A+ R A-
17 Ιανουαρίου 2019
ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 21:41

Η ΕΚΤ προειδοποιεί κυβέρνηση - τράπεζες και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Καμένο…

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Αν στην πολιτική και το δημόσιο λόγο πρέπει να υπάρχουν η λογική αποτελεσματικότητα) και η ηθική (στο βαθμό που άλλοι διαχειρίζονται ζητήματα κατά-δικά μας), από την χώρα μας απουσιάζουν εντελώς και τα δύο. (Και φοβάμαι όχι μόνο στην πλευρά της κυβέρνησης).
 Δεν πρόκειται για ηθικολογία αλλά για απλή αλήθεια: χωρίς ηθική δεν μπορεί να ασκηθεί καμία υπόθεση στο όνομά μας (στο όνομα του Λαού). Και χωρίς λογική αυτή η διαχείριση δεν φέρει αποτελέσματα. Οπότε τίθεται θέμα νομιμότητας και νομιμοποίησης της εξουσίας.
 Αφορμή για το σημερινό άρθρο αποτελεί η διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα κακά μαντάτα από τη Φραγκφούρτη και η τακτική όλα στα μίξερ εσωτερικά. Σε σημείο να μην βγάζεις συμπέρασμα ενόσω τα προβλήματα αυξάνονται . (Αν και στο τέλος το μίξερ μπορεί να βγάλει μακεδονική σαλάτα…)
Γιατί εν τέλει, τι «ενίσχυση» είναι αυτή που προσέφερε η κ.Μεγαλοοικονόμου που «έκλεισε» θέση στον ΣΥΡΙΖΑ; Η κυβέρνηση είχε αριθμητικό πρόβλημα (να περάσει συμφωνίες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή) ή έχει μεγάλο και εντεινόμενο πρόβλημα επαφής με την κοινωνία, αποτελεσματικότητας και συνοχής των πολιτικών –που άλλοι της υπαγορεύουν και η ίδια απλώς ασκεί. Γιατί, είναι ολοφάνερο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης.
Έτσι, η κ. Μεγαλοοικονόμου, χωρίς να αιτιολογήσει τη στάση της, χωρίς να προσφέρει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους που την ανέδειξαν, χωρίς  ίχνος ηθικής δηλαδή, έσπευσε να πλαισιώσει την πλειοψηφία υπολογίζοντας στην διακράτηση της βουλευτικής έδρας στον Πειραιά και μετά τις επόμενες εκλογές…
Και ο ΣΥΡΙΖΑ, διαπραγματευόμενος σιωπηρά με τον Π.Καμένο, στέλνει μήνυμα… συνέχειας και αριθμητικής πληρότητας (δεδηλωμένη) χωρίς τους ΑΝΕΛ και τους «μακεδονομάχους» του (άμα λάχει να πούμε)…
 Τουλάχιστον κατά το α’ μνημόνιο πολλοί βουλευτές της πλειοψηφίας τότε (ΠΑΣΟΚ) παραιτήθηκαν έχοντας πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό πρόβλημα. Όπως ο ημέτερος (Νομός Άρτας) και συνεπής Π.Στασινός. (Όχι ότι δεν υπήρξαν βεβαίως και οι ιδιοτελείς τους οποίους σήμερα αποκαλύπτει η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ή η στελέχωση της Δημόσιας Διοίκησης…).
 Τώρα, μετά από μόλις έξι χρόνια μνημονίων, η ηθική αντιστράφηκε,  η ωμότητα καθιερώθηκε: προέχει η επιβίωση, η αναπαραγωγή, η καλοπέραση των εκπροσώπων, ενόσω ο λαός έχει βυθιστεί στην απόγνωση και την περιθωριοποίηση….
 Αλλά, μήπως είμαστε σε καλύτερη μοίρα ως προς την αποτελεσματικότητα;
Σας είχε ενημερώσει αυτή η στήλη από τις 28 /12/2017  (http://www.gnomiartas.gr/apopseis/item/11848-megas) για το δυσεπίλυτο θέμα των τραπεζών και της πραγματικής οικονομίας. Ειδικά εάν βγαίναμε στις αγορές χωρίς προστατευτικό δίχτυ. Γράφαμε τότε: «….για να μπορεί να δέχεται η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα -που διατηρούν οι τράπεζες- ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας με (σχεδόν) μηδενικό επιτόκιο θα πρέπει το χρέος να κριθεί βιώσιμο. Τώρα η κεντρική τράπεζα (ΕΚΤ) χρησιμοποιεί το περίφημο  weiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ομόλογων καθώς η χώρα μας είναι σε πρόγραμμα-μνημόνιο… Τον προσεχή Αύγουστο δεν θα είμαστε σε πρόγραμμα…. Κατά συνέπεια, οι εμπορικές (ελληνικές) τράπεζες θα πρέπει να επανέλθουν στον περίφημο ELA. Δηλαδή θα δανείζονται με υψηλά επιτόκια, θα χρηματοδοτούν (όσο χρηματοδοτούν) την ελληνική οικονομά με ακόμη πιο υψηλό κόστος και, αντίο χαμένη ανταγωνιστικότητα… Αυτό σημαίνει ότι ο ELA θα ξαναπετάξει στα 120 δις ευρώ όπως τον α’ εξάμηνο του 2015, από περίπου 50 δις σήμερα…»
 Και τι είπαν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και η επικεφαλής του SSM (Εποπτική Αρχής Τραπεζών) Ντανιέλ Νουί προχθές στον Στουρνάρα και τους Έλληνες τραπεζίτες που επισκέφθηκαν την Φραγκφούρτη; «Οπωσδήποτε (κάποιας μορφής) πρόγραμμα για μετά τον Αύγουστο του 2018». Γιατί, διαφορετικά, δεν θα υπάρχει ενεχυριάση (κρατικών) ομολόγων για παροχή ρευστότητας.
 Αυτό το μήνυμα, συν δύο ακόμη παροτρύνσεις:

 

1. Πλειστηριασμοί παντού εκτός απ όσους είναι υπό την προστασία του Νόμου Κατσέλη (λήγει στις 31/12/2018)/ Επ΄αυτού η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι θα καταρρεύσουν οι αξίες των ακινήτων (υποθηκών) άρα, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και (επιμένει η ΕΚΤ)
2.Ναι, να γίνει και νέα ανακεφαλαιοποίηση  τόσο λόγω πλειστηριασμών όσο και ως αποτέλεσμα των stress test. Έστω και εάν χρειαστούν λίγα δις ακόμη…

 

Αλλά, εάν γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, πέραν της νέας οικονομικής και κοινωνικής ζημιάς από τις δυσοίωνες εξελίξεις που περιγράφει η Φραγκφούρτη, σε πολιτικό-κομματικό επίπεδο η κυβέρνηση θα χάσει την εκλογική βάση των «χρεωμένων νοικοκυριών» που ακολούθησαν το 2015 τις διακηρύξεις  περί σεισάχθειας. Και το «αφήγημα» περί «καθαρής εξόδου» θα στραπατσαριστεί…
 Αλλά, αυτό δεν φαίνεται να σημαίνει πολλά για τους κυβερνώντες. Αν είναι να «περπατήσει» το πολιτικό-εκλογικό τους σχέδιο, ας καταστραφούν οι τράπεζες, ας μην χρηματοδοτηθεί η οικονομία, ας επανέλθουμε σε συνθήκες α’ εξαμήνου του 2015
 Οπότε οι προσεταιρισμοί και οι μεταγραφές βουλευτών θα συνεχίσει σαν μια νέα «ηθική» της εξουσίας που δεν έχει αρχές και  σχέδιο, ενόσω οι επικεφαλής θα συνεχίζουν να διατυπώνουν νόθες προτάσεις δήθεν διεξόδου και κοινωνικής ανόρθωσης…

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14281366
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
4921
21847
88875

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 107 επισκέπτες και κανένα μέλος