A+ R A-
12 Δεκεμβρίου 2018
Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017 20:51

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Του

ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Η χώρα μετά από 10 χρόνια ύφεσης και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, όπου χάθηκε το 26% του Εθνικού Εισοδήματος, σχεδόν 1 εκ. θέσεις εργασίας και απωλέσθη  το 40% των περιουσιών, πλησιάζει σε ένα κομβικό σημείο: Την αποχώρηση των δανειστών και τις προσπάθειες μιας αυτόνομης οικονομικής πορείας από τα μέσα του 2018 και μετά.
Ωστόσο, γι΄αυτήν την (αυτόνομη;)  πορεία όχι μόνο δεν έγινε η κατάλληλη προετοιμασία, όχι μόνο δεν έπιασαν τόπο οι θυσίες του Ελληνικού Λαού αλλά, κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να (ξανα)κυλήσουμε στις ίδιες συνθήκες που εκδηλώθηκαν με την κρίση: το χρέος και η απουσία ζήτησης (κατανάλωσης) να πνίγει κάθε αναπτυξιακή ικμάδα. Και αυτό καθώς για την επόμενη 5ετία θα πρέπει να βγάζουμε πλεόνασμα άνω των 7 δις ευρώ (3,5% του ΑΕΠ) ετησίως προκειμένου να πληρώσουμε τους τόκους του χρέους. Ταυτόχρονα, σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν χωρίς ευκρινές αντίτιμο. Και αυτό το τίμημα θα πάει στο χρέος (όπως με τις μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ). Μέσω των πλειστηριασμών θα αλλάξουν χέρια πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι φτωχοί και οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν περισσότερους φόρους (ή θα λάβουν μικρότερες συντάξεις) προκειμένου να υποστηριχτούν φοροαπαλλαγές στις (μεγάλες) επιχειρήσεις (σ.σ. οι οποίες, στο σύνολό του σε λίγα χρόνια, θα είναι ξένων συμφερόντων…).
 Δηλαδή, την στιγμή που υπάρχει το ορόσημο της 20ης Αυγούστου του 2018 που λήγει το γ’ μνημόνιο δεν ανοίγεται για περίοδος κόπων αλλά και ευκαιριών, θυσιών αλλά και ελπίδων για τον τόπο. Παρά μόνο έχουμε νέα μέτρα. Αυτή τη φορά όχι για το έλλειμμα ή το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών όπως το 2010 αλλά, μέτρα καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Με περαιτέρω φτωχοποίησης του Λαού και ταξική αναδιάρθρωση στα δημόσια οικονομικά και την συγκέντρωση επιχειρήσεων… Και αυτό το ρόλο ανέλαβε να υλοποιήσει , στην συγκυρία, η αριστερά (ή τέλος πάντων ότι ονομάζεται αριστερά στην Ελλάδα).
Η κυβέρνηση ΣΤΡΖΑ/ΑΝΕΛ υπέγραψε την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 (και, ακολούθως, άνω του 2% του ΑΕΠ), την μείωση των συντάξεων κατά 18% από 1/1/2019 και την μείωση του αφορολογήτου στα 5.636 ευρώ από 1/11/2020 (σ.σ. ανεξαρτήτως επίτευξης των στόχων για τα πλεονάσματα του 3,5%). Και όλα αυτά, οι δυσβάστακτη φορολογική λαίλαπα για τους συνταξιούχους και τους φτωχούς εργαζόμενους γίνεται προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις.
 Κοντολογίς ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει τα υψηλά πλεονάσματα ώστε οι δανειστές να πάρουν εγκαίρως και στο ακέραιο τους τόκους τους. Και αυξάνει τις επιβαρύνσεις στο Λαό προκειμένου το κεφάλαιο να τύχει ευμενέστερης αντιμετώπισης από την εφορία. Καταπληκτικό! Το ίδιο που επιχειρεί να κάνει και ο Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ: προτείνει αύξηση της φορολογίας για τους περισσότερους πολίτες, ειδικά για τη μεσαία και εργατική τάξη, προκειμένου να μειώσει την φορολογία σε όσους έχουν εισόδημα άνω του 1 εκ. ευρώ. Μόνο που στην Ουάσιγκτον υπάρχει Γερουσία που αντιδρά…
Τέτοια καπιταλιστική αναδιάρθρωση βεβαίως δεν θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ. Η οποία, μόνο κατ΄ όνομα (Μητσοτάκης) είναι νεοφιλελεύθερη. Οι δε βαρόνοι του κόμματος, έστω «ξεδοντιασμένοι» και οι ίδιοι από τις καταστροφική για την συντηρητική παράταξη αναπαραγωγή των αποτυχημένων γόνων σαν πολιτικών διαδόχων, απειλούν με… παλινόρθωση και επιστροφή στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό (Λαϊκισμό).
 Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ δεν θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά για το Κεφάλαιο. Ωστόσο, πρέπει πλέον να ξεχωρίζουμε το εγχώριο από το αλλοδαπό κεφάλαιο. Το δεύτερο, σε λίγους μήνες  μέσω πλειστηριασμών και ιδιωτικοποιήσεων, θα ελέγχει την όποια παραγωγική διαδικασία (ξενοδοχεία, μονάδες ΔΕΗ κ.λπ.). Ενώ το ντόπιο κεφάλαιο, που πρόσκαιρα κινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 (καθώς οι «προμήθειες γα τα έργα είχαν πάει στα ύψη», σύμφωνα με ομολογία μεγάλου επιχειρηματία), τώρα βλέπουν ότι ο καπιταλιστικός εκσυγχρονισμός που εφαρμόζει ο Τσίπρας -τη υποδείξει των δανειστών πάντα- του ξεβράζει από την διανομή του εθνικού πλούτου.
 Έτσι, αποκαμωμένη η εθνική επιχειρηματική(;) τάξη προσπαθεί να ανακατανείμει την πολιτική επιρροή.
 Αλλά, φευ, ο πολίτης δεν πείθεται εύκολα, ενώ απουσιάζει η (πειστική) εναλλακτική λύση.
 Η ΜΟΝΗ προοπτική υπάρχει στην κεντροαριστερά. Υπό την προϋπόθεση ότι και αυτή θα απογαλακτιστεί από τους βαρόνους, θα αποδεχτεί τον ρόλο των νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Θα υποστηριχτεί δηλαδή μια γνήσια ΑΝΑΝΕΩΣΗ προσώπων και ιδεών. Και στη συνέχεια  θα εκπονήσουν  ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για τη χώρα. Εθνικό Σχέδιο με ανάπτυξη και εργασία στους νέους, με μέτρα αντιμετώπισης του Δημογραφικού. Και όχι ένα τρικ για «εθνική» κυβέρνηση (σ.σ. δηλαδή Οικουμενική) που θέλουν ορισμένοι προκειμένου να γίνουν (ξανά) υπουργοί, καθιστώντας έτσι την Χρυσή Αυγή…  αξιωματική αντιπολίτευση.

TEΛEYTAIA NEA

TEΛEYTAIA ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

14103111
Σήμερα
Αυτή την εβδομάδα
Αυτόν το μήνα
716
8266
52165

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 επισκέπτες και κανένα μέλος