A+ R A-
18 Νοεμβρίου 2018
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 09:50

Το σκοτεινό αντικείμενο της εξουσίας...

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Γράφει η

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΧΙΜΕΝΟΥ

 

Η εξουσία έχει χαρακτηριστεί συχνά ως ένα αμφίδρομο αφροδισιακό, τόσο για τον εξουσιαστή όσο και για τον εξουσιαζόμενο. Μοναρχίες, εξουσίες, δικτάτορες και τύραννοι πάσης φύσεως ικανοποιούν τα στερητικά τους σύνδρομα εκδίδοντας διαταγές και επιβάλλοντας βάναυσα μέτρα με σκοπό την απόλυτη δική τους επιβολή τους και την απόλυτη υποταγή των υπηκόων τους.
Σκοτεινές ψυχές και ανεπαρκή μυαλά, εκτός αν είναι καμιά φορά ιδιαιτέρως επικίνδυνες και περίπλοκες οι στροφές, ώστε τότε υπερβαίνουν την κοινή λογική και μπαίνουν σε τόσο επικίνδυνους και βάρβαρους δρόμους που η ιστορία στο παρελθόν αλλά και στις πιο κοντινές μας εποχές μπορεί να μας καταδείξει.
Ο άνθρωπος δοκιμάζεται όταν όχι τόσο ως εξουσιαζόμενος όσο ως εξουσιαστής. Ο μικρός και ελάχιστος αρχίζει να πιστεύει ότι ξαφνικά έγινε μεγάλος και δυνατός, χωρίς να διαθέτει ούτε ίχνος πνευματικής υπεροχής, ούτε καν τη σωματική ικανότητα προς τούτο. Το θέμα είναι πως μεταμορφώνεται μέσα σε μια νύχτα περιμένοντας την άλλη μένα να βγάλει από μέσα του τα καταπιεσμένα του ένστικτα.
Πολλές σελίδες έχουν γεμίσει από το Φρόιντ έως τον Κλώντ-Λεβί Στρώς, τον ανθρωπολόγο, από ηθική και μη της χρήσης και κατάχρησης της εξουσίας με λαμπρά παραδείγματα του Αρδιαίου και του Κρέοντα πολύ πριν τα προσεγγίσει η νεώτερη δυτική σκέψη και φιλοσοφία. Σύζυγοι που απ΄ την κρεβατοκάμαρα διοικούσαν τυραννικά και έστελναν σε φυλακές και σε θάνατο με την εξουσία της παράπλευρης, της κρυφής ή φανερής επιρροής και στυγνότητας.
Ως δια μαγείας αποκτούν παράλληλα με την εξουσία και την ανάλογη μόρφωση και πνευματική ανωτερότητα. Αποκτούν το αίσθημα της ευθύνης σε μεγαλύτερο, φυσικά, βαθμό απ’ τους άλλους και θεωρούν ότι μπορούν να μιλούν με απόλυτη ευκολία για τη φιλοπατρία τους, να εκδηλώνουν με έπαρση το ενδιαφέρον τους για τα δημόσια θέματα και να επιδεικνύουν την ευαισθησία τους για θέματα επιστήμης, τέχνης και πολιτισμού, ενώ στην πραγματικότητα απέχουν τραγικά από αυτές τις μεγάλες αξίες.
Άγνοια και ημιμάθεια που προκαλεί συχνά αυτά τα σκοτεινά συμπλέγματα που βγαίνουν ως διαταγή και τυραννική εξουσία όπως θα έλεγε ο Φρόιντ σωστά λόγω ελλείμματος , λόγω έλλειψης ή κενού εκτοπίσματος , πνευματικού και ψυχικού. Δε θέλει και πολύ ένας ακατέργαστος να μεταμορφωθεί ή σε άγαλμα ή σε εκτελεστή αναλόγως την κατεύθυνση και τη φορά που θα του δώσει η εκπαίδευση και η αγωγή του. ΄Η πάλι όταν βεί την πολυπόθητη ρωγμή ν΄ανθίσει σαν τριαντάφυλλο ή σαν βάτο και να καταπνίξει τα πάντα και τους πάντες.
Εξουσία επάνω στον αδύναμο -αφού εμείς είμαστε πλέον οι δυνατοί, εξουσία επάνω στον διαφορετικό αφού εμείς ομοιάζουμε με τους πάντες και το επιβάλλουμε, τρόμος επάνω στην ευαίσθητη ψυχή, φωνή επάνω στη σιωπή, τιμωρία επάνω σε κάθε λάθος και παράπτωμα , πνευματικός και ψυχικός θάνατος τελικά που προηγείται συνήθως του σωματικού....

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

13984676
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
5231
33984
77248

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 112 επισκέπτες και κανένα μέλος