουλος, νυν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
-Οι πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ υπουργοί ελέγχονται με μόνη μαρτυρία αυτή των «σκοτεινών» μαρτύρων.
-Η προστασία των μαρτύρων δόθηκε μετά την παραπομπή του θέματος (φακέλου) στη Βουλή οπότε  ο χορηγήσας (αντιεισαγγελέας τους Αρείου Πάγου) δεν είχε αρμοδιότητα (πέρασε στη Βουλή).
Για την επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεση ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γ.Σωτηρέλης προτείνει δύο στάδια:
Η κυβέρνηση να επιτρέψει (να συγκροτηθεί) με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών (δηλαδή πάνω από 150) Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο. Το οποίο, σε εύλογο χρόνο, θα καταθέσει τεκμηριωμένη σχετική γνωμοδότηση προς τη Βουλή ως προς το εάν, σε ποια σημεία και με ποιον τρόπο θα μπορούσε  να συγκροτηθεί «Προανακριτική Επιτροπή». Με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικοί αντίπαλοι (κυβερνητικοί) στερούνται του θλιβερού προνομίου να ασκούν εισαγγελικό έργο. Και θα αποφύγουν (οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ) την κατηγορία της αντιπολίτευσης, αλλά και των ελεγχομένων πολιτικών, ότι η πλειοψηφία καταφεύγει σε πολιτικές διώξεις και ομηρία εν όψει εκλογών και κρίσιμων αποφάσεων για την μετα-μνημόνιο εποχή.
Ακολούθως, τα φερόμενα σαν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, στην περίπτωση που το εν λόγω Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο διαπιστώσει τυχόν παραγραφή των αδικημάτων, να  ζητήσουν τα ίδια – χωρίς όρους και προϋποθέσεις – να μην ισχύσει η προνομιακή αντιμετώπισή τους από το άρθρο 86 του Συντάγματος ως προς την εξάλειψη του αξιοποίνου των πράξεών τους (διότι ως γνωστόν προβλέπεται ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη αν παρέλθει η δεύτερη τακτική σύνοδος της επόμενης βουλευτικής περιόδου από αυτήν που τελέσθηκε το αποδιδόμενο σε υπουργό αδίκημα κατά την άσκηση των καθηκόντων του). Να μην δεχθούν δηλαδή την παραγραφή. Όχι, με μια απλή δήλωση, σύμφωνα με την τακτική του υπουργού Άμυνας Π.Καμένου προκειμένου να υπεκφύγει των ευθυνών του από το σκάνδαλο αγοροπωλησίας των βλημάτων από την Σαουδική Αραβία.
 Με αυτόν τον τρόπο και η πλειοψηφία δεν θα κατηγορηθεί για κομματικές διώξεις, θα αποσείσει την κατηγορία ότι η υπόθεση στήθηκε σε κάποια υπόγειο και το πολιτικό προσωπικό θα προσέλθει στον φυσικό του δικαστή προκειμένου να αντικρούσει τυχόν κατηγορίες χωρίς να μείνει καμία σκιά.
Αλλά, ποιος ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη της αλήθειας; Όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, βιαστικά και εν μέσω πολιτικών κορόνων γιατί ο χρόνος πιέζει. Οδηγούμαστε σε νέο, με εθνόσημο αυτή τη φορά, μνημόνιο και το θέμα των πρόωρων εκλογών επανέρχεται πιο πιθανό από ποτέ.
Και από την άλλη, αν η ΝΔ «επιτρέψει» δίκη στελέχους της, φοβάται ίσως έχει αντίστοιχη εκλογική τύχη με αυτή του ΠΑΣΟΚ το 2012 μετά την διαλεύκανση του σκανδάλου με τα όπλα και την καταδίκη του Α.Τσοχατζόπουλου…
Πέραν όμως των αναλογιών του παρελθόντος, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τα αποκαλυπτήρια μιας αδιέξοδης πορείας σε οικονομικό και πολιτικό πεδίο:
-Μέχρι τον Μάιο η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το δικό της μνημόνιο, το σχέδιο δηλαδή για  μετά τον Αύγουστο του 2018 με το οποίο η χώρα θα αναλαμβάνει την «ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2022». Την εξαγγελία, εφαρμογή και τήρηση των περικοπών δηλαδή μετά την αποχώρηση της τρόικας…
-Τον ίδιο μήνα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των stress test των τραπεζών με αρνητικές προβλέψεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια (4η ανακεφαλαιοποίηση).
-Από την Πρωτομαγιά και πάλι θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονική πλειστηριασμοί ακόμη και για χρέη 500 ευρώ προς το δημόσιο.
-Τον Μάιοι θα ανακοινωθεί ο νέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ (προκείμενου να ισοσκελιστεί ο φόρος των 3,3 δις ευρώ  που θα διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών επί μικρότερων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα).
-Η χώρα μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχει βγει άλλες τρεις φορές στις αγορές για να αντλήσει ρευστότητα. Αλλά, όταν βγήκε στις 8/2/18 και πέτυχε επιτόκιο 3,5% (7ετές ομόλογο) και δύο εβδομάδες μετά αυτό σκαρφάλωσε στο 4,2%, η όλη εξέλιξη σε εμβάλει σε σκέψεις γα την πορεία της χώρα εκτός χρηματοδότησης από τον ν ESM.
 Πρόσθετα, τόσο τα επιτόκια των ομολόγων που πήραν την ανηφόρα όσο και οι πλειστηριασμοί προκαλούν εκνευρισμό στον υπουργό Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτο. Ο οποίος, βλέπει τώρα ότι στο τέλος θα πρέπει: α/να υιοθετήσει ένα «εθνικό μνημόνιο» που θα έχει ισχύ μετά τα «μνημόνια της τρόικας», β/ θα πρέπει να αποδεχτεί μια «προσαρμοσμένη, υβριδικού τύπου και ακραία εποπτεία» από το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή τρόικα και γ/να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι, εν τέλει, η έξοδος όχι μόνο δεν θα είναι «καθαρή» αλλά, θα υποχρεωθεί σε μια «προληπτική πιστωτική γραμμή». Θα συρθεί δηλαδή στις απαιτήσεις του διοικητική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ.Ντράγκι. Και αυτό ίσως είναι το λιγότερο. Στο εσωτερικό ακροατήριο θα εμφανιστεί ότι κάνει αυτό που του υπέδειξε ο ευρισκόμενος στο «στόχαστρο» της κυβέρνηση διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.Στουρνάρας.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281118
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4673
21599
88627

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 επισκέπτες και κανένα μέλος